Viss par Alphabet un ieguldījumiem Google akcijās

Admirals
Kā iegādāties Google akcijas? Ir divi veidi: pirkt reālās Google akcijas vai izvelēties spekulēt uz akciju cenas izmaiņām, izmantojot Google akciju cenas starpības līgumus jeb CFD.

Tomēr pirms pieņemt lēmumu par ieguldījumu veikšanu Google akcijās, ir svarīgi veikt paša uzņēmuma izvērtējumu un faktorus, kas var ietekmēt akciju cenu vidējā un ilgtermiņā. 

Google un tās mātes uzņēmums Alphabet ir viens no Volstrītas veiksmīgākajiem uzņēmumiem. Google savos pirmsākumos tika dibināts kā informācijas tehnoloģiju uzņēmums un tā pamatdarbība bija saistīta ar tiešsaistes interneta pārlūkprogrammu Google search - šobrīd tā ir kļuvusi par etalonu starp interneta meklēšanas programmām visā pasaulē.

Kā veiksmīgs jaunuzņēmums (start-up), Google jau no pašiem tās pirmsākumiem bija investoru uzmanības lokā un arī šobrīd Google ir uzņēmums, kuram tiek pievērsta liela uzmanība visā pasaulē.

Uzņēmumu 1998. gadā dibināja Lerijs Peidžs (Larry Page) un Seržs Brins (Serge Brin), Silikona ielejā, ASV Kalifornijas štatā. Līdz mūsdienām uzņēmums ir veiksmīgi attīstījies un tas piedāvā daudz vairāk par vienkāršu interneta pārlūka programmu - Google ir kļuvis par vienu no līderiem informācijas tehnoloģiju nozarē. Tāpat kā pārējie GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) uzņēmumi, Google gadu laikā aktīvi ir strādājis pie sava biznesa diversifikācijas, attīstot jaunus pakalpojumus un produktus, kā arī uzpērkot uzņēmumus ar mērķi mazināt konkurenci, palielināt klientu bāzi un saglabāt uzņēmuma dominējošo stāvokli tirgū.

Lai nodrošinātu savu mērķu sasniegšanu, 2015. gadā tika dibināts konglomerāts Alphabet, apvienojot vairākus tehnoloģiju uzņēmumus. Pēc būtības Alphabet ir Google mātes kompānija un kad runa ir par ieguldījumiem Google, tad mēs parasti runājam par ieguldījumiem Alphabet.

Alphabet akcijas Jūs atradīsiet zem sekojošiem akciju biržas kodiem: NASDAQ: GOOGL un NASDAQ: GOOG.

Alphabet ir viens no pasaulē lielākajiem uzņēmumiem pēc tirgus kapitalizācijas. Ar savu interneta meklētāju, Google ir kļuvis par tirgus monopolu un tieši dēļ savas ietekmes kā arī dominējošā stāvokļa, uzņēmums nereti ir bijis par diskusiju objektu politiķu un dažādu sabiedrisko organizāciju vidū, īpaši, kad runa ir par cilvēku tiesībām, brīvībām un privāto datu drošību.

Google ir uzņēmums, kura akciju iegādi ir vērts rūpīgi izsvērt, jo īpaši ja raugāmies uz Google akcijām kā ilgtermiņa ieguldījumu. Tajā pašā laikā, pirms ieguldīt Google akcijās vajadzētu arī izsvērt īstermiņa riskus, kas lielākoties ir saistīti ar dažādiem politiskiem lēmumiem attiecībā uz Google un tā dominējošo stāvokli.

⚠️ Ņemiet vērā, ka šī raksta saturs ir publicēts tikai informatīviem nolūkiem un to nekādā veidā NAV jāuztver kā padoms vai ieteikumus ieguldījumiem. 
Turpmākajā rakstā mēs veiksim uzņēmuma analīzi, lai jūs varētu izveidot savu viedokli un pats izlemt, vai ir pienācis laiks ieguldīt Google akcijās.

Kāpēc investori ieguldījumiem izvēlās Google akcijas?

Google jeb Alphabet apzinājās, ka ar meklētājprogrammu vien nepietiks, lai biznesa modelis būtu efektīvs un gana diversificēts. Lai palielinātu lietotāju bāzi un uzlabotu biznesa modeli, uzņēmums ir izstrādājis vairākus labi zināmus produktus un pakalpojumus, piemēram: 

  • Gmail;
  • Chrome, tīmekļa pārlūkprogramma;
  • Google Maps;
  • Google Drive, tiešsaistes dokumentu glabāšanas pakalpojums;
  • Tulkošanas pakalpojums;

Google biznesa modeļa monetizācija tika veikta pakāpeniski, izmantojot reklāmas pakalpojumus, piemēram, Adwords un Adsense. Pirmais specializējas uz atslēgvārdu reklāmām tiešsaistes meklēšanā. Otrais uz reklāmas laukumiem vietnē.

Turklāt, 2006. gadā iegādājoties YouTube, Google palielināja savu tiešsaistes reklāmas tirgus daļu, līdz kļuva par pasaules līderi šajā segmentā.

Lai nebūtu atkarīgs no reklāmu tirgus vien, Google sāka pievērsties arī tehnoloģijām, piemēram, izstrādājot:

↘️ Chromecast, ierīci bezvadu straumēšanai;

↘️ Chromebook, klēpjdatoru;

↘️ Android, mobilo operētājsistēmu.

Pateicoties reklāmas un tehnoloģiju papildinošajai komponentei, uzņēmums ir iekarojis nozīmīgu vietu tirgū.

Turklāt citi uzņēmumi labprāt izmanto tieši Google pakalpojumus, lai reklamētu savus produktus un zīmolu.

Kad Google kļuva par publisku uzņēmumu? Google akcijas sāka tirgot Nasdaq biržā 2004. gada 19. augustā, par cenu, kas ir 100 USD par vienu akciju. Uz šodienu vienas Google akcijas vērtība ir gandrīz 130 USD (2023. gada 13. novembrī).

Ieguldot Google vai citos uzņēmumos, ir ļoti svarīgi, lai jums būtu konts, kas piedāvā labus tirdzniecības nosacījumus. Ar Admirals piedāvātajiem kontu veidiem vari iepazīties šeit.

Google fundamentālā analīze

Šajā sadaļā mēs sīkāk apskatīsim Alphabet finanšu rādītājus, kas ietver:

  • Google ieņēmumus;
  • Peļņu uz akciju (EPS);
  • Google rentabilitātes analīzi;
  • Google akciju veiktspējas analīzi (vēsturisko);
  • Google naudas plūsmas analīzi;

Pirms investēt Google [Alphabet] akcijās, ir svarīgi izpētīt pamata informāciju par uzņēmumu un veltīt laiku finanšu izpētei.

Alphabet ir Google mātes uzņēmums, tā bilance atspoguļo uzņēmuma darbības rezultātus, bet arī sniedz informāciju par tā nākotnes potenciālu, investējot grupas attīstībā un biznesa diversifikācijā.

Avots: Alphabet, Google ieņēmumu pārskats. 

Ieņēmumi 2023. gada trešajā ceturksnī sasniedza 76,69 miljardus ASV dolāru, kas bija labāks rezultāts par analītiķu prognozētajiem 75,98 miljardiem ASV dolāru.

Google straujais ieņēmumu pieaugums pēdējā desmitgadē lielā mērā ir saistīts ar tiešsaistes reklāmas tirgus attīstību. Šobrīd par uzņēmuma briedumu ir grūti spriest. Tomēr, ja uzņēmumam izdosies saglabāt šādu izaugsmes tempu, tā potenciāls turpinās būs ievērojams.

Koronavīrusa pandēmija skāra arī šo uzņēmumu, kas salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, no 2020.gada janvāra līdz jūnijam reģistrēja peļņas samazinājumus 16,91% apmērā. Tomēr uzņēmuma ienākumi pieauga par vairāk nekā 5,5%.

Google peļņas par akciju (EPS) analīze

Kompānijas Google peļņa uz vienu akciju (angļu valodā, EPS — Earning Per Share), ietver būtisku informāciju par uzņēmumu: EPS tiek aprēķināts dalot uzņēmuma peļņu ar apgrozībā esošo akciju skaitu. Apskatot šo rezultātu, jūs varat iegūt priekšstatu par to, cik Google akcionārs nopelna par katru viņam piederošo akciju.

Avots: Google. Sagatavots 2023. gada 13. novembrī.

Google peļņas uz akciju (EPS) kritums no 2017. gada ir saistīts ar ES sodiem par domēna stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Neraugoties uz piemērotajiem sodiem, akciju EPS pēdējo desmit gadu laikā ir uzrādījis labus rezultātus. Neskatoties uz to, akciju EPS pēdējo desmit gadu laikā ir uzrādījis labus rezultātus, lai gan 2022. gadā tas samazinājās.

2023. gada trešajā ceturksnī EPS bija 1,54 ASV dolāri, kas pārsniedza prognozētos 1,44 USD par akciju.

Google akciju tehniskā analīze

Pirms atbildēt uz jautājumu, kā ieguldīt Google akcijās, ir svarīgi izprast Google akciju cenas esošās un vēsturiskās izmaiņas akciju tirgū. Tehniskajai analīzei ir izmantots sveču grafiks ar sveces laika diapazonu viena nedēļā (W1).

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, Alphabet #GOOG, W1 sveču cenas grafiks, datu diapazons no 2018. gada 11. novembra līdz 2023. gada 13. novembrim. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Grafikā augstāk varam redzēt, ka Google akciju vērtības pieaugums aizsākās 2012. gada augustā īsi pēc tam, kad cenai izdevās caursist pretestības līmeni pie 650 USD par vienu akciju. Savu vienas akcijas cenas pīķi Google sasniedza 2014. gada februārī, īsi pirms uzņēmums veica akciju dalīšanu attiecībā 1:2, lai samazinātu akciju cenu tirgū un padarītu akcijas pieejamas ikvienam, uzlabojot aktīva likviditāti tirgū. Toreiz Google vienas akcijas vērtība bija sasniegusi 1228 USD.

Kā redzam grafikā augstāk, arī pēc akciju dalīšanas 2014. gadā, Google akciju vērtība ir uzrādījusi stabilu vērtības pieaugumu, līdz 2020. gada februārī tā sasniedza jaunu cenas rekordu - 1530 USD par vienu Google akciju.

Turpmāk mēs redzam strauju Google akciju vērtības samazinājumu par gandrīz 34%, kas ir skaidrojams ar valdību uzliktajiem ierobežojumiem COVID-19 izplatības mazināšanai pasaulē, un šo lēmumu izraisīto krīzi pasaules akciju tirgos. Grafikā labi redzams, ka līdz ar krīzes iestāšanos pasaules akciju tirgos, Google akciju cena caursita augošā tirgus trenda līniju, kas notika pirmo reizi kopš 2015. gada, vienas akcijas vērtībai nokrītot līdz 1010 USD. Kā redzams uz 2020. gada 15. maiju, Google vienas akcijas cena tirgū atkal pārsniedza 1300 USD.

Uzlabojoties tirgus noskaņojumam un investoriem aptverot pandēmijas apmērus un potenciālo ietekmi uz dažādiem uzņēmumiem un sektoriem, Google akcijas drīz vien atguvās, veidojot augošu cenas trendu, akciju cenai pat pārsniedzot 2900 USD par akciju. Kā redzam grafikā, cena joprojām ir tālu no trim mainīgajiem vidējiem rādītājiem (20, 50 un 200), tāpēc tendences izmaiņas vismaz uz šo brīdi nav gaidāmas.

✍ Kā noskaidrojām jau iepriekš, Alphabet finansiālais stāvoklis ir stabils un ar pieaugošu tendenci. Turklāt lielākā daļa no ienākumiem tiek gūti izmantojot digitālos pakalpojumus, tāpēc fiziska klātbūtne, lai nodrošinātu pakalpojumu un produktu pieejamību klientam nav nepieciešama. Tā ir liela priekšrocība salīdzinājumā ar citiem sektoriem, kuri nopietni cieta no pandēmijas, atsevišķos gadījumos pat slēdzot uzņēmumus.

Zemāk atradīsiet Alphabet akciju D1 sveču grafiku, kas atspoguļo pašreizējo akciju cenas tendenci biržā.

 

Ar ko sākt?

Viens no labākajiem veidiem, lai sāktu akciju tirdzniecību, ir izmantot demo konu un tā priekšrocības.

Demo (mācību) tirdzniecības konts sniedz iespēju piekļūt finanšu tirgiem un simulēt reālo tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem. Citiem vārdiem sakot, demo kontā ir iespējams pārbaudīt sava tirdzniecības plāna un stratēģijas veiktspēju, atvērt tirdzniecības darījumus ar sevis izvēlētajiem finanšu instrumentiem, nepakļaujot riskam savus privātos līdzekļus.

Tirgojot ar virtuālajiem līdzekļiem demo kontā, ir iespējams apgūt ne tikai tirdzniecību Forex tirgū, bet arī tirdzniecību ar vērtspapīriem, piemēram, uzņēmumu akcijām un valsts obligācijām, digitālajām valūtām, izejvielām (piemēram, naftu un zeltu), kā arī ETF un akciju tirgus indeksiem.

Tirdzniecība ar virtuālajiem līdzekļiem reālos tirgus apstākļos un plašais finanšu instrumentu klāsts ir viena no tām priekšrocībām, kāpēc Admirals demo kontus izmanto ne tikai iesācēji, bet arī paši pieredzējušākie treideri un privātie ieguldītāji.

Ja vēlies pārliecināties kā strādā demo konts, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera un sāc tiešsaistes tirdzniecību pāris minūtēs!

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

Ko vērts ņemt vērā pirms iegādāties Google akcijas?

Google ir vērtīgs uzņēmums kurā veikt ieguldījumus gan no tā biznesa darbības, gan finanšu rādītāju viedokļa. Arī cenas grafika tehniskā analīze liecina, ka uzņēmuma akciju vērtība nākotnē varētu turpināt pieaugt.

Tāpat nedrīkst ignorēt faktu, ka lielie tehnoloģiju uzņēmumi tiek aktīvi uzraudzīti no regulatoru puses, kā arī mainoties politiskajiem uzstādījumiem, nevar izslēgt iespēju, ka tie var tikt izmantoti politiskiem mērķiem.

Līdzīgi kā citiem lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem, piemēram, Facebook, Amazon un Apple - arī Google nākotnē būs jārēķinās ar pastiprinātu uzmanību no politiķu, mediju un regulatoru puses dēļ to monopolstāvokļa un datu apjoma, kas ir uzņēmuma rīcībā par tā pakalpojumu un produktu lietotājiem.

No otras puses uzņēmums Google un Alphabet ir sasniedzis brieduma pakāpi, kurā investoriem nav jāšaubās par uzņēmuma spēju nodrošināt peļņu un naudas plūsmu nepieciešamajā apmērā, lai turpinātu attīstību un noturētu savu dominējošo stāvokli tirgū.

Protams, ka raugoties īstermiņā un vidējā termiņā ir svarīgi būt piesardzīgam un izvērtēt potenciālos riskus, kurus nes esošie recesijas draudi un tehnoloģiju akciju izpārdošana 2022. gada pirmajā pusē, tirgum reaģējot uz augošajām procentu likmēm un neskaidro ekonomikas nākotnes perspektīvu. Tajā pašā laikā Alphabet finanšu pārskata dati, uzņēmuma bilance liecina, ka Alphabet ir kļuvis par stabilu vērtību, ko investori labprāt izvēlās saviem ieguldījumu portfeļiem.

2 veidi kā ieguldīt un tirgot Google jeb Alphabet akcijas

Jūs varat ieguldīt un veikt tirdzniecību ar Google akcijām divos veidos:

  • Invest.MT5 konts ir paredzēts, lai veiktu reālus ieguldījumus Alphabet akcijās;
  • Trade.MT5 konts ir paredzēts, lai tirgotu Alhabet akciju CFD, kas ļauj spekulēt uz uzņēmuma akciju cenas izmaiņām, potenciāli nopelnot gan no cenas pieauguma, gan krituma. 

Lai sāktu tirgot Google akcijas:

  • Atver tirdzniecības kontu pie Admirals, lai piekļūtu savam Treidera kabinetam;
  • Noklikšķini uz “Tirgot”, lai atvērtu web tirdzniecības platformu savā demo vai reālajā tirdzniecības kontā;
  • Atrodi Google savā “Tirgus apskats” logā apakšā un ieveic attiecīgo simbolu grafika sadaļā;
  • Izmanto viena klikšķa tirdzniecību vai arī atver darījuma izpildes logu, lai ievadītu visus nepieciešamos darījuma izpildes norādījumus. 

Lai sāktu Google akciju tirdzniecību, vienkārši noklikšķini uz tālāk redzamās saites, lai lejupielādētu MetaTrader5 tirdzniecības programmu.

Īsumā par ieguldījumiem ar Admirals

Ar Admirals Jums ir iespēja ieguldīt gan reālās uzņēmuma akcijās un biržā tirgotajos fondos (ETF), saņemot dividendes par veikto ieguldījumu, gan veikt pirkšanas un pārdošanas darījumus ar akciju un citu finanšu instrumentu cenas starpības līgumiem (CFD).

Atšķirībā no reālo akciju iegādes, tirgojot CFD Jūs neiegādājaties pašu bāzes aktīvu, bet gan līgumu, kas ļauj nopelnīt no bāzes aktīva cenas izmaiņām tirgū.

Turklāt, lai sāktu tirgos akciju CFD jums nav nepieciešami lieli ieguldījumi, jo Admirals saviem klientiem nodrošina iespēju tirgot ar kredītplecu. Tiesa svarīgi atcerēties, ka neapdomīgi tirgojot ar sviras finansējumu (kredītplecu) jūs varat ātri zaudēt savus ieguldījumus.

Tāpēc pirms uzsāciet tirdzniecību pārliecinieties, ka jums ir pilnībā saprotami sviras finansējuma darbības principi un riski, ko tie sevī ietver. Turklāt CFD ir sarežģīti instrumenti un nav paredzēti visiem privātajiem ieguldītājiem.

Ja vēlies piekļūt Ņujorkas, Nasdaq, Londonas, Frankfurtes, Amsterdamas (Euronext), Tokijas, Austrālijas (ASX) un citām biržām, tad Jums ir nepieciešams Invest.MT5 konts, ar kura starpniecību varēsiet ieguldīt arī dalītajās akcijās jeb akciju daļās, par kuru piedāvājumu vairāk uzzināsi šeit.

Ar Invest.MT5 kontu varēsi iegādāties arī Tesla, Microsoft, Total, Daimler, Apple, BMW, Airbus, Siemens un daudzu citu uzņēmumu akcijas, ieguldīt valstu un korporatīvajās obligācijās, visdažādāko sektoru ETF un pasaules lielākajos un nozīmīgākajos indeksos - tajā skaitā Vācijas akciju tirgus etalonā DAX 40 un citos nozīmīgākajos indeksos. 

Ieguldi pasaulē populārākajos instrumentos

Tūkstošiem akciju un ETF rokas stiepiena attālumā

 

Par Admirals

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk kā 8000 finanšu instrumentiem, izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības programmas MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna: Sniegtie dati satur papildu informāciju attiecībā uz analīzi, prognozēm vai citiem datiem vai informāciju (turpmāk "analīzi"), kas publiskota Admirals mājaslapā. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, lūdzu, ņemiet vērā, ka:

  1. Analītika publicēta tikai informatīviem mērķiem un nav uzskatāma par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot kādu no finanšu instrumentiem.
  2. Jebkuru investīciju lēmumu klients veic pats. Admirals nav uzskatāms par atbildīgu jebkuru zaudējumu gadījumā, neskatoties uz to, vai lēmums ir vai nav balstīts uz analītiku.
  3. Jebkuru šādu analītiku sagatavo neatkarīgs analītiķis (turpmāk "Autors"), balstoties uz personīgo viedokli.
  4. Lai nodrošinātu klienta interešu aizstāvību, Admirals apstiprinājusi attiecīgas iekšējās procedūras, lai novērstu un pārvaldītu interešu konfliktus.
  5. Lai nodrošinātu analītikas avotu uzticamību, tiek izmantoti visi iespējamie saprātīgie līdzekļi, lai nodrošinātu, ka visi analītikas avoti ir uzticami un visa informācija ir pilnīga, Admirals negarantē šādas analītikas pareizību vai pilnību. Jebkuri minētie skaitļi, saistīti ar pagātnes rezultātiem, un nav attiecināmi uz nākotnes rezultātiem.
  6. Analītikas rezultāti nav uztverami kā garantija no Admirals puses, ka klientam būtu jāgūst peļņa no šīm stratēģijām vai ar tām saistītie zaudējumi būtu ierobežoti.
  7. Jebkurš vēsturisks sniegums, kas norādīts šajā publikācijā, nav uzskatāms kā garantija no Admirals puses jebkādam nākotnes cenu kustībām tirgū. Finanšu instrumenta vērtība var gan pieaugt, gan sarukt un šīs vērtības saglabāšana netiek garantēta.
  8. Analītikā iekļautās prognozes var tikt pakļautas papildus maksai, nodokļiem vai citām izmaksām, atkarībā no publikācijas. Admirals sniegto pakalpojumu izcenojumi ir publiski pieejami Admirals mājaslapā.

Finanšu instrumenti, kuru tirdzniecībā tiek izmantots kredītplecs (tajā skaitā cenu starpības līgumi) ir spekulatīvas dabas un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus!

TOP RAKSTI
Kā iegādāties un ieguldīt Coca-Cola akcijās 2024. gadā?
Vai ir vērts apsvērt Coca Cola akciju iegādi un investīcijas uzņēmumā 2024. gadā? Līdz šim pasaulē vadošais bezalkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmums ne tikai gūst ievērojamus ienākumus, bet arī vairākus gadu desmitus izmaksā gana pievilcīgas dividendes, tās katru gadu palielinot. Noskaidro...
Viss par ieguldījumiem Amazon akcijās
Amazon akciju cena pēdējo gadu laikā ir pieaugusi par vairāk nekā 1500%. Šajā rakstā mēs veiksim uzņēmuma un akciju cenas analīzi, lai noskaidrotu, kā ieguldīt Amazon akcijās pēc akciju dalīšanas 2024. gadā? ✺ 2023. gada pirmajā ceturksnī Amazon izdevās pārspēt gūto ienākumu prognozi;...
Kā ieguldīt banku sektora akcijās -> Soli pa solim
Centrālo banku straujā likmju paaugstināšana kopumā bija labas ziņas finanšu sektoram, tomēr tam ir bijuši negatīvi blakusefekti, piemēram, Silīcija ielejas bankas bankrots, kas daudziem atsauca atmiņā 2008. gada notikumus. Kādas perspektīvas sagaidāmas 2024. gadā? Kā atrast labākās banku se...
Skatīt visu