Augsta dividenžu ienesīguma akcijas 2024. gadā

Jitanchandra Solanki

Kad pienāk laiks izvēlēties akcijas ieguldījumiem, akcijas ar augstu dividenžu ienesīgumu nereti izraisa lielu investoru interesi. Un kāpēc gan ne? Ja investori spēj identificēt un izvēlēties labākās akcijas savam portfelim, tas var sniegt iespēju nopelnīt gan no akciju vērtības pieauguma, gan ar regulāriem un stabiliem dividenžu maksājumiem.

Patiesībā liela daļa investoru izvēlas priekšrocības, kuras sniedz regulāri dividenžu maksājumi, jo tādā veidā paveras iespēja reinvestēt savu kapitālu, iegādājoties vēl vairāk akciju un palielinot no dividendēm gūto peļņu.

Labāko akciju izvēle, mēģinot identificēt akcijas ar augstāko dividenžu ienesīgumu, sākumā var likties salīdzinoši sarežģīts process, bet tas nebūt tā nav. Šajā bloga rakstā apskatīsim konkrētus piemērus, kā atrast akcijas ar labāko ienesīgumu, lai arī tu pats varētu izvēlēties sev piemērotākās savam ieguldījumu portfelim.

Kas ir dividenžu akcijas?

Dividenžu akcijas ir akcijas publiskos uzņēmumos, kuri akcionāriem maksā daļu uzņēmuma peļņas kā atlīdzību par ieguldījumu uzņēmuma kapitālā. Dividendes var tikt izmaksātas dažādi, piemēram, pa ceturkšņiem, reizi pusgadā vai reizi gadā. Parasti dividendes tiek izmaksātas naudas izteiksmē, bet var tikt izmaksātas arī akcijās.

Kas ir dividenžu ienesīgums?

Droši vien kādreiz ir nācies dzirdēt par dividenžu ienesīgumu, tā aprēķins ir ļoti vienkāršs:

  • Dividenžu ienesīgums = gada dividendes / akcijas cena

Tātad, izmantojot iepriekš minēto piemēru, pieņemot, ka ceturkšņa dividendes tiktu izmaksātas 3,13 USD apmērā, tad pareizinot šo summu ar četri sanāktu, ka gada laikā izmaksāto dividenžu apjoms par vienu akciju sanāktu 12,52 USD. Ja akcijas slēgšanas cena būtu 400,23 USD, tas nozīmētu, ka dividenžu ienesīgums ir 3,1% (12,52 USD / 400,23 USD).

Ar ko sākt?

Ja vēlies piekļūt pasaules lielākajiem tirgiem, bet nezini ar ko sākt? Izmēģini demo (mācību) kontu!

Mūsu demo kontus izmanto ne tikai iesācēji, bet arī paši pieredzējušākie treideri un privātie investori, lai pārbaudītu sava tirdzniecības plāna un stratēģijas veiktspēju reālos tirgus apstākļos, neriskējot ar personīgajiem līdzekļiem. 

Demo kontā jums būs iespēja tirgot akcijas un akciju indeksu CFD, kā arī uzzināt, kā strādā Forex jeb starptautiskais valūtu tirgus, kriptovalūtu tirgus, akciju un akciju indeksu, obligāciju, preču un izejvielu, metālu un daudzi citi tirgi. Atver savu bezmaksas demo tirdzniecības kontu pie Admirals - starptautiski uzraudzīta un licencēta brokera!

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

Akcijas ar augstāko dividenžu ienesīgumu

Zemāk atradīsiet dažus no ASV un Apvienotās Karalistes uzņēmumiem, kas piedāvā augstāko dividenžu ienesīgumu. Protams, šis ir tikai piemērs uzskatam, lai pēc tam tu pats varētu izveidot savu sarakstu ar akcijām, kuras varētu būt labs papildinājums jūsu ieguldījuma portfelim.

Ņemot vērā vispārpieņemtas vadlīnijas, izvēloties dividenžu akcijas, vajadzētu ņemt vērā sekojošus kritērijus:

  • Uzņēmumam ir jābūt ar ilgstošu un stabilu izmaksu uzskaiti;
  • Jābūt uzskatāmam dividenžu pieaugumam;
  • Dividenžu ienesīgums nevar būt pārāk augsts vai pārāk zems.

Labākās dividenžu akcijas no ASV

Daļa atpazīstamāko pasaules uzņēmumu atrodas tieši Amerikas Savienotajās Valstīs. Sektoru dažādība - mazumtirdzniecība, enerģētika, finanšu pakalpojumi, informācijas tehnoloģijas - paver iespējas atrast labākās akcijas dividenžu investīcijām. Ņemot vērā iepriekš minēto informāciju, tagad zinām, ka uzņēmumam vajadzētu būt:

  • ar ilgtermiņa panākumiem un pastāvīgiem dividenžu maksājumiem;
  • pieaugošu dividenžu ienesīgumu;
  • optimālu dividenžu ienesīgumu.

Saraksts ar labākajām dividenžu akcijām ASV

1. JP Morgan Chase

  • Dividendes: 4 USD par akciju;
  • Dividenžu ienesīgums: 2,87%;
    • dati uz 2023. gada janvāri

JP Morgan, viena no pasaules lielākajām bankām, jau ļoti ilgu laiku uzrāda iespaidīgu dividenžu izmaksas vēsturi. Pirms 2008. gada finanšu krīzes JP Morgan gada dividendes bija 1,52 USD. Īsi pēc finanšu krīzes banka dividendes samazināja līdz 0,20 USD. Tomēr kopš finanšu krīzes 2008. gadā, JP Morgan Chase izmaksāto dividenžu apjoms katru gadu ir audzis, sasniedzot augstāko līmeni pēdējo desmitu gadu laikā.

Papildu dividenžu izmaksas pieaugumam, akcionāri ir novērtējuši arī akciju vērtības pieaugumu, sniedzot investoriem iespēju nopelnīt no kapitāla pieauguma. Akcionāriem ir bijusi lieliska iespēja izmantot dividenžu izmaksu kā ienākumu veidu, vai arī izmantot dividendēs izmaksāto summu, lai atkārtoti iegādātos bankas akcijas, tādējādi laika gaitā palielinot atdevi no veiktā ieguldījuma.

Protams, akciju cenas pieaugums nenotika taisnā līnijā. Laikā, kad akciju cena samazinājās, investoriem bija iespēja saņemt stabilus dividenžu maksājumus, kas padara šīs akcijas par gana pievilcīgām investoriem.

JP Morgan šobrīd ir viena no tām bankām, kas gūst labumu no augošajām procentu likmēm - tās ļauj izsniegt aizdevumus un kredītus par augstākām likmēm, palielinot bankas peļņu. Ņemot vērā, ka procentu likmes 2023. gadā tiks turpinātas celt, banku akcijas ir starp tām, kurām ir vērts pievērst uzmanību, ja apsverat ieguldījumus akcijās.

2. Johnson & Johnson

  • Dividendes: 4,52 USD par akciju;
  • Dividenžu ienesīgums: 2,77%;
    • dati uz 2023. gada janvāri

Daudzi investori labprāt izvēlās Johnson & Johnson akcijas saviem investīciju portfeļiem. Lai gan akcijām nav augstākais dividenžu ienesīgums, tās ir laba izvēle līdzsvaram starp dividenžu izaugsmi un stabilu akciju cenu. Kompānija palielina dividendes jau 56 gadus pēc kārtas, un to uzskata arī par "aizsargpasākumu akciju" jeb kompāniju, kura uzrādīs labus rezultātus arī ekonomiskās recesijas laikā. Galu galā Johnson & Johnson ir viens no pasaulē lielākajiem medicīnas un farmaceitisko produktu ražotājiem. Pieprasījums pēc viņu produktiem pastāv vienmēr, neskatoties uz ekonomikas stāvokli.

Johnson & Johnson investori jau kādu laiku izbauda stabilas dividendes un pieaugošu akciju cenu. Interesanti, ka no 1970. līdz 2016. gadam gada vidējā akciju peļņa bija gandrīz 15%. Šajā periodā tikai 13 gadus akciju cena samazinājās, kas nozīmē, ka 72,2% no laika akciju cena gadu noslēdza ar augšupeju.

Labākās dividenžu akcijas no Apvienotās karalistes

Lielbritānijas akciju tirgus ir iecienīts visā pasaulē. Lielbritānijas biržās tiek tirgotas dažas no lielāko pasaules uzņēmumu akcijām. Tā nav sakritība, ka daļa labāko Lielbritānijas akciju korelē ar augsta ienesīguma akcijām. Zemāk atradīsiet dažus no augsta dividenžu ienesīguma akciju piemēriem.

1. Unilever PLC

  • Dividendes: 1.45 GBP par akciju;
  • Dividenžu ienesīgums: 3,57%;
    • dati uz 2023. gada janvāri.

Unilever PLC ir bagātīga vēsture jau kopš tā dibināšanas 1885. gadā. Uzņēmums pārstāv tādus patēriņa preču zīmolus kā Dove, Lipton, Hellmann's, Ben & Jerry's un vēl daudzus citus. Patiesībā lielu daļu uzņēmuma portfeli sastāda produkti, kuri ir pieprasīti visā pasaulē, tajā skaitā attīstības tirgos (emerging markets), piemēram, Āfrikā, Ķīnā un Indijā, un tas padara Unilever PLC par spēcīgu kandidātu labāko Lielbritānijas dividenžu akciju sarakstam.

Unilever ir kotēts trīs dažādās pasaules biržās, jo tā zīmolu veido divas struktūrvienības. Unilever NV akcijas ir kotētas Euronext Amsterdamas Fondu biržā un Ņujorkas Fondu biržā. Unilever PLC akcijas ir kotētas Londonas Fondu biržā. Katrā biržā pieejama akciju tirdzniecība citā valūtā, kas atjautīgākajiem investoriem sniedz iespēju atrast tirdzniecības izdevības ar dažādām Unilever akcijām.

Tomēr par svarīgāko Unilever priekšrocību var uzskatīt akciju cenas augšupeju kopš 1990. gada, jo Lielbritānijā augsta dividenžu ienesīguma akcijām reti kad piemīt arī pastāvīga akciju cenas augšupeja. Lai gan cenas pieaugums nevar turpināties mūžīgi, pagaidām tā ir viena no labākajām investīciju izvēlēm.

2. GlaxoSmithKline

  • Dividendes: 80.00 GBP par akciju
  • Prognozētais dividenžu ienesīgums: 4.66%

GlaxoSmithKline ir viens no pasaules lielākajiem uzņēmumiem veselības aprūpes un farmācijas nozarē ar tirgus kapitalizāciju virs 70£ miljardiem. Kompānija pārsvarā koncentrējas uz farmācijas nozari, vakcīnām un patērētāju veselības aprūpi. Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc GlaxoSmithKline ir kandidāts iekļaušanai labāko dividenžu akciju sarakstā ir augstais dividenžu ienesīgums.

Nevajadzētu aizmirst, ka augstam dividenžu ienesīgumam ir sava cena. Farmācijas uzņēmumu akciju var būt ļoti volatīlas, jo bieži vien tiek tērēti vairāki miljardi zāļu izpētē, kas negarantē, ka klīniskie pētījumi būs apstiprinoši. Šāda veida uzņēmumu akciju cena var gan augt, gan strauji samazināties, tāpēc katram investoram pašam vajadzētu izvērtēt, vai šādas akcijas ir piemērotas viņa ieguldījumu portfelim.

Kā iegādāties labākās dividenžu akcijas?

Investīcijas ir ilgtermiņa aktivitāte ar mērķi pavairot savus līdzekļus. Tas ir viens no labākajiem veidiem, kā sasniegt savus finansiālos mērķus un uzkrāt līdzekļus vecumdienām. Finansiāla brīvība ir visu cilvēku sapnis, bet ne visi apzinās, kā to panākt un ne reti zaudē mērķtiecību pusceļā.

Ja apsverat iespēju veidot savu investīciju portfeli no labākajām dividenžu akcijām, jums noteikti būs vajadzīga piekļuve lielākajām pasaules biržām. Viens no veidiem ir atvērt Invest.MT5 kontu pie Admirals. Mēs piedāvājam ne tikai CFD produktus, bet arī vairāk kā 4000 uzņēmumu akcijas un biržā tirgotos fondus (ETF), no pasaules 15 lielākajām fondu biržām.

Lai iegādātos akcijas, vienkārši seko šiem vienkāršajiem soļiem:

  • Atver kontu pie Admirals, lai piekļūtu savam Dashboard kontam;
  • Lai atvērtu savu tirdzniecības programmu, noklikšķini uz ikonas "Tirgot", kas atrodama blakus attiecīgā konta nosaukumam.
  • Savā MetaTrader 5 Web platformā atrodi vēlamā uzņēmuma simbolu savā “Tirgus apskats” logā un ieveic attiecīgo simbolu grafika sadaļā;
  • Atver tirdzniecības biļeti un noklikšķiniet uz Jauns orderis. Tas ļauj ievadīt vēlamo akciju skaitu, kuru vēlies iegādāties, kā arī izvietot stop loss un take profit līmeņus.

Lai atvērtu savu Invest.MT5 kontu, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera!

Ieguldi pasaulē populārākajos instrumentos

Tūkstošiem akciju un ETF rokas stiepiena attālumā

 

Cita noderīga informācija

Par Admirals

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk nekā 8000 finanšu instrumentiem, izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības platformas MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna:Šis materiāls nav uzskatāms par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot jebkuru finanšu instrumentu. Tā kā apstākļi laika gaitā var mainīties, šāda tirgus analīze nevar tikt uzskatīta par uzticamu indikatoru šī brīža un nākotnes sniegumam. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus.

TOP RAKSTI
Kā iegādāties un ieguldīt Coca-Cola akcijās 2024. gadā?
Vai ir vērts apsvērt Coca Cola akciju iegādi un investīcijas uzņēmumā 2024. gadā? Līdz šim pasaulē vadošais bezalkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmums ne tikai gūst ievērojamus ienākumus, bet arī vairākus gadu desmitus izmaksā gana pievilcīgas dividendes, tās katru gadu palielinot. Noskaidro...
Viss par ieguldījumiem Amazon akcijās
Amazon akciju cena pēdējo gadu laikā ir pieaugusi par vairāk nekā 1500%. Šajā rakstā mēs veiksim uzņēmuma un akciju cenas analīzi, lai noskaidrotu, kā ieguldīt Amazon akcijās pēc akciju dalīšanas 2024. gadā? ✺ 2023. gada pirmajā ceturksnī Amazon izdevās pārspēt gūto ienākumu prognozi;...
Kā ieguldīt banku sektora akcijās -> Soli pa solim
Centrālo banku straujā likmju paaugstināšana kopumā bija labas ziņas finanšu sektoram, tomēr tam ir bijuši negatīvi blakusefekti, piemēram, Silīcija ielejas bankas bankrots, kas daudziem atsauca atmiņā 2008. gada notikumus. Kādas perspektīvas sagaidāmas 2024. gadā? Kā atrast labākās banku se...
Skatīt visu