Facebook kriptovalūta Libra

Admirals

2019. gada 18. jūnijā Facebook oficiāli paziņoja vairāk informāciju par savu jauno kriptovalūtu Libra un publicēja tā saukto white paper. Ar Libra kriptovalūtu lietotāji varēs iegādāties produktus vai sūtīt naudu viens otram gandrīz bez jebkādām izmaksām.

Kriptovalūtu piekritēji noteikti apgalvos, ka Libra nemaz nav kriptovalūta, bet šim argumentam ir divas puses. Ja Libra salīdzina ar PayPal vai ASV dolāru, tā noteikti ir kriptovalūta. Bet, ja salīdzinām Libra ar Bitcoin, Ethereum vai Monero, Facebook jaunums - Libra - īsti nemaz nav kriptovalūta.

Pirms ķeramies klāt 5 FAKTIEM par Libra kriptovalūtu, būtu nepieciešams atsvaidzināt zināšanas par Facebook vēsturi un izaugsmi.

Facebook vēsture īsumā

Facebook 23 gadu vecumā dibināja visiem pazīstamais Marks Zakerbergs. Tajā laikā Zakerbergs studēja psiholoģiju Hārvardas universitātē un aizrautīgi programmēja. 2004. gadā darbību uzsāka oriģinālais portāls "TheFacebook".

24 stundu laikā 1200 Hārvardas studenti jau bija reģistrējušies. Mājaslapa ātri vien izpletās uz citām universitātēm un 2005. augustā Facebook par 200 000$ iegādājās Facebook.com mājaslapas domēnu, kas, iespējams, ir populārākā mājaslapa pasaulē.

Balstoties uz Facebook publicētiem datiem, 2019. gadā portālā ir 2,38 miljardi aktīvu lietotāju (lietotāji, kas ir iegājuši Facebook pēdējās 30 dienās). 2009. gada sākumā Facebook bija mazliet zem 200 miljoniem aktīvu lietotāju, un šī izaugsme ir fenomenāla. Jāpiezīmē, ka Facebook pieder arī WhatsApp un Instagram.

Facebook nāca klajā ar savu IPO (sākotnējais publiskais piedāvājums) 2012. gada maijā un viena akcija izmaksāja 38$. 2015. gada beigās Facebook akciju cena pārsniedza 100$, 2017. gada 2. ceturksnī 150$ un 2018. gada augustā sasniedza augstāko akciju cenu - apmēram 218$. 2018. gada izskaņā Facebook akciju cena strauji samazinājās līdz 123,5$ līmenim un 2019. gada vasarā akcijas ir atguvušas lielāko daļu vērtības krituma un atrodas ap 180$ līmeni:

Avots: Admirals MT5SE, #FB, nedēļas grafiks (W1). Datu diapazons no 2012. gada maija līdz 2019. gada jūnijam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju!

Kamēr Facebook Libra kriptovalūta vēl ir izstrādes stadijā, Admirals piedāvā iegādāties gan Facebook akciju CFD (cenu starpības līgumi), gan Facebook akcijas! Uzzini vairāk par mūsu Invest.MT5 tirdzniecības kontu:

Ieguldi pasaulē populārākajos instrumentos

Tūkstošiem akciju un ETF rokas stiepiena attālumā

 

5 fakti par Facebook kriptovalūtu - Libra

Pirmkārt, vajadzētu uz mirkli apstāties un aptvert, cik tālu kriptovalūtu nozare jau ir attīstījusies. Pagājuši knapi 10 gadi un lielākie pasaules uzņēmumi laiž klajā savas kriptovalūtas. Lai pilnvērtīgi izprastu Libra kriptovalūtu, vajadzīga vispusīga analīze, jo šī kriptovalūta nav ne "lieliska", ne "briesmīga", bet gan sava veida vidusceļš.

Piemēram, mūzikas straumēšanas pakalpojums Spotify apgalvo, ka Libra kriptovalūta palīdzēs apkalpot patērētājus, kuriem nav pieejas finanšu sistēmai, kas ir pozitīvs faktors.

Piemēram, ņemot vērā Facebook pēdējā laika reputāciju un skandālus, pastāv iespēja, ka trešajām personām varētu noplūst privāti finanšu dati, kas ir negatīvs faktors.

#1: Libra un kriptovalūtas

Digitālajiem aktīviem un blokķēdēm ir daudz īpašību un dažādu aspektu. Optimizējot kriptovalūtas un blokķēdes konkrētiem mērķiem, iespējams, ka attālināmies no citiem mērķiem, bet nevajadzētu apgalvot, ka tas ir slikti. Vairāki blokķēdes projekti būs/jau ir iemesls izmaiņām pasaules finanšu sistēmā. Dažādi aktīvi kalpos dažādiem tirgiem, attiecīgajā laikā un attiecīgajā veidā.

Libra nav "tīra" kriptovalūta, jo nevienam nevajadzētu uzskatīt, ka, to izmantojot, būs iespējama pilnīga privātuma opcija, vai arī patiesi bezrobežu maksājumi. Piemēram, Irānā Libra visdrīzāk nekad nebūs pieejama ASV uzlikto sankciju dēļ.

#2: Calibra un masveida adopcija

Libra kalpos masu tirgum un, iespējams, būs viens no lielākajiem "tiltiem" decentralizētas finanšu sistēmas virzienā, kas jebkad uzbūvēts. Pirms Libra par šādu tiltu varētu saukt Coinbase kriptovalūtu biržu, jo tā spēlēja būtisku lomu kriptovalūtu izaugsmē.

Ar Facebook sadarbojas 28 lieli uzņēmumi, tajā skaitā, Mastercard, PayPal, Uber, Ebay, Visa un Spotify, kopā veidojot Libra Association, kas ir Ženēvā balstīta organizācija, lai pārvaldītu Libra kriptovalūtu (informācija balstīta uz mārketinga materiāliem un uzņēmumu vadītāju intervijām). Jāpiezīmē, ka neviena banka vēl nav pievienojusies šai grupai.

Avots: Libra white paper partneru sadaļa.

Lai veiktu transakcijas Libra blokķēdē, Facebook ir izveidojis arī Calibra - meitasuzņēmumu, kas pārvaldīs digitālos maciņus ar kuriem varēs sūtīt, saņemt un tērēt Libra kriptovalūtu. Calibra būs savienots ar Facebook ziņu platformām - Messenger un Whatsapp. Tiek plānots visu sistēmu realizēt un pabeigt līdz 2020. gada pirmajai pusei.

Pastāv salīdzinoši liela iespēja, ka, izmantojot jauno Facebook kriptovalūtu - Libra -, miljoniem cilvēku varēs izvairīties no maksas starpniekiem, uzlabojot savu finanšu stāvokli un finanšu neatkarību, kas noteikti ir pozitīvs faktors.

#3: Libra blokķēde

Atšķirībā no citiem projektiem, kuriem arī tiek piešķirts kriptovalūtu un blokķēdes statuss, bet nekādas tehniskas saistības ar šiem jēdzieniem nav, Facebook Libra ir būvēta uz reālas blokķēdes. Balstoties uz Facebook paziņoto informāciju:

  • Libra varēs sasniegt un uzturēt miljardiem kontu, kam nepieciešama augsta transakciju caurlaide, zems latentums jeb gaidīšanas laiks un efektīva, kā arī augstas ietilpības, datu glabāšanas sistēma;
  • Libra būs ļoti droša, lai nodrošinātu līdzekļu un finanšu datu drošību;
  • Libra būs elastīga, lai varētu pārvaldīt gan pašu Libra ekosistēmu, gan inovācijas finanšu pakalpojumu jomā.

Libra blokķēde ir būvēta no nulles, lai visaptveroši nodrošinātu šos aspektus, par iedvesmu ņemot citus projektus un inovācijas blokķēdes jomā. Trīs Facebook lēmumi, kas ir Libra blokķēdes pamatā:

  • Move programmēšanas valoda, kas tiks izmantota transakciju loģikai un gudro kontraktu jeb "smart contracts" ieviešanai Libra blokķēdē;
  • BFT (Byzantine Fault Tolerant) vienprātības (consensus) panākšanas princips;
  • citu blokķēžu datu struktūras adopcija.

Lielu daļu svarīgāko blokķēdes daļu veido atvērtā koda (open-source) kodējums, kas nozīmē, ka to dažādiem mērķiem var izmantot bez atļaujas, piemēram, jaunu funkciju izstrādei, par pamatu ņemot Libra blokķēdi.

#4: Uz ko balstās Facebook kriptovalūtas Libra vērtība?

Citējot Libra izstrādātājus, Libra apvienos pasaules labāko valūtu aspektus: stabilitāti, zemu inflāciju, starptautisku atpazīstamību un pielietojumu. Atšķirībā no citiem digitālajiem aktīviem, Libra kriptovalūtas vērtība būs pilnībā balstīta uz reālu aktīvu grozu, kuru pārvaldīs Libra Reserve (iespējams, šo varētu salīdzināt ar sava veida Centrālo banku) un atbalstīs konkurētspējīgs biržu tīkls.

Aktīvu grozs, kuru pārvalda Libra Reserve, būs balstīts uz zema svārstīguma aktīviem, piemēram, banku depozītiem un īstermiņa obligācijām valūtās, kurām ir stabilas un respektablas Centrālās bankas. Tāpat kā jebkura aktīva vai valūtas vērtība, arī Libra kriptovalūtas vērtība var svārstīties.

Lēmums radīt diversificētu aktīvu grozu, iespējams, paceļ Libra kriptovalūtu vienu pakāpi augstāk par jebkuru valsts valūtu, tajā skaitā ASV dolāru. Varētu teikt, ka vidējā termiņā Libra kriptovalūtai ir spēja aizstāt jebkuru valdības radītu monetāro mediju - fiat jeb bezseguma valūtu. Ilgtermiņā jebkura valūta, kas ir balstīta uz citām fiat valūtām, zaudē savu vērtību pret fiziskiem aktīviem ar limitētu piedāvājumu (hard assets), piemēram, zeltu, sudrabu, naftu u.t.t. Politiķi, izmantojot monetāro politiku, devalvē valūtas un tā ir bijusi ierasta prakse visā cilvēces vēsturē.

Libra Reserve pārvaldei ir iespēja izmainīt savu stratēģiju un kā pamata aktīvus izvēlēties fiziskus aktīvus vai citas kriptovalūtas (piemēram, Bitcoin), vai arī pati Libra kriptovalūta var kļūt par sava veida hard asset, ja būtu zināms maksimālais piedāvājums un garantēta ļoti zema vai neesoša devalvācija.

#5: Libra un privātums, decentralizācija

Libra kriptovalūtas izstrādājiem ir potenciāls (un arī plāns) dažu gadu laikā no "mazliet decentralizētas" Libra kriptovalūtu pārvērst "vidēji decentralizētā" kriptovalūtā. Plāns ir ļoti vienkāršs - ar laiku decentralizēt blokķēdi. Vai tas izdosies? Laiks rādīs.

Iestādēm un uzņēmumiem, kas kopā ar Facebook pārvaldīs Libra blokķēdi, ir iespēja bloķēt un aizliegt specifiskus maksājumus. Tas var būt gan labi, gan slikti, bet tradicionālās kriptovalūtas šajā ziņā ir augstvērtīgākas, jo viena persona/organizācija nespēj ietekmēt maksājumu izpildi.

Arī privātuma garantijas ir līdzīgas kā Facebook portālā - "garantija", ka personas dati netiks izmantoti bez atļaujas iekļauta arī Libra konceptā, bet mēs visi esam dzirdējuši par pēdējā laika Facebook skandāliem, piemēram, Cambridge Analytica, tāpēc objektīvi būtu ar šaubām skatīties uz privātumu, izmantojot Libra kriptovalūtu.

Tieši, pamatojoties uz šīm šaubām, ASV Kongresa pārstāvji izteicās, ka Facebook vajadzētu apstādināt Libra kriptovalūtas izstrādi, lai regulatori varētu izskatīt visus sīkumus, un izsauca Facebook pārstāvjus sniegt liecību ASV Kongresam.

Secinājumi - Facebook kriptovalūta Libra

Facebook jaunās kriptovalūtas - Libra - attiecības ar kriptovalūtu industriju, visdrīzāk, būs mainīgas. Lai gan Libra kriptovalūta vairāk konkurē ar fiat jeb bezseguma valūtām (ASV dolārs, eiro, utt) nevis tradicionālām kriptovalūtām, Facebook Libra var izrādīties spējīgs konkurents arī īsto kriptovalūtu sfērā.

Kamēr Libra kriptovalūta vēl nav pieejama un ir tikai izstrādes stadijā, Admirals piedāvā iegādāties Facebook akcijas, vai arī treidot Facebook akcijas, izmantojot CFD kontraktus, ar iespēju nopelnīt gan uz cenas lejupslīde, gan uz augšupeju. Papildu tam, par brīvu pieejams arī MetaTrader 5 Supreme Edition, kas būtiski uzlabo tirdzniecības platformu un grafiku analīzes iespējas.

Atver reālo kontu

Veic reālo tirdzniecību un abonē treideru stratēģijas ar Copy Trading

 

Papildiniet savas zināšanas

Par Admirals

Admirals investīciju uzņēmumi, kuri darbojas zem Admirals preču zīmes, ir vadošie tiešsaistes finanšu instrumentu tirdzniecības pakalpojumu sniedzēji un piedāvā Forex, indeksu, izejvielu, akciju, obligāciju un kriptovalūtu CFD tirdzniecības investīciju pakalpojumus.

Atruna: Sniegtie dati satur papildu informāciju attiecībā uz analīzi, prognozēm vai citiem datiem vai informāciju (turpmāk "analīzi"), kas publiskota Admirals mājaslapā. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, lūdzu, pievērsiet uzmanību sekojošam:

  1. Analītika publicēta tikai informatīviem mērķiem nav uzskatāma par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot jebkuru finanšu instrumentu.
  2. Jebkuru investīciju lēmumu klients veic pats. Admirals nav uzskatāms par atbildīgu jebkuru zaudējumu gadījumā, neskatoties uz to, vai lēmums ir vai nav balstīts uz analītiku.
  3. Jebkuru šādu analītiku sagatavo neatkarīgs analītiķis (Ričards Laudurgs, Mārketinga menedžeris, turpmāk "Autors"), balstoties uz autora viedokli.
  4. Lai nodrošinātu klienta interešu aizstāvību, Admirals apstiprinājusi attiecīgas iekšējās procedūras, lai novērstu un pārvaldītu interešu konfliktus.
  5. Lai nodrošinātu analītikas avotu uzticamību, tiek izmantoti visi iespējamie saprātīgie līdzekļi, lai nodrošinātu, ka visi analītikas avoti ir uzticami un visa informācija ir pilnīga, Admirals negarantē šādas analītikas pareizību vai pilnību. Jebkuri minētie skaitļi saistīti ar pagātnes rezultātiem u nav attiecināmi uz nākotnes rezultātiem.
  6. Analītikas rezultāti nav uztverami kā garantija no Admirals puses, ka klientam būtu jāgūst peļņa no šīm stratēģijām, vai ar tām saistītie zaudējumi būtu ierobežoti.
  7. Jebkurš vēsturisks sniegums, kas norādīts šajā publikācijā, nav uzskatāms kā garantija no Admirals puses jebkādam turpmākam sniegumam. Finanšu instrumenta vērtība var gan pieaugt, gan sarukt, un šīs vērtības saglabāšana netiek garantēta.
  8. Analītikā iekļautās prognozes var tikt pakļautas papildus maksai, nodokļiem vai citām izmaksām, atkarībā no publikācijas. Admirals sniegto pakalpojumu izcenojumi ir publiski pieejami Admirals mājaslapā.

Kredītpleca produkti (tajā skaitā cenu starpības līgumi) ir spekulatīvas dabas un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus.

TOP RAKSTI
Kas ir Solana kriptovalūta?
Kā izveidot ātru, decentralizētu un drošu blokķēdi? Solana mēģina to visu apvienot vienotā risinājumā. Pateicoties tās novatoriskajam mehānismam, šīs kriptovalūtas popularitāte ir strauji augusi.Tātad, kas ir Solana? Tā ir publiska blokķēde un tiešs Ethereum konkurents. Kā minēts iepriekš, Solana iz...
Kas ir Bitcoin ETF?
Bitcoin ETF ir biržā tirgots fonds, kas ar nākotnes līgumu starpniecību, seko līdzi Bitcoin cenai, tādā veidā sniedzot jums iespēju ieguldīt kriptovalūtā bez nepieciešamības to "fiziski" iegādāties. Satura rādītājs: Kas ir ETF un kā tas darbojas? Kas ir Bitcoin ETF? Kā...
Kas ir altkoini jeb Altcoins? Un kuras ir labākās alternatīvās kriptovalūtas ieguldījumiem
Altcoins ir alternatīvās kriptovalūtas, kas neietver tradicionālās un labi zināmās kriptovalūtas, piemēram, Bitcoin. Kas ir altkoini jeb Altcoins? Termins Altcoin nāk no angļu valodas un tas ietver divus vārdus, kas paskaidro tā būtību - “alternatīvās kriptovalūtas.” Zem šī termina...
Skatīt visu