Tirgus tendence jeb trends finanšu instrumentu tirdzniecībā

Carolina Caro Mora
Zināšanas, kā noteikt cenas tendences tirgos, ir pamatu pamats finanšu instrumentu tirdzniecībā. Jo tieši cenas tendencei būs svarīga loma, pieņemot lēmumus par darījumu atvēršanu vai to slēgšanu. 

Tirgus tendences jeb trenda noteikšana ir daļa no tehniskās analīzes finanšu instrumentu tirdzniecībā. Trenda noteikšana ļauj mums saprast cenas kustības virzienu tirgū, izdarīt attiecīgos secinājumus un pieņemt lēmumus par darījumu atvēršanu.

Kas ir tirgus tendence jeb trends finanšu instrumentu tirdzniecībā?

Par tirgus tendenci sauc tādu cenas kustību tirgū, kurai piemīt patstāvīgs, noteikts virziens konkrētā laika intervālā.

Aplūkojot cenas grafikus noteikti pamanīsiet, ka cenu kustība tirgū nekad nenotiek taisnā līnijā, bet gan viļņveidīgi, cenai augot un dilstot, un saglabājot noteiktu tendenci. Zemāk attēlā šis koncepts redzams vienkārši uztveramā grafika piemērā:

Tirgus tendences noteikšanai ir liela nozīme finanšu instrumentu tirdzniecībā, nodrošinot mūs ar vērtīgu informāciju un ļaujot pieņemt lēmumus par darījumu atvēršanas un slēgšanas līmeņiem. Tāpēc, meklējot šīs tirgus tendences, ir lietderīgi izmantot palīdzību, ko sniedz tehniskās analīzes un dažādu analītisko rīku sniegtās iespējas. Bet par to vairāk raksta turpinājumā.

Lai noteiktu tirgus tendenci, būtu svarīgi, ka sākotnēji definējat, kāds tieši ir jums atbilstošākais tirdzniecības stils un laika diapazons, kurā vēlaties veikt tirdzniecību.

Piemēram, ja plānojat veikt tirdzniecību ar skalpēšanas stratēģiju, izmantojot M5 grafiku, tad ņemiet vērā, ka tirgus īstermiņa tendence var atšķirties no ilgtermiņa tendences, ja izvēlaties garākus grafika intervālus, piemēram, W1 vai MN1.

Kādi ir tirgus tendenču jeb trenda veidi?

Kopumā tirgus tendences jeb trendus var iedalīt trīs galvenajās grupās atbilstoši cenas kustības virzienam: augošs, dilstošs un sānveida. Paskatīsimies nedaudz detalizētāk katru no minētajiem piemēriem.

Pasaulē vadošā vairāku aktīvu platforma


 

Augoša tendence 

Par augošu tirgu jeb cenas tendenci sauc tādu tirgu, kurā noteiktā laika intervālā ir vērojama patstāvīgi augšupejoša cenas kustība. Tirgu ar augošu cenas tendenci mēdz dēvēt arī par "buļļu tirgu" (bull market), ko parasti raksturo optimisms, tirgus dalībnieku uzticība un visdrīzāk šādā tirgū pieprasījums dominē pār piedāvājumu, kas liek cenai virzīties augstāk.

Augoša tendence tirgū parasti ir vērojama pēc cenas krituma vai nenoteiktības periodiem tirgū, pēc kuriem ir vērojama cenu viļņošanās un trenda maiņa attiecīgajā virzienā.

Pamatojoties uz Dow's teoriju, augošā tirgū varam noteikti trīs fāzes:

▶ Akumulācija: to raksturo mērenība investoru attieksmē, zināma piesardzība, mazi tirgus apjomi un daļēja nenoteiktība;

▶ Līdzdalība: pārliecības pakāpeniska atgriešanās tirgū, kas liek investoriem atkal atgriezties un meklēt peļņas iespējas, pieaug tirdzniecības apjomi un arī cenas. Grafiks zemāk atspoguļo šo augošo un krītošo cenu pieaugumu;

▶ Distribūcija: augošā tirgus tendence pakāpeniski sarūk, un vērojama situācija, kurā lielie investori un pieredzējušie treideri pamazām pamet tirgu un sāk pārdot nopirktos aktīvus.

Apskatīsim augošas tendences piemēru Forex tirgū:

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, EURUSD, H4 sveču grafiks. Datu diapazons no 2022. gada 26. janvāra līdz 2023. gada 13. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Lejupejoša tendence 

Tirgu ar lejupvērstu tendenci jeb trendu sauc par tādu tirgu, kurā ir vērojama noturīga cenas samazināšanās konkrētā laika periodā. Tirgu ar lejupvērstu cenas tendenci mēdz dēvēt arī par "lāču tirgu" (bear market), to raksturot negatīvs investoru noskaņojums, kā arī bailes par naudas zaudēšanu. Investori turpina pamest tirgu un pārdošanas darījumu apjomi sāk izdarīt spiedienu uz aktīva cenu. Cenu svārstību maksimumi un minimumi samazinās (notiek cenas konsolidācija).

Krītošam tirgum var piemist šīs trīs fāzes:

▶ Distribūcija: cena sasniedz savu absolūto maksimumu un no tā augstākā punkta cena sāk krist, tirgū parādoties pirmajiem pārdošanas darījumiem.

▶ Līdzdalība: pārdošanas darījumi pārņem tirgu, veidojot straujāku cenas lejupslīdi. Tirgū izplatās pesimisms un investori slēdz savas pozīcijas.

▶ Panika: bailes pārņem tirgu un liek investoriem atbrīvoties no saviem aktīviem par katru cenu.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, EURUSD, H4 sveču grafiks. Datu diapazons no 2022. gada 2. marta līdz 2022. gada 19. maijam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Sānveida tendence

Par sānveida tirgu mēdz dēvēt tādu tirgu, kurā cenas virzienam nav noteikta augšup vai lejup vērsta kustības tendence. Šādā tirgū parasti ir vērojama cenas kustība nelielā diapazonā starp atbalsta un pretestības līmeņiem.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, EURUSD, H4 sveču grafiks. Datu diapazons no 2022. gada 10. maija līdz 2022. gada 17. jūnijam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Sānveida tirgus tendences jeb trenda laikā cenu kustības diapazons ir neliels, tāpēc loģiski, ka pie sānu tirgus tendences liela peļņa, visticamāk, nebūs iespējama, tādēļ arī investoriem šāda cenu kustība nešķiet pārāk pievilcīga.

Tomēr svarīgi, ka pie šāda tirgus arī ir iespējams gūt gana labu peļņu, īpaši, ja sānveida tendence jeb trends ir ar izteiktu cenas viļņošanos un notiek ilgākā laika periodā, kā tas redzams grafikā augstāk. No otras puses, ja mums pieder uzņēmuma akcijas, tad neatkarīgi no tendences tirgū peļņu var gūt no dividendēm.

Kā noteikt tirgus tendenci

Lai grafikā noteiktu cenas tendenci, visloģiskāk būtu izmantot tendenču līnijas, ļoti vienkāršu, bet ļoti vērtīgu rīku secinājumu veikšanai.

Kā mēs varam pareizi novilkt trenda līniju? Vispirms mums no pirmā acu uzmetiena ir jānosaka, vai mēs saskaramies ar augšupejošu vai lejupvērstu tirgu.

Ja tendence ir augoša, mēs atradīsim vismaz divus secīgus augošus minimumus
Ja tendence ir lejupvērsta, būs jābūt diviem secīgiem zemākiem maksimumiem
Lai gūtu apstiprinājumu par tendenci, ideālā gadījumā vajadzētu būt arī trešajam augstākajam, vai trešajam zemākajam cenas līmenim.

Tendenču līnijas jāvelk, savienojot augstākos un zemākos punktus grafikā:

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, EURGBP, H1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2021. gada 10. februāra līdz 2021. gada 2. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Kā mēs varam noteikt tendences izmaiņas? Kad esam iezīmējuši tendenci, līnijas palīdzēs noteikt, vai drīzumā notiks virziena maiņa: kamēr tendences līnija netiek caursista, varam pieņemt, ka tendence turpināsies. Gadījumā, ja cena caursitīs tendences līniju, to var interpretēt kā signālu izmaiņām.

MetaTrader 5 Supreme Edition ir aprīkots ar virkni indikatoriem, kas palīdzēs noteikt cenas tendenci un atrast svarīgākos signālus. Zemāk atradīsi dažus no populārākajiem indikatoriem tendences noteikšanai.

Ichimoku 
Aroon 
Bandas de Bollinger 
Fractal 
Parabolic SAR 
Supertendencia

Labākais veids, kā iemācīties izmantot indikatorus, ir izmantojot demo tirdzniecības kontu. Izvaidot to vari bez maksas, dažu minūšu laikā, vienkārši noklikšķinot uz pogas zemāk. 

Bezriska demo konts

Reģistrējieties bezmaksas tiešsaistes demo kontam un pilnveido savu tirdzniecības stratēģiju

 

Tirdzniecība tirgus tendences jeb trenda virzienā

Kad runājam par tirdzniecību, sekojot tirgus tendencei jeb tirdzniecību pēc tendences, tad ar to tiek saprasta tirdzniecība, kurā peļņa tiek gūta, sekojot līdzi cenai tirgū atbilstoši tās kustības virzienam tirgū.

Pie augoša tirgus ar to saprot, ka pirkšanas darījumi tiek atvērti pie iespējami zemākas cenas un pozīcija turēta līdz brīdim, kad cena sasniedz maksimumu un sāk koriģēties pretējā virzienā. 

Lai varētu veikt tirdzniecību pēc tendences, ir svarīgi ievērot sekojošas vadlīnijas:

  • Nosakiet tirgus tendenci, ievērojot iepriekšējās sadaļās sniegtos ieteikumus;
  • Laika izvēle darījuma atvēršanai. Garo pozīciju gadījumā ideja ir pirkt par zemāku cenu, lai pārdotu par augstāku, pretējus nosacījumus šiem izmantojot īsos pozīciju gadījumā.
  • Novietojiet stop loss. Vispiemērotākais ir novietot to pie iepriekšējā atbalsta līmeņa.
  • Savā tirdzniecības plānā ievies nosacījumus, kas jāievēro, lai aizvērtu pozīciju.

Piemērā zemāk apskatīsim, kā tas strādā:

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, EURUSD, H4 sveču grafiks. Datu diapazons no 2021. gada 11. augusta līdz 2021. gada 20. septembrim. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Tirdzniecība pretēji tirgus tendencei jeb trendam

Lielākā daļa treideru uzskata, ka tirdzniecība pretēji tirgus tendencei ir ļoti sarežģīta un riskanta, turklāt tā nav ieteicama nepieredzējušiem treideriem, kā arī tiem, kas vēlas izvairīties no augstiem riskiem.

Pēc būtības šī pieeja paredz darījumu atvēršanu pretēji tirgus tendencei, kad cena attiecīgi ir sasniegusi tās maksimumu vai minimumu (pārdošanas darījumi augšupejošā tirgū un pirkšanas darījumi lejupslīdošā tirgū)

Šī stratēģija ir sarežģīta, jo paredz, ka treideris spēs laicīgi paredzēt cenas kustības tendences maiņu un attiecīgi veikt darījumu atvēršanu pretēji tirgus tendencei un bieži vien tirgus "vairākuma" pozīcijai.

Tas nozīmē, ka tiek veikts pirkšanas darījums, kad vairākums pārdod un pārdošanas darījums, kad vairums izvēlās pirkt. Turpmākajā piemēra parādīts, kā šie darījumi tiek veikti un novērtēts, cik riskanti tie var būt.

Avots: Admirals 5 Supreme Edition, EURUSD, H1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2020. gada 15. jūnija līdz 2020. gada 24. jūnijam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Augstāk redzamajā grafika piemērā mēs varam redzēt potenciālos pārdošanas punktus, kad cena atrodas pie augšupejas kanāla pretestības līnijas. Ja tendence būtu pretēja, saskarsme ar apakšējo atbalsta līniju norādītu uz potenciālu pirkšanas iespēju.

Ja esi izmēģinājis tirdzniecību demo kontā un sapratis principus, iespējams, ir pienācis reālajai tirdzniecībai. Savu tirdzniecības kontu vari ātri atvērt, noklikšķinot uz banera zemāk.

Tirgo Forex un CFD

Saņem piekļuvi vairāk nekā 40 valūtu pāru CFD, 24/5

 

Cita noderīga informācija

Par Admirals

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk kā 8000 finanšu instrumentiem, izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības programmas MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna: Šis materiāls nesatur un nav jāuztver kā tāds, kas satur ieguldījumu konsultācijas, ieguldījumu ieteikumus, piedāvājumu vai aicinājumu veikt jebkādus darījumus ar finanšu instrumentiem. Lūdzu, ņemiet vērā, ka šāda analīze nav uzticams pašreizējās vai turpmākās tirgus darbības rādītājs, jo laika gaitā tirgus apstākļi var mainīties. Pirms jebkādu ieguldījumu lēmumu pieņemšanas, jums vajadzētu lūgt padomu neatkarīgiem finanšu konsultantiem, lai pārliecinātos, ka izprotat riskus

TOP RAKSTI
​Kaimiņi, tirdzniecības partneri un sāncenši: mārciņa-eiro valūtu pāra vēsture
Šoreiz apskatīsim Eiro un Lielbritānijas mārciņas valūtu maiņas vēsturi. Vairāk par iemesliem, kāpēc abas valūtas ir tik populāras, 2007. līdz 2009. gada finanšu krīzi, EUR/GBP valūtu maiņas kursa vēsturi un vēl vairāk!Saskaņā ar iesaistīto valūtu nozīmi un globālo popularitāti EUR/GBP ir arī ļoti s...
Kā sagatavoties nākamajai krīzei?
Vai zinājāt, ka divi no trim cilvēkiem vienkārši nav gatavi nākamajai ekonomikas recesijai? Tas ir vēl biedējošāks fakts, ja ņemam vērā pieaugošu skaitu ekonomistu, kuri tuvākajā nākotnē prognozē vēl vienu recesiju. Tomēr pastāv vienkārši veidi, kā sagatavoties nākamajai recesijai: apgūstot krīzes...
Forex cenas, tiešā un netiešā kotācija
Pirmā lieta, ko lielākā daļa Forex treideru iemācās, apgūstot zināšanas par finanšu tirgiem, ir Forex cenu lasīšana. Cenu kotējumi ir tirgus valoda, tāpēc katram treideriem vajadzētu mācēt tekoši tos lasīt. Lai arī Forex cenu kotējumi var izskatīties biedējoši, tos lasīt ātri vien paliks ļoti vienkā...
Skatīt visu