Viss par Ieguldījumu portfeļa diversifikāciju finanšu instrumentu tirdzniecībā

Admirals

Neraugoties uz to, ka pasaules finanšu tirgi ir savstarpēji saistīti un pie lielākām krīzēm, visticamāk, tirgus reakcija būs vienāda - normālos apstākļos, tomēr, katrs no tirgiem darbojas pēc atšķirīgiem principiem un loģikas, tāpēc cenas kustība vienā tirgū, ne obligāti, būs tāda pati, vai pretēja citā tirgū – turklāt pie viena veida notikuma, cenas kustība var atšķirties arī starp viena tirgus dažādiem instrumentiem.

Lai sniegtu priekštatu par to, kas ir ieguldījumu portfeļa diversifikācija un kā tā var palīdzēt mazināt riskus, šajā mācību materiālā apskatīsim šādas tēmas:

Bet tagad sāksim ar pašiem pamatiem un mēģināsim īsumā atbildēt, kas ir ieguldījumu portfeļa diversifikācija, kāpēc tā ir svarīga un ar kādiem riskiem vajadzētu rēķināties veicot ieguldījumus vai tirgojot finanšu instrumentus.

Kas ir ieguldījumu portfeļa diversifikācija finanšu instrumentu tirdzniecībā?

Portfeļa diversifikācija nozīmē, ka investors, lai mazinātu iespējamos riskus savam tirdzniecības portfelim izvēlas dažādus aktīvus un finanšu instrumentus investīcijām, tā mazinot riskus gadījumā, ja kādā no tirgiem notiek cenas lejupslīde vai cenas kustība pretēji atvērtajai pozīcijai.

Investīciju portfelis var tiks strukturēts dažādi, izvēloties atšķirīgus aktīvus un instrumentu klases, piemēram, kombinējot zema riska vērtspapīrus (valsts obligācijas) ar augsta riska papīriem, t.i. akcijām. Izvēloties daļu ieguldīt fondos, iespējams, daļu fjūčeru līgumos vai Forex tirgū. Tas, cik proporcionāli lielu daļu ieguldīsiet augsta riska finanšu instrumentos un, cik "bezriska" vai zema riska papīros ir atkarīgs no katra ieguldītāja riska apetītes un spējas objektīvi pārvaldīt savu ieguldījumu portfeli.

Tāpēc pirms vispār sākt domāt par ieguldījuma portfeļa veidošanu ir svarīgi, ka Jums ir pilnīga izpratne par finanšu tirgū pieejamajiem instrumentiem, to kategorijām un pielietojumu. Piemēram, ar ko atšķiras akcijas un obligācijas no atvasinātajiem finanšu instrumentiem - opciju līgumiem, cenas starpības līgumiem (CFD), nākotnes līgumiem jeb fjūčeriem? Kuri instrumenti tiek tirgoti centralizēti, piemēram biržās un kuri decentralizēti jeb ārpus biržas (Over the counter - OTC)? Ar ko šie visi instrumenti atšķiras un kāds ir to pielietojums? Kuri no instrumentiem ir paredzēti ilgtermiņa ieguldījumiem un kuri hedžēšanai? Kuros ieguldīt ilgtermiņā un kuri paredzēti tikai īstermiņa tirdzniecībai?

Visi šie jautājumi ir ārkārtīgi svarīgi, lai varētu veiksmīgi ieguldīt finanšu tirgos, jo tikai gudri rīkojoties ar savu investīciju izvietošanu tirgū ir iespējams pasargāt sevi un savus ieguldījumus no nevajadzīgiem riskiem.

Rūpēs par saviem klientiem Admirals organizē regulāras bezmaksas apmācības, lai palīdzētu gan iesācējiem apgūt finanšu tirgus un tirdzniecības pamatus, gan strādājam ar pašiem pieredzējušākajiem treideriem meklējot risinājumus, lai uzlabotu to sniegumu finanšu instrumentu tirdzniecībā.

Ja Tev ir interese, noklikšķini uz zemāk redzamā banera un atrodi savam līmenim atbilstošāko tiešsaistes vebināru. Reģistrējies un uzdod sev interesējošos jautājumus mums tiešsaistē.

Bezmaksas tirdzniecības vebināri

Piesakies mūsu tirdzniecības ekspertu tiešsaistes vebināriem

 

Kāpēc svarīga portfeļa diversifikācija?

Portfeļa diversifikācija ir svarīga, jo samazina nelabvēlīgas cenas kustības tirgū ietekmi uz Jūsu portfeli. Rentabilitāte būs iespējama tikai tad, ja būsiet veicis visus nepieciešamos priekšdarbus un plānosiet savas darbības ilgtermiņā. Nav iespējams būt rentablam ilgtermiņā, nenodrošinoties pret īstermiņa riska scenārijiem. Vai portfeļa diversifikācija sniedz vēl kādas iespējas izņemot risku mazināšanu? Atbilde ir - jā!

Šeit apskatīsim trīs galvenos ieguvumus no diversifikācijas:

  • tas samazina riskus, kas saistīti ar specifiski izvēlēto instrumentu;
  • tas palielina iespēju gūt peļņu no tirgus apstākļu priekšrocībām;
  • tas nodrošina Jums vairāk tirgus signālus.

Pieņemsim, ka treiders ir izvēlējies taktiku sekot līdzi cenas kustības tendencei un tirgot, tikai, valūtu pārus EUR/USD un GBP/USD. Šādā gadījumā, pie iespējamas cenas konsolidācijas, tirdzniecības iespējas īstermiņā praktiski tiek izsmeltas. Pieņemot, ka treidera portfelis sastāv no plašāka instrumentu klāsta, arī iespējas un signāli, kas tiks saņemti no tirgus jaunu darījumu atvēršanai būs vairāk.

Portfeļa diversifikācija un riski, kas var ietekmēt ieguldījumus?

Portfeļa diversifikācijas viens no galvenajiem uzdevumiem ir risku mazināšana, tomēr ne visus riskus ir iespējams ierobežot ar portfeļa diversifikāciju vien, tāpēc būtu lietderīgi apskatīt galvenos riska veidus un, kā tos var mazināt ar portfeļa diversifikāciju.

Sistemātiskie un nesistemātiskie riski, kā pasargāt savus ieguldījumus?

Sistemātiskie riski pieder pie tās risku kategorijas, kas nosaka vispārēju nenoteiktību tirgū, tāpēc šo risku mazināšana ar portfeļa diversifikāciju vien ir ierobežota vai atsevišķos gadījumos pat neiespējama (ekonomiskās un finanšu krīzes u.c.). Viens no uzskatāmākajiem piemēriem ir COVID-19 krīze, kad februāra beigās un marta sākumā akciju tirgus piedzīvoja paniku, investoriem steidzot pārdot savas akcijas, lai ieguldītu drošākos aktīvos.

Zemāk atradīsiet ASV galvenā akciju indeksa S&P 500 grafiku, kurā skaidri redzama akciju tirgus reakcija uz koronavīrusa pandēmiju un ekonomiku ierobežojošajiem pasākumiem, ko valstu valdības bija spiestas īstenot, lai ierobežotu slimības izplatīšanos.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, #SP500, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2016. gada 12. jūnija līdz 2020. gada 7. oktobrim. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Nesistemātiskie riski, attiecīgi, iekļauj tos riskus kurus ir iespējams mazināt ar pareizi balansētu un diversificētu tirdzniecības un investīciju portfeli, piemēram, viena uzņēmuma, nozares, vai tirgus lejupslīdes gadījumā.

Iedomāsimies investoru, kura investīciju portfelis ir veidots tikai no uzņēmumu akcijām, izvietojot savas investīcijas plašā spektrā starp dažādu nozaru uzņēmumiem. Situācijā, ja tiek saņemtas negatīvas ziņas par kādu uzņēmumu vai sektoru, tad zaudējumi būs attiecināmi tikai uz konkrēto uzņēmumu vai sektoru portfelī, bet ne visu portfeli kopumā.

Citiem vārdiem sakot, portfelis palīdz izbalansēt zaudējumus un mazināt riskus uz portfeli kopumā, gadījumā, ja tādi rodas negatīvu ziņu rezultātā. "Liekot visas olas vienā grozā" investīciju riski tiek būtiski paaugstināti.

Piemēram, iedomāsimies investoru, kurš visas savas investīcijas ir veicis, tikai, enerģijas sektora uzņēmumu akcijās. Ja Naftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) pieņemtu lēmumu par naftas ražošanas apjoma palielināšanu, kas attiecīgi samazinātu naftas cenas pasaules tirgos, tas varētu radīt būtiskus riskus visam portfelim kopumā. Pretēji, ja portfelis būtu diversificēts, tad izmaiņas enerģijas sektorā, visticamāk, ietekmētu tikai daļu no portfeļa negatīvi, bet dotu arī pozitīvu pienesumu citiem, energoietilpīgiem sektoriem portfelī.

Viens no uzskatāmākajiem piemēriem, kā krīze var ietekmēt naftas cenu ir atainota zemāk redzama grafika piemērā.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, #WTI, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2017. gada 7. maija līdz 2020. gada 7. oktobrim. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

2020. gada martā naftas cenas pasaules tirgos sasniedza rekordzemu līmeni, vienas dienas laikā cenas kritums sasniedza pat 30%, cenām kļūstot negatīvām. Šim cenu kritumam sekoja arī pasaules lielāko naftas ražotāju un pārstrādātāju akciju vērtības kritums. Šādos apstākļos, ja ieguldījumi tiktu veikti tikai enerģētikas sektorā, tad investoram tiktu radīti ievērojami zaudējumi, no otras puses, ja portfelis būtu sabalansēts, tad būtu iespējas daļu no pozīcijām pārstrukturēt vai hedžēt.

Risku mazināšanas nolūkos ir svarīgi, ka ieguldījumi tiek diversificēti tāpat kā riski, piemēram, daļu no kapitāla ieguldot zema riska aktīvos (piemēram, valsts obligācijās), daļu uzņēmumu akcijās, vēl daļu indeksos vai fondos. To kāda būs ieguldīto līdzekļu proporcija, noteiks katra investora riska apetīte. Konservatīvākie noteikti lielāko daļu ieguldīs valsts obligācijās (piemēram, ASV Valsts kases 10 gadu obligācijās) un "droša patvēruma" aktīvos un pārējo augsta riska instrumentos.

Piemērā zemāk atradīsiet Zelta pret ASV dolāru (USD) cenas grafiku, kas uzskatāmi parāda to, kā šī aktīva vērtība ir augusi palielinoties nenoteiktībai pasaules tirgos dēļ COVID-19 pandēmijas un valdību uzliktajiem ierobežojumiem.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, GOLD, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2017. gada 22. janvāra līdz 2020. gada 7. oktobrim. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Šis piemērs uzskatāmi parāda, ka uz vienu un to pašu notikumu tirgus reaģē atšķirīgi. Investors, kura ieguldījumu portfelis būtu bijis sabalansēts, ieguldot, piemēram, zeltā, akcijās un valsts obligācijās, kā arī fondos, iespējams, būtu izvairījies no zaudējumiem. Zelta vērtība COVID-19 krīzes laikā sasniedza savu vēsturisko maksimumu, cenai pārsniedzot 2000 USD par vienu unci zelta. Arī valsts obligāciju vērtība pieauga, jo valstu centrālās bankas samazināja procentu likmes, lai mazinātu ekonomisko recesiju. Attiecībā uz akcijām, ne visi sektori cieta COVID-19 krīzes dēļ, bija arī tādi, kas ieguva un pat uzstādīja jaunus akciju vērtības maksimumus.

Secinot var teikt, ka diversificējot ieguldījumu portfeli ir svarīgi pārdomāt visus potenciālos scenārijus un to, kā tie var ietekmēt Jūsu ieguldījumus. Kā tika minēts šī raksta sakumā, rentabilitāte būs iespējama tikai tad, ja būsiet veicis visus nepieciešamos priekšdarbus un plānosiet savas darbības ilgtermiņā. Nav iespējams būt rentablam ilgtermiņā, nenodrošinoties pret īstermiņa riska scenārijiem.

Ieguldījumu iespējas ar Admirals

Viens no veidiem kā diversificēt riskus ir veicot ieguldījumus fondos un reālajās uzņēmumu akcijās. Admirals saviem klientiem sniedz iespēju veikt ieguldījumus vairāk kā 4000 reālajās uzņēmumu akcijās un biržā tirgotajos fondos (ETF). Turklāt ieguldot akcijās jeb uzņēmuma kapitālā vai ETF fondu daļās, Jums ir iespēja saņemt dividendes, izveidojot savu pasīvo ieguldījumu portfeli.

Ja vēlies piekļūt Ņujorkas, Nasdaq, Londonas, Frankfurtes, Amsterdamas (Euronext), Tokijas, Austrālijas (ASX) un citām biržām - vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera un aizpildi elektronisko pieteikuma veidlapu, lai atvērtu Invest.MT5 kontu jau šodien.

Ar Invest.MT5 kontu varēsi iegādāties arī Tesla, Microsoft, Total, Daimler, Apple, BMW, Airbus, Siemens un daudzu citu uzņēmumu akcijas, ieguldīt valstu un korporatīvajās obligācijās, visdažādāko sektoru ETF un pasaules lielākajos un nozīmīgākajos indeksos - tajā skaitā DAX 30.

Ieguldi pasaulē populārākajos instrumentos

Tūkstošiem akciju un ETF rokas stiepiena attālumā

 

Šī arī ir atbilde, kāpēc portfeļa diversifikācija ir tik svarīga. Portfeļa diversifikācijas stratēģijas parasti iekļauj iespējami plašu investīciju izvietošanu sektoros un dažādos finanšu instrumentos, mazinot riskus, kas būtu iespējami gadījumā, ja investīcijas tiktu veiktas tikai viena veida finanšu instrumentos vai sektoros.

Atskatoties uz 2008. gada finanšu krīzi, jebkurš portfelis, kas saturētu tikai vērtspapīrus (pārsvarā akcijas) piedzīvotu ievērojamus zaudējumus. Kā jau iepriekš minējām sistemātisku risku gadījumā, portfeļa diversifikācijai ir ierobežotas iespējas mazināt riskus, jo krīžu gadījumos, parasti, lejupslīde notiek visos tirgos, ņemot vērā nenoteiktību un investoru uzticības mazināšanos.

Tāpēc ekonomisko un finanšu krīžu, politisko krīžu, karu, vai citu apstākļu rezultātā, ar investīciju izvietošanu dažādos instrumentos un sektoros var būt par maz, lai novērstu zaudējumus un mazinātu riskus. Viens no veidiem, lai aizsargātu savu portfeli no šāda veida riskiem ir to pārstrukturēt, meklējot "droša patvēruma" aktīvus, kā arī hedžēt savas esošās pozīcijas.

Ieguldījumu portfeļa diversifikācijas piemērs finanšu instrumentu

Ja veidosies portfeli, kas sastāv tikai no uzņēmumu akcijām, tad izvēle varētu būt salīdzinoši vienkārša - izvēlieties uzņēmumus pēc sektora. Izvēloties tirgot tikai valūtas pārus Forex tirgū, izvēle būs daudz sarežģītāka. Diversificējot savu portfeli, kopumā, svarīgi būtu izvēlēties instrumentus kam nav pozitīva korelācija.

Izvēloties šādus valūtas pārus vai instrumentus, mēs nonākam soli tuvāk tam, ko sauc par "izbalansētu investīciju portfeli". Kā noteikt kuri finanšu instrumenti vai valūtu pāri ir ar pozitīvu, neitrālu vai negatīvu korelāciju? Šeit noderēs MetaTrader 4 un MetaTrader 5 programmu uzlabotā MetaTrader Supreme Edition versija. Tā piedāvā treideriem un investoriem korelācijas matricu, kas potenciāli sniedz priekšstatu par aktīvu cenas savstarpējo korelāciju tirgum pieaugot un samazinoties.

Avots: MetaTrader 5 Supreme Edition korelācijas matrica (Correlation Matrix)

Valūtas pāru korelācijas matrica sniedz ieskatu par to, cik lielā mērā viena valūtas pāra cenas kustība tirgū korelē ar cita valūtas pāra cenas kustību. Tāpat, ar korelācijas matricas palīdzību ir iespējams izvēlēties laika diapazonu, kurā vēlaties apskatīt izvēlēto valūtas pāru cenu kustības korelāciju. Zemāk apskatīsim dažus no veidiem, kā korelācijas matricu izmantot diversificējot savu investīciju portfeli:

  • pirms veiciet darījumu apskatiet, kā dažādie valūtu pāri korelē attiecībā pret izvēlēto laika diapazonu investīcijai;
  • izvairieties no viena virziena tirdzniecības darījumiem ar valūtu pāriem, ar stipru un pozitīvu korelāciju;
  • izvēlieties tirdzniecībai valūtas pārus ar stipru un negatīvu vai neitrālu korelāciju;
  • nefokusējieties tikai uz vienu valūtu vai reģionu;
  • apsveriet, arī, iespēju veikt tirdzniecību dažādos laika diapazonos, tos kombinējot;
  • pēc nepieciešamības mainiet un pielāgojiet savu tirdzniecības stratēģiju.

Kopumā korelācijas matrica palīdz diversificēt Jūsu investīciju portfeli, nosakot sakarības starp izvēlētajiem instrumentiem. Piemēram, ja esiet izlēmis veikt pirkšanas darījumu valūtas pāriem AUD/GBP un NZD/USD, tad drošāk būtu portfelim izvēlēties tikai vienu no valūtas pāriem, jo negatīvu ziņu vai prognožu saņemšanas gadījumā par konkrēto reģionu vai valsti, visticamāk, mēs redzētu vērtības kritumu abām, viena reģiona, valūtām.

Tāpat būtu svarīgi pieņemt lēmumu par to, kā tiks sadalīti līdzekļi investīcijām finanšu instrumentos, kā arī, cik līdzekļi būtu nepieciešami, lai īstenotu konkrētu tirdzniecības plānu un stratēģiju (vai īstenojot vairākas tirdzniecības stratēģijas vienlaicīgi).

Lai apskatītu arī citu finanšu instrumentu savstarpējo korelāciju, varat lejupielādēt Admirals uzlaboto MetaTrader tirdzniecības programmu, kurā varēsiet apskatīt savstarpējo cenas korelāciju visdažādākajam aktīvu klasēm. Tāpat uzlabotajā MetaTrader versijā atradīsiet tehniskās analīzes un darījumu pārvaldības, izpildes un procesu optimizācijas rīkus.

Lai bez maksas lejupielādētu Admirals ekskluzīvo Supreme Edition papildinājumu MetaTrader tirdzniecības programmai, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera.

Ekskluzīvais MetaTrader Supreme Edition

Lejupielādē šo spraudni, kas būs teicams papildinājums tavai iecienītākajai tirdzniecības platformai!

 

Gadījumā, ja ir nepieciešama palīdzība Admirals Surpeme Edition lejupielādei un uzstādīšanai, vienkārši noskaties video instrukciju zemāk, vai apmeklē Admirals Youtube kanālu, kur atradīsies arī daudz citu nederīgu informāciju.

Kāpēc izvēlēties Admirals ieguldījumiem un investīciju portfeļa diversifikācijai?

  • Mēs nodrošinām kontu aizsardzību un finansiālās garantijas;
  • Faktiskās tirgus kotācijas;
  • Tirdzniecība peles klikšķa attālumā;
  • Jūs izvēlēsities tirgot ar starptautiski atzīta un apbalvota brokeru uzņēmuma starpniecību, kas ir uzraudzīts no Austrālijas Vērtspapīru un ieguldījumu komisijas (ASIC), Kipras Vērtspapīru un biržas komisijas (CySEC), Apvienotās Karalistes Finanšu uzraudzības iestādes (FCA) un Igaunijas Finanšu uzraudzības iestādes (EFSA);
  • Admirals klientiem ir piekļuve vairāk kā 8000 finanšu instrumentiem, iespēja izveidot pasīvo ienākumu investīciju portfeli veicot ieguldījumus reālajās uzņēmumu akcijās, dažādos sektoros, obligācijās un lielākajos pasaules indeksos ar biržā tirgotajiem fondiem (ETF) saņemot dividendes no ieguldījumiem akcijās vai fondu daļās;
  • Iespēja tirgot atvasināto finanšu instrumentu, piemēram, fjūčeru, izejvielu, Forex valūtas pāru, kriptovalūtu, metālu, obligāciju, ETF, akciju un akciju indeksu cenas starpības līgumus (CFD);
  • Tiek atbalstīti visi tirdzniecības stili un stratēģijas: hedžēšana, skalpēšana, padomnieki (EA) – bez jebkādām tirdzniecības barjerām;
  • Nodrošinām bezmaksas mācību materiālus, kā arī attālinātos tiešsaistes vebinārus mūsu klientiem;
  • Plaša tirdzniecības kontu izvēle;
  • Vari tirgot finanšu instrumentus no sev ērtas viedierīces - PC, Mac, Web, Android un iOS;
  • Mums ir ofisi visā pasaulē, tāpēc esam vienmēr pieejami saviem klientiem jebkurā laikā un vietā.

Secinājumi par ieguldījumu portfeļa diversifikāciju

Šajā rakstā esam apskatījuši pamatprincipus, kas būtu jāievēro diversificējot savu investīciju portfeli. Portfeļa diversifikācija ir metode, kas var palīdzēt pasargāt investīciju kontu no riskiem un ieguldījumu zaudēšanas, izvēloties finanšu instrumentus ar pozitīvu, negatīvu vai neitrālu korelāciju.

Tomēr - ņemiet vērā, ka kopumā bez pienācīgas naudas un risku pārvaldības stratēģijas, portfeļa diversifikācija pati par sevi nepasargās no zaudējumiem. Portfeļa diversifikācija ir daļa no plašākas stratēģijas un izpratnes par savu ieguldījumu aizsardzību un ir svarīgs faktors, pieņemot lēmumus par investīcijām finanšu instrumentos.

Apgūsti Forex tirdzniecību Admirals demo (mācību) kontā!

Pirms ieguldīt privātos līdzekļus un sākt finanšu instrumentu tirdzniecību, noteikti būtu vērts apsvērt priekšrocības ko sniedz demo konts. Kā noskaidrojām iepriekš, tirgojot jebkuru finanšu instrumentu ir svarīgi, ka Jūs pārbaudiet savas stratēģijas un tirdzniecības plāna veiktspēju reālos tirgus apstākļos - un tieši šī ir viena no galvenajām priekšrocībām, ko ir vērts izcelt.

Tirgojot ar virtuālajiem līdzekļiem demo kontā, varēsiet apgūt ne tikai tirdzniecības un tirgus analīzes pamatprincipus, bet arī atvērt tirdzniecības darījumus ar valūtām - varēsi tirgot vērtspapīru, piemēram, akciju un valsts obligāciju cenas starpības līgumus (CFD), tirgot finanšu instrumentus kriptovalūtu tirgū, indeksu, preču un izejvielu (piemēram, naftas un zelta) un daudzos citos tirgos.

Tirdzniecība ar virtuālajiem līdzekļiem reālos tirgus apstākļos ir priekšrocība, kāpēc mūsu demo kontus izmanto ne tikai iesācēji, bet arī paši pieredzējušākie treideri un privātie ieguldītāji, lai pārbaudītu sava tirdzniecības plāna un stratēģijas veiktspēju.

Lai atvērtu demo (mācību) kontu bez maksas, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera un sāc tirdzniecību pāris minūtēs!

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

Cita noderīga informācija

Par Admirals

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk kā 8000 finanšu instrumentiem, izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības programmas MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna: Sniegtie dati satur papildu informāciju attiecībā uz analīzi, prognozēm vai citiem datiem vai informāciju (turpmāk "analīzi"), kas publiskota Admirals mājaslapā. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, lūdzu, ņemiet vērā, ka:

  1. Analītika publicēta tikai informatīviem mērķiem un nav uzskatāma par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot kādu no finanšu instrumentiem.
  2. Jebkuru investīciju lēmumu klients veic pats. Admirals nav uzskatāms par atbildīgu jebkuru zaudējumu gadījumā, neskatoties uz to, vai lēmums ir vai nav balstīts uz analītiku.
  3. Jebkuru šādu analītiku sagatavo neatkarīgs analītiķis (turpmāk "Autors"), balstoties uz personīgo viedokli.
  4. Lai nodrošinātu klienta interešu aizstāvību, Admirals apstiprinājusi attiecīgas iekšējās procedūras, lai novērstu un pārvaldītu interešu konfliktus.
  5. Lai nodrošinātu analītikas avotu uzticamību, tiek izmantoti visi iespējamie saprātīgie līdzekļi, lai nodrošinātu, ka visi analītikas avoti ir uzticami un visa informācija ir pilnīga, Admirals negarantē šādas analītikas pareizību vai pilnību. Jebkuri minētie skaitļi, saistīti ar pagātnes rezultātiem, un nav attiecināmi uz nākotnes rezultātiem.
  6. Analītikas rezultāti nav uztverami kā garantija no Admirals puses, ka klientam būtu jāgūst peļņa no šīm stratēģijām vai ar tām saistītie zaudējumi būtu ierobežoti.
  7. Jebkurš vēsturisks sniegums, kas norādīts šajā publikācijā, nav uzskatāms kā garantija no Admirals puses jebkādam nākotnes cenu kustībām tirgū. Finanšu instrumenta vērtība var gan pieaugt, gan sarukt un šīs vērtības saglabāšana netiek garantēta.
  8. Analītikā iekļautās prognozes var tikt pakļautas papildus maksai, nodokļiem vai citām izmaksām, atkarībā no publikācijas. Admirals sniegto pakalpojumu izcenojumi ir publiski pieejami Admirals mājaslapā.

Finanšu instrumenti, kuru tirdzniecībā tiek izmantots kredītplecs (tajā skaitā cenu starpības līgumi) ir spekulatīvas dabas un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus!

TOP RAKSTI
Cenas darbības stratēģija Forex un akciju tirdzniecībā
Cenas darbība jeb Price action ir tirdzniecības stratēģija, kas sastāv no aktīva cenas kustības novērošanas un analīzes, cenšoties paredzēt turpmāku cenas kustības attīstību tirgū, neizmantojot tehniskos indikatorus. Satura rādītājs: Kas ir cenas darbība tirdzniecībā? Ce...
Volatilitātes tirdzniecības stratēģija: Volatilitātes tirdzniecība
Volatilitāte jeb cenu nepastāvība bieži tiek bieži saistīta ar riskiem un tirgus nenoteiktību. Lai gan šajā apgalvojumā ir liela daļa taisnības, tomēr tieši cenu dinamika ir tā, kas sniedz tirdzniecības iespējas un piesaista tirgus dalībnieku uzmanību. Kas ir dažādu volatilitātes tirdzniecības strat...
Hedžēšana forex un akciju tirdzniecībā
Riska ierobežošanas jeb hedžēšanas mērķis tirdzniecībā ir RISKU MAZINĀŠANA. Tā ir pieeja, kas tiek īstenota, lai samazinātu aktīva pakļautību cenu izmaiņām. Lai izskaidrotu hedžēšanas būtību, iedomāsimies, ka aviokompānija ir pakļauta degvielas cenu svārstībām. Šis uzņēmums varētu izv...
Skatīt visu