Viss par ieguldījumiem Amazon akcijās

Roberto Rivero
Amazon akciju cena pēdējo gadu laikā ir pieaugusi par vairāk nekā 1500%. Šajā rakstā mēs veiksim uzņēmuma un akciju cenas analīzi, lai noskaidrotu, kā ieguldīt Amazon akcijās pēc akciju dalīšanas 2024. gadā?

✺ 2023. gada pirmajā ceturksnī Amazon izdevās pārspēt gūto ienākumu prognozi;

✺ Lai palielinātu likviditāti un padarītu akcijas pieejamākas investoriem, 2020. gadā Amazon veica akciju dalīšanu attiecībā 20:1;

✺ Amazon kļuva par otro uzņēmumu vēsturē, kas pārsniedza miljards USD tirgus kapitalizāciju;

Lai atbildētu uz jautājumu, kā tirgot Amazon akcijas, svarīgi apskatīt pašu uzņēmumu, tā vēsturi, finanšu pārskatus, izanalizēt biznesa modeli un tā ilgtspēju nodrošinot stabilu peļņu. Ieguldījumu veikšanas uzņēmuma Amazon akcijās jau sen vairs nenozīmē tikai investīciju e-komercijas nozares uzņēmumā. Amazon laika gaitā ir ievērojami diversificējis savu sniegto pakalpojumu un ražoto preču klāstu. Kopš akciju tirgus krīzes un "dot-com" burbuļa plīšanas 2000. gada sākumā, Amazon ir kļuvis par vienu no lielākajiem un ietekmīgākajiem tehnoloģiju uzņēmumiem pasaulē.

Īsa vēsture par Amazon

Amazon ir starp tiem uzņēmumiem, kas vislabāk atbilst stāstam par "amerikāņu sapni." Bet vai zināji, ka sākotnēji Amazon nosaukums bija Cadabra? Tāpat kā daudziem uzņēmumiem arī Amazon un tā dibinātājam Džefam Bezosam (Jeff Bezos), lai sasniegtu panākumus biznesā nācās noiet ļoti tālu un sarežģītu ceļu.

Amazon akcijas NASDAQ biržā tika emitētas 1997. gadā ar biržas kodu NASDAQ: AMZN. Kopš Amazon akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma(IPO), 2018. gada 4. septembrī Amazon kļuva par otro uzņēmumu biržu vēsturē, kas sasniedza 1 triljona USD tirgus kapitalizāciju.

Uz šo dienu uzņēmums Amazon ir kļuvis par e-komercijas nozares etalonu un vienu no lielākajiem šī segmenta uzņēmumiem pasaulē. Patiesībā Amazon ir kļuvis tik liels un ietekmīgs, ka citiem nozares spēlētājiem ir praktiski neiespējami ar to konkurēt un palielināt savu tirgus daļu dēļ Amazon dominējošā stāvokļa.

1997. gadā, kad Amazon nonāca biržā, vienas akcijas cena bija vien 18 USD par akciju. Ja šajā cenā mēs ierēķinām Amazon akciju dalīšanu, kas ir notikusi jau trīs reizes, tad sākotnējā akciju cena būtu vien 1,50 USD par akciju - 2021. gada jūnijā tā sasniedza 3320 USD par akciju.

Vai ņemot vērā šo akciju cenas kāpumu potenciālie investori ir "palaiduši garām" iespēju ieguldīt Amazon akcijās? Turpmākajās sadaļās aplūkosim pašu uzņēmumu un palīdzēsim jums atbildēt uz šo jautājumu, vai 2024. gads ir piemērots ieguldījumiem Amazon akcijās?

Ja vēlaties uzzināt vairāk par ieguldījumiem un tirdzniecību, tad zini, ka katru darba dienu Admirals rīko rīta brīfingus par tirgiem un dažādām ar tirdzniecību saistītām tēmām. Šīs tiešsaistes tirdzniecības sesijas vada profesionāļi un Admirals klientiem tās ir pilnībā bez maksas! 

Lai reģistrētos vebināriem, vienkārši noklikšķini uz saites šeit.

Amazon darbības un attīstības virzieni

Tāpat kā citi lielie uzņēmumi ASV un citur pasaulē, Amazon ir būtiski diversificējis savu biznesu un ienākumu avotus. Džefa Bezosa un Amazon biznesa modelis jau sen vairs nebalstās tikai uz e-komercijas segmentu tāpēc uzzināsim nedaudz vairāk par uzņēmumu pirms analizējam, kā labāk tirgot Amazon akcijas.

Šobrīd Amazon darbojas arī tādās jomās kā:

  • informācijas tehnoloģijas - piedāvājot "mākoņošanas" pakalpojumus;
  • izklaides bizness - piedāvājot Amazon Music (mūzikas straumēšana) un Amazon Prime Video (filmu un seriālu straumēšana);
  • pārtikas piegāde - Amazon Fresh;
  • kā arī ražo dažādas ierīces, piemēram, Kindle e-reader, Kindle Fire tablet, the Echo speaker u.c.

Lai noturētu esošos klientus un piesaistītu jaunus, Amazon ir izveidojis atjautīgu sistēmu Amazon Prime abonementiem - nodrošinot ātrāku preču piegādi, piekļuvi īpašajiem piedāvājumiem, kā arī video un mūzikas straumēšanas pakalpojumiem.

Lai paplašinātu savu biznesu, 2017. gadā Amazon iegādājās uzņēmumu Whole Foods, savā īpašumā iegūstot veiklu ķēdi ar 450 veikaliem visā ASV. Attīstot pakalpojumu Amazon Fresh - Amazon tagad produktus no Whole Foods veikalu plauktiem piegādā uz mājām.

2020. gads ir ASV prezidenta vēlēšanu gads, tāpēc sagaidāms, ka Amazon priekšvēlēšanu debašu laikā jau atkal varētu nonākt politiķu diskusiju krustugunīs. Arī iepriekšējās ASV prezidenta vēlēšanās, Amazon vārds tika vairākkārt locīts gan ASV plašsaziņas līdzekļos, gan politiskajās debatēs, pārmetot Amazon tā negodīgo komercpraksi un tirgus konkurences ierobežošanu.

Viens no labākajiem veidiem, lai sāktu akciju tirdzniecību, ir izmantot demo konu.

Demo (mācību) tirdzniecības konts sniedz iespēju piekļūt finanšu tirgiem un simulēt reālo tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem. Citiem vārdiem sakot, demo kontā ir iespējams pārbaudīt sava tirdzniecības plāna un stratēģijas veiktspēju, atvērt tirdzniecības darījumus ar sevis izvēlētajiem finanšu instrumentiem, nepakļaujot riskam savus privātos līdzekļus.

Tirgojot ar virtuālajiem līdzekļiem demo kontā, ir iespējams apgūt ne tikai tirdzniecību Forex tirgū, bet arī tirdzniecību ar vērtspapīriem, piemēram, uzņēmumu akcijām un valsts obligācijām, digitālajām valūtām, izejvielām (piemēram, naftu un zeltu), kā arī ETF un akciju tirgus indeksiem.

Tirdzniecība ar virtuālajiem līdzekļiem reālos tirgus apstākļos un plašais finanšu instrumentu klāsts ir viena no tām priekšrocībām, kāpēc Admirals demo kontus izmanto ne tikai iesācēji, bet arī paši pieredzējušākie treideri un privātie ieguldītāji.

Ja vēlies pārliecināties kā strādā demo konts, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera un sāc tiešsaistes tirdzniecību pāris minūtēs!

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

Pirms atbildam uz jautājumu, kā tirgot Amazon akcijas, ir svarīgi apskatīt uzņēmuma finanses un Amazon biznesa modeļa stiprās un vājās puses.

Ar ieguldījumiem Amazon akcijās saistītie riski

Neraugoties uz Amazon dominējošo stāvokli tirgū ir divi virzieni, kuros varam saskatīt riskus izvēloties tirgot Amazon akcijas.

  1. Neraugoties uz Amazon dominējošo stāvoklim tirgū, uzņēmums joprojām turpina attīstīties un pilnveidot savu biznesa modeli. Daudzi investori norāda uz nepieciešamajiem uzlabojumiem uzņēmuma finansēs, īpaši tiem rādītājiem, kas attiecas uz naudas plūsmu un bruto peļņas maržu.
  2. Amazon pieder monopols e-komercijas jomā ASV. Paradokss, ka Amazon ietekme ir kļuvusi arī par tā vājumu. Amazon bieži ir ticis apspriests ASV medijos un īpaši politiskajās aprindās. Amazon tiek pārmests tā monopola stāvoklis tirgū, kā arī agresīvā ekspansija citos sektoros. Daudzi ASV uzskata, ka Amazon ir kļuvis par pārāk lielu un ietekmīgu, un ierobežo brīvas konkurences iespējas. Tieši politiķu lēmumi varētu būt tie, kas visvairāk varētu apdraudēt Amazon nākotnē.

Amazon priekšrocības attiecībā pret konkurentiem

Atšķirībā no konkurentiem, piemēram, Sears, Macy's, Wal-Mart, Target vai Nordstrom - Amazon neveic apjomīgus ieguldījumus fizisko veikalu un veikalu ķēžu uzturēšanā un pārvaldībā. Amazon ir uzņēmums, kura darbība ir balstīta interneta vidē un e-komercijas segmentā.

Ietaupot uz veikalu un veikalu ķēžu uzturēšanas izmaksām, Amazon ievērojamus līdzekļus ir ieguldījis jaunu tehnoloģiju ieviešanā uzņēmumā, procesu optimizācijā un infrastruktūras modernizācijā. Tieši jaunievedumu ieviešana ir tas, kas ir ļāvuši Amazon samazināt savas pakalpojumu izmaksas, klientiem piedāvājot preces par ievērojami zemākām un konkurētspējīgākām cenām kā konkurentiem.

No patērētāju perspektīvas raugoties, Amazon ir uzņēmums kam laika gaitā ir izdevies būtiski mainīt mājsaimniecību ieradumus - aizvien vairāk patērētāju izvēlās preces iegādāties tiešsaistē, nevis doties uz lielveikalu. Amazon tālredzība, izmantot interneta sniegtās priekšrocības ir tas, kas to atšķir no konkurentiem, kas salīdzinoši lēnu ir pielāgojušies jaunajām tehnoloģijām ieviešot tās savā komercpraksē!

Amazon finanšu rezultāti 2023. gada 3. ceturksnī

Amazon rezultāti 2023. gada ceturtajā ceturksnī

  • Ienākumi: tika gūti 170,00 miljardu USD apmērā, kas bija labāks rezultāts par prognozētajiem 165, 950 miljardiem USD;
  • Peļņa uz vienu akciju (EPS): sasniedza 2 USD par akciju, kas bija vairāk par tirgus prognozētajiem 0,8 USD.

Avots: Investing

Amazon ir bijis starp uzņēmumiem, kas visvairāk ieguva Covid-19 krīzes laikā no 2020. gada sakuma līdz 2021. gada izskaņai. Bet kādi ir bijuši Amazon rezultāti 2023. gadā? To arī apskatīsim šajā sadaļā, analizējot Amazon finanšu rezultātus par gada 3. ceturksni. 

Šie rezultāti ir bijuši labāki nekā gaidīts, kas ir laba zīme, kas atspoguļojās arī akciju cenas pieaugumā.

Kopš 2021. gada Amazon akcijas atrodas lāču kanālā. Tomēr, kā redzam akciju cenas grafikā, kopš 2023. gada sākuma cenas sāka atgūties:

Avots Admirals MT5 Supreme Edition, Amazon W1 sveču grafiks, Datu diapazons no 2018. gada 2. decembra līdz 2023. gada 10. novembrim. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Šo akciju cenas kritumu savā labā varēja izmantot tie, kas tirgo Amazon akciju cenas starpības līgumus (CFD), vienkārši atverot īsās (pārdošanas) pozīcijas un potenciāli nopelnot uz akciju cenas samazinājuma. Tomēr šeit parādās iespējas arī tiem, kas iegulda reālajās uzņēmuma akcijās, vēloties iegādāties akcijas par zemāku cenu.

Augstāk esošajā grafikā mēs esam atzīmējuši cenas atbalsta un pretestības līmeņus (sarkanā un zaļā krāsā), kurus vajadzētu ņemt vērā, iegādājoties Amazon akcijas.

Pašlaik Amazon vienas akcijas cena ir 140 USD:

145 USD pretestības pārtraukšanas gadījumā cena varētu virzīties uz iepriekšējo augstāko līmeni, aptuveni 165 USD par akciju.

Savukārt, ja akciju cena caursitīs atbalstu pie 125 USD atzīmes, tas varētu novest pie lielāka akciju cenas krituma - līdz 115 USD līmenim un vēlāk līdz 100 USD līmenim.

Amazon akciju dalīšana - 1:20

Pateicoties iespaidīgajai Amazon akciju darbībai ilgtermiņā, to cena pat pārsniedza 3000 USD par vienu Amazon akciju, kas ir pārāk augsta cena lielai daļai potenciālo investoru. Lai padarītu akcijas pieejamākas investoriem un uzlabotu tirgus likviditāti, tika pieņemts lēmums par akciju dalīšanu attiecībā 1:20.

Tā rezultātā:

  • Amazon akciju cena samazinājās 20 reizes, padarot tās pieejamākas un investīcijām draudzīgākas;
  • Tirgū esošo akciju skaits tika palielināts 20 reizes, kas nozīmē, ka katrs investors, kam piederēja Amazon akcijas, par vienu akciju saņēma papildu 19 akcijas, tādā veidā kompensējot akciju cenas samazinājumu.

2 veidi kā ieguldīt un tirgot Amazon akcijas

Jūs varat ieguldīt un veikt tirdzniecību ar Amazon akcijām divos veidos:

  • Invest.MT5 konts ir paredzēts, lai veiktu reālus ieguldījumus Amazon akcijās;
  • Trade.MT5 konts ir paredzēts, lai tirgotu Amazon akciju CFD, kas ļauj spekulēt uz Amazon akciju cenas izmaiņām, potenciāli nopelnot gan no cenas pieauguma, gan krituma. 

Lai sāktu tirgot Amazon akcijas:

  • Atver tirdzniecības kontu pie Admirals, lai piekļūtu savam Treidera kabinetam;
  • Noklikšķini uz “Tirgot”, lai atvērtu web tirdzniecības platformu savā demo vai reālajā tirdzniecības kontā;
  • Atrodi Amazon savā “Tirgus apskats” logā apakšā un ieveic attiecīgo simbolu grafika sadaļā;
  • Izmanto viena klikšķa tirdzniecību vai arī atver darījuma izpildes logu, lai ievadītu visus nepieciešamos darījuma izpildes norādījumus. 

Lai sāktu Amazon akciju tirdzniecību, vienkārši noklikšķini uz tālāk redzamās saites, lai lejupielādētu MetaTrader5 tirdzniecības programmu.

Vai ieguldīt Amazon akcijās 2024. gadā?

Amazon akciju cenas kāpums tirgū ir bijis iespaidīgs. Tas ir daudziem investoriem devis ievērojamu peļņu, bet arī padarījis akcijas nepieejamas daudziem jaunajiem investoriem, akciju augstās cenas dēļ.

Pēdējo mēnešu laikā Amazon akcijas ir piedzīvojušas korekciju, kas saistītas ar tehnoloģiju akciju kritumu biržās un Amazon sliktajiem gada pirmā ceturkšņa rezultātiem. Ņemot vērā arī akciju dalīšanu, šis process daudziem investoriem ir licis apsvērt domu par ieguldījumiem Amazon akcijās.

Neraugoties uz Amazon apmēru, tam joprojām ir ievērojams potenciāls izaugsmei. Un tieši dēļ sava lieluma un dominances tirgū, tas ir piesaistījis lielu investoru, plašsaziņas līdzekļu, kā arī politiķu uzmanību.

Vajadzētu atcerēties, ka Amazon ir dibināts 1997. gadā un tas vairs nav jaunuzņēmums, bet gan tirgus līderis un agri vai vēlu investori sāks "pieprasīt" peļņu. Tieši šī iemesla dēļ investoriem kas apsver iespējas ieguldīt Amazon, vajadzētu rūpīgi sekot līdzi vai uzņēmums spēs uzlabot peļņas rādītājus vidējā termiņā un izpildīt investoriem dotos solījumus.

Ja jums ir šaubas par to, vai ir vērts ieguldīt Amazon akcijās, varat iepazīties ar mūsu sagatavotajiem materiāliem par Netflix vai Tesla.

BUJ par Amazon akciju iegādi

Kāds ir minimālais ieguldījums Amazon akcijās?

Jūs varat ieguldīt Amazon no 1 eiro, ieguldot reālajās akcijās, vai izvēloties tirgot Amazon akciju CFD no 100 eiro.

Kad Amazon maksā dividendes?

Amazon nemaksā dividendes un tās netiek plānotas maksāt arī 2023. gadā. Amazon akciju gadījumā, investori pelna naudu uz akciju vērtības pieauguma.

Kā droši ieguldīt Amazon akcijās?

Investēt Amazon ir droši, ja vien esi izvēlējies regulētu un drošu brokeri. To var pārbaudīt pēc brokera saņemtā licences numura. Ja dzīvo Latvijā, pārbaudi, vai brokeris ir ieguvis atļauju darbībai no FKTK.

Cik daudz varēšu nopelnīts, ieguldot Amazon akcijās?

Tas būs atkarīgs no iegādāto akciju vai līgumu skaita un no tā, vai cena virzīsies jūsu izvēlētajā virzienā.

Kādas ir Amazon akciju iegādes izmaksas?

Ja vēlaties iegādāties Amazon akcijas, jāņem vērā akcijas vērtība iegādes brīdī; akciju skaits, kuru plānojat iegādāties; kā arī brokera piemērotā komisijas maksa par darījumu. 

Atcerieties, ka tev vienmēr ir iespēja veikt ieguldījumus dalītajās akcijās jeb akciju daļās, kas nozīmē, ka jums ne obligāti ir jāiegādājas vesela akcija. Vairāk par dalīto akciju piedāvājumu uzzināsi šeit.

Ieguldi ar Admirals 

Izmantojot Admirals Invest.MT5 ieguldījumu kontu, jums ir iespēja iegādāties vairāk nekā 4 300 uzņēmumu akcijas no 15 pasaules lielākajām biržām! 

Invest.MT5 konts arī piedāvā: 

  • Iespēju atvērt kontu ar minimālo iemaksu no tikai 1 eiro; 
  • Iespēju bez maksas izmantot pasaules populārāko vairākaktīvu tirdzniecības platformu MetaTrader 5; 
  • Saņemt piekļuvi Premium Analytics portālam, kurā atradīsi jaunākās tirgus ziņas un tehniskās analīzes vērtējumus. 

Droši noklikšķini uz banera zemāk, lai reģistrētos konta atvēršanai jau šodien: 

Ieguldi pasaulē populārākajos instrumentos

Tūkstošiem akciju un ETF rokas stiepiena attālumā

 

Cita noderīga informācija

Par Admirals

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk kā 8000 finanšu instrumentiem, izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības programmas MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna: Sniegtie dati satur papildu informāciju attiecībā uz analīzi, prognozēm vai citiem datiem vai informāciju (turpmāk "analīzi"), kas publiskota Admirals mājaslapā. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, lūdzu, ņemiet vērā, ka:

  1. Analītika publicēta tikai informatīviem mērķiem un nav uzskatāma par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot kādu no finanšu instrumentiem.
  2. Jebkuru investīciju lēmumu klients veic pats. Admirals nav uzskatāms par atbildīgu jebkuru zaudējumu gadījumā, neskatoties uz to, vai lēmums ir vai nav balstīts uz analītiku.
  3. Jebkuru šādu analītiku sagatavo neatkarīgs analītiķis (turpmāk "Autors"), balstoties uz personīgo viedokli.
  4. Lai nodrošinātu klienta interešu aizstāvību, Admirals apstiprinājusi attiecīgas iekšējās procedūras, lai novērstu un pārvaldītu interešu konfliktus.
  5. Lai nodrošinātu analītikas avotu uzticamību, tiek izmantoti visi iespējamie saprātīgie līdzekļi, lai nodrošinātu, ka visi analītikas avoti ir uzticami un visa informācija ir pilnīga, Admirals negarantē šādas analītikas pareizību vai pilnību. Jebkuri minētie skaitļi, saistīti ar pagātnes rezultātiem, un nav attiecināmi uz nākotnes rezultātiem.
  6. Analītikas rezultāti nav uztverami kā garantija no Admirals puses, ka klientam būtu jāgūst peļņa no šīm stratēģijām vai ar tām saistītie zaudējumi būtu ierobežoti.
  7. Jebkurš vēsturisks sniegums, kas norādīts šajā publikācijā, nav uzskatāms kā garantija no Admirals puses jebkādam nākotnes cenu kustībām tirgū. Finanšu instrumenta vērtība var gan pieaugt, gan sarukt un šīs vērtības saglabāšana netiek garantēta.
  8. Analītikā iekļautās prognozes var tikt pakļautas papildus maksai, nodokļiem vai citām izmaksām, atkarībā no publikācijas. Admirals sniegto pakalpojumu izcenojumi ir publiski pieejami Admirals mājaslapā.

Finanšu instrumenti, kuru tirdzniecībā tiek izmantots kredītplecs (tajā skaitā cenu starpības līgumi) ir spekulatīvas dabas un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus!

TOP RAKSTI
Kā iegādāties un ieguldīt Coca-Cola akcijās 2024. gadā?
Vai ir vērts apsvērt Coca Cola akciju iegādi un investīcijas uzņēmumā 2024. gadā? Līdz šim pasaulē vadošais bezalkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmums ne tikai gūst ievērojamus ienākumus, bet arī vairākus gadu desmitus izmaksā gana pievilcīgas dividendes, tās katru gadu palielinot. Noskaidro...
Kā ieguldīt banku sektora akcijās -> Soli pa solim
Centrālo banku straujā likmju paaugstināšana kopumā bija labas ziņas finanšu sektoram, tomēr tam ir bijuši negatīvi blakusefekti, piemēram, Silīcija ielejas bankas bankrots, kas daudziem atsauca atmiņā 2008. gada notikumus. Kādas perspektīvas sagaidāmas 2024. gadā? Kā atrast labākās banku se...
Ieguldījumi mākslīgā intelekta uzņēmumu akcijās
Konkurence mākslīgā intelekta jomā paliek aizvien lielāka, jo uzņēmumi un valstis aizvien aktīvāk fokusējas uz viedo tehnoloģiju un mašīnu izstrād un attīstību, ļaujot cilvekiem un tehnoloģijām aizvien ciešāk mijiedarboties vienam ar otru. Vai vēlies noskaidrot uzņemumus, kuriem patiesi būtu vēr...
Skatīt visu