Tirdzniecības plāns un risku pārvaldība finanšu instrumentu tirdzniecībā

Admirals

Ja vēlaties gūt panākumus Akciju, Forex vai jebkurā citā tirgū - ir jāprot plānot uz priekšu un pieņemt lēmumus, kuri balstīti uz iepriekš izstrādātu un pārbaudītu tirdzniecības plānu. Ja pieņemat lēmumu „nirt" ar galvu pa priekšu finanšu tirgos bez iepriekšējas sagatavošanās, jūsu izredzes gūt panākumus ir diezgan mazas. Vajadzētu zināt, ko meklējat, kādi ir jūsu mērķi un kā tos plānojat sasniegt. Tieši saprātīgi mērķi un regulāra to sasniegšana ir panākumu atslēga finanšu instrumentu tirdzniecībā. 

Tāpat svarīgi atzīmēt, ka nozīmīga daļa no jūsu tirdzniecības plāna ir risku pārvaldība. Finanšu instrumentu tirdzniecības riska pārvaldība ir viens no apspriestākajiem tematiem treideru vidū. No vienas puses jebkurš treideris vēlas minimizēt zaudējošās pozīcijas un potenciālos riskus, bet no otras puses treideri vēlas gūt pēc iespējas lielāku peļņu katrā darījumā. Nav nekāds noslēpums, ka, lai gūtu lielāku peļņu, jārēķinās arī ar lielākiem riskiem.

Tieši šeit sākas diskusija par objektīvu un efektīvu riska menedžmentu jeb pārvaldību. Apskatīsim dažādus riska pārvaldības paņēmienus, kas var palīdzēt izvairīties no zaudējumiem un pasargāt savu kapitālu no nevajadzīgiem riskiem veicot investīcijas vai atverot tirdzniecības darījumus.

Lai sniegtu visaptverošu ieskatu tajā, kā izveidot savu tirdzniecības plānu ieguldījumiem un pārvaldīt ar tirdzniecību un ieguldījumiem saistītos riskus, šajā rakstā apskatīsim sekojošas tēmas: 

Kas ir tirdzniecības un ieguldījumu plāns?

Tirdzniecības jeb investīciju plāns patiesībā ne ar ko neatšķiras no jebkura cita plāna, kurus esam pieraduši lietot uzņēmējdarbībā vai biznesā. Tirdzniecības plāns vienkāršoti ir jūsu plānoto ieguldījumu aktivitāšu skice, kaut kas līdzīgs darāmo lietu sarakstam, kurš paredz gan darījumu un orderu izvietošanas un izpildes galvenos principus, līdzekļu pārvaldību kontā un risku menedžmentu, gan to, kādi mērķi un cik ilga laikā tie tiks izpildīti.

Galvenā tirdzniecības plāna ideja ir izstrādāt sarakstu ar noteikumiem, kurus ievērosiet veicot ieguldījumus, ka arī paredzot to, kādā laikā un kādi mērķi tiks potenciāli sasniegti. Tiklīdz ir izstrādāts šis noteikumu saraksts, konkrētos principus ir daudz vieglāk pielietot ikdienas tirdzniecībā vai veicot ilgtermiņa ieguldījumus, jo jums ir konkrēts plāns un rīcības soļi. Papildus tam, tirdzniecības plāns var palīdzēt labāk analizēt un izprast tirgū notiekošo, kā arī izdarīt secinājumus par nepieciešamajām izmaiņām plānā vai tirdzniecības stratēģijā.

Investīciju plāns finanšu instrumentu tirdzniecībā var pasargāt no sastigtiem un neatgriezeniskiem lēmumiem, kas var novest pie nevajadzīgiem zaudējumiem - tirdzniecības plāns var ļaut jums nebūt emocionāliem, bet gan racionāliem un sistemātiskiem savās darbībās.

Līdzīgi kā profesionālajā sportā, kurā ir ārkārtīgi svarīgi sagatavoties gaidāmajai spēlei, iepriekš paredzot iespējamās darbības gadījumā, ja piepildītos viens vai cits spēles scenārijs - finanšu instrumentu tirdzniecībā ir līdzīgi. Skaidrs tirdzniecības jeb investīciju plāns var ļaut sagatavoties gaidāmajai tirdzniecības sesijai, iepriekš paredzot savas darbības gadījumā, ja tirgū piepildās viens vai cits scenārijs.

Labs tirdzniecības plāns satur:

  • Saprātīgus tirdzniecības mērķus, kas ir konkrēti, izmērāmi, uz balstīti uz konkrētu laika periodu.
  • Tirdzniecības grafiku analīzes metodi, kurā ietvertas tirdzniecības stratēģijas detaļas ar precīziem darījuma atvēršanas un aizvēršanas nosacījumiem.
  • Darījumu pārvaldes plānu - sistemātisku veidu, kā pārvaldīt atvērtos darījumus, lai novērstu steigu un nelaikā atvērtus vai aizvērtus darījumus.
  • Risku pārvaldību, kas ir neatņemama laba tirdzniecības plāna sastāvdaļa gan visam investīciju portfelim kopumā, gan katram darījumam atsevišķi.

Realitāte ir tāda, ka treideris nekad nevar būt 100% drošs par to, kas tirgū notiks nākamajā brīdī, tāpēc vienmēr pirms tirdzniecības darījumu atvēršanas vai ieguldījumu veikšanas, vajadzētu būt skaidram, kādas būs jūsu darbības vienā vai citā gadījumā. Tāpat no naudas menedžmenta un risku pārvaldības viedokļa, vajadzētu paturēt prātā to, ka peļņa no darījuma nav garantēta pat, ja jums šķiet, ka esat izdarījis pareizo izvēli. 

Pirms pievēršamies tam, kā izstrādāt tirdzniecības plānu ieguldījumiem, iespējams, der iepazīties ar zemāk atrodamajām tēmām, kuras var būt noderīgas kontekstā ar plāna izstrādi:

Kāpēc labs tirdzniecības plāns ir tik svarīgs?

Uzsākot finanšu instrumentu tirdzniecību bez pienācīgas sagatavošanās, ļoti iespējams, ka jūsu panākumi būs īslaicīgi, vai vēl ļaunāk, tiks zaudēts viss ieguldītais kapitāls. Gaidot iespējamo darījumu, nepieciešams zināt, ko tieši meklējat, kāds ir mērķis un kā plānojat sasniegt savus mērķus.

Jebkuram saprātīgam treiderim un investoram ir investīciju plāns, kas pirms izmantošanas praksē ir detalizēti pārbaudīts, izmantojot cenas vēsturiskos datus - vislabākais veids, kā pārliecināties par plāna veikspēju reālos tirgus apstākļos, ir izmantot tās priekšrocības, kuras sniedz demo (mācību) tirdzniecības konts. Tirdzniecības plāns ir vienlīdz nozīmīgs gan iesācējiem, gan profesionāļiem. 

  • Stājaties pretī subjektīviem lēmumiem un saglabājiet tirdzniecības noteikumus. Tirdzniecības sesijas laikā treiderim ir jāpieņem liels skaits lēmumu, balstoties uz tirgus stiuāciju.

Piemēram, ja treiderim ir atvērts pelnošs darījums pirms nozīmīgu ekonomisko datu paziņošanas, tirdzniecības plāns ar 100% pārliecību pateiks vai darījumu atstāt atvērtu, vai aizvērt to, lai izvairītos no straujas cenu kustības riskiem.

  • Samaziniet tirdzniecības darījumu skaitu. Tipiski idejai „mazāk iespēju" ir negatīva nozīme iesācēju vidū, tomēr tā ne vienmēr ir taisnība, kad runa ir par finanšu instrumentu tirdzniecību un ieguldījumiem.

Lai vieglāk saprastu, kā izveidot veiksmīgu investīciju plānu, mums vajadzētu apzināties, ka katra iespēja tirgū var nest gan peļņu, gan zaudējumus. Tiklīdz jūs ierobežojat savu tirdzniecību līdz noteiktam darījumu skaitam dienā, nedēļā vai mēnesī, būsiet motivēts izvērtēt katru darījumu daudz detalizētāk. Katrs darījums, ko veiksiet būs analizēts skrupulozāk, tādā veidā palielinot peļņas iespēju un samazinot riskus.

  • Mazākas iespējas emocionālai tirdzniecībai. Sistēma ar skaidriem noteikumiem palīdz izvairīties no emocijās balstītiem lēmumiem.

Vēl viens svarīgs aspekts, samazinot darījumu skaitu, jums būs vieglāk izvairīties no tā, ko industrijā sauc par atriebības tirdzniecību (revenge trading). Treideri sastopas ar šo problēmu daudz biežāk nekā varētu likties. Šāda tirdzniecība var beigties ar naudas zaudēšanu. Šajos gadījumos treideris, cenšoties atgūt zaudētos darījumus pazaudē objektivitati, proti, viņš vairs nespēj veltīt laiku tirdzniecības lēmumu analīzei un racionālai pieejai, bet tā vietā izdara pārsteidzīgas un bieži vien muļķīgas, emocijās balstītas izvēles. Visbiežāk šādi treideri dienas laikā veic papildu darījumus, lai mēģinātu kompensēt radušos zaudējumus. Ļoti bieži viņi to dara, palielinot tirdzniecības apjomu, tādā veidā riskējot vairāk, un tas ir viens no galvenajiem iemesliem zaudējumiem.

  • Vieglāka risku pārvaldība. Efektīvs tirdzniecības plāns ir izstrādāts tā, lai nodrošinātu ilgtermiņa stabilitāti jūsu tirdzniecības kontā.

Piemērs, ja izlemjat nekad neriskēt ar vairāk kā 1% kapitāla, atzīmējiet šo faktu tirdzniecības plānā. Tas palīdzēs pārvaldīt savus līdzekļus un darījumus kontā.

Faktori, kurus ņemt vērā izstrādājot savu tirdzniecības plānu ieguldījumiem?

Skaidrs tirdzniecības plāns palīdz saglabāt koncentrāciju un būt konsekventam un sistemātiskam, izpildot darījumus finanšu tirgū. 

Pirms tiek pieņemts lēmums par darījuma atvēršanu, ir svarīgi, ka investoram jau ir sagatavots ne tikai rīcības plāns, bet arī skaidrs pamatojums tam, kāpēc šis darījums tiek veikts pēc būtības. Tirdzniecība bez iepriekšējas analīzes ir pielīdzināma lidošanai ar lidmašīnu, kurai pirms pacelšanās nav pārbaudīta degviela, dzinēju tehniskais stāvoklis un citas komponentes, lai veiksmīgi sasniegtu gala mērķi.

Protams arī finanšu tirgos "turbulences" ir iespējams, bet jūs varat sevi no tām pasargāt un nonākt veiksmīgi gala mērķī tikai gadījumā, ja būsiet veicis visus nepieciešamos priekšdarbus un paredzējis šāda scenārija iestāšanās iespējamību.

Tirdzniecības plāna izveide - esiet reālistiski

  • Vai ticat, ka spējat kļūt par pelnošu treideri?
  • Nevajadzētu ignorēt faktu, ka ir daudzi treideri, kuriem neizdodas nopelnīt finanšu tirgus. Šo vajadzētu apzināties un censties saprast, kas ir citu treideru neveiksmes iemesls.
  • Pieņemiet faktu, ka panākumi tirdzniecībā var paņemt vairāk laiku, un vairāk naudas, nekā gaidījāt. Kā tas ietekmē jūsu plānus?
  • Vai esat reālistiski par mācīšanās progresu un sagaidāmo peļņu?

Tirdzniecības plāns - identificējam tirgu

  • Analizē izvēlēto tirgu.
  • Darbs pie tirgus galvenajiem katalizatoriem.
  • Vai ir pietiekami augsta volatilitāte, lai sasniegtu peļņas mērķus?
  • Jānoskaidro, vai tirgus ir pietiekami aktīvs (kāda ir tā likviditāte), lai atvērtu un aizvērtu darījumus. Ja nē - jāapsver iespēja, izmantot citu instrumentu vai tirgu.
  • Vai šis ir piemērots laika periods jūsu stratēģijai? Ja nē - jāapsver iespēja, izmantot citu laika periodu.
  • Mēģini izstrādāt stratēģiju, kas ir daudzpusīga, lai izmantotu dažādas tirdzniecības iespējas, kad:
    • cena atrodas pie atbalsta vai pretestības līmeņa;
    • skaidri redzams trends;
    • novērojamas paaugstinātas svārstības;
    • cenā redzams "gap" - cenas pārrāvums;
    • cena atrodas pie iepriekšējām virsotnēm;
    • cena atrodas pie ekstrēmiem līmeņiem (galējības);
    • tirgi ir pietiekami svārstīgi.

Kā izstrādāt tirdzniecības plānu? Apzinieties savus limitus!

  • Cik kapitāls ir nepieciešams tirdzniecībai izvēlētajā tirgū?
  • Kādas ir ķīlas prasības?
  • Kāds ir pozīcijas minimālais apjoms un kāds ir stop loss un risks, izteikts % no kapitāla?
  • Ja tirgus ir pārāk svārstīgs vai ķīlas prasības pārāk augstas, vienārši turpini iegulīt savās zināšanās, kamēr uzkrājat pietiekamu kapitālu, vai apsver iespēju izvēlēties citu tirgu, kas atbilst jūsu pieejamā kapitāla iespējām;
  • apgūsti pieejamā kredītpleca priekšrocības un trūkumus.

Seko savai tirdzniecības sistēmai un cenas svārstībām

  • Kur ir atbalsta un pretestības līmeņi?
  • Pieprasījuma un piedāvājuma faktoru analīze izvēlētajā tirgū
  • Vai vēlaties veikt darījumu dienas ietvaros, swing tipa darījumu vai skalpēt?
  • Skaidri definē svarīgākos līmeņus dienas (D1) un nedēļas (W1) grafikos

Respektējiet savus noteikumus un nosakiet:

  • darījuma kredītplecu;
  • darījuma risku;
  • riska apmēru dienas laikā;
  • darījuma atvēršanas momentu;
  • darījumu pārvaldību;
  • darījumu aizvēršanas momentu.

Kad būsi izveidojis skaidru tirdzniecības plānu, nākamais, kas būtu jāņem vērā ir pacietība. Nevajadzētu skriet notikumiem pa priekšu, bet gan gaidīt tirgus sniegtās iespējas - jo tādas noteikti radīsies. Ja būsi emocionāls, noteikti pieļausi kļūdas - svarīgi ir būt sistemātiskam un pieņemt esošās tirgus realitātes.

Bet, pirms apsverat jebkādu tirdzniecības lēmumu, ir jāizvēlas īstā tirdzniecības programmatūra un regulēts brokeris.

Tieši tāpat kā ieroči un tanki ir domāti karavīriem, brokeri un tirdzniecības platformas ir paredzētas treideriem. Lai cik prasmīgs būtu karavīrs, bez piemērota ekipējuma izredzes izdzīvot ir niecīgas. Līdzīgi ir arī ar finanšu instrumentu tirdzniecību - lai cik prasmīgs būtu treideris, bez laba brokera un piemērotas tirdzniecības platformas būs ļoti grūti veikt pelnošus darījumus. Daži kritēriji, kas var palīdzēt izvēlēties platformu un brokeri:

  • Vai tiek piedāvāti finanšu instrumenti, kurus vēlaties tirgot?
  • Cik konkurētspējīgi ir spredi un komisijas?
  • Kāds ir maksimālais spreds?
  • Kāda tirdzniecība platforma tiek piedāvāta? Vai tās funkcionalitāte atbilst jūsu vēlmēm?
  • Cik ātra un atsaucīga ir klientu apkalpošana?
  • Kāda veida atbalsts tiek piedāvāts, ņemot vērā jūsu tirdzniecība prasmes?

Ar ko sākt?

Viens no svarīgākajiem faktoriem, kas būtu jāievēro ikvienam un īpaši iesācējiem šajā industrijā, ir tirdzniecības prakse. Un šeit labākais risinājums ir demo (mācību) tirdzniecības konts, kurš var palīdzēt apgūt gan akciju tirgu un ieguldījumus akciju indeksos, gan tirdzniecību ar citiem vērtspapīriem, neriskējot ar personīgajiem līdzekļiem laikā, kad apgūsti tirgu un veido savu tirdzniecības plānu un stratēģijas.

Kas ir demo (mācību) tirdzniecības konts?

Demo jeb mācību konts pēc savas būtības ir forex un akciju tirdzniecības simulators, kurš ļauj reālos tirgus apstākļos simulēt reālo tirdzniecību. Pēc būtības, iespējas šajā kontā ir tādas pašas kā reālajā tirdzniecības kontā, tikai tirdzniecība notiek ar virtuālajiem nevis privātajiem līdzekļiem.

Šī vide nodrošina to, ka Jums ir iespēja apgūt finanšu tirgus un akciju vai akciju indeksu, nepakļaujot riskam savus privātos līdzekļus un ietaupījumus. Šis faktors īpaši svarīgs ir jaunpienācejiem un privātajiem ieguldītajiem bez iepriekšējas pieredzes industrijā. Reālā tirgus apstākļi ir tas faktors, kas padara šo vidi maksimāli pietuvinātu reālajai tirdzniecībai un ļauj treiderim iesācējam iepazīt, kā funkcionē tirgus un, kā notiek tirdzniecība reālajā vidē. 

Tomēr demo (mācību) kontam ir vēl kāda svarīga iezīme, tajā lietotājam ir sniegta piekļuve visiem pieejamajiem indikatoriem, analītikas, tirdzniecības un darījumu pārvaldības rīkiem bez ierobežojuma, bet, kas vēl svarīgāk - jums tajā ir piekļuve tūkstošiem finanšu instrumentu, kas ļauj iepazīt un apgūt visu plašo finanšu tirgu.

Tirgojot ar virtuālajiem līdzekļiem demo (mācību) kontā, varēsi tirgot Forex valūtu pārus, akcijas, obligācijas, izejvielas (piemēram, naftu un zeltu), kā arī biržā tirgotos fondus (ETF), akciju tirgus indeksus u.c. instrumentus.

Tirdzniecība ar virtuālajiem līdzekļiem reālos tirgus apstākļos un plašais finanšu instrumentu klāsts ir viena no tām priekšrocībām, kāpēc Admirals demo kontus izmanto ne tikai iesācēji, bet arī paši pieredzējušākie treideri un privātie ieguldītāji.

Ja vēlies sākt finanšu instrumentu tirdzniecību demo kontā, vari bez maksas to atvērt, vienkārši noklikšķinot uz zemāk redzamā banera.

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

Ja nepieciešama palīdzība demo konta atvēršanai, droši noskaties video zemāk, vai apmeklē Admirals Youtube kanālu, kurā atradīsi arī citu noderīgu informāciju.

Kas ir SMART tirdzniecības plāns ieguldījumiem?

Ļoti svarīga tirdzniecības daļa ir mērķu noteikšana. Tas palīdzēs saglabāt uzmanību uz cenu. Skaidri mērķi dod iespēju sekot līdzi savai izaugsmei. Mēģiniet izvirzīt mērķus, ņemot vērā savu izaugsmi, nevis tikai finanšu mērķus. Novirzoties no treidera prasmju uzlabošanas, samazinās iespēja gūt panākumus un palielināt peļņas apjomus.

Turklāt nepieciešams izlemt, kā sasniegt savus mērķus un cik ilgā laikā to vēlaties izdarīt. Jūsu panākumus var izvērtēt pēc darījumu peļņas. Nosakot mērķus, tiem jāatbilst SMART kritērijiem - specific, measurable, attainable, relevant un traceable. Mērķiem jābūt konkrētiem, izmērāmiem, sasniedzamiem, būtiskiem un izsekojamiem.

Rīki tirdzniecības plāna izveidei

  • Darījumu filtri - šie filtri var būt nosacījumu kombinācijas, kas balstītas uz vairāku indikatoru rādījumiem. Šādi filtri samazina iespējamo darījumu skaitu, taču šādi filtri var ievērojami uzlabot darījumu kvalitāti, līdz ar to arī stratēģijas jeb tirdzniecības plāna peļņu.
  • Nevainojama līdzekļu pārvaldība - atkarībā no veikto darījumu un izmantoto instrumentu skaita, kopējais tirdzniecības konta risks var strauji mainīties. Tas var ietekmēt jūsu spriestspēju, pieņemot tirdzniecības lēmumus.
  • Treidera psiholoģija - treiderim jābūt pārliecinātam par savu tirdzniecības plānu, lai būtu pa spēkam pārvarēt zaudējumu sērijas un sagaidīt pelnošus darījumus, kas nosedz zaudējumus un rada peļņu.
  • Noteikumi un rutīna - efektīvā tirdzniecības plānā ir virkne noteikumu un zināma rutīna, kas treiderim sniedz stabilu, ierastu vidi, uz kuru var paļauties.
  • Pārbaudes uz vēsturiskiem datiem - vēsturiskie testi sniedz pārliecību par sava tirdzniecības plāna dzīvotspēju ilgtermiņā.
  • Tirdzniecības programmatūra - labā tirdzniecības plānā tiek ņemta vērā arī loģistika, kas rūpējas par nepārtrauktu tirdzniecības aktivitātes nodrošināšanu. Tāpēc kvalitatīva, efektīva un plaši izplatīta tirdzniecības programma, piemēram, MetaTrader 4 un MetaTrader 5 ir būtiska tirdzniecības plāna sastāvdaļa.
  • Pareizais brokeris - vēl svarīgāka loma jūsu tirdzniecības ikdienā ir finanšu pakalpojumu sniedzējam, kas nodrošina piekļuvi finanšu tirgiem.

Kā izveidot pilnvērtīgu tirdzniecības plānu?

Sākumā plāna izstrādāšana ir diezgan vienkārša. Pirmais solis ir noteikt jūsu tirdzniecības aktivitāti. Vai atverat/aizverat darījumus katru stundu vai vienreiz dienā, bet varbūt reizi vai vairākas raizes nedēļā vai pat mēnesī?

Lai atbildētu uz šo jautājumu, varat aplūkot sava tirdzniecības konta vēsturi un aprēķināt, cik darījumus nedēļas laikā vidēji veicat un cik ilgi ir šie darījumi. Tas ir ļoti svarīgi, lai ilustrētu laika dimensiju tirdzniecības plānā.

Kā soli pa solim uzbūvēt efektīvu tirdzniecības plānu:

A. Iepazīsti sevi

Šis ir viens no pirmajiem soļiem pilnvērtīga tirdzniecības plāna izveidē. Nepieciešams definēt jūsu uzvedību kā treiderim vai investoram, lai nodrošinātu optimālu plāna darbību un vienkāršu darījumu izpildi.

Ja jūsu tirdzniecības plāns neatbilst jūsu personībai, tas droši vien nestrādās pārāk labi, vai nestrādās vispār. Šis arī ir viens no iemesliem, kāpēc ikvienam kurš sāk nodarboties ar ieguldījumiem, vajadzētu izmest no galvas to, ka pastāv kāda unikāla stratēģija, kura pelna naudu visiem treideriem - tā nav. Arī jebkurš profesionāls treideris, kurš ir pārvaldījis miljonos vērtus ieguldījumu portfeļus to apliecinās. Jums ir pašam jāsaprot, vai finanšu instrumentu tirdzniecība ir jums piemērota - ja tā ir profesija, kurā vēlaties strādāt un attīstīties, tad arī vajadzētu pašam saprast, kāda tirdzniecība jums ir piemērota un kur jūs jūtaties komfortabli. 

B. Konkrēti un specifiski plāna mērķi

Šim solim vajadzētu jūs pamudināt izveidot pilnvērtīgu tirdzniecības plānu, ko varat pastāvīgi izpildīt saskaņā ar jūsu mērķiem. Nepieciešami gan specifiski mērķi, gan specifiskas metodes un rīki, ar kuriem šos mērķus sasniegsiet.

Tādējādi, lai sasniegtu galveno mērķi, ir jānosaka laika posms šī mērķa sasniegšanai.

Piemēram - kļūt par pelnošu treideri. Šī mērķa sasniegšanai varat izvēlēties 2, 5 vai 10 gadu laika posmu.

Piemēram - lai atrastu pareizo stratēģiju vai veiktu stratēģijas cenas vēsturisko datu analīzi, ir nepieciešams laiks un arī tas ir jāierēķina tirdzniecības plānā, kas ļaus ievērot termiņus un virzīties uz priekšu savā attīstībā kā investoram.

Vienkāršākajiem uzdevumiem, kas saistīti ar tirdzniecību, varat noteikt dažu dienu vai nedēļas termiņu.

C. Tirdzniecības stila izvēle

Šajā solī ir jānovērtē sava šī brīža situācija:

Vai jums ir pilna laika darbs?

Ja jā, tad swing tirdzniecība, vai ilgtermiņa ieguldījumu stratēģija varētu būt jums vispiemērotākā. Tas nozīmē, ka Jums būs ievērojami vairāk laika, kuru pavadīt tirgus un konkrētā finanšu instrumenta analīzei. Bet tas arī nozīmē to, ka jūs atvērsiet ievērojami mazāk tirdzniecības darījumus, jo tie būs tendēti uz peļņas gūšanu ilgtermiņā. Šī pieeja noteikti samazinās riskus, jo varēsiet pieņemt daudz izvērtākus lēmumus kā tirgojot dienas ietvaros, kad peļņa parasti tiek gūta uz īstermiņa cenas izmaiņām. Kā vēl vienu priekšrocību var minēt to, ka darījumu atvēršana prasīs vien pāris minūtes un jums nebūs jāpavada laiks pie cenu grafikiem tirdzniecības laikā.

Vai jums ir pusslodzes darbs?

Ja jā, tad dienas tirdzniecība varētu būt vispiemērotākā. Jūs varat veikt darījumus visas tirdzniecības sesijas laikā un gūt labumu no vissvārstīgākajām diennakts stundām, lai mēģinātu gūt peļņu dienu pēc dienas.

Vai jums nav darbs?

Ja jā, tad jums ir ļoti daudz laika atstrādāt savu tirdzniecības stratēģiju un tirdzniecības plānu un sadalīt savu tirdzniecību starp swing, dienas tirdzniecību un skalpēšanu.

Kāds ir jūsu sākuma kapitāls?

Arī sākuma kapitāla apjoms palīdz noteikt, kāds tirdzniecības stils būtu piemērotāks. Šeit atkal jāpiemin riska pārvaldības nozīme un summa, kuru esat gatavs riskēt katrā darījumā.

Ja jūsu kontā ir apmēram 2000€, un vēlaties uzsākt swing tirdzniecību, riskējot vienā darījumā tikai 0.5% no jūsu kapitāla, var rasties vairākas tirdzniecības iespējas… Ņemiet vērā, ka, jo lielāks ir attālums starp darījuma atvēršanas punktu un stop loss, jo vairāk punkti jums jānopelna, lai būtu vērts riskēt 0.5% no kapitāla.

D. Nosaki, kuri tirgi ir piemērotākie jūsu tirdzniecības metodei

Šeit vajadzētu pievērst uzmanību izmaksām, kuras nsaistītas ar tirdzniecības procesu:

Turklāt, ņemot vērā tirgus īpatnības, tirdzniecības stundas var atšķirties un spēlēt izšķirošu lomu jūsu tirdzniecības plāna izveidē. Akciju tirgū lielākā volatilitāte vērojama tieši pirmajās stundās pēc tirgus atvēršanās. Starptautiskais valūtu tirgus jeb Forex ir tik populārs, jo dažādas tirdzniecības iespējas pieejamas visu diennakti.

E. Atrodi savu tirdzniecības metodi

Diskrētā metode. Šis metodes veids paredz lēmumu pieņemšanu, balstoties uz treidera subjektīvu analīzi. Pelnoši diskrētie treideri visbiežāk ir ļoti pieredzējuši treideri, kas ļoti labi spēj iztulkot finanšu tirgu cenu svārstības, taču šī metode nebalstās uz sistemātiskiem nosacījumiem darījumu veikšanai.

Mehāniskā metode. Pretēji diskrētai metodei, šeit katrs darījuma lēmums balstās uz sistemātiskiem nosacījumiem. Ja kaut viens no nosacījumiem neizpildās, darījums netiek veikts. Mehāniskās tirdzniecības sistēmas ir ļoti populāras, jo šādi tiek izslēgta būtiska daļa subjektivitātes.

F. Darījumu jeb pozīciju pārvaldība

Agresīva pozīciju pārvaldība. Šāda veida darījumu pārvaldība paredz pēc iespējas ātrāku trailing stop iestatīšanu, lai nosargātu darījuma peļņu, cik vien ātri iespējams. Trūkums - bieža stop loss izpilde ar salīdzinoši mazu peļņu tieši pirms patiesā cenas impulsa prognozētajā virzienā.

Konservatīva pozīciju pārvaldība. Šāda veida darījumu pārvaldība rada lielāku distanci starp ieejas punktu un stop loss, tādējādi ļaujot, tā teikt, cenai elpot, līdz ar to ir lielāka iespēja sagaidīt tirgus kustību vēlamajā virzienā. Konservatīvās pieejas ierobežojums ir salīdzinoši plašāki take profit, jo arī stop loss ir lielāks.

Pozīciju pārvaldība, tāpat kā saistītie riski var tikt pilnībā vai daļēji automatizēti, pateicoties Admirals ekskluzīvajam MetaTrader 5 Supreme Edition spraudnī pieejamajiem papildu rīkiem. Piemēram, Mini terminal ļauj noteikt risku pēc fiksētas summas eiro vai citā valūtā, neatkarīgi no nepieciešamā stop loss punktu skaita. Papildu tam, iespējams iestatīt trailing stop, tādējādi pozīcijas pārvaldība notiek objektīvi un automātiski.

G. Tidzniecības žurnāls

Veikto darījumu uzskaite tirdzniecības žurnālā ļauj izvērtēt savu tirdzniecības stratēģiju, lai labāk izprastu savus tirdzniecības rezultātus, kā arī fiksētu un analizētu kļūdas. Tāpēc, lai šāda žurnāla dati būtu objektīvi, tajā jāuzskaita pilnīgi visi darījumi.

H. Veiktspējas pārbaude uz vēstures datiem

Vēstures datu pārbaude ir ļoti nozīmīgs process. Šie dati palīdz atrast veiksmīgāko peļņas un riska attiecību katrai tirdzniecības stratēģijai. Datu pārbaude sniedz pārliecību par sava tirdzniecības plāna rezultātiem ilgtermiņā, palīdzot pārciest zaudējumu sērijas, kādas noteikti būs. Taču, pateicoties vēstures datu pārbaudēm, būs skaidrs, ka ilgtermiņā tirdzniecības plāns ir pelnošs, un tas ļaus komfortabli turpināt tirdzniecību, atgūt zaudējumus un pelnīt ilgtermiņā.

I. Tirdzniecības plānu piemēri:

Tirdzniecība plāns - tirdzniecība dienas ietvaros

Ja tirgojat dienas ietvaros, tad tirdzniecības plānam vajadzētu nosegt vismaz 24 stundas. Ja jūsu darījumi pārsvarā tiek aizvērti vairāku dienu laikā pēc to atvēršanas, tad tirdzniecības plāns jāsagatavo vismaz tuvākajai nedēļai. Tāpēc ir ļoti būtiski saprast, kā izveidot savu personalizētu tirdzniecības plānu.

Pieņemsim, ka esat dienas treideris, tāpēc jūsu tirdzniecības plāna laika vienība būs viena diena. Tā kā to mēs esam noteikuši - pienācis laiks tirdzniecības plānam pievienot ierobežojumus. Galvenais noteikums ir ņemt pozitīvos darījumus un reizināt tos ar 1,2. Citiem vārdiem sakot, ja vidēji treideris veic 20 darījumus, bet tikai 6 no tiem ir pozitīvi, tad treiderim nevajadzētu veikt vairāk par septiņiem darījumiem dienā. Ierobežojumi treideriem noteikti ir izdevīgi un iepriekš rakstā minējām kāpēc.

Tirdzniecības plāns - swing tirdzniecība

"Swing trading" tirdzniecības plānā treideris cenšas darījumus atvērt ar aprēķinu, ka tos būs iespējams slēgt līdz nedēļas beigām. Tas palīdz izvairīties no nedēļas nogalēs bieži sastopamajiem cenu pārrāvumiem.

Tātad pozīcijas tiek atvērtas vēlākais ceturtdienā, lai vēl paspētu izmantot nedēļas kopējo tendenci, savukārt nedēļas beigās tirdzniecības signāli tiek ignorēti.

Vēl viens "swing trading" tirdzniecības plāna nosacījums ir ne vairāk kā viens darījums uz vienu tirdzniecības instrumentu. Taču minētie elementi ir tikai niecīga daļa no "swing trading" tirdzniecības plāna.

Gadījumā, ja vēlies uzzināt vairāk par tirdzniecības plāna sastādīšanas principiem, tad droši apmeklē mūsu rīkoto tiešsaistes vebināru par to "Kā izveidot veiksmīgu tirdzniecības plānu." Ja veiksi reģistrāciju noklikšķinot uz zemāk redzamā banera, varēsi droši apmeklēt vebināru bez maksas.

Bezmaksas tirdzniecības vebināri

Piesakies mūsu tirdzniecības ekspertu tiešsaistes vebināriem

 

Rīkojumu izpildes signāli

A. Darījumu atvēršanas signāli

Daudziem no mums ir bijušas šādas sajūtas - gribās atvērt darījumu, jo situācija grafikā izskatās pievilcīga. Tātad atrodam sevi situācijā, kad bez iemesla ir atvērts darījums un nezinām, ko darīt tālāk:

  • kad darījumu slēgt?
  • Ko iesākt ar darījumu?

Tā tas bieži notiek, it īpaši ar treideriem - iesācējiem. Efektīvā tirdzniecības plānā ir jāiekļauj skaidrs apraksts, kad un ar kādiem nosacījumiem tiek atvērts darījums. Kad esat šos signālu nosacījumus iekļāvuši tirdzniecības plānā, atliek tikai tos respektēt. Lieki teikt, ka šiem nosacījumiem vajadzētu būt pēc iespējas pilnvērtīgākiem un precīzākiem, lai izslēgtu jebkādu subjektivitāti tirdzniecības darījuma veikšanā. Citiem vārdiem sakot, ja savā tirdzniecības stratēģijā izmantojat četrus indikatorus, darījuma atvēršanas aprakstā jāiekļauj visu četru indikatoru apraksts.

B. Darījumu aizvēršanas signāli

Diezgan līdzīgi darījumu atvēršanas signāliem, katram treiderim jābūt skaidrībai par darījumu aizvēršanas signāliem, kad runa ir par tirdzniecības plāna sagatavošanu profesionālā līmenī. Atvērt darījumu pareizajā laikā ir ļoti svarīgi, tomēr dažos gadījumos varat aizvērt labu darījumu un zaudēt, tikai tāpēc, ka nebijāt pietiekami pacietīgs.

Pastāv risks pelnošu darījumu aizvērt arī pārāk ātri, tādā veidā palaižot garām maksimālo peļņu, ko varējāt gūt. Tas visbiežāk rodas darījumu aizvēršanas signālu trūkuma dēļ. Lai izveidotu pilnvērtīgu tirdzniecības plānu, nepieciešama skaidra vīzija par peļņu, izteiktu punktos, ko plānojāt gūt katrā darījumā.

C. Stop loss un take profit

Kā jau tikko minējām, darījumu atvēršanas un aizvēršanas signāli ir ļoti svarīgi. Šādi signāli ļauj jums saprast, kā tirgot, balstoties uz jūsu tirdzniecības stratēģiju un izmantojot to, jūs izvairīsieties no nepieciešamības iekļaut emocijas jūsu tirdzniecības procesā. Ļoti svarīga lieta, ko piebilst ir, ka katram darījumam ir jābūt uzstādītam stop loss (SL) un take profit (TP). Veidojot tirdzniecības plānu, ir svarīgi uzsvērt, ka SL ir daudz lielāka nozīme nekā TP.

Kā disciplinētam treiderim, jums vajadzētu pārliecināties, ka katram atvērtajam darījumam ir uzstādīts stop loss un šajā ziņā nedrīkst būt nekādu izņēmumu. Take profit līmeņi nav tik svarīgi, tomēr, lai izveidotu labāko tirdzniecības plānu, ir ieteicams noteikt TP līmeņus, pirms veicat jebkādus darījumus, un tam ir jābūt iekļautam tirdzniecības plānā.

Trīs svarīgākās tirdzniecības plāna sastāvdaļas

Galvenā ideja ir izstrādāt:

  • noteikumus, kurus iekļaut plānā un ievērot;
  • riska pārvaldības sistēmu, ņemot vērā pieredzi Demo kontā, ko bez maksas piedāvā arī Admirals. Kamēr mācāties, nav vajadzības riskēt ar reāliem līdzekļiem;
  • striktu naudas un risku menedžmentu jeb pārvaldību.

1. Tirdzniecības sistēma

Vispirms nepieciešams noskaidrot, vai tirdzniecības sistēmai nepieciešami uzlabojumi? Vai esat izvēlējies pareizo laika periodu? Atcerieties, ka pat stratēģijas ar mazāk nekā 60% pozitīvu darījumu attiecību var radīt lielu peļņu.

Kā?

Lūk, piemērs:

  • pirmie desmit darījumi ir zaudējoši, radot kopumā 10% zaudējumu;
  • pēc tam viens pelnošs darījums sniedz 6% peļņu;
  • nākamie divi darījumi sniedz attiecīgi 2% un 4% peļņu.

Tas nozīmē, ka pēc zaudējušajiem darījumiem, tika nopelnīti 12%, tādējādi kopējais kapitāla pieaugums ir 2%, taču veiksmīgi bijuši vien 40% darījumu. Vairums treideru saskaras ar sekojošām problēmām:

  • apstāšanās pēc pirmajiem zaudējumiem;
  • pēc tam pārtrauc lietot tirdzniecības sistēmu un meklē jaunu;
  • atkārto kļūdas līdz brīdim, kad daudzi citi ir pārtraukuši tirdzniecību pilnībā.

Tātad, kā lai izvairās no šāda scenārija? Piecas lietas, ko var darīt nekavējoties, kas palīdzēs uzlabot tirdzniecības sistēmu.

  • bruņojies ar pacietību;
  • samazini risku līdz 0,5% - 1% uz vienu darījumu;
  • centies pelnošajām pozīcijām ļaut pelnīt;
  • lieto stop loss un take profit;
  • nosaki vairākus mērķus, lai samazinātu riskus un nodrošinātu peļņu.

2. Kontrolējiet savas emocijas

Impulsīvi un emocionāli lēmumi rodas jūsu prātā un problēmas parasti rodas, kad treideris jūtas spiests pieņemt kādu tirdzniecības lēmumu: atvērt darījumu, aizvērt to vai citādā veidā kaut ko izmainīt.

Spēja saglabāt vēsu prātu visa darījuma garumā palīdzēs optimizēt jūsu tirdzniecības rezultātus.

Lai sev palīdzētu, izveidojiet sarakstu ar sekojošiem kritērijiem:

  • Kāds ir jūsu optimālais emocionālais stāvoklis?
  • Vai veicat tirdzniecību vai derības kā kazino?
  • Vai ir jūsu emocionālais noskaņojums darījuma atvēršanas brīdī?
  • Vai esat mierīgs vai uztraucies?
  • Vai esat spējīgs saglabāt disciplīnu?

Daži vispārēji padomi tirdzniecībā:

  • nav nepieciešams nekavējoties kļūt par pilna laika treideri;
  • sākotnēji saglabājiet savu pilna laika darbu un tirgojiet tikai brīvajā laikā;
  • vienmēr ir iespēja tirgot kā profesionālim, savs pastāvīgais darbs nav jāpamet;
  • lai kļūtu par pilna laika treideri, nepieciešams ievērojams kapitāls, kas parasti tiek uzkrāts ar laiku;
  • būt par pilna laika treideri ir kas tāds, uz ko tiekties, taču tas nenotiek vienas nakts laikā;
  • lai nonāktu līdz tādam līmenim, jābūt pacietīgam un jāfokusējas uz tirdzniecības zināšanu uzlabošanu.

3. Naudas menedžments

Kad ir izveidota sava tirdzniecības sistēma, laiks pievērst uzmanību kapitāla pārvaldībai. Jābūt skaidram, vai jūsu tirdzniecības sistēma ļauj tirgot vairākus instrumentus, un, ja tā, tad precīzi kurus.

Kapitāla pārvaldības uzlabošana paredz izveidot vai pārskatīt optimālo tirdzniecības riskam pakļauto kapitāla apjomu. Tam jūs varat izmantot arī Admirals Dashboard panelī pieejamo Maciņu, kas ļaus ērti un nekavējoties pārskaitīt līdzekļus mirkļos, kad tas būs īpaši svarīgi.

Nav svarīgi, vai cenšaties nopelnīt 1000 punktus, balstoties uz fundamentāliem faktoriem, vai 5 punktus, balstoties uz skalpēšanas tehnikām ar niecīgām cenu svārstībām. Pat ja jūsu fundamentālā analīze ir korekta, cena jums nevēlamā virzienā var virzīties divus vai pat vairākus simtus punktu.

Tātad, ko darīt?

Kopumā, galvenais padoms ir saglabāt zemus tirdzniecības apjomus, lai negatīva darījuma gadījumā netiek zaudēts liels daudzums līdzekļu.

Peļņa vienmēr ir saistīta ar riskiem, jo lielāku peļņu vēlēsies gūt, jo lielāks risks būs jāuzņemas - bet vai tas tā ir? Nebūt nē, ne visos gadījumos un ne vienmēr - turpmākajās sadaļās pievērsīsimies tieši šim jautājumam - kā mazināt riskus veicot tirdzniecību un ieguldījumus finanšu instrumentos.

Pamatā tirdzniecības riska pārvaldības pamatā ir četri svarīgi principi, kas ietver:

  1. noteikt tirgus riskus;
  2. analizēt un novērtēt šos riskus;
  3. rast risinājumus, lai samazinātu šos riskus;
  4. pārvaldīt un konsekventi piemērot šos risinājumus.

Galavārds

Treideri bieži vien iestrēgst nemitīgos centienos atrast ieejas metodi un/vai perfektu tirdzniecības sistēmu. Ir svarīgi izveidot stabilu tirdzniecības plānu, taču atcerieties, ka tas ir tikai sākums.

Pievērsiet uzmanību šiem sešiem ieteikumiem:

  1. izmantojiet tirdzniecības plānu kā nozīmīgu sākuma punktu un ceļvedi;
  2. turpiniet mācīties no saviem darījumiem un kļūdām;
  3. ja nepieciešams, veiciet izmaiņas tirdzniecības plānā;
  4. sagatavojieties pieņemt lēmumus, kurus neparedz jūsu tirdzniecības plāns;
  5. atvēršana ir tikai daļa no darījuma - pārliecinieties, ka jums ir arī stabils darījumu pārvaldības plāns;
  6. kad darījums ir atvērts, paturiet prātā, ka darījuma pārvaldības mērķis ir ierobežot zaudējumus un ļaut peļņai augt.

Tagad esat sapratuši, kā veidot pašiem savu tirdzniecības plānu ieguldījumiem, atcerieties, ka tirdzniecības plānam vajadzētu:

  • būt kritiskam un objektīvam, atklājot trūkumus tirdzniecības stratēģijā un sniedzot risinājumus, kā tos novērst;
  • nodibināt tirdzniecības rutīnu;
  • palīdzēt izprast tirdzniecību kā biznesu, nevis spēli vai hobiju;
  • dot iespēju mācīties no kļūdām;
  • atrast sistēmu, kas ir līdzsvarā ar jūsu mērķiem.

Risku pārvaldība tirdzniecībā un investīcijās

Tagad, kad esam izklāstījuši galvenos tirdzniecības plāna veidošanas principus, ir laiks pievērsties vienam no tirdzniecības plāna galvenajiem pīlāriem, proti, risku pārvaldībai.

Kas ir risku pārvaldība?

Risku pārvaldība finanšu instrumentu tirdzniecībā ir aktivitāšu kopums, kuru veic investors, lai pasargātu savu kapitālu un investīcijas no nelabvēlīgas cenas kustības tirgū. Ja reiz mēs raugāmies uz risku pārvaldību kā darbību, tad sākumā vajadzētu noskaidrot, kādi riski pastāv tirgū un kādus pasākumus varam veikt, lai tos potenciāli ierobežotu.

Būtībā uz riskiem un risku pārvaldību var raudzīties no diviem aspektiem:

  • personīgo finanšu un naudas pārvaldības un;
  • tirgus apstākļu un ar tiem saistītu risku mazināšanas viedokļa.

Viens būtisks priekšnosacījums, kurš būtu jāņem vērā ikvienam investoram ir tas, ka finanšu instrumentu tirdzniecībā, lai kļūtu veiksmīgs un pelnošs, pirmais uzdevums ir iemācīties to, kā pasargāt savu kapitālu un nezaudēt investīcijas. Tikai tad, kad būsi iemācījies nezaudēt, varēsi apgūt to, kā finanšu tirgos nopelnīt.

Un no risku pārvaldības viedokļa tiešām, finanšu tirgos loģika darbojās nedaudz pretēji tam, kā esam pieraduši domāt ikdienā. Lai sniegtu nelielu ieskatu par to, kam pievērst uzmanību un ar ko sākt, lai mazinātu riskus tirdzniecībā, turpmākajā tekstā pievērsīsimies gan riskiem, kuri ir saistīti ar naudas līdzekļu pārvaldību un izvietošanu tirgū, gan tiem riskiem, kuri saistīti ar tirgus darbību.

Pirmie soļi risku pārvaldībā

A. Apgūsti tirgus un tirgū pieejamos finanšu instrumentus - izproti to funkcionalitāti un būtību

Neraugoties uz to, ka pasaules finanšu tirgi ir savstarpēji saistīti un pie lielākām krīzēm, sistemātisko risku gadījumā, visticamāk, tirgus reakcija būs vienāda (tiks piedzīvots kritums visā tirgū vai noteiktos tirgos) - tomēr normālos apstākļos, katrs no tirgiem darbojas pēc atšķirīgiem principiem un loģikas. Tieši izpratne par dažādiem tirgiem, to cenas veidošanās principiem un tirgu savstarpējo korelāciju, ir ļoti nozīmīga, lai spētu mazināt potenciālos riskus un izprastu naudas plūsmas principus finanšu tirgos.

Izpratne par finanšu tirgus darbību

Ir jāsaprot, ka normālos tirgus apstākļos, cenas kustība vienā tirgū ne obligāti būs tāda pati vai pretēja citā tirgū – turklāt pie viena veida notikuma, cenas kustība var atšķirties arī starp viena tirgus dažādiem instrumentiem.

Tāpēc pirms vispār sākt domāt par ieguldījuma portfeļa veidošanu, ir svarīgi, ka jums ir pilnīga izpratne par dažādu tirgu darbības principiem - kas nosaka cenu? Kā tirgus ir būvēts? Kas var veicināt kapitāla ieplūšanu vai aizplūšanu no tirgus? Kuri ir tirgus lielākie spelētāji?

Kad šie jautājumi būs skaidri, jums sāks raksties arī priekšstats par tirgu savstarpējo korelāciju - kā šie tirgi ir saistīti? Ko nozīmē kritums vienā tirgū un kā tas potenciali var ietekmēt citus tirgus?

Tāpēc, lai pasargātu sevi un savus līdzekļus, pirmais līdzekļu investēšanas, vajadzētu investēt savu zināšanu un izpratnes pilnveidošanā par tirgiem.

Zemāk varēsiet atrast galveno informāciju par svarīgākajiem tirgiem:

Izpratne par pieejamajiem finanšu instrumentiem tirdzniecībai un investīcijām

Kad būsi izpratis tirgus darbības principus, nākamais solis ir izprast tajos pieejamos instrumentus investīcijām un tirdzniecībai. Un patiešām, mūsdienās ir pieejams ārkārtīgi plašs finanšu instrumentu klāsts un, lai pasargātu sevi no nevajadzīgiem riskiem, ir svarīgi, ka jums ir pilnībā skaidras dažādas finanšu instrumentu kategorijas, to pielietojums un mērķis.

Ir jāsaprot, kādam mērķim un ar ko atšķiras biržās tirgotie vērtpspīri no atvasinātajiem finanšu instrumentiem - opciju līgumiem, cenas starpības līgumiem (CFD), nākotnes līgumiem jeb fjūčeriem? Kuri instrumenti tiek tirgoti centralizēti, piemēram biržās un kuri decentralizēti jeb ārpus biržas (Over the counter - OTC)? Kāds ir šo instrumentu mērķis, izmaksas un pielietojums? Kuri no instrumentiem ir paredzēti ilgtermiņa ieguldījumiem un kuri paredzēti hedžēšanai? Kuros ieguldīt ilgtermiņā un kuri paredzēti tikai īstermiņa tirdzniecībai?

Izpratne par lielākajiem tirgus dalībniekiem un to lomu cenu un tirgu veidošanā

Kad būsi izpratis tirgus darbības principus un pieejamos finanšu instrumentus tirdzniecībai, nākamais solis ir saprast to, kā ir organizēts finanšu tirgus un kuri ir tā lielākie tirgus spēlētāji. Ir jāņem vērā, ka izpratne par tirgus struktūru un tās dalībniekiem ir kritiski svarīga - jo neatkarīgi no jūsu politiskās vai ekonomiskās pārliecības ir jāsaprot, ka pirmkārt, finanšu tirgus ir monopola tirgus gan no tirgus organizēšanas, gan cenu veidošanas viedokļa. 

Svarīgi būtu pašam atbildēt, kāda ir centrālo banku loma, kas ir lielākie fondu biržu īpašnieki (tirgus organizatori), kas ir biržu lielākie klienti, kāda ir investīciju banku loma kopējā finanšu tirgus sistēmā, kādu lomu pilda dažādu fondu pārvaldnieki, kuri ir lielākie spēlētāji un kādu lomu tie pilda, un svarīgākais privātajam investoram - kāda ir viņa loma šajā kopējā finanšu tirgus ekosistēmā.

Un patiešām, lai iemācītos nezaudēt līdzekļus, pirmkārt, ir svarīgi, ka jums ir pilnībā skaidrs, kā darbojās dažādi tirgi, kāda ir to savstarpējā korelācija, kādi finanšu instrumenti ir pieejami tirdzniecībai un investīcijām, kāds ir to mērķis, izmaksas un pielietojums un visbeidzot, ir jāsaprot tirgus struktūra, lielākie spēlētāji un cenu veidotāji, ka arī jāapzinās sava loma šajā kopējā finanšu tirgus ekosistēmā.

Citiem vārdiem sakot, lai varētu pārvaldīt ar investīcijām un tirdzniecību saistītos riskus, ir jāsaprot no kuries un kādiem apstākļiem iestājoties šie riski var rasties. Un to nav iespējams identificēt, ja jums nav izpratne par finanšu tirgu kopumā. 

B. Izstrādā tirdzniecības plānu un veic tā testēšanu

Kad būsi pilnībā izpratis finanšu tirgus darbības, dalībnieku, instrumentu un cenu veidošanās principus, un izpratis no kurienes un kādā veidā riski var rasties, nākamais solis ir izstrādāt atbilstošu tirdzniecības plānu investīcijām.

Šo sadaļu jau iztirzājām pašā sākumā, tomēr svarīgi atgādināt vēlreiz, ka, lai izveidotu veiksmīgu tirdzniecības plānu, tam ir jābūt testētam reālos tirgus apstākļos, nepieciešamības gadījumā vecot nepieciešamās korekcijas - to vislabāk būtu darīt demo (mācību) tirdzniecības kontā, kas ļaus pasargāt savu privāto kapitālu, kamēr vēl veic testēšanu vai apgūsti tirgus.

C. Pieturies pie iepriekš izstrādāta līdzekļu pārvaldības plāna

Finanšu plānošanas nozīme finanšu instrumentu tirdzniecībā ir tikpat nozīmīga kā personiskajās finansēs vai biznesā. Tā iet roku rokā ar jūsu izstrādāto ieguldījumu plānu, tāpat kā uzņēmējdarbībā ar biznesa plānu. Pareiza finanšu plānošana un pārvaldība ir viens no pīlāriem risku pārvaldībā.

Svarīgi ir zināt arī to, ka daļa no risku pārvaldības finanšu plānošanā ir saistīta ar iepriekš minēto izprati par finanšu instrumentiem, kas iekļauj: zināšanas par konkrētā instrumenta tirdzniecības izmaksām un mērķi, kādas komisijas ir jāmaksā par attiecīgā instrumenta iegādi, vai finanšu instruments un aktīvs tiek tirgots ar kredīplecu (sviras finansējumu), kādas ir maržas prasības, transakcijas izmaksas un pat tas, kādas valsts nodevas un kādā apmērā jums būs jāmaksā gadījumā, ja spēsiet no finanšu instrumentu tirdzniecības gūt peļņu.

Zinot, cik jums izmaksās konkrētais finanšu instruments, jums vajadzētu tapt skaidrākam tam, kādus finanšu instrumentus jūs vispār varēsiet atļauties tirgot ar pieejamo kapitālu. No šīs perspektīvas raugoties, jums būs iespēja izvērtēt, kādas ir pašu kapitāla iespējas. 

Papildu šim, jums noteikti arī vajadzētu izplānot to, kāda būs jūsu konkrētā darījuma riska un peļņas attiecība. Respektīvi, ar kādu kapitālu jūs esat gatavs riskēt uz vienu, konkrēto darījumu un kāda ir gaidāmā atdeve jeb peļņa no tā. 

D. Ieguldījumu portfeļa diversifikācija

Ceturtais svarīgais solis risku pārvaldībā ir ieguldījumu portfeļa diversifikācija. Šis aspekts iet roku rokā ar minēto izpratni par tirgiem, finanšu instrumentiem un naudas plānošanu. 

Portfeļa diversifikācija nozīmē, ka investors, lai mazinātu iespējamos riskus, savam tirdzniecības portfelim izvēlas dažādus aktīvus un finanšu instrumentus investīcijām, tā mazinot riskus gadījumā, ja kādā no tirgiem notiek cenas lejupslīde vai cenas kustība pretēji atvērtajai pozīcijai.

Investīciju portfelis var tiks strukturēts dažādi, izvēloties atšķirīgus aktīvus un instrumentu klases, piemēram, kombinējot zema riska vērtspapīrus (valsts obligācijas) ar augsta riska papīriem, t.i. akcijām, augsta riska (high yield) korporatīvajām vai valstu obligācijām u.c. Izvēloties daļu ieguldīt fondos, iespējams, daļu fjūčeru līgumos vai Forex tirgū. Tas, cik proporcionāli lielu daļu ieguldīsiet augsta riska finanšu instrumentos un, cik "bezriska" vai zema riska papīros ir atkarīgs no katra ieguldītāja riska apetītes un spējas objektīvi pārvaldīt savu ieguldījumu portfeli. Tas pats attiecās uz aktīvu izvēli, kombinējot investīcijas vērtspapīros ar atvasinātajiem finanšu instrumentiem.

Vairāk par šo tēmu uzzināsi šeit:

No kādiem riskiem var pasargāt portfeļa diversifikācija?

Sistemātiskie riski pieder pie tās risku kategorijas, kas nosaka vispārēju nenoteiktību tirgū, tāpēc šo risku mazināšana atsevišķos gadījumos var būt ļoti ierobežota pat ar diversificētu portfeli. Visbiežāk sistemātiskie riski attiecās uz gadījumiem, kad tiek piedzīvota vispārīga nenoteiktība tirgū, zūd investoru uzticība un tiek piedzīvots visa finanšu tirgus vai kāda atsevišķa tirgus sabrukums. Šādos gadījumos visbiežāk varam novērot strauju cenas kritumu tirgū, kas pakļauj riskam investorus, kuri ir iegādājušies aktīvus konkrētajā tirgū.

Sistemātiskie riski parasti iestājas lielu krīžu gadījumā, kad cenu kritums un augsta tirgus volatiltate ir novērojama visos tirgos. Šādos gadījumos pat pareizi diversificēts portfelis var zaudēt naudu, jo nevar paglābt no tirgus saprukuma.

Nesistemātiskie riski attiecīgi iekļauj tos riskus, kurus ir iespējams mazināt ar pareizi balansētu un diversificētu tirdzniecības un investīciju portfeli, piemēram, viena uzņēmuma, nozares, vai tirgus lejupslīdes gadījumā.

Galavārds - Ieteikumi risku mazināšanai

Neieguldi visus līdzekļus vienuviet

Šis attiecas uz jebkāda veida investīcijām, un finanšu tirgus nav izņēmums. Valūtu tirdzniecībai vajadzētu sastādīt tikai daļu no jūsu investīciju aktivitātēm. Vēl viens veids. kā diversificēt savus ieguldījumus, ir veikt investīcijas savstarpēji nesaistītos aktīvos un tirgos.

Trends ir jūsu draugs

Jums kā privātajam investoram ir jāsaprot, kas veido cenu tirgū un kuri ir galvenie tirgus dalībnieki. Jūs nekad neuzvērsiet tirgu. Ir jāapzinās, ka tirgū ir spēlētāji, kuru darbības diktē cenu. Ja spēsiet izprast viņu domu gājienu, varēsiet sevi pasargāt no riskiem un gūt panākumus.

Stop loss

Tirdzniecības bez stop loss ir līdzīga braukšanai ar mašīnu bez bremzēm, bet ar maksimālo ātrumu - tas noteikti nebeigsies labi. 

Ieguldi savā izglītībā un prasmju pilnveidē

Nepietiek tikai ar to, ka izpratīsi tirgus darbības principus, struktūru, spēlētājus un piedāvātos instrumentus tirdzniecībai. Tirgus ir mainīgs un tas nozīmē, ka jums nepārtraukti ir jāpilnveido savas zināšanas kā arī praktiskās iemaņas - tirdzniecība prasīs investīcijas gan tirgū gan savā izaugsmē.

Ierobežojiet kredītplecu

Izmantot lielu kredītplecu, lai īstermiņā nopelnītu lielas summas, var būt ļoti vilinoši. Tomēr tas tikpat labi var beigties ar lieliem zaudējumiem. Tāpēc ieteicams saprātīgi izmantot kredītplecu, lai viena strauja kustība nav viss, kas nepieciešams, lai „nosvilinātu" jūsu tirdzniecības kontu.

Riska menedžmentu nav grūti saprast. Grūtākā daļa ir būt pietiekami disciplinētam, lai ievērotu riska pārvaldības noteikumus, kad tirgus svārstās pretēji jūsu prognozēm.

Atceries, ka starp risku un potenciālo peļņu ir pozitīva korelācija. Lielāka peļņas iespējas potenciāli var nozīmēt lielākus riskus un otrādi.

Pasaulē vadošā vairāku aktīvu platforma


 

Cita noderīga informācija

Par Admirals

Admirals investīciju uzņēmumi, kuri darbojas zem Admirals preču zīmes, ir vadošie tiešsaistes finanšu instrumentu tirdzniecības pakalpojumu sniedzēji un piedāvā Forex, indeksu, izejvielu, akciju, obligāciju un kriptovalūtu CFD tirdzniecības investīciju pakalpojumus.

Šis materiāls nav uzskatāms par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot jebkuru finanšu instrumentu. Tā kā apstākļi laika gaitā var mainīties, šāda tirgus analīze nevar tikt uzskatīta par uzticamu indikatoru šī brīža un nākotnes sniegumam. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus.

TOP RAKSTI
Kas ir treideris un kā sākt tirdzniecību
Treideris ir persona, kas tirgo (pērk un pārdod) finanšu aktīvus, spekulējot ar šo aktīvu cenas izmaiņām, lai gūtu peļņu. Iespējams, ka esi domājis par finanšu instrumentu tirdzniecību, bet vēl nezini ar ko sākt. Uzreiz gan jāteic, ka labākie treideri, kas strādā prestižākajās bankās...
Forex atpakaļ-testēšanas programmatūras rokasgrāmata
Forex atpakaļ-testēšanas (backtesting) programmatūra ir programmas veids, kas ļauj treiderim pārbaudīt potenciālās tirdzniecības stratēģijas, izmantojot vēsturiskos datus. Programmatūra rekonstruē darījumus un iegūtos datus pēc tam var izmantot, lai izmērītu un optimizētu noteiktās stratēģijas efekt...
Valūtu pāris GBP/USD: kā veikt tirdzniecību?
Ja vēlaties uzzināt, kā tirgot valūtu pāri GBPUSD, tad esat īstajā vietā. Apvienotā Karaliste ir piektā lielākā ekonomika pasaulē, savukārt ASV ir lielākā pasaules ekonomika. Šīs dinamikas dēļ GBPUSD ir būtiska ārvalstu valūtu tirgus sastāvdaļa. Šajā rakstā jūs uzzināsit, kā veikt tirdzniecību ar GB...
Skatīt visu