Kā kļūt par TESLA akciju investoru?

Eva Blanco Garzón
2021. gadā Tesla akciju cena tirgū uzrādīja strauju kāpumu, to vērtībai pārsniedzot 1200 USD par vienu Tesla akciju. Pēc tam to vērtība būtiski samazinājās, tomēr tagad mēs varam vērot cenas korekciju, kas var dot potenciālas ieguldījumu iespējas 2024. gadā. 

Salīdzinoši grūti būtu atrast treideri vai investoru, kurš nekad nebūtu domājis par Tesla akciju iegādi vai vismaz apdomājis investīciju lietderību šajā uzņēmumā. Tesla akcijas pēdējo gadu laikā ir bijušas gandrīz ikkatra investora un analītiķa redze lokā.

Vēl 2019. gada sākumā Tesla uzņēmuma akcijas vērtība bija tikai 177 USD, bet gadu noslēdzot uzņēmums spēja uzrādīt ievērojamu pārdošanas apjoma pieaugumu, kā rezultātā Tesla akciju vērtība strauji pieauga, 2020. gada augustā cenai sasniedzot pat 2300 USD par akciju.

2020. un 2021. gadā Teslas sniegums ir bijis tiešām iespaidīgs, kā rezultātā 2020. un 2022. gadā tika lemts par akciju dalīšanu, lai palielinātu likviditāti tirgū un padarītu akcijas daudz pieejamākas investoriem.

Lai gan pēdējo gadu laikā Tesla ir bijis starp biržas lielākajiem spīdekļiem, tomēr atsevišķu notikumu dēļ, par kuriem mēs runāsim turpmākajā rakstā, uzņēmuma akciju cena ir ievērojami samazinājusies. Tas liek uzdot jautājumu, vai ir pienācis piemērots laiks izvērtēt iespējas ieguldīt Tesla akcijās?

Lai atbildētu uz svarīgiem jautājumiem par Tesla un tā akciju iegādi, šajā rakstā apskatīsim šādas tēmas:

Īss ieskats Tesla vēsturē

Lai izprastu Tesla akciju cenas dinamiku finanšu tirgos ir svarīgi izprast, kā laika gaitā akciju cena ir mainījusies attīstoties pašam uzņēmumam. Tieši tāpēc pirms pievēršamies uzņēmuma finanšu pārskatu un akciju cenas tehniskajai analīzei atskatīsimies, kā laika gaitā uzņēmums ir attīstījies

Tesla uzņēmumu dibināja Martins Eberhards (Martin Eberhard) un Marks Tarpenings (Marc Tarpenning) tālajā 2003. gadā. Plašāku uzmanību uzņēmums gan ieguva pēc tam, kad 2004. gadā par Tesla akcionāru kļuva Īlons Masks (Elon Musk) un pārņēma uzņēmuma vadību 2008. gadā.

Tesla akcijas biržā tika sāktas tirgot 2010. gadā, par vienu akciju maksājot 17 USD.

Tesla turpmāko gadu laikā akciju tirgū uzrādīja samērā pieticīgus rezultātus, līdz 2020. gadā to cena sāka strauji pieaugt, tai sasniedzot vairāk nekā 2300 USD par vienu Tesla akciju. Ņemot vērā augsto akciju cenu, 2020. gada augustā Tesla paziņoja par akciju dalīšanu attiecībā 1:5.

➤ Veicot šo akciju dalīšanu, Tesla vienas akcijas cena biržā tika samazināta līdz 440 USD, kas ļāva paaugstināt to likviditāti un pieejamību jauniem investoriem;

➤ Savukārt tie, kas bija iegādājušies Tesla akcijas iepriekš, to īpašumā esošo akciju skaits tika pareizināts ar 5, kas nozīmēja vairāk akciju, saglabājot to kopējo vērtību portfelī.

Šī akciju dalīšana ļāva piesaistīt vēl vairāk jaunu investoru, kā arī uzlaboja akciju likviditāti tirgū 

Tas ir ieguvis tik lielu ievērību, ka 2020. gada 21. decembrī Tesla akcijas tika iekļautas galvenajā ASV akciju tirgus indeksā S&P 500

2 veidi Tesla akciju iegādei un tirdzniecībai

Ir divi veidi, kā iegādāties un sākt tirgot Tesla akcijas – to var darīt skaidrā naudā, tātad ieguldot reālajās uzņēmuma akcijās, vai tirgojot Tesla akciju cenas starpības līgumus jeb CFD. Katram no šiem veidiem ir pieejami atsevišķi konti:

  • Trade.MT5 tirdzniecības konts ir paredzēts, lai tirgotu CFD, tātad arī Tesla akciju CFD. Šis konts jums ļaus spekulēt uz Tesla akciju svārstībām neatkarīgi no tā, vai to vērtība pieaugs vai attiecīgi samazināsies. CFD ļauj nopelnīt gan uz akciju vērtības pieauguma (atverot garo pozīciju), gan uz to vērtības krituma (atverot īso pozīciju);
  • Invest.MT5 savukārt sniedz iespēju ieguldīt reālajās Tesla akcijās, tātad iegādājoties reālās uzņēmumu akcijas. Turklāt ar šo kontu jums būs piekļuve tūkstošiem citu uzņēmumu akcijām un biržā tirgotajiem fondiem jeb ETF.

Kā atvērt Tesla akciju pirkšanas un pārdošanas darījumus?

Lai atvērtu Tesla akciju pirkšanas vai pārdošanas darījumus:

  1. Atveriet savu tirdzniecības kontu;
  2. Lejupielādē, uzstādi un veic autorizāciju savā kontā caur MetaTrader tirdzniecības programmu;
  3. Atrodi cilni "Tirgus pārskats" un noklikšķini uz tās ar peles labo pogu;
  4. Dodieties uz izvēlni "Simboli" un meklēšanas joslā ieraksti Tesla;
  5. Atlasi Tesla un noklikšķini uz iespējas "Rādīt simbolu";
  6. Ar peles labo pogu noklikšķini uz Tesla, pēc tam uz pogas "Jauns orderis", un visbeidzot Pirkt vai Pārdot;

Vienkārši izpildi šīs 6 vienkāršās darbības, lai iegādātos Tesla akcijas! Gadījumā, ja vēlies ieguldīt reālajās akcijās izmanto Invest.MT5 kont - savukārt, lai spekulētu uz Tesla akciju cenas svārstībām, vari izmantot Trade.MT5 kontu, kas piedāvā Tesla un citu uzņēmumu akciju CFD tirdzniecību.

Ieguldi pasaulē populārākajos instrumentos

Tūkstošiem akciju un ETF rokas stiepiena attālumā

 

Tesla fundamentālā analīze

Straujais apgrozījuma pieaugums, kuru varējām vērot laikā no 2009. līdz 2018. gadam, parasti, ir raksturīgs start-up uzņēmumiem.

Kā redzam grafikā zemāk, Tesla ienākumu apjoma pieaugums pēdējos 7 gados ir bijis iespaidīgs.

Avots: Admirals sagatavots grafiks" dati iegūti no uzņēmuma Tesla oficiālās vietnes.

Tesla rezultāti 2023. gadā

Tesla 2021. gadu noslēdza ar vērā ņemamiem panākumiem, kas bija otrais gads pēc kārtas, kad uzņēmums noslēdza gadu ar peļņu, iepriekšējā gadā sasniedzot peļņu 4 920 mlj. eiro apmērā. Turklāt vērā ņemams ir fakts, ka šī peļņa bija 7 reizes augstāka par 2020. gadā sasniegto. Bet kāds ir bijis 2023. gada trešais ceturksnis? Noskaidrosim!

Tesla paziņotie rezultāti par 2023. gada ceturto ceturksnim bija šādi:

  • Ieņēmumi: tika gūti 25,17 miljardus ASV dolāru apmērā, salīdzinot ar 25,61 miljardu ASV dolāru
  • Peļņa uz akciju (EPS): sasniedza 0,71 USD, pretstatā prognozētajiem 0,73 ASV dolāriem.

Pēc rezultātu paziņošanas Teslas akciju vērtība biržā samazinājās. Tas ir saistīts ar faktu, ka rezultāti bija nedaudz zemāki par prognozētajiem. Tāpat cenu ir ietekmējusi Tesla agresīvā transportlīdzekļu cenu samazināšanas politika.

Svarīga piezīme: Tesla saviem investoriem par ieguldījumiem dividendes nemaksā.

MetaTrader un Tesla akciju tehniskā analīze

Izmantojot MetaTrader jūs varat tirgot Tesla akciju CFD vai ieguldīt Tesla reālajās akcijās ilgtermiņā - tas ir atkarīgs no stratēģijas un pieejas, kuru izmantojat Tesla akciju iegādei un tirdzniecībai. 

Zemāk atradīsiet Tesla akciju cenas grafika tehnisko analīzi:

Avots: Admirals MetaTrader 5, Tesla, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2018. gada 25. novembra līdz 2023. gada 13. novmebrim. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Kā redzam Tesla akciju grafikā augstāk, līdz 2019. gada oktobrim Tesla akcijas tik tirgotas diapazonā no 35 līdz 75 USD. Tesla akciju cena beidzot sāka augt 2019. gada oktobrī un strauju kāpumu piedzīvoja laika periodā no 2021. gada decembra līdz 2020. gada februārim.

Pēc koronavīrusa izraisītā akciju tirgus sabrukuma, Tesla akciju cena sāka strauji pieaugt, vairāk nekā dubultojot akciju vērtību no 404 USD (2020. gada novembra vidū) līdz 900 USD (2021. gada 25. janvārī).

Pēc tam, kad Tesla publicēja ziņojumu par peļņas rezultātiem 2020. gadā, Tesla akcijas piedzīvoja kritumu, līdz 2021. gada maijā to vērtība atkal sāka pieaugt, fiksējot visu laiku augstāko cenas līmeni - aptuveni 1200 USD par vienu Tesla akciju. Kopš šī līmeņa sasniegšanas, Tesla akcijas ir pakāpeniski zaudējušas vērtību, kas ir saistīts ar vairākām problēmām.

Šobrīd tirgos valda liela nenoteiktība, kas ir saistīta gan ar ģeopolitiskajiem notikumiem, gan augošajām procentu likmēm, inflāciju un riskiem ASV banku sektorā. Saprotams, ka visi šie faktori ietekmē tirgus, tomēr Tesla ir stabils uzņēmums, tāpēc daudzi investori šo cenu kritumu varētu uzskatīt par iespēju iegādāties Tesla akcijas par izdevīgāku cenu.

Turklāt kopš 2023. gada sākuma Teslas akciju cena ir pieaugusi par 100%! Tiesa pēc pirmā ceturkšņa rezultātu paziņošanas, Tesla akciju cena ir kritusies. Šeit gan investoriem pašiem būtu jāizvērtē cenas virzība, ņemot vērā, ka cena atrodas cenas kanāla vidū.

Bezmaksas tirdzniecības vebināri

Piesakies mūsu tirdzniecības ekspertu tiešsaistes vebināriem

 

Iemesli, kāpēc ieguldīt un pirkt Tesla akcijas?

Varam nosaukt 5 iemeslus, kāpēc ieguldīt Teslā akcijās ilgtermiņā:

  • Tesla ir starp uzņēmumiem, kas ir uzrādījis teicamu sniegumu akciju tirgū; 
  • Uzņēmums ir spējis demonstrēt rentabilitāti un ilgtspējīgu peļņu;
  • Ģeogrāfiska diversifikācija;
  • Līderība - Īlons Masks ir starp harizmātiskākajiem līderiem, kuram seko līdzi miljoniem investoru visa pasaulē;
  • Tesla ir uzņēmums ar vīziju un ievērojamām konkurences priekšrocībām savā nozarē - tas ir līderis elektrisko transportlīdzekļu segmentā.

Visbeidzot Tesla akcijas ir piedzīvojušas korekciju tirgū, kas tās padara par daudz pieejamākām investoriem.

Vai ir piemērots laiks ieguldīt Tesla akcijās?

Daudzi investori jau gadiem ir sekojuši ziņām par Tesla, tomēr tā arī nav spēruši soli Tesla akciju iegādei.

Līdz šim esam apskatījuši jaunākās ziņas no uzņēmuma Tesla un to, kā Tesla akciju cena ir mainījusies reaģējot uz notiekošo globālajos tirgos. Lai gan Tesla ir perspektīvs uzņēmums ieguldījumiem, nedrīkst aizmirst, ka šobrīd tirgos valda liela nenoteiktība, tāpēc ir sarežģīti prognozēt, kas ar Tesla akcijām notiks tuvākā nākotnē.

no otras puses investori šo brīdi var izmantot, lai:

  • Iegādātos Tesla akcijas par izdevīgāku cenu;
  • Tirgotu Tesla akciju CFD, spekulējot uz cenas izmaiņām tirgū.

Ar ko sākt?

Lai sāktu akciju tirdzniecību un sekotu līdzi Tesla akciju un citu finanšu instrumentu cenas izmaiņām reāllaikā, vari bez maksas atvērt Admirals demo (mācību) kontu. Kā var noprast, Demo (mācību) tirdzniecības konts sniedz iespēju piekļūt finanšu tirgiem un simulēt reālo tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem.

Citiem vārdiem sakot, demo kontā ir iespējams atvērt tirdzniecības darījumus ar sevis izvēlētajiem finanšu instrumentiem, nepakļaujot riskam savus privātos līdzekļus. Šī vide nodrošina to, ka Jums ir iespēja sākt finanšu instrumentu tiešsaistes tirdzniecību reālos tirgus apstākļos un pārbaudīt sava tirdzniecības plāna un stratēģiju veiktspēju, pirms tirdzniecības ar privātajiem līdzekļiem.

Demo konts ir pirmā izvēle, kur pārbaudīt savu savas tirdzniecības stratēģijas!

Ja vēlies pārliecināties, kā strādā demo konts, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera un sāc tiešsaistes tirdzniecību pāris minūtēs!

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

BUJ par Tesla akcijām?

Jautājums: Kādas ir izmaksas un cik maksā Tesla akcijas?

Atbilde: Ja vēlaties iegādāties Tesla akcijas, jāņem vērā akcijas biržas cena uz iegādes brīdi. Protams, iegādājoties akcijas ir jāņem vērā arī brokera piemērotā komisijas maksa. 

Jautājums: Vai ir arī alternatīvas iespējas Tesla akciju iegādei?

Atbilde: Ar Admirals jums ir iespēja ieguldīt un iegādāties arī Tesla akciju daļas, kas nozīmē, ka jums nebūs jāsedz pilna akcijas cena, bet tikai daļa no tās, proporcionāli ieguldītajam.

Cita noderīga informācija

Par Admirals 

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk, kā 8000 finanšu instrumentiem izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības platformas MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna: Sniegtie dati satur papildu informāciju attiecībā uz analīzi, prognozēm vai citiem datiem vai informāciju (turpmāk "analīzi"), kas publiskota Admirals mājaslapā. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, lūdzu, ņemiet vērā, ka:

  1. Analītika publicēta tikai informatīviem mērķiem un nav uzskatāma par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot kādu no finanšu instrumentiem.
  2. Jebkuru investīciju lēmumu klients veic pats. Admirals nav uzskatāms par atbildīgu jebkuru zaudējumu gadījumā, neskatoties uz to, vai lēmums ir vai nav balstīts uz analītiku.
  3. Jebkuru šādu analītiku sagatavo neatkarīgs analītiķis (turpmāk "Autors"), balstoties uz personīgo viedokli.
  4. Lai nodrošinātu klienta interešu aizstāvību, Admirals apstiprinājusi attiecīgas iekšējās procedūras, lai novērstu un pārvaldītu interešu konfliktus.
  5. Lai nodrošinātu analītikas avotu uzticamību, tiek izmantoti visi iespējamie saprātīgie līdzekļi, lai nodrošinātu, ka visi analītikas avoti ir uzticami un visa informācija ir pilnīga, Admirals negarantē šādas analītikas pareizību vai pilnību. Jebkuri minētie skaitļi, saistīti ar pagātnes rezultātiem, un nav attiecināmi uz nākotnes rezultātiem.
  6. Analītikas rezultāti nav uztverami kā garantija no Admirals puses, ka klientam būtu jāgūst peļņa no šīm stratēģijām vai ar tām saistītie zaudējumi būtu ierobežoti.
  7. Jebkurš vēsturisks sniegums, kas norādīts šajā publikācijā, nav uzskatāms kā garantija no Admirals puses jebkādam nākotnes cenu kustībām tirgū. Finanšu instrumenta vērtība var gan pieaugt, gan sarukt un šīs vērtības saglabāšana netiek garantēta.
  8. Analītikā iekļautās prognozes var tikt pakļautas papildus maksai, nodokļiem vai citām izmaksām, atkarībā no publikācijas. Admirals sniegto pakalpojumu izcenojumi ir publiski pieejami Admirals mājaslapā.

Finanšu instrumenti, kuru tirdzniecībā tiek izmantots kredītplecs (tajā skaitā cenu starpības līgumi) ir spekulatīvas dabas un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus!

TOP RAKSTI
Kā iegādāties un ieguldīt Coca-Cola akcijās 2024. gadā?
Vai ir vērts apsvērt Coca Cola akciju iegādi un investīcijas uzņēmumā 2024. gadā? Līdz šim pasaulē vadošais bezalkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmums ne tikai gūst ievērojamus ienākumus, bet arī vairākus gadu desmitus izmaksā gana pievilcīgas dividendes, tās katru gadu palielinot. Noskaidro...
Viss par ieguldījumiem Amazon akcijās
Amazon akciju cena pēdējo gadu laikā ir pieaugusi par vairāk nekā 1500%. Šajā rakstā mēs veiksim uzņēmuma un akciju cenas analīzi, lai noskaidrotu, kā ieguldīt Amazon akcijās pēc akciju dalīšanas 2024. gadā? ✺ 2023. gada pirmajā ceturksnī Amazon izdevās pārspēt gūto ienākumu prognozi;...
Kā ieguldīt banku sektora akcijās -> Soli pa solim
Centrālo banku straujā likmju paaugstināšana kopumā bija labas ziņas finanšu sektoram, tomēr tam ir bijuši negatīvi blakusefekti, piemēram, Silīcija ielejas bankas bankrots, kas daudziem atsauca atmiņā 2008. gada notikumus. Kādas perspektīvas sagaidāmas 2024. gadā? Kā atrast labākās banku se...
Skatīt visu