Kā tirgot NETFLIX akcijas?

Eva Blanco Garzón

Ir divi veidi, kā ieguldīt Netflix: pērkot uzņēmuma reālās akcijas, vai spekulējot uz akciju cenas izmaiņām, izmantojot cenas starpības līgumus jeb CFD. Pēdējā gada laikā akciju cena ir pieaugusi par vairāk nekā 100%, tāpēc rodas pamatots jautājums, vai ir piemērots brīdis ieguldīt Netflix akcijās?

Netflix (NASDAQ: NFLX) ir starp tiem uzņēmumiem, kuriem izdevās saglabāt savu biznesu un izdzīvot pēc 2000. gada interneta jeb "dot-com" burbuļa plīšanas un attīstīt savu biznesu, kļūstot par pasaulē vienu no vadošajiem filmu un seriālu straumēšanas, un tehnoloģiju uzņēmumiem. Netflix ir kļuvis par vienu no līderiem, nodrošinot tiešsaistes izklaides saturu visā pasaulē. Kopš 2016. gada Netflix piedāvātais satura apjoms ir audzis par vairāk nekā 400%. 

Pēdējo 17. gadu laikā Netflix ir strādājis, lai piesaistītu aizvien plašāku auditoriju un pārliecinātu savus investorus par tehnoloģijas nākotni. Šobrīd, kad tehnoloģija ir sevi pierādījusi un kļuvusi ārkārtīgi populāra visā pasaulē, aizvien vairāk kompāniju sāk attīstīt savu biznesu šajā virzienā, sastādot ievērojamu konkurenci Netflix straumēšanas platformai. 

Kas šobrīd notiek ar Netflix akcijām un, vai ir vērts apsvērt iespēju sākt investēt akcijās 2024. gadā? Par to un daudziem citiem jautājumiem uzzināsi, turpinot lasīt šo rakstu! Tomēr, lai labāk izprastu uzņēmumu, tā biznesa modeli, esošo finanšu situāciju, kā arī riskus, kas saistīti ar ieguldījumiem Netflix akcijās, šajā rakstā apskatīsim šādas tēmas:

Kas ir Netflix - īss ieskats vēsturē

Netflix uzņēmums tika dibināts 1997. gadā īsi pirms interneta jeb "dot-com" burbuļa plīšanas. Sākotnēji Netflix piedāvāja DVD nomas pakalpojumus, galvenokārt mājsaimniecībām ASV, tiesa šajā laikā pakalpojums bija jauns un patērētājiem vēl svešs. Uzņēmumam tā arī nebija izdevies mainīt cilvēku paradumus, tāpēc uzņēmums drīz vien nonāca finansiālās grūtībās.

Lai glābtu uzņēmumu un biznesu, Netflix vērsās pie Blockbuster Video ar piedāvājumu veikt ieguldījumus Netflix. Piedāvājums tika noraidīts, kā rezultātā 2002. gadā, lai iegūtu papildus līdzekļus 82 miljonu USD apmērā uzņēmuma attīstībai, Netflix bija spiests iziet publiskā tirgū.

Kopš 2002. gada Netflix akcijas tiek tirgotas NASDAQ biržā ar kodu NFLX

Pateicoties līdzekļiem, kurus uzņēmums saņēma no emitētajām akcijām biržā, Netflix sāka izplest savu darbību piedāvājot video nomas pakalpojumus ne tikai mājsaimniecībām, bet ikvienam kurš vēlas skatīties Netflix piedāvāto saturu. Turpmāk Netflix saturs bija pieejams ne tikai TV, bet arī datoros, spēļu konsulēs un pārnesamajās viedierīcēs (piemēram, viedtālruņos un planšetdatoros).

Tieši 2010. gadā Netflix piedzīvoja iespaidīgu jaunu abonementu skaita pieaugumu, sākot pozicionēties starptautiskajā tirgū. Šobrīd Netflix savus pakalpojumus piedāvā vairāk nekā 190 valstīs visā pasaulē. Ironiski, ka Blockbuster Video bankrotēja un savu darbību izbeidza 2013. gadā.

Netflix akciju cena tirgū pēdējo 5 gadu laikā ir pieaugusi par vairāk nekā 400%, 2021. gada novembrī sasniedzot 700 USD, kas ir visu laiku augstākais, fiksētais cenas līmenis. Tomēr kopš augstākā akciju cenas līmeņa sasniegšanas, Netflix akcijas ir kritušās par vairāk nekā 50% (dati uz 2023. gada 25. aprīli).

Ieguldi pasaulē populārākajos instrumentos

Tūkstošiem akciju un ETF rokas stiepiena attālumā

 

Kad cena bija augsta, pieņemt lēmumu par Netflix akciju pirkšanu bija sarežģīti. Pēdējā gada laikā cena ir atguvusi daļu no zaudētā, tai atrodoties augošā cenas kanālā, pieaugot vairāk nekā 100%.

2 veidi Netflix akciju tirdzniecībai un ieguldījumiem

Ir divi veidi, kā ieguldīt un sākt tirgot Netflix akcijas – to var darīt skaidrā naudā, tātad ieguldot reālās akcijās, vai tirgojot Netflix akciju cenas starpības līgumus jeb CFD. Katram no šiem veidiem ir pieejami atsevišķi konti:

  • Trade.MT5 ir paredzēts CFD tirdzniecībai, tātad arī Netflix akciju CFD. Šis konts jums ļaus spekulēt uz Netflix akciju svārstībām neatkarīgi no tā, vai to vērtība pieaugs vai attiecīgi samazināsies. CFD ļauj nopelnīt gan uz akciju vērtības pieauguma (atverot garo pozīciju), gan uz to vērtības krituma (atverot īso pozīciju).
  • Invest.MT5 savukārt sniedz iespēju ieguldīt reālajās Netflix akcijās, tātad iegādājoties reālās uzņēmumu akcijas.

Kā atvērt Netflix akciju pirkšanas un pārdošanas darījumus?

Lai atvērtu Netflix akciju pirkšanas vai pārdošanas darījumus:

  1. Atveriet savu tirdzniecības kontu;
  2. Lejupielādē, uzstādi un veic autorizāciju savā kontā caur MetaTrader 5 tirdzniecības programmu;
  3. Atrodi cilni "Tirgus pārskats" un noklikšķini uz tās ar peles labo pogu;
  4. Dodieties uz izvēlni "Simboli" un meklēšanas joslā ieraksti Netflix;
  5. Atlasi Netflix un noklikšķini uz iespējas "Rādīt simbolu";
  6. Ar peles labo pogu noklikšķini uz Netflix, pēc tam uz pogas "Jauns orderis", un visbeidzot Pirkt vai Pārdot;

Vienkārši izpildi šīs 6 vienkāršās darbības, lai iegādātos Netflix akcijas! Gadījumā, ja vēlies ieguldīt reālajās akcijās, izmanto Invest.MT5 kont - savukārt, lai spekulētu uz Neflix akciju cenas svārstībām, vari izmantot Trade.MT5 kontu, kas piedāvā Netflix akciju CFD tirdzniecību.

Pasaulē vadošā vairāku aktīvu platforma


 

Netflix rezultāti 2023. gadā

Netflix pēdejie paziņojumi par peļņu lielā mērā ietekmē akciju cenas.

Šajā konkrētajā gadījumā Netflix janvārī paziņoja 2023. gada ceturtā ceturkšņa rezultātus. Kādi bija dati?

 

Uzņēmumu ceturkšņa peļņas ziņojumi ir vieni no svarīgākajiem aspektiem, kurus investori ņem vērā, pieņemot lēmumu par ieguldījumu veikšanu vai savu akciju pārdošanu, ietekmējot akciju cenu biržā.

Gada otrajā ceturksnī Netflix uzrādīja šādus rezultātus:

  • Ieņēmumi: tika gūti 8,54 miljardu USD apmērā, kas saskanēja ar tirgus prognozi;
  • Peļņa uz akciju (EPS): sasniedza 3,73 USD, kas bija labāks rezultāts par prognozētajiem 3,49 USD;
    Abonenti: tika pievienoti 8,76 miljoni jaunu abonentu, kas bija labāks rezultāts par prognozētajiem 6,2 miljoniem USD.
  • Ieņēmumi: tika gūti 8,83 miljardus ASV dolāru apmērā, kas bija lielāki nekā prognozētie 8,72 miljardi ASV dolāru, tas bija par 12% vairāk nekā iepriekšējā gadā.
  • EPS: sasniedza 2,11 par akciju, kas bija zemāks rādītājs par prognozētajiem 2,21 USD, bet augstāks nekā pagājušajā gadā.
  • Abonenti: to skaits pieauga par 13,1 miljonu, kas bija ievērojami vairāk ieprēkšējā gada atbilstošajā periodā uzrādītie 7,7 miljoni;

Šie labie dreuzltāti veicināja akciju cenu pieaugumu tirg, lai gan akciju cena joprojām ir tālu no 2021. gadā sasniegtā maksimuma.

Netflix akcijas un dividenžu maksājumi

Lai gan Netflix nonāca biržā 2002. gadā, uzņēmums nemaksā dividendes saviem akcionāriem. Šī izvēle bija saprotama sākotnējā publiskā piedāvājuma brīdī, jo Netflix bija augošs uzņēmums un piedzīvoja grūtības pirms pacelšanās tirgos 2010. gadā.

Lai gan Netflix akcijas biržā tiek tirgotas kopš 2022. gada, uzņēmums saviem akcionāriem joprojām nemaksā dividendes. Šī izvēle bija saprotama sākotnējā akciju publiskā piedāvājuma brīdī (IPO), jo Netflix bija augošs uzņēmums un piedzīvoja grūtības.

Tomēr Netflix vairs nav jaunuzņēmums, un pēc vētrainā cenu kāpuma akciju tirgū sākot ar 2010. gadu, uzņēmumam aizvien grūtāk ir attaisnot dividenžu nemaksāšanu investoriem.

Netflix akciju tehniskā analīze

Netflix akciju cena tirgū strauji pieauga no 2012. gada 3. augusta līdz 2015. gada 13. jūlijam t.i. no 52,81 USD līdz 716,06 USD par vienu akciju, kas ir cenas pieaugums par vairāk nekā 1000%!

Lai gan šis cenu pieaugums atspoguļo uzņēmuma panākumus, tas arī radīja problēmas Netflix vadībai.

Netflix pēc būtības ir centies izdabāt gan tiešsaistes pakalpojuma lietotajiem, gan investoriem vienlaikus. Tomēr, ja Netflix akciju cena ir 700 USD vai vairāk, daudzi no potenciālajiem investoriem var nevarēt atļauties iegādāties Netflix akcijas, to augstās cenas dēļ.

Otra problēma ar ko saskārās Netflix finanšu nodaļa bija saistīta ar akciju likviditātes problēmām, kas ir saistītas ar augsto cenu un investoru grūtībām pārdot sev piederošās akcijas par labāko cenu.

Šis faktors laikā no 2015. gada 14. jūlija līdz 15. jūlijam lika uzņēmumam veikt akciju dalīšanu, samazinot to cenu biržā.

➨ Veicot minēto akciju dalīšanu, tās tika dalītas attiecībā 1:7, kas nozīmē, ka akciju cena no 700 USD tika samazināta līdz 100 USD par vienu Netflix akciju;

➨ Līdz ar akciju dalīšanu, tā rezultātā arī septiņas reizes palielinās apgrozībā esošo Netflix akciju skaits, kas uzlaboja tirgus likviditāti.

Šis nav nekas unikāls, šādu soli ir spēruši arī citi uzņēmumi, piemēram, Apple un Tesla, kas ir veikuši akciju dalīšanu, lai uzlabotu to likviditāti un būtu pieejamāki investoriem.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition — Netflix, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2019. gada 27. janvāra līdz 2023 gada 30. oktobrim. Lūzu, ņemiet vēra, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju. 

Kā redzams grafikā augstāk, Netflix akciju cena līdz 2021. gada novembrim uzrādīja stabilu un strauju pieaugumu, tomēr piedzīvoja ievērojamu kritumu, uzņēmumam publicējot rezultātus par 2021. gada rezultātiem, kas lika vilties lielai daļai investoru, turklāt akciju izpārdošanu vēl vairāk veicināja augošās procentu likmes un uzņēmuma ziņojums par 2022. gada pirmo ceturksni, kad tika zaudēti abonētāji - turklāt šī tendence turpinājās arī gada otrajā ceturksnī. 

Cena pārtrauca ilgtermiņa zaļo augšupejošas cenas tendences līniju un sāka samazināties. Tomēr kopš tā laika Netflix akcijas spēja atrast cenas atbalstu, izveidojot augšupvērstu cenas kanālu. 2022. gada izskaņa bija labs mirklis ieguldīšanai Netflix akcijās. 

Šī ir bijusi lieliska iespēja ieguldīt Netflix akcijās par labāku cenu.

Pašlaik, 2024. gada janvārī, saskaņā ar Netflix tehnisko analīzi cena varētu:

  • Virzieties uz nākamo pretestības līmeni, aptuveni 590 USD par akciju.
  • Atkārtoti ievadiet kanālu, līdz sasniedzat tā apakšējo daļu un 500 $ par akciju līmeni.

Tāpēc pirms Netflix akciju iegādes, ir svarīgi izanalizēt visus ar uzņēmumu saistītos aspektus, arī peļņas ziņojumus, kas var būtiski ietekmēt investoru noskaņojumu un līdz ar to cenu biržā. 

Jūs varat ieguldīt Netflix akcijās ilgtermiņā, gaidot cenas pieaugumu, vai tirgot Netflix akciju CFD, lai spekulētu uz akciju cenas pieauguma un krituma.

BUJ par Netflix akcijām?

Jautājums: Kā droši ieguldīt un tirgot Netflix akcijas?

Atbilde: Lai droši varētu ieguldīt Netflix akcijās, jums ir svarīgi atrast uzticamu un drošu brokeri, kas ir saņēmis attiecīgo atļauju finanšu pakalpojumu sniegšanai un tiek uzraudzīts no vietējā regulatora puses, šajā gadījumā FKTK.

Jautājums: Kādas ir izmaksas un cik maksā Netflix akcijas?

Atbilde: Netflix akciju iegādei ar Admirals, piemērotā komisija būs 0,02 USD, tiesa ir jāņem vērā, ka minimālā komisija par visu darījumu ir 1 USD. Protams, ir jāņem vērā akciju biržas cena iegādes brīdī, un jāreizina tā ar iegādājamo Netflix akciju skaitu.

Kāda ir Netflix akciju vērtība?

Atbilde: Netflix akcijas uz šo brīdi tiek tirgotas par aptuveni 326 USD par akciju. Ar aktuālo cenu varat iepazīties šeit.

Ar ko sākt?

Lai sāktu akciju tirdzniecību un sekotu līdzi Netflix akciju un citu finanšu instrumentu cenas izmaiņām reāllaikā, vari bez maksas atvērt Admirals demo (mācību) kontu. Kā var noprast, Demo (mācību) tirdzniecības konts sniedz iespēju piekļūt finanšu tirgiem un simulēt reālo tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem.

Citiem vārdiem sakot, demo kontā ir iespējams atvērt tirdzniecības darījumus ar sevis izvēlētajiem finanšu instrumentiem, nepakļaujot riskam savus privātos līdzekļus. Šī vide nodrošina to, ka Jums ir iespēja sākt finanšu instrumentu tiešsaistes tirdzniecību reālos tirgus apstākļos un pārbaudīt sava tirdzniecības plāna un stratēģiju veiktspēju, pirms tirdzniecības ar privātajiem līdzekļiem.

Demo konts ir pirmā izvēle, kur pārbaudīt savu savas tirdzniecības stratēģijas!

Ja vēlies pārliecināties, kā strādā demo konts, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera un sāc tiešsaistes tirdzniecību pāris minūtēs!

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

Cita noderīga informācija

Par Admirals 

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk, kā 8000 finanšu instrumentiem izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības platformas MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna: Sniegtie dati satur papildu informāciju attiecībā uz analīzi, prognozēm vai citiem datiem vai informāciju (turpmāk "analīzi"), kas publiskota Admirals mājaslapā. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, lūdzu, ņemiet vērā, ka:

  1. Analītika publicēta tikai informatīviem mērķiem un nav uzskatāma par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot kādu no finanšu instrumentiem.
  2. Jebkuru investīciju lēmumu klients veic pats. Admirals nav uzskatāms par atbildīgu jebkuru zaudējumu gadījumā, neskatoties uz to, vai lēmums ir vai nav balstīts uz analītiku.
  3. Jebkuru šādu analītiku sagatavo neatkarīgs analītiķis (turpmāk "Autors"), balstoties uz personīgo viedokli.
  4. Lai nodrošinātu klienta interešu aizstāvību, Admirals apstiprinājusi attiecīgas iekšējās procedūras, lai novērstu un pārvaldītu interešu konfliktus.
  5. Lai nodrošinātu analītikas avotu uzticamību, tiek izmantoti visi iespējamie saprātīgie līdzekļi, lai nodrošinātu, ka visi analītikas avoti ir uzticami un visa informācija ir pilnīga, Admirals negarantē šādas analītikas pareizību vai pilnību. Jebkuri minētie skaitļi, saistīti ar pagātnes rezultātiem, un nav attiecināmi uz nākotnes rezultātiem.
  6. Analītikas rezultāti nav uztverami kā garantija no Admirals puses, ka klientam būtu jāgūst peļņa no šīm stratēģijām vai ar tām saistītie zaudējumi būtu ierobežoti.
  7. Jebkurš vēsturisks sniegums, kas norādīts šajā publikācijā, nav uzskatāms kā garantija no Admirals puses jebkādam nākotnes cenu kustībām tirgū. Finanšu instrumenta vērtība var gan pieaugt, gan sarukt un šīs vērtības saglabāšana netiek garantēta.
  8. Analītikā iekļautās prognozes var tikt pakļautas papildus maksai, nodokļiem vai citām izmaksām, atkarībā no publikācijas. Admirals sniegto pakalpojumu izcenojumi ir publiski pieejami Admirals mājaslapā.

Finanšu instrumenti, kuru tirdzniecībā tiek izmantots kredītplecs (tajā skaitā cenu starpības līgumi) ir spekulatīvas dabas un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus!

TOP RAKSTI
Kā iegādāties un ieguldīt Coca-Cola akcijās 2024. gadā?
Vai ir vērts apsvērt Coca Cola akciju iegādi un investīcijas uzņēmumā 2024. gadā? Līdz šim pasaulē vadošais bezalkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmums ne tikai gūst ievērojamus ienākumus, bet arī vairākus gadu desmitus izmaksā gana pievilcīgas dividendes, tās katru gadu palielinot. Noskaidro...
Viss par ieguldījumiem Amazon akcijās
Amazon akciju cena pēdējo gadu laikā ir pieaugusi par vairāk nekā 1500%. Šajā rakstā mēs veiksim uzņēmuma un akciju cenas analīzi, lai noskaidrotu, kā ieguldīt Amazon akcijās pēc akciju dalīšanas 2024. gadā? ✺ 2023. gada pirmajā ceturksnī Amazon izdevās pārspēt gūto ienākumu prognozi;...
Kā ieguldīt banku sektora akcijās -> Soli pa solim
Centrālo banku straujā likmju paaugstināšana kopumā bija labas ziņas finanšu sektoram, tomēr tam ir bijuši negatīvi blakusefekti, piemēram, Silīcija ielejas bankas bankrots, kas daudziem atsauca atmiņā 2008. gada notikumus. Kādas perspektīvas sagaidāmas 2024. gadā? Kā atrast labākās banku se...
Skatīt visu