Kā iegādāties un ieguldīt Coca-Cola akcijās 2024. gadā?

Eva Blanco Garzón
Vai ir vērts apsvērt Coca Cola akciju iegādi un investīcijas uzņēmumā 2024. gadā? Līdz šim pasaulē vadošais bezalkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmums ne tikai gūst ievērojamus ienākumus, bet arī vairākus gadu desmitus izmaksā gana pievilcīgas dividendes, tās katru gadu palielinot. Noskaidro, vai Coca-Cola akcijas ir piemērotas tavam ieguldījumu portfelim?

Coca-Cola ir kļuvis par kulta produktu visā pasaulē un tā zīmols ir pat atpazīstamāks par Apple vai Microsoft! Tas vairākkārt ir bijis ģenerālsponsors pasaules lielākajiem kultūras un porta notikumiem, piemēram, Pasaules kausam futbolā vai Olimpiskajām spēlēm.

Zīmols ir bijis atpazīstams visos laikos un starp visām paaudzēm, turklāt Coca-Cola saldināto dzērienu nonākšana pārtikas grozā ir kļuvusi par teju katras mājsaimniecības neatņemamu sastāvdaļu.

Zīmīgi, ka:

Coca Cola akcijas pieder pie tā dēvētajām "Dividenžu aristokrātu" akcijām;

Coca Cola akcijas uz šo brīdi atrodas augošā kanālā;

Pastāv divi veidi, kā ieguldīt Coca Cola: pirmkārt, jūs varat pirkt Coca-Cola reālās akcijas vai tirgot akciju cenas starpības līgumus (CFD), spekulējot uz akciju pieaugumu vai kritumu.

Coca Cola ir viens no pasaulē atpazīstamākajiem zīmoliem un līderiem bezalkoholisko dzērienu segmentā. Un, kas ir pats interesantākais, ka ASV Džordžijas štatā bāzētais uzņēmums tā vietā, lai patentētu savu populārāko dzērienu gluži pretēji ir izmantojis tiesības to nedarīt un izmantojis Coca-Cola dzēriena slepeno recepti, kā veiksmīgu mārketinga instrumentu, lai pārdotu aizvien vairāk dzērienu visā pasaulē!

Neiesniedzot patentu un nepubliskojot dzēriena recepti, Coca-Cola ir veiksmīgi spējis izvairīties no konkurences, un pārliecinoši noturēt savu līderpozīciju bezalkoholisko dzērienu segmentā visā pasaulē, esot vienīgajam uzņēmumam pasaulē, kurš ražo šo kulta dzērienu.

Pieredzējušākie investori zinās teikt, ka Coca-Cola uzņēmuma akcijas ir dārgs, bet relatīvi drošs ilgtermiņa ieguldījums. Un tieši dēļ drošības un paredzamības par dividenžu izmaksu stabilitāti un pieaugumu nākotnē, Coca Cola tiek dēvēts par "dividenžu aristokrātu". Tieši dēļ paredzamības, Coca Cola akcijas ir ļoti pieprasītas daudzu investoru ieguldījumu portfeļos.

Lai noskaidrotu būtiskāko informāciju par Coca-Cola un ieguldījumu iespējām šajā uzņēmumā, turpmākajā rakstā apskatīsim sekojošas tēmas:

Coca Cola vēsture akciju tirgū

Coca Cola Company ir lielākais bezalkoholisko dzērienu ražotājs pasaulē. Aza Griggsa Kendlera (Asa Griggs Candler) 1892. gadā, Atlantā, dibinātā uzņēmuma kopējā reģistrētā akciju tirgus vērtība, jeb tirgus kapitalizācija uz 2023. gada 30. oktobri sasniedza 241,33 miljardus USD - uzņēmuma akcijas tiek tirgota Ņujorkas akciju biržā ar biržas kodu NYSE: KO.

Coca Cola, kā starptautiska mēroga uzņēmums, aptuveni, 58% no sava kopējā apgrozījum

a saražo ārvalstīs un atlikušos 42% vietējā tirgū. No tā varam secināt, ka neskatoties uz Coca-Cola saldinātā dzēriena popularitāti visā pasaulē, ASV joprojām ir Coca Cola uzņēmuma galvenais noieta tirgus.

Divi galvenie iemesli, kāpēc investori izvēlās ieguldīt Coca-Cola ir saistīti gan arī dividenžu izmaksu, gan akciju vērtības stabilo ilgtermiņa izaugsmi, ko labi atspoguļo grafiks zemāk:

Ilgtermiņā Coca Cola akciju cena ir uzrādījusi stabilu izaugsmi. Šī augšupejošā tendence sākās pēc tam, kad 2009. gada pirmajā ceturksnī uzņēmuma akciju cena sasniedza zemākos cenas līmeņus un kopš tā laika, līdz pat šim brīdim, uzrādot augošu tendenci, augstāko cenas līmeni sasniedzot 2022. gada 14. aprīlī - t.i. 65,56 USD par vienu Coca-Cola akciju - 13. gadu laikā akciju vērtībai pieaugot par vairāk nekā 220%.

Coca-Cola akciju beta ir 0,55 punkti. Tas nozīmē, ka Coca-Cola akciju cena ir uz pusi mazāk svārstīga jeb volatīla, kā tās etalona indekss SP500. Tieši šī iemesla dēļ Coca-Cola akcijas tiek uzskatītas par aizsardzības akcijām, jeb tādām akcijām, kas ir relatīvi noturīgas pret tirgus satricinājumiem.

Vēl viens iemesls Coca Cola akciju iegādei ir dividendes. Pievilcīgo ienesīgumu un dividendes, visticamāk, uzņēmums turpinās saglabāt, turpmākajā rakstā par šo apskatīsim arī detalizētāk.

Coca-Cola akciju iegāde un dividenžu ienesīgums

Dividenžu izmaksas stabils pieaugums kopš 1963. gada ir viens no faktoriem, kas motivē investorus iegādāties Coca Cola akcijas.

Coca Cola ir uzskatāms par dividenžu aristokrātu (Aristocrats to Dividend). Coca-Cola akcijas pieder arī dividenžu karaļu (Dividend King) kategorijai, jo uzņēmuma izmaksātās dividendes investoriem ir pieaugušas vairāk nekā 50 gadus pēc kārtas - ja konkrēti, tad 60 gadus. No otras puses ir jāņem vērā, ka, peļņa uz vienu akciju (EPS) ir piedzīvojusi kritumu gan 2017. gadā, gan 2020. gadā.

Coca-Cola dividendes:

Avots: Guru Focus — Coca-Cola akciju dividenžu vēsture — periods no 1990. gada 28. decembra līdz 2021. gada 28. decembrim — grafiks izveidots 2022. gada 18. aprīlī.

Tie, kuri ilgāku laiku tirgo finanšu instrumentus un iegula dažādos aktīvos, noteikti, jau ir pārdzīvojuši vairākas tirgus korekcijas un krīzes, tāpēc zinās, ka zaudējumi būs mazāki, ja akcijas, kurās tiek veikti ieguldījumi, maksā stabilas dividendes - Coca-Cola gadījumā uzņēmums dividendes un to izmaksu apjomu investoriem ir audzējis jau 60 gadus no vietas.

Ilgtermiņa investoram, kurš meklē pasīvo investīciju un ieņēmumu avotu, ieguldījumi Coca-Cola akcijās ir saprotama izvēle, jo uzņēmums ir spējis audzēt izmaksājamo dividenžu apjomu neatkarīgi no tirgus satricinājumiem, turklāt Coca-Cola akciju svārstīgums ir bijis ievērojami mazāks, kā akciju tirgus etalona indeksam S&P500.

Turklāt tie, kuri veido savu ieguldījumu portfeli zinās teikt, ka ir svarīgi, ka jūsu kapitāls tiek ieguldīts arī relatīvi stabilos vērtspapīros, piemēram, Coca-Cola akcijās, kuras potenciāli ļauj aizsargāt savu kapitālu no tirgus satricinājumiem.

Jebkurā gadījumā, ieguldījumus tādās akcijās kā Coca-Cola, kas katru gadu izmaksā lielākas dividendes, var uzskatīt par labu lēmumu ieguldījumam. Tāpēc neraugoties uz to, ka mēs esam redzējuši labāku atdevi veicot ieguldījumus citās akcijās, Coca-Cola akcijas joprojām saglabā stabilu uzticību fondu pārvaldnieku vidū. 

Uzzini vairāk:

Kad Coca-Cola izmaksā dividendes?

Coca Cola dividendes izmaksā reizi ceturksnī. 2022. gadā izmaksāto dividenžu apjoms par akciju sasniedza 1,76 USD, kas ir vairāk nekā 2021. gadā izmaksāto dividenžu apjoms, par akciju maksājot 1,68 USD. Tas nozīmē, ka 2022. gadā ceturkšņa dividendes sasniedza 0,44 USD. 

Coca Cola 2023. gada ceturtā ceturkšņa dividendes akcionāriem tika izmaksātas 15. decembrī. Investoriem, kas ir iegādājušies akcijas, dividendes par trešo ceturksni tiks izmaksātas 0,46 USD apjomā par akciju.

Coca Cola nākamās dividendes tiks izmaksātas 2024. gada 1. aprīlī, ar ex-dividenžu izmaksu datumu 2024. gada 14. martā. Dividendes tiks izmaksātas 0,485 USD par akciju.

Īsumā, stabilas dividenžu izmaksas pieaugums ir tas, kas padara Coca-Cola akcijas par pievilcīgām fondu pārvaldniekiem un ilgtermiņa investoriem.

2 veidi Coca-Cola akciju iegādei un tirdzniecībai

Coca-Cola akciju iegāde ir ilgtermiņa investīcija. pērkot Coca-Cola akcijas jūs veicat ieguldījumu stabilā uzņēmumā, kas sevi ir pierādījis vēsturiski ilgā laika posmā un turpina uzrādīt izaugsmi vairāk nekā gadsimta ilgās uzņēmuma pastāvēšanas laikā. Lai gan Coca Cola akciju cenas ir salīdzinoši augstas, tās labi atspoguļo Coca Cola akciju vērtību un stabilitāti akciju tirgū.

Ir divi ieguldījumu veidi kā varat tirgot Coca-Cola akcijas:

  • Trade.MT5 konts ir paredzēts CFD tirdzniecībai, tātad arī Coca-Cola akciju CFD. Šis konts jums ļaus spekulēt uz Coca-Cola akciju svārstībām neatkarīgi no tā, vai to vērtība pieaugs vai attiecīgi samazināsies. CFD ļauj nopelnīt gan uz akciju vērtības pieauguma (atverot garo pozīciju), gan uz to vērtības krituma (atverot īso pozīciju);
  • Invest.MT5 savukārt sniedz iespēju ieguldīt reālajās Coca-Cola akcijās, kas paredz arī dividenžu izmaksu. Turklāt ar šo kontu jums būs piekļuve tūkstošiem citu uzņēmumu akcijām un biržā tirgotajiem fondiem jeb ETF.

Lai atvērtu Coca-Cola akciju pirkšanas vai pārdošanas darījumus:

  1. Atveriet savu tirdzniecības kontu;
  2. Lejupielādē, uzstādi un veic autorizāciju savā kontā caur MetaTrader tirdzniecības programmu;
  3. Atrodi cilni "Tirgus pārskats" un noklikšķini uz tās ar peles labo pogu;
  4. Dodieties uz izvēlni "Simboli" un meklēšanas joslā ieraksti Coca Cola;
  5. Atlasi Coca Cola un noklikšķini uz iespējas "Rādīt simbolu";
  6. Ar peles labo pogu noklikšķini uz Coca Cola, pēc tam uz pogas "Jauns orderis", un visbeidzot Pirkt vai Pārdot;

Ja vēl neesi gatavs reālajai Coca-Cola akciju tirdzniecībai, tad vari izmēģināt bezmaksas demo (mācību) kontu, kas ļaus veikt tirdzniecību reāllaikā ar virtuāliem līdzekļiem. To vari atvērt noklikšķinot uz banera zemāk!

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

Coca-Cola akciju cenas tehniskā analīze

Pirms izlemjat, vai ieguldīt Coca-Cola akcijās, ir ieteicams veikt akciju cenas grafika tehnisko analīzi.

Coca-Cola akciju cenas grafiks:

Avots: Admirals MetaTrader 5, Coca-Cola CFD, #KO, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2018. gada 18. decembra līdz 2023. gada 30. oktobrim. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Kā varama redzēt grafikā augstāk, 2020. gada sakumā, līdz ar Covid 19 pandēmijas sākumu, sabrūkot akciju tirgum, Coca-Cola akcijas piedzīvoja ievērojamu kritumu. Tomēr akciju cena ātri atguvās, izveidojot augošu akciju cenas trendu jeb tendenci, akciju cenai pat spējot pārspēt pirms pandēmijas līmeni. 

2022. gada septembrī Coca-Cola akciju cena nokrita līdz cenas atbalsta līmenim, pēc tam cenai veicot korekciju, atgriežoties augošā trenda kanālā.

Uz šo brīdi cena atrodas atbalsta zonā, aptuveni, 64 USD par akciju. Pirms pieņemat lēmumu par Coca-Cola akciju iegādi, rūpīgi iepazīstaties ar visiem aspektiem, kas var ietekmēt uzņēmuma akciju cenu: 

Pirms izlemt, vai iegādāties Coca Cola akcijas, ir svarīgi analizēt iespējamās cenu izmaiņas:

  • Ja cenai izdosies pārvarēt 56.5 pretestību, tad akciju cena varētu virzīties uz 60 USD līmeni;
  • Pretējā gadījumā, akciju cena varētu sasniegt 53 USD par akciju līmeni, un, ja tas piepildīsies tad arī 50 USD atzīmi.

Daudziem šī var būt laba iespēja, veicot ieguldījumu Coca Cola akcijās par izdevīgāku cenu, tomēr jums vajadzētu būt uzmanīgiem, jo cena joprojām var turpināt kristies. Šī iemesla dēļ, daži treideri varētu dot priekšroku Coca Cola akciju CFD, lai izmantotu cenas svārstības un spekulētu uz akciju cenas pieaugumu un kritumu tirgū.

Vairāk par akciju un tirgus analīzi vari uzzināt, apmeklējot mūsu bezmaksas tiešsaistes vebinārus, kuriem bez maksas vari reģistrēties, noklikšķinot uz banera zemāk:

Bezmaksas tirdzniecības vebināri

Piesakies mūsu tirdzniecības ekspertu tiešsaistes vebināriem

 

Kur ieguldīt, Coca-Cola vai Pepsi?

PepsiCo Inc. ir vēl viens bezalkoholisko dzērienu ražotājs un tiešais uzņēmuma Coca-Cola konkurents. Daži no Pepsi pazīstamākajiem zīmoliem ir: Pepsi, Sunny Delight, Gatorade, Lay's un Starbucks. Šeit mēs runājam par ceturto lielāko pārtikas uzņēmumu pasaulē, kura stāsts ļoti atgādina Coca-Cola.

Pepsi ir pieejams 195 valstīs. 80% no tā ieņēmumiem nāk nevis no Pepsi Cola, bet no citiem dzērieniem un pārtikas produktiem. Pepsi ir paplašinājis savu produktu piedāvājumu un dažādojis to ievērojami ātrāk nekā lielākais konkurents Coca-Cola, galvenokārt Pepsi reaģējot uz veselīga uztura tendencēm pasaulē.

Kas būtu jāizvērtē pieņemot lēmumu? 

Abi uzņēmumi pārstāv vienu nozari un ir līdzīgi no investīciju perspektīvas viedokļa, tomēr tas, ko mēs varam novērot šodien ir, ka tendenci tirgū šobrīd nosaka veselīgs uzturs, uz ko PepsiCo ir reaģējis straujāk par konkurentu Coca-Cola. Protams, nav šaubu, ka Coca-Cola ir tas uzņēmums, kas ir īpaši zināms ar savu pieredzi, ilgstošo darbību un spēju pielāgoties tirgus izmaiņām, tāpēc nosaukt Coca-Cola īpaši savā spējā pielāgoties īpaši neatpaliek.

Cīņa starp Pepsi un Coca-Cola bezalkoholisko dzērienu jomā ir būtiski mazinājusies. Cukurotie bezalkoholiskie dzērieni aizvien vairāk zaudē savu popularitāti, tāpēc abi uzņēmumi ir mainījuši savu stratēģiju, paplašinot savu produktu klāstu.

Vai apsvērt ieguldīt Coca-Cola akcijās 2024. gadā?

Kā jau apskatījām iepriekš, Coca-Cola sniedz zināmu pārliecību investoriem attiecībā uz dividenžu sadali. Šis sadalījums ir veikts 60 gadus pēc kārtas, katru gadu palielinot dividenžu izmaksu investoriem. Tāpēc, ja vēlaties ieguldīt uzņēmumā, kas maksā stabilas dividendes, tad Coca Cola ir piemērota investīcija jūsu ieguldījumu portfelim. 

Tāpat Coca-Cola akcijas ir uzrādījušas stabilu izaugsmi bez lielām akciju cenas svārstībām. Šīs akcijas ir pievilcīgas ilgtermiņa investoriem, turklāt akciju CFD treideri var izmantot iespējas, ko sniedz cenu svārstības, spekulējot uz Coca-Cola akciju cenu pieaugumu vai kritumu. 

Ieguldi pasaulē populārākajos instrumentos

Tūkstošiem akciju un ETF rokas stiepiena attālumā

 

Bieži uzdotie jautājumi (BUJ) par Coca-Cola akcijām

Cik bieži Coca-Cola maksā dividendes?

Atbilde: Coca-Cola izmaksā dividendes reizi ceturksnī. 2023. gadā Coca-Cola ceturksnī maksā dividendes, kas ir 0,46 USD par akciju.

Cik maksā Coca-Cola akciju iegāde?

Atbilde: Iegādājoties Coca-Cola akcijas ar Admirals, komisijas maksa būs 0,02 USD, minimālā komisijas maksa par darījumu 1 USD. Tam jāpieskaita akciju cena pirkuma brīdī un jāreizina ar to akciju skaitu, cik vēlaties iegādāties.

Cita noderīga informācija

Par Admirals 

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk, kā 8000 finanšu instrumentiem izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības platformas MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna: Sniegtie dati satur papildu informāciju attiecībā uz analīzi, prognozēm vai citiem datiem vai informāciju (turpmāk "analīzi"), kas publiskota Admirals mājaslapā. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, lūdzu, ņemiet vērā, ka:

  1. Analītika publicēta tikai informatīviem mērķiem un nav uzskatāma par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot kādu no finanšu instrumentiem.
  2. Jebkuru investīciju lēmumu klients veic pats. Admirals nav uzskatāms par atbildīgu jebkuru zaudējumu gadījumā, neskatoties uz to, vai lēmums ir vai nav balstīts uz analītiku.
  3. Jebkuru šādu analītiku sagatavo neatkarīgs analītiķis (turpmāk "Autors"), balstoties uz personīgo viedokli.
  4. Lai nodrošinātu klienta interešu aizstāvību, Admirals apstiprinājusi attiecīgas iekšējās procedūras, lai novērstu un pārvaldītu interešu konfliktus.
  5. Lai nodrošinātu analītikas avotu uzticamību, tiek izmantoti visi iespējamie saprātīgie līdzekļi, lai nodrošinātu, ka visi analītikas avoti ir uzticami un visa informācija ir pilnīga, Admirals negarantē šādas analītikas pareizību vai pilnību. Jebkuri minētie skaitļi, saistīti ar pagātnes rezultātiem, un nav attiecināmi uz nākotnes rezultātiem.
  6. Analītikas rezultāti nav uztverami kā garantija no Admirals puses, ka klientam būtu jāgūst peļņa no šīm stratēģijām vai ar tām saistītie zaudējumi būtu ierobežoti.
  7. Jebkurš vēsturisks sniegums, kas norādīts šajā publikācijā, nav uzskatāms kā garantija no Admirals puses jebkādam nākotnes cenu kustībām tirgū. Finanšu instrumenta vērtība var gan pieaugt, gan sarukt un šīs vērtības saglabāšana netiek garantēta.
  8. Analītikā iekļautās prognozes var tikt pakļautas papildus maksai, nodokļiem vai citām izmaksām, atkarībā no publikācijas. Admirals sniegto pakalpojumu izcenojumi ir publiski pieejami Admirals mājaslapā.

Finanšu instrumenti, kuru tirdzniecībā tiek izmantots kredītplecs (tajā skaitā cenu starpības līgumi) ir spekulatīvas dabas un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus!

TOP RAKSTI
Viss par ieguldījumiem Amazon akcijās
Amazon akciju cena pēdējo gadu laikā ir pieaugusi par vairāk nekā 1500%. Šajā rakstā mēs veiksim uzņēmuma un akciju cenas analīzi, lai noskaidrotu, kā ieguldīt Amazon akcijās pēc akciju dalīšanas 2024. gadā? ✺ 2023. gada pirmajā ceturksnī Amazon izdevās pārspēt gūto ienākumu prognozi;...
Kā ieguldīt banku sektora akcijās -> Soli pa solim
Centrālo banku straujā likmju paaugstināšana kopumā bija labas ziņas finanšu sektoram, tomēr tam ir bijuši negatīvi blakusefekti, piemēram, Silīcija ielejas bankas bankrots, kas daudziem atsauca atmiņā 2008. gada notikumus. Kādas perspektīvas sagaidāmas 2024. gadā? Kā atrast labākās banku se...
Ieguldījumi mākslīgā intelekta uzņēmumu akcijās
Konkurence mākslīgā intelekta jomā paliek aizvien lielāka, jo uzņēmumi un valstis aizvien aktīvāk fokusējas uz viedo tehnoloģiju un mašīnu izstrād un attīstību, ļaujot cilvekiem un tehnoloģijām aizvien ciešāk mijiedarboties vienam ar otru. Vai vēlies noskaidrot uzņemumus, kuriem patiesi būtu vēr...
Skatīt visu