Galvenais par ieguldījumiem un tirdzniecību tirgus krīzes apstākļos

Admirals

2020. gada sākumā gandrīz katrs investors dabūja izbīli, kad akciju tirgi piedzīvoja lielāko kritumu kopš finanšu krīzes 2008. gadā. Koronavīruss ir apstādinājis 11 gadus ilgušo akciju tirgus izaugsmi, izmainot ekonomisko ciklu un radot daudz nenoteiktības un pat panikas atsevišķos tirgos. Šobrīd, 2020. gada otrajā pusē lielākā daļa akciju tirgus indeksu ir atkopušies un pat spējuši sasniegt jaunus vēsturiskos rekordus.

No otras puses, joprojām pastāv ārkārtīgi liela nenoteiktība attiecībā uz ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu, Brexit sarunām, kā arī draudiem par Covid pandēmijas otro vilni un centrālo banku spēju stimulēt ekonomikas pietiekamā apmērā, lai izvairītos no vēl dziļākas ekonomiskās recesijas.

Lai gan tirgus volatilitāte šobrīd ir ārkārtīgi augsta, tomēr uz krīzi tirgū ir jāraugās ne vien no risku, bet arī iespēju viedokļa. Lai sniegtu nedaudz plašāku ieskatu par to, kas būtu jāņem vērā veicot ieguldījumus vai tirgojot tirgus krīzes apstākļos, šajā rakstā apskatīsim sešas galvenās lietas, kas būtu jāņem vēra tirgojot un ieguldot tirgus krīzes apstākļos. Tāpēc apskatīsim:

Sešas lietas, kas jāņem vērā ieguldot un tirgojot tirgus krīzes apstākļos

Viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem ieguldot un tirgojot tirgus krīzes apstākļos ir nebūt emocionālam un nepieņemt sasteigtus uz emocijām balstītus lēmumus, bet paļauties uz racionāliem apsvērumiem un iepriekš izstrādātā tirdzniecības plāna. Turklāt, striktai risku un naudas pārvaldībai būs tik pat liela nozīme, kā veiksmīgam un pārbaudītam tirdzniecības plānam un stratēģijai - īpaši svarīgi šo ievērot ir laikā, kad tirgū ir augstas cenu svārstības un nenoteiktība.

Ar ko sākt? Pirmkārt, ir jāizprot naudas un risku pārvaldības pamatprincipi, un jānosaka sava riska apetīte kā arī tirdzniecības stils, kas vislabāk atbilst Jūsu, kā treidera psiholoģijai. Otrkārt, jāizstrādā skaidrs ar mērķiem definēts tirdzniecības plāns un stratēģija. Ir dažādi veidi, kā šādu plānu izstrādāt, bet efektīvākais noteikti varētu būt pārbaudot to reālos tirgus apstākļos.

Labākais risinājums šim varētu būt demo (mācību) tirdzniecības konts

Tāpēc pirms turpinām par ieguldījumu veikšanu tirgus krīzes apstākļos ir svarīgi apskatīt tās priekšrocības ko sniedz demo konts. Kā noskaidrojām iepriekš, tirgojot jebkuru finanšu instrumentu ir svarīgi, ka Jūs pārbaudiet savas stratēģijas un tirdzniecības plāna veiktspēju reālos tirgus apstākļos (veiciet plāna testēšanu un nepieciešamos uzlabojumus) - un tieši šī ir viena no galvenajām priekšrocībām, ko ir vērts izcelt.

Tirgojot ar virtuālajiem līdzekļiem demo kontā, varēsiet apgūt ne tikai tirdzniecības un tirgus analīzes pamatprincipus, bet arī atvērt tirdzniecības darījumus ar valūtām - varēsi tirgot vērtspapīru, piemēram, akciju un valsts obligāciju cenas starpības līgumus (CFD), tirgot finanšu instrumentus kriptovalūtu tirgū, indeksu, preču un izejvielu (piemēram, naftas un zelta) un daudzos citos tirgos.

Tirdzniecība ar virtuālajiem līdzekļiem reālos tirgus apstākļos ir priekšrocība, kāpēc mūsu demo kontus izmanto ne tikai iesācēji, bet arī paši pieredzējušākie treideri un privātie ieguldītāji, lai pārbaudītu sava tirdzniecības plāna un stratēģijas veiktspēju.

Lai atvērtu demo (mācību) kontu bez maksas, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera un sāc tirdzniecību pāris minūtēs!

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

Gadījumā, ja ir nepieciešama palīdzība demo konta atvēršanai, vienkārši noskaties video instrukciju zemāk, vai apmeklē Admirals Youtube kanālu.

1. Īsā pārdošana (short sell) tirgojot tirgus krīzes apstākļos

Vairums treideru un investoru ir pazīstami ar teicienu "pērc lēti un pārdod dārgi." Piemēram, ja Jūs nopērkat uzņēmuma "A" akcijas par cenu 200 USD un pārdodiet par 300 USD, tad jūsu peļņa būs 100 USD (neiekļaujot tirdzniecības izmaksas). Tomēr apstākļos kad piedzīvojam pilnīgu vai daļēju investoru uzticības zaudēšanu tirgum, tirgus sabrukuma un krīzes apstākļos ir svarīgi, ka spējat identificēt un izmantot tirgus sniegtās iespējas.

Kā notiek īsās pārdošanas (short sell) darījumu atvēršana praksē? Par piemēru ņemsim akciju tirgu. Pirmkārt, tas nozīmē, ka treideris vai investors aizņemas akcijas no brokera un pārdod atvērtajā tirgū par augstāku cenu. Pieņemot, ka akciju vērtība turpina samazināties, treideris vai investors, lai slēgu darījumu iegādājas tā paša uzņēmuma akcijas vienādā apmērā par zemāku tirgus cenu. Akcijas tiek atgrieztas brokerim vai bankai un darījums tiek slēgts.

Šādā veidā aizņemot akcijas par augstāku cenu, tās pārdodot un iegādājoties akcijas par zemāku cenu un atgriežot tās brokerim vai finanšu institūcijai, tiek nopelnīts uz akciju vērtības samazinājuma rēķina.

Šo pieeju tirdzniecībā izmanto institucionālie trederi, tajā skaitā hedžfondos, bankās u.c. institūcijās.

Kā noskaidrojām, īsās pārdošanas darījuma atvēršana ir salīdzinoši sarežģīts process, turklāt atverot šādu darījumu ir jārēķinās ar augstās tirdzniecības izmaksām.

Alternatīva šai pieejai ir cenas starpības līgumu (CFD) tirdzniecība. Tirgojot, piemēram, akciju CFD Jūs neiegādājaties bāzes aktīvu (akcijas), bet gan līgumu kura vērtība ir atvasināta no bāzes aktīva tā brīža tirgus cenas un apjoma kurā aktīvs tiek tirgots. No otras puses, CFD ļauj ne tikai ar minimālam izmaksām atvērt īsās pārdošanas pozīcijas, bet arī iegadāties cenas starpības līgumu ar kredītplecu - praksē tas nozīmē, ka Jums nav jāsedz visa līguma vērtība, bet tikai daļa.

Īsās pārdošanas piemērs

2020. gada akciju tirgus lejupslīdes (sell-off) laikā valdības ieviesa aizliegumus ceļošanai, kas tiešā veidā ietekmēja atsevišķas tautsaimniecības nozares. Aviokompānijas bija pirmās, kas sajuta ierobežojumu ekonomisko un finansiālo ietekmi, tāpēc daudzi investori reaģēja, pārdodot iegādāto uzņēmumu akcijas un izvēloties atvērt īsās pārdošanas darījumus, spekulējot uz akciju cenas lejupslīdi tirgū un gūstot peļņu no tās.

Vislabāk būtu atrast uzņēmumu, kura akciju cena jau ir zema, citu, būtisku iemeslu dēļ, piemēram, zemu iepriekšējā ceturkšņa pārdošanas rezultātu vai peļņas dēļ. Tirgus nenoteiktības un panikas apstākļos, šo uzņēmumu akcijas, parasti, krīt straujāk.

Apskatīsim Vācijas aviokompānijas Deutsche Lufthansa AG (LHA) akciju cenas grafiku:

Avots: Admirals MetaTrader5, #LHA, MN1, datu dipazons no 1994. gada 18. marta līdz 2020. gada 18. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Augstāk redzamais grafiks atspoguļo uzņēmuma cenu par akciju, laika posmā no 1994. gada līdz 2020. gadam. Ir redzams, ka uzņēmuma akcijas cenas vērtība ir samazinājusies jau kopš 2017. gada, norādot uz tās nestabilitāti un stresa noturības trūkumu, īpaši, tirgus satricinājumu vai krīzes gadījumā. To varam novērot arī grafikā apskatot cenas kritienu 2020. gada sākumā, pēc koronavīrusa izraisītās panikas pasaules ekonomikās.

Avots: Admirals MetaTrader 5, #LHA, D1, datu diapazons no 2018. gada 26. oktobra līdz 2020. gada 18. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Šobrīd, treideriem ir iespēja izmantot visus nepieciešamos tehniskās analīzes rīkus un indikatorus, lai noteiktu cenas līmeņus pie kuriem varētu "pārdot dārgi" un tad "atpirkt iegādātās akcijas par zemāku cenu." Piemēram, 2020. gada 4. martā, kā redzams zemāk redzamajā grafikā, Deutsche Lufthansa AG akciju cena sāka veidot treideriem labi zināmu cenas formācijas modeli, sauktu arī par 'shooting star' sveci (marķēts ar dzeltenu krāsu).

Avots: Admirals MetaTrader 5, #LHA, D1, datu diapazons no 2018. gada 26. novembra līdz 2020. gada 18. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Shooting star svece norāda uz cenas tendences maiņu, kad pārdošanas darījumi pārņem tirgu, svecei noslēdzoties zemāk un atstājot garu ēnu virs tās (skatīt piemēru augstāk). Šajā situācijā treideri var atvērt pārdošanas darījumu gadījumā, ja nākamās dienas svece noslēdzas zemāk par iepriekšējās, Shooting star sveces zemāko cenu (11.765 EUR). Stop loss šim pārdošanas darījumam ir iespējams atvērt pie Shooting star sveces maksimuma (12.285 EUR), tādā veidā mazinot riskus no iespējamiem zaudējumiem pie negaidītas tirgus korekcijas.

Pārdodot 100 CFD kontraktus, neskaitot komisijas izmaksas pie darījumu atvēršanas un aizvēršanas, jūsu zaudējumi cenai aizveroties pie stop loss pozīcijas būtu 52 EUR (11.765 - 12. 285*100). Tomēr, ja šajā gadījumā treideris būtu izvēlējies palikt pozīcijā, noliekot stop loss pie katras iepriekšējās dienas maksimuma, 2020. gada 13. martā pozīcija aizvērtos pie cenas 9.572 EUR par akciju un kopējie ienākumi no darījuma būtu 219.30 EUR - neskaitot komisijas. Lai aprēķinātu iespējamos zaudējumus un peļņu izmanto Admirals Treidera kalkulatoru.

Šeit tomēr ir jāpiemin arī riski, kas saistīti ar īso pārdošanu. Atsevišķos gadījumos tirgus cena pēc krituma var strauji atgriezties iepriekšējā pozīcijā - īpaši, pozitīvu ziņu gadījumā. Pastāv arī iespēja, ka īsās pārdošanas darījumi tiek ierobežoti vai aizliegti valdības pieņemto lēmumu dēļ. Pastiprinoties koronavīrusa izplatībai Eiropā, lai aizsargātu akciju tirgus Itālijā, Francijā, Spānijā un citās valstīs, valdības aizliedza akciju īsās pārdošanas darījumus.

Tirgus jaunumus un aktualitātes variet skatīt arī Admirals piedāvātās MetaTrader programmas "Ziņu" sadaļā.

Ekrānšāviņš no MetaTrader 5 tirdzniecības platformas, ar paziņojumu par akciju īsās pārdošanas aizliegumu atsevišķās valstīs Eiropā.

CFD tirdzniecības viena no priekšrocībām ir tā, ka īsās pārdošanas darījumus var izmantot pozīciju hedžēšanai. Tieši šī iemesla dēļ, 90. gadu sākumā tika izveidoti CFD instrumenti. Lūdzu, ņemiet vērā, ka CFD ir sarežģīti instrumenti un nav paredzēti investoriem vai treideriem bez priekšzināšanām, vai pieredzes finanšu tirgos. Pirms pieņemiet jebkuru lēmumu par investīcijām, Jums vajadzētu apsvērt, vai tiešām izprotat, kā darbojas CFD un vai varat atļauties zaudēt investēto naudu.

Kā noskaidrojām iepriekš, viens no labākajiem veidiem, kā sākt izprast finanšu tirgus ir tirgot finanšu instrumentus ar virtuālajiem līdzekļiem demo kontā. Savu tirdzniecības iemaņu un stratēģijas pilnveidei reālos tirgus apstākļos ir liela nozīme - demo konts ļaus gan pasargāt savu privāto kapitālu, gan pilnveidot savas zināšanas un iemaņas.

Ja vēlies iespējami ātrā un efektīvā veidā apgūt šos procesus, vari apmeklēt Admirals bezmaksas tiešsaistes vebinārus. Esam izveidojuši vairāku līmeņu apmācības, kas ir paredzētas gan iesācējiem, gan pašiem pieredzējušākajiem treideriem un privātajiem ieguldītajiem.

Vari uzdot sev interesējošus jautājumus mums, noklikšķinot uz zemāk redzamā banera, reģistrējoties un atrodot savam līmenim un interesēm atbilstošāko tiešsaistes vebināru jau šodien.

Bezmaksas tirdzniecības vebināri

Piesakies mūsu tirdzniecības ekspertu tiešsaistes vebināriem

 

2. Pozīciju hedžēšana veicot ieguldījumus un tirgojot tirgus krīzes apstākļos

Iedomājaties, Jums ir portfelis ar blue chip kompāniju kā: Apple, Tesla, Barclays un VW akcijām. Akcijas esiet iegādājies par salīdzinoši zemu cenu, turklāt akcijas nes jums peļņu no dividendēm. Tirgus krīzes apstākļos, esat izdomājis pārskatīt savu investīciju portfeli un pārdot daļu no akcijām, lai ieguldītu šos līdzekļus droša patvēruma (safe haven) aktīvos, piemēram, zeltā. Kā Jūs rīkosities, ja vēlētos daļu akciju atstāt portfelī, bet pēkšņi notiktu tirgus korekcija un Jūsu akciju vērtību sāktu strauji samazināties?

Šādos apstākļos vairums investoru, visticamāk, izvēlēsies hedžēt savas akciju pozīcijas, lai nezaudētu naudu pie krītošā tirgus. Hedžēšana nozīmē, ka Jūs atverat pozīciju pretējā virzienā esošajai (tādā pašā apjomā vai lielākā), lai izslēgtu riskus un zaudējumus no cenas nelabvēlīgās kustības tirgū. Šo paņēmienu izmanto arī lielās multinacionālās kompānijas, kuras vēlas pasargāt sevi no nelabvēlīgas cenas kustības tirgū. Viens no veidiem kā hedžēt akciju portfeli ir atvērt akciju indeksa īso pārdošanas darījumu.

Kas ir akciju indeksi?
Akciju indeksi atspoguļo konkrētas valsts akciju groza vērtību. Piemēram, S&P 500 akciju tirgus indekss atspoguļo Ņujorkas biržā tirgoto, 500 lielāko kompāniju vērtību. FTSE 100 akciju tirgus indekss atspoguļo Londonas biržā tirgoto, 100 lielāko kompāniju vērtību. Admirals treideri vari piekļūt 19 naudas indeksiem un 25 indeksu fjūčeriem no visas pasaules. Ar šo indeksu daudzu citu finanšu instrumentu tirdzniecības noteikumiem un nosacījumiem vari iepazīties mūsu mājaslapas sadaļā Līgumu specifikācijas,

Zemāk atradīsiet dažus no Admirals tirdzniecībai piedāvātajiem akciju indeksiem :

Populārākie ASV akciju indeksi:

  1. DJIA: Dow Jones Industrial Average indekss
  2. S&P 500: Standard and Poor`s indekss
  3. NQ100: NASDAQ indekss - 100 lielākie ASV nefinanšu uzņēmumi

Populārākie Eiropas akciju indeksi:

  1. DAX 30: Vācijas 30 lielāko uzņēmumu akciju indekss
  2. FTSE 100: Lielbritānijas 100 lielāko uzņēmumu akciju indekss
  3. CAC 40: Francijas 40 lielāko uzņēmumu akciju indekss
  4. STOXX 50: Eirozonas 50 lielāko un likvīdāko uzņēmumu akciju indekss

Populārākie Āzijas akciju indeksi:

  1. Nikkei 225: Japānas 225 lielāko uzņēmumu akciju indekss
  2. HSI 50: 50 Honkongas biržā tirgoto akciju indeks

Vairāk par Āzijas indeksiem uzzināsi, lasot mūsu sagatavoto materiālu šeit:

Kā noskaidrojām iepriekš ar CFD treideriem ir iespēja atvērt īsās pārdošanas darījumus un nopelnīt pie krītošas tirgus cenas, vai attiecīgi hedžēt jau atvērto pirkšanas pozīciju, lai nezaudētu līdzekļus cenas korekcijas laikā. Tomēr tirgojot šo produktu, Jums ir iespēja atvērt darījumus arī pretējā virzienā, -proti, atverot CFD "garo" jeb pirkšanas darījumu, kas potenciāli ļauj nopelnīt no akciju vai jebkura cita instrumenta cenas pieauguma tirgū.

"Pirkt lēti, lai pārdotu dārgi" ir vien no galvenajiem principiem pie kuriem treideri pieturas, tieši tāpēc ieguldījumu veikšana tirgus krīzes un nenoteiktības apstākļos var būt ārkārtīgi svarīga no ilgtermiņa ieguldījumu un rentabilitātes viedokļa.

Lai pielāgotos visu treideru un ieguldītāju vajadzībām, esam izveidojusi speciāli paredzētu ieguldījumu kontu - Invest.MT5

Šis konts ļauj piekļūt Ņujorkas, Nasdaq, Londonas, Frankfurtes, Amsterdamas (Euronext), Tokijas, Austrālijas (ASX) un citām biržām, un iegādāties tādu uzņēmumu kā Tesla, Microsoft, Total, Daimler, Apple, BMW, Airbus, Siemens un daudzu citu uzņēmumu akcijas. Varēsi ieguldīt valstu un korporatīvajās obligācijās, visdažādāko sektoru ETF un pasaules lielākajos un nozīmīgākajos indeksos - tajā skaitā DAX 30.

Bet svarīgākais ir tas, ka veicot ieguldījumus ar Invest.MT5 jūs varat izveidot savu pasīvo ienākumu portfeli, saņemot dividendes no veiktajiem ieguldījumiem uzņēmuma akcijās vai attiecīgā fonda daļās.

Ja interesē ieguldījumi, noklikšķini uz zemāk redzama banera.

Ieguldi pasaulē populārākajos instrumentos

Tūkstošiem akciju un ETF rokas stiepiena attālumā

 

Kā atvērt īsās pārdošanas pozīciju Admirals tirdzniecības programmās?

Lai atvērtu īsās pārdošanas darījumus ar akciju tirgus indeksiem, treideriem vispirms ir nepieciešams atvērt Admirals kontu, lai tirgotu MetaTrader 5 vai MetaTrader 4 programmā. Ja Tev vēl nav, kāda no iepriekš minētajām programmām vari to lejupielādēt par brīvu šeit: Kad tas ir izdarīts, atveriet tirdzniecības programmu un sekojot līdzi šiem soļiem:

  1. atveriet "Tirgus apskats" logu, noklikšķinot uz "Skatīt" galvenajā izvēlnē vai izmanto taustiņu kombināciju Ctr+M. Pēc tam atvērsies tirgojamo "simbolu" saraksts - kreisajā pusē no grafika loga;
  2. ar labo peles pogu noklikšķini uz "Tirgus apskats" loga un izvēlies "Simboli", vai izmanto taustiņu kombināciju Ctrl+U;
  3. kad tas tiks paveikts, Jūsu priekšā tiks atvērts logs (kā redzams piemērā zemāk) ar visiem Jums pieejamajiem tirgiem. Lai pievienotu Jūsu izvēlēto akciju tirgus indeksu "Tirgus apskats" logam, vienkārši izvēlieties simbolu no dotā saraksta.

Ekrānšāviņš no MetaTrader 5 tirdzniecības platformas, kurā atspoguļots "Simboli" logs.

Pēc tam, kad būsiet nospiedis pogu "ok" simbolu logā, Jūsu izvēlētais instruments tiks pievienots "Tirgus apskats" sarakstam. Ja vēlies redzēt cenas grafiku kādam no izvēlētajiem instrumentiem, vienkārši noklikšķini ar kreiso peles taustiņu uz izvēlētā instrumenta un ievelc to grafika laukā. No šīs vietas turpmāk varēsi atvērt tirdzniecības orderi/rīkojumu (trading ticket):

  1. ar peles kreiso taustiņu noklikšķini uz grafika;
  2. dodies uz "Tirdzniecība";
  3. izvēlies "Jauns Rīkojums", vai izmanto taustiņu F9;
  4. atveroties tirdzniecības biļetei, jums būs iespēja ievadīt darījuma atvēršanas cenu, stop loss un take profit līmeņus, tirdzniecības darījuma apjomu (lielumu), kā arī atliktos darījumus.

Ekrānšāviņš no MetaTrader 5 tirdzniecības platformas - ordera izpildes logs.

Tiktāl esam apskatījuši dažus no paņēmieniem, kā izmantot īso pārdošanu tirgus panikas apstākļos un potenciāli nopelnīt pie krītoša tirgus. Tomēr ir vēl daži citi paņēmieni, ko varam izmantot.

3. Iespēju izmantošana veicot ieguldījumus un tirgojot tirgus krīzes apstākļos

Panikas izraisīta akciju tirgus sabrukuma apstākļos ir viegli zaudēt drosmi un kļūt bailīgam. Kā ir teicis leģendārais investors Vorens Bafets (Warren Buffett): "Jums vajadzētu būt bailīgiem, kad citi ir alkatīgi, bet būt alkatīgiem tad, kad citi ir bailīgi." Tikai mēnesi pēc 2008. gadā notikušās finanšu krīzes ASV, kā rezultātā bankrotēja Lehman Brothers – V. Bafets publicēja savu vēstījumu investoriem ar nosaukumu "Buy American. I am".

Pirms sākt ieguldīt uzņēmumu akcijās ir svarīgi saprast, ka, lai veiksmīgi ieguldītu akciju tirgū ilgtermiņā ir svarīgi pievērst uzmanību ne tikai akciju tirgus cenai, bet arī to vērtībai. V. Bafets intervijā CNBC reiz skaidroja: "Uz konkrēta uzņēmuma akciju iegādi ir jāraugās kā biznesa pirkšanu pieņemot, ka tas Jums piederēs turpmākos 10 vai 20 gadus" viņš paskaidroja. "Svarīgākais jautājums ir uz ko investoram vajadzētu atbildēt ir, vai pēdējo 24 vai 28 stundu laikā ir noticis kas tāds, kas varētu mainīt konkrētā uzņēmuma darbības perspektīvu turpmākajiem 10 vai 20 gadiem."

Tirgus krīzes un akciju tirgus sabrukuma gadījuma, jaunajiem treideriem un investoriem labāk būtu uzmanību pievērst jau pazīstamiem, stabiliem uzņēmumiem kā, piemēram, Apple, Microsoft vai Cocal-Cola. Tajā pašā laikā saprotams, ka jaunam investoram varētu radīt problēmas identificēt cenu pie kuras atvērt tirdzniecības darījumu.

Labā ziņa ir tā, ka Admirals klientiem ir piekļuve ekskluzīvai MetaTrader tirdzniecības programmai ar nosaukumu Supreme Edition, kura piedāvā dažādus papildus rīkus darījumu atvēršanai, pārraudzībai un optimizācijai, kā arī automatizētus tirgus analīzes rīkus no globālā fintech līdera Trading Central.

Zemāk redzamajā piemērā ir atradīsiet ekrānšāviņu no Admirals ekskluzīvās MetaTrader 5 Supreme Edition tirdzniecības programmas rīka Technical Insight Lookup. Šis rīk pēc jūsu iestatījumiem veic automatizētu tirgus analīzi, sniedzot informāciju par cenas kustību īstermiņā, vidēja termiņā un ilgtermiņā.

Avots: Ekrānšāviņš no Admirals piedāvātās MetaTrader 5 Supreme Edition tirdzniecības programmas un tehniskās analīzes papildrīka Technical Insight Lookup no Trading Central.

Ja vēlies iegūt MetaTrader 5 Supreme Edition bez maksas un saņemt visus papildus instrumentus, piemēram, instrumentu korelācijas matricu portfeļa diversifikācijai, Technical Insight Lookup rīku automatizētai tirgus tehniskajai analīzei vai mini terminal ērtākai darījumu izpildei un procesu optimizācijai, tad vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera.

Ekskluzīvais MetaTrader Supreme Edition

Lejupielādē šo spraudni, kas būs teicams papildinājums tavai iecienītākajai tirdzniecības platformai!

 

Gadījumā, ja nepieciešama palīdzība MetaTrader 5 Supreme Edition uzstādīšanai, vari noskatīties zemāk atrodamo video instrukciju, kurā soli pa solim, vieglā un uztveramā veidā ir izstāstīta procedūra programmas lejupielādei un uzstādīšanai.

4. Diversificē portfeli un apsver drošā patvēruma aktīvu iegādi, veicot ieguldījumus un tirgojot tirgus krīzes apstākļos

Zelts vēsturiski ir bijis viens no populārākajiem investīciju veidiem, īpaši, tirgu nenoteiktības, krīžu un pa tirgus panikas apstākļos. Tas ir tāpēc, ka zelts tiek uzskatīts par drošā patvēruma aktīvu (safe-haven) un pat vēsturiski ir ticis izmantots, piemēram, valūtas monētu kalšanā. 2008. gada finanšu krīzes laikā, kā redzams piemērā zemāk, investori savu kapitālu pārvirzīja no akciju tirgiem uz zeltu kas izpaudās būtiskā zelta tirgus cenas kāpumā.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, Gold, M1 - mēneša perioda sveču grafiks Laika diapazons no 1992. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 21. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Ar dzeltenu krāsu marķētais laukums grafikā augstāk, parāda zelta cenas pieaugumu laika periodā no 2008. gada līdz 2011. gadam. Kā redzams grafikā, zelta cenas pieaugums bija vērojams krietnu laiku pirms krīzes sākuma un globālā ekonomiskā recesija šo cenas augšupeju tikai paātrināja.

Un patiešām, arī COVID-19 krīzes laikā, sabrūkot akciju tirgum un valstu centrālajam bankām samazinot procentu likmes, zelta cena sasniedza vēsturiski augstāko tirgus vērtību - pat pārsniedzot 2 000 USD par vienu unci zelta.

Avots: Admirals MetaTrader 5, #GOLD, MN1. Datu diapazons no 2003. gada 1. aprīļa līdz 2020. gada 7. augustam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Admirals piedāvā plašas iespējas investīcijām zeltā, tajā skaitā piedāvājot ETF un CFD tirdzniecības iespējas. Nosacījumus zelta tirdzniecībai meklējiet Admirals Līgumu specifikācijas sadaļā.

Zemāk atradīsiet Admirals piedāvātos CFD produktus zeltam.

 

Nosaukums

Simbols

Apraksts

1

Gold (100 oz) vs USD Dollar CFD

GOLD

Zelts pret ASV dolāru CFD

2

Gold (100 oz) vs Australian Dollar CFD

XAUAUD

Zelts pret Austrālijas dolāru CFD

3

Gold Spot (100 oz) vs US Dollar Future CFD, USD

XAU_

Zelts pret ASV dolāru fjūčera CFD

4

New Gold Inc CFD

NGD

Uzņēmuma akciju CFD

5

Yamana Gold Inc CFD

AUY

Uzņēmuma akciju CFD

6

Barrick Gold Corp. CFD

ABX

Uzņēmuma akciju CFD

6

Alamos Gold Inc CFD

AGI

Uzņēmuma akciju CFD

7

AngloGold Ashanti Ltd CFD

AU

Uzņēmuma akciju CFD

8

Eldorado Gold Corp CFD

EGO

Uzņēmuma akciju CFD

9

Gold Fields Ltd ADR CFD

GFI

Uzņēmuma akciju CFD

10

Harmony Gold Mining Co Ltd ADR CFD

HMY

Uzņēmuma akciju CFD

11

IAMGOLD Corp CFD

IAG.US

Uzņēmuma akciju CFD

12

Kinross Gold Corp. CFD

KGC

Uzņēmuma akciju CFD

13

Kirkland Lake Gold Ltd CFD

KL

Uzņēmuma akciju CFD

14

Royal Gold Inc CFD

RGLD

Uzņēmuma akciju CFD

15

Seabridge Gold Inc CFD

SA

Uzņēmuma akciju CFD

16

Direxion Daily Gold Miners Index Bear 3X Shares ETF CFD

DUSTUS

Indeksa ETF CFD

17

VanEck Vectors Gold Miners ETF CFD

GDX

ETF CFD

18

VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF CFD

GDXJ

ETF CFD

19

SPDR Gold Shares ETF CFD

GLDAR

ETF CFD

20

iShares Gold Trust ETF CFD

IAU

ETF CFD

21

Direxion Daily Gold Miners Index Bull 3X Shares ETF CFD

NUGT

ETF CFD

22

Sprott Physical Gold Trust CFD

PHYS

ETF CFD

23

Aberdeen Std Physical Swiss Gold Shares ETF CFD

SGOL

ETF CFD

5. Aktīva drošo aktīvu tirdzniecība tirgus panikas apstākļos

Tirgus krīzes apstākļos, vai sabrūkot akciju tirgiem, mēs parasti vērojam ļoti lielu cenas nestabilitāti, ko nosaka investoru neuzticība, nenoteiktība un kapitāla pārdale starp tirgiem, lielajiem investoriem pārskatot savus ieguldījumu portfeļus. Tāpēc daži no treideriem tirgus panikas un krīzes apstākļos pievēršas tikai drošo aktīvu tirdzniecībai. Zemāk atradīsiet stratēģiju zelta CFD tirdzniecībai.

Stratēģijā zelta CFD tirdzniecībai

MACD un vidējās cenas kustības (moving average) indikatori ir vieni no visplašāk lietotajiem indikatoriem, kas palīdz noteikt īstermiņa un ilgtermiņa cenas tendenci tirgū.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, Gold, H1 - stundas perioda sveču grafiks Laika diapazons no 2020. gada 28. februāra līdz 2020. gada 21. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Lai pievienotu vidējās cenas kustības un MACD indikatorus izvēlētajam finanšu instrumenta cenas grafikam, vienkārši sekojiet norādījumiem zemāk:

  1. atveriet MetaTrader programmu;
  2. augstāk redzamajā izvēlnē, dodieties uz sadaļu "Izvietot", tad "Indikatori", "Tendence" un noklikšķiniet uz "Moving average". Grafikā augstāk ir redzams 50 periodu vidējās cenas kustības indikators (sarkanā līkne);
  3. lai pievienotu MACD, dodieties uz sadaļu "izvietot", "indikatori", "Oscilatori" un "MACD".

Ekrānšāviņš no Admirals MetaTrader 5 tirdzniecības programmas.

Sākumā apskatīsim, kā lietojami šie indikatori:

  • pirkšanas nosacījums 1: Veiciet pirkšanas darījumu, kad cena ir virs 50 periodu SME sarkanās līnijas un...
  • pirkšanas nosacījums 2: MACD virzās uz augšu šķērsojot nulles līniju.
  • pārdošanas nosacījums 1: Veiciet pārdošanas darījumu, kad cena ir zem 50 periodu SME sarkanās līnijas un…
  • pārdošanas nosacījums 2: MACD virzās uz leju, šķērsojot nulles līniju.

Abi indikatori tiek izmantoti, lai noteiktu cenas kustības tendenci. Dzeltenie kvadrāti zemāk grafikā parāda laika nogriežņus, kuros tiek izpildīti nosacījumi cenas virziena maiņai. Indikatori var būt labs palīgs izvēloties piemērotāko laiku pozīcijas atvēršanai, taču tie negarantē absolūtu precizitāti, tieši tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību stop loss orderu izvietošanai un pārdomātam naudas un risku pārvaldes menedžmentam.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, Gold, H1 - stundas perioda sveču grafiks Laika diapazons no 2020. gada 28. februāra līdz 2020. gada 21. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Papildus iepriekšējiem indikatoriem, treideri, lai noteiktu cenas kustības maiņu tirgū, izvietotu stop loss un atliktos orderus var izmantot cenas kustības startēģijas

Kāpēc izvēlēties Admirals, lai tirgotu un ieguldītu tirgus krīzes apstākļos?

  • Mēs nodrošinām kontu aizsardzību un finansiālās garantijas.
  • Faktiskās tirgus kotācijas;
  • Uzlabotus tirdzniecības darījumu izpildes un analītikas rīkus bez maksas;
  • Esam starptautiski regulēts un apbalvots brokeru uzņēmums, kas ir uzraudzīts no Austrālijas Vērtspapīru un ieguldījumu komisijas (ASIC), Kipras Vērtspapīru un biržas komisijas (CySEC), Apvienotās Karalistes Finanšu uzraudzības iestādes (FCA) un Igaunijas Finanšu uzraudzības iestādes (EFSA);
  • Tiek atbalstīti visi tirdzniecības stili un stratēģijas: hedžēšana, skalpēšana, padomnieki (EA) – bez jebkādām tirdzniecības barjerām;
  • Klientiem tiek nodrošināti bezmaksas mācību materiāli, kā arī attālinātie tiešsaistes vebināri;
  • Piedāvājam vairāk kā 8000 finanšu instrumentu saviem klientiem. Jums ir iespēja tirgot gan CFD, gan iegādāties reālās uzņēmumu akcijas vai ieguldīt fondos (ETF);
  • Tirdzniecības kontu Invest.MT5 iespējams aktivizēt ar depozītu no 1 EUR . Akciju tirdzniecība no 0.01 USD, minimālā komisija par transakciju 1 USD. Visām ASV akcijām;
  • Piedāvājam visdažādākos tirdzniecības kontus Jūsu vajadzībām;
  • Vari tirgot finanšu instrumentus no sev ērtas viedierīces - PC, Mac, Web, Android un iOS;
  • Mums ir ofisi visā pasaulē, tāpēc esam vienmēr pieejami saviem klientiem jebkurā laikā un vietā.

Ja esi apguvis finanšu instrumentu tirdzniecību demo kontā un tavas tirdzniecības idejas ir nesušas stabilus, pozitīvus rezultātus ilgtermiņā, tad iespējams ir pienācis laiks tirgot reālajā tirdzniecības kontā.

Lai atvērtu reālo tirdzniecības kontu, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera.

Atver reālo kontu

Veic reālo tirdzniecību un abonē treideru stratēģijas ar Copy Trading

 

Cita noderīga informācija

Par Admirals

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk, kā 8000 finanšu instrumentiem izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības programmas - MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna: Sniegtie dati satur papildu informāciju attiecībā uz analīzi, prognozēm vai citiem datiem vai informāciju (turpmāk "analīzi"), kas publiskota Admirals mājaslapā. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, lūdzu, ņemiet vērā, ka:

  1. Analītika publicēta tikai informatīviem mērķiem un nav uzskatāma par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot kādu no finanšu instrumentiem.
  2. Jebkuru investīciju lēmumu klients veic pats. Admirals nav uzskatāms par atbildīgu jebkuru zaudējumu gadījumā, neskatoties uz to, vai lēmums ir vai nav balstīts uz analītiku.
  3. Jebkuru šādu analītiku sagatavo neatkarīgs analītiķis (turpmāk "Autors"), balstoties uz personīgo viedokli.
  4. Lai nodrošinātu klienta interešu aizstāvību, Admirals apstiprinājusi attiecīgas iekšējās procedūras, lai novērstu un pārvaldītu interešu konfliktus.
  5. Lai nodrošinātu analītikas avotu uzticamību, tiek izmantoti visi iespējamie saprātīgie līdzekļi, lai nodrošinātu, ka visi analītikas avoti ir uzticami un visa informācija ir pilnīga Admirals negarantē šādas analītikas pareizību vai pilnību. Jebkuri minētie skaitļi, saistīti ar pagātnes rezultātiem, un nav attiecināmi uz nākotnes rezultātiem.
  6. Analītikas rezultāti nav uztverami kā garantija no Admirals puses, ka klientam būtu jāgūst peļņa no šīm stratēģijām vai ar tām saistītie zaudējumi būtu ierobežoti.
  7. Jebkurš vēsturisks sniegums, kas norādīts šajā publikācijā, nav uzskatāms kā garantija no Admirals puses jebkādam nākotnes cenu kustībām tirgū. Finanšu instrumenta vērtība var gan pieaugt, gan sarukt un šīs vērtības saglabāšana netiek garantēta.
  8. Analītikā iekļautās prognozes var tikt pakļautas papildus maksai, nodokļiem vai citām izmaksām, atkarībā no publikācijas. Admirals sniegto pakalpojumu izcenojumi ir publiski pieejami Admirals mājaslapā.

Finanšu instrumenti, kuru tirdzniecībā tiek izmantots kredītplecs (tajā skaitā cenu starpības līgumi) ir spekulatīvas dabas un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus!

TOP RAKSTI
Cenas darbības stratēģija Forex un akciju tirdzniecībā
Cenas darbība jeb Price action ir tirdzniecības stratēģija, kas sastāv no aktīva cenas kustības novērošanas un analīzes, cenšoties paredzēt turpmāku cenas kustības attīstību tirgū, neizmantojot tehniskos indikatorus. Satura rādītājs: Kas ir cenas darbība tirdzniecībā? Ce...
Volatilitātes tirdzniecības stratēģija: Volatilitātes tirdzniecība
Volatilitāte jeb cenu nepastāvība bieži tiek bieži saistīta ar riskiem un tirgus nenoteiktību. Lai gan šajā apgalvojumā ir liela daļa taisnības, tomēr tieši cenu dinamika ir tā, kas sniedz tirdzniecības iespējas un piesaista tirgus dalībnieku uzmanību. Kas ir dažādu volatilitātes tirdzniecības strat...
Hedžēšana forex un akciju tirdzniecībā
Riska ierobežošanas jeb hedžēšanas mērķis tirdzniecībā ir RISKU MAZINĀŠANA. Tā ir pieeja, kas tiek īstenota, lai samazinātu aktīva pakļautību cenu izmaiņām. Lai izskaidrotu hedžēšanas būtību, iedomāsimies, ka aviokompānija ir pakļauta degvielas cenu svārstībām. Šis uzņēmums varētu izv...
Skatīt visu