Kas ir akciju indeksi, kā ieguldīt un veikt indeksu tirdzniecību?

Admirals

Liela daļa cilvēku ir pazīstami vai vismaz ir dzirdējuši par akciju tirgu, vai iespēju iegādāties uzņēmumu akcijas. Bet ievērojami mazāka daļa ir dzirdējusi par akciju indeksiem vai iespēju ieguldīt tajos. Patiesībā ieguldīt pasaulē akciju indeksos un indeksu fondos mūsdienās ir kļuvis pavisam vienkārši. Šis vairs nav tirgus tikai lielajiem tirgus spēlētājiem un naudīgajiem investoriem, pensiju fondiem vai institucionālajiem investoriem, bet arī salīdzinoši maza kapitāla investoriem un privātajiem treideriem.

Lai sniegtu pilnīgāku priekšstatu par to, kas ir akciju indeksi, kādi akciju indeksi un to produkti ir pieejami tirgū, kā tos atšķirt un kā nopelnīt veicot ieguldījumus - mēs šajā rakstā apskatīsim sekojošas tēmas:

Pirms pieķeramies svarīgākajam par akciju tirgus indeksiem, iespējams, vērtīgi būtu iepazīties ar akciju tirgu un biržu tirdzniecības laikiem. Par šīm tēmām uzzināsi, ja noklikšķināsi uz kādas no saitēm zemāk:

Kas ir akciju indeksi?

Pēc būtības akciju indekss atspoguļo vienas akciju grupas (uzņēmumu un to akciju groza) vērtību un parāda šī konkrētā akciju indeksa kopējo, pašreizējo un vēsturisko veiktspēju. Ekonomisti, investori un analītiķi izmanto akciju indeksus, lai saprastu, cik labi darbojas akciju tirgus kopumā, vai arī to attiecīgie sektori. Bieži vien akciju indeksi tiek izmantoti kā ekonomikas barometrs, atspoguļojot tās darbību un potenciālās tendences citos tirgos.

Indeksi atspoguļo tajā iekļauto uzņēmumu un to akciju kopējo veiktspēju. Akciju indeksi var atšķirties pēc tajos iekļauto uzņēmumu sastāva, tos var izdalīt trīs apakšgrupās:

  • pēc valsts: piemēram, ASV galvenais akciju tirgus indekss S&P 500 (pārstāv aptuveni 80% no kopējās tirgus kapitalizācijas), Vācijas indekss DAX 30 (tajā iekļautie uzņēmumi pārstāv aptuveni 75% no Frankfurtes biržas kapitalizācijas); Lielbritānijas indekss FTSE100 (pārstāv vairāk nekā 80% no Londonas biržas kopējās tirgus kapitalizācijas), šajā grupā var iekļaut arī tādus indeksus kā, Japānas Nikkei 225, FrancijasCAC40, u.c.;
  • pēc grupas: piemēram, SDAX vai MDAX, kuri attiecīgi pārstāv mazos un vidējos Vācijas uzņēmumus ar ievērojami mazāku tirgus kapitalizāciju, vai S&P SmallCap 600 Index (S&P 600) un S&P MidCap 400 Index, kuri pārstāv ASV biržā kotētos uzņēmumus ar mazu vai vidēju tirgus kapitalizāciju, protams, ir ārkārtīgi daudz šādu piemēru.
  • pēc nozares: piemēram, NASDAQ indekss, kurš pārstāv tehnoloģiju nozares uzņēmumu akcijas, techDAX - Vācijas tehnoloģiju uzņēmumus,S&P 500 Energy Sector Index - atspoguļo S&P 500 akciju indeksā iekļauto enerģijas sektora uzņēmumu darbību u.c.

Kā līdz šim esam noskaidrojuši, ka akciju indeksi sastāv no noteiktas grupas akcijām, kuras ņemot vērā indeksa specifikāciju, veido akciju grozu. Nākamais, kas būtu jāsaprot ir, ka indeksu saraksti jeb tajos iekļautie uzņēmumi nav fiksēti - indeksa saraksts ir mainīgs, ne tikai attiecībā uz uzņēmumu pozīciju un svaru indeksā, bet arī tā iekļaušanu vai attiecīgi svītrošanu no saraksta.

Piemēram, ja NASDAQ indeksa cena pieaug vai samazinās, varam gūt informāciju par visu NASDAQ indeksā iekļauto uzņēmumu kopējo veiktspēju, vai attiecīgu sektoru darbību indeksā. Atšķirībā no tā, kā tiek svērta indeksa vērtība, pieaugot akciju indeksa vērtībai, pieaug arī indeksa kopējā kapitalizācija. 

Svarīgi arī atzīmēt, ka akciju indeksa virziens nenozīmē, ka visas indeksā iekļautās akcijas virzās vienā konkrētā virzienā. Visu akciju vērtības vidējā vērtība var paaugstināties neraugoties uz to, ka daļas no indeksā iekļauto akciju vērtība samazinās, bet citu palielinās un otrādi.

Kā tas ir iespējams?

Akciju indeksa vērtības pieaugums vai samazinājums ir atkarīgs no kopējās indeksa darbības, tomēr šeit svarīgi atcerēties, ka ne visu uzņēmumu svars indeksā ir vienāds. Atšķirībā no tā, kā tiek aprēķināta indeksa vērtība, mainās arī tā cena. Lai viestu skaidrību par indeksa vērtības aprēķināšanas pamata principiem, apskatīsim divas galvenās indeksu aprēķināšanas metodes.

Indeksa vērtības aprēķināšana

Industrijā visplašāk tiek izmantotas divas metodes akciju indeksu vērtības aprēķināšanai, tās ir:

  • Brīvā apgrozījuma (free float) tirgus kapitalizācijas metode;
  • Akciju cenas svērtā metode.

Brīvā apgrozījuma (free float) tirgus kapitalizācijas metode

Sākumā jāsaprot, kas ir tirgus kapitalizācija. Tirgus kapitalizācija ir uzņēmuma apgrozībā esošo akciju kopējā tirgus vērtība. Tā tiek aprēķināta, reizinot uzņēmuma kopējo akciju skaitu ar vienas akcijas pašreizējo tirgus cenu. Uzņēmuma tirgus kapitalizācija tiek aprēķināta sekojoši:

Pieņemsim, ka uzņēmuma X kopējais akciju skaits ir 500 000, un vienas akcijas cena tirgū ir 100 ASV dolāri (USD). Tas nozīmē, ka uzņēmuma X tirgus kapitalizācija ir 50 milj. USD - aprēķins ir pavisam vienkāršs: 500 000 (akciju skaits) x 100 (vienas akcijas cena) = 50 000 000 USD.

 Tirgus kapitalizāciju aprēķina no diviem mainīgajiem:

  • kopējais akciju skaits un;
  • vienas akcijas cena biržā.

Mainoties kādam no šiem mainīgajiem lielumiem, mainās arī uzņēmuma tirgus kapitalizācija. Publiski kotēto uzņēmumu akciju vērtība tirgū nepārtraukti mainās un to nosaka akciju pieprasījums un piedāvājums tirgū. Ņemot vēra, ka publisko uzņēmumu akciju vērtība tirgū mainās visas dienas garumā, arī uzņēmuma tirgus kapitalizācija ir mainīga. Tieši šī pati sakarība attiecās uz akciju indeksiem, kuru vērtība tiek aprēķināta pēc brīvā apgrozījuma (free float) tirgus kapitalizācijas metodes.

Atšķirībā no kopējās tirgus kapitalizācijas (apskatījām iepriekš), kuras aprēķinā ir iekļautas visas uzņēmuma akcijas t.i. slēgtās akcijas - personāla akcijas, uzņēmuma mātes kompānijai piederošās akcijas, valstij piederošās akcijas u.tt. - brīvā apgrozījuma (free float) tirgus kapitalizācija tiek aprēķināta, ņemot vērā tikai tās uzņēmuma akcijas, kuras brīvi tiek tirgotas biržā.

Brīvā apgrozījuma tirgus kapitalizācija plaši tiek izmantota aprēķinot lielāko akciju tirgus indeksu vērtību, tajā skaitā tādu indeksu vērtību kā, piemēram, S&P500 un DAX30.

Ja pieņemam, ka S&P500 akciju indekss pārstāv pēc tirgus kapitalizācijas 500 lielākos ASV uzņēmumus, tad tā kopējā vērtība ir atkarīga no indeksā iekļauto 500 uzņēmumu kopējās tirgus kapitalizācijas. Ņemot vērā, ka tirgus kapitalizācija šiem uzņēmumiem ir atšķirīga, arī to svars indeksā atšķiras, kas nozīmē, ka uzņēmumiem ar lielāku tirgus kapitalizāciju, ir arī lielāka ietekme uz indeksa kopējās vērtības izmaiņām.

Piemēram, S&P 500 akciju indeksā Microsoft svars ir ap 5,52%, Amazon ap 4,0%, Google ap 1,7% bet Netflix un Coca-Cola katrai ap 0,7%.

Arī Vācijas galvenā akciju tirgus indeksa DAX30 un tajā iekļauto uzņēmumu vērtība tiek aprēķināta izmantojot brīvā apgrozījuma kapitalizācijas metodi. Tomēr, DAX30 gadījumā, uzņēmuma maksimālais pieļaujamais svars indeksā ir noteikts 10% apmērā, tas nozīmē, lai cik vērtīgs būtu uzņēmums, indeksā tā svars nepārsniegs 10%.

Priekšstatu par to, kā darbojas akciju indeksi vari gūt, ja iepazīsies ar kādu no tēmām zemāk:

Akciju cenas svērtā metode

Otrs izplatītākais veids, kā tiek aprēķināta indeksa vērtība, ir izmantojot akciju cenas svērto metodi - tā tiek izmantota, piemēram, Dow Jones un Nikkei 225 indeksa vērtības aprēķināšanai.

Attiecīgi, izmantojot cenas svērto metodi indeksa vērtības aprēķināšanai, katra uzņēmuma akcijas svars tiek noteikts pēc tās cenas par akciju tirgū, šajā gadījumā indeksa vērtība ir visu uzņēmumu akciju cenu vidējais rādītājs - tas nozīmē, ka indeksa vērtība ir atkarīga nevis no indeksa kopējās tirgus kapitalizācijas izmaiņām, bet gan vedējās akciju cenas izmaiņām.

Cenu svērtajos indeksos akcijām ar augstāku cenu tiek piešķirts lielāks svars indeksā, līdz ar to arī ietekme uz indeksa vērtības izmaiņām ir lielāka - kas ir pretēji tirgus kapitalizācijas svērtajai metodei, kuru apskatījām iepriekš.

Cenas svērtos indeksus var izmantot, lai izsekotu noteiktā tirgus vai nozares uzņēmumu akciju vidējo cenu.

Vēlies uzzināt vairāk un apgūt ātrāk?

Gadījumā, ja jums ir radušies jautājumi par iepriekš lasīto vai vienkārši vēlaties apgūt investīcijas un finanšu instrumentu tirdzniecību, droši savus jautājumus vari uzdot klātienē!

Mūs vienmēr varēsi sastapt BEZMAKSAS tiešsaistes vebināros - iesācējiem speciāli paredzētā ievadvebinārā uzzināsi svarīgāko, kas būtu jāzina pat šo industriju, kā veikt pareizu risku un naudas menedžmentu, atvērt tirdzniecības darījumus u.c. pamatjautājumus, kuri būs noderīgi pašā sākumā. Ja izlemsi, ka šī joma ir tev piemērota, varēsi turpināt apmācības vairākos līmeņos - ar katru nākamo apmācību līmeni mūsu tiešsaistes vebināros varēsiet pilnveidot un attīstīt savas zināšanas, apgūt tirdzniecības plāna izstrādes principus, veidot savas stratēģijas un mācīties no pelnošiem treideriem.

Lai reģistrētos tuvākajam vebināram un sāktu bezmaksas apmācības, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera.

Bezmaksas tirdzniecības vebināri

Piesakies mūsu tirdzniecības ekspertu tiešsaistes vebināriem

 

Pasaulē tirgotākie un zināmākie akciju tirgus indeksi

Pasaulē ir daudz un dažādi akciju indeksi, bet daži noteikti tiek tirgoti vairāk nekā citi. Tie ir ASV, Eiropas un Āzijas akciju indeksi:

Populārākie ASV akciju indeksi:

  1. DJIA: Dow Jones Industrial Average indekss
  2. S&P 500: Standard and Poor`s indekss
  3. NQ100: NASDAQ indekss - 100 lielākie ASV nefinanšu uzņēmumi

Populārākie Eiropas akciju indeksi:

  1. DAX 30: Vācijas 30 lielāko uzņēmumu akciju indekss
  2. FTSE 100: Lielbritānijas 100 lielāko uzņēmumu akciju indekss
  3. CAC 40: Francijas 40 lielāko uzņēmumu akciju indekss
  4. STOXX 50: Eirozonas 50 lielāko un likvīdāko uzņēmumu akciju indekss

Populārākie Āzijas akciju indeksi:

  1. Nikkei 225: Japānas 225 lielāko uzņēmumu akciju indekss
  2. HSI 50: 50 Honkongas biržā tirgoto akciju indekss

Protams pasaulē ir ārkārtīgi daudz akciju indeksu, piemēram, Itālijas IT 40, Spānijas ES 35, Nīderlandes AEX 25 un Austrālijas ASX 200 - bet iepriekš minētos deviņus indeksus akciju indeksus bieži uzskata par svarīgākajiem, jo tie atspoguļo globālā un reģionālā akciju tirgus tendences. Indeksu vērtība tāpat kā akcijām mainās, tiesa notikumi, kuri ietekmē visa indeksa vērtības samazinājumu vai pieaugumu ir uzskatāmi par daudz svarīgākiem un bieži atspoguļo akciju tirgū notiekošo. 

Apskatīsim dažus galvenos akciju tirgus notikumus:

  • 1929. gada Volstrītas tirgus sabrukums: sabrukumu izraisīja spekulatīvs burbulis akciju tirgū. Akciju tirgus lejupslīde ilga četrus gadus un aizsāka vispasaules ekonomisko krīzi, kas plašāk zināma kā Lielā depresija. DJIA indekss pirmskrīzes līmeni sasniedza tikai pēc apmēram 25 gadiem.
  • 1987. gada Melnā pirmdiena: DJIA vienā dienā zaudēja 22,61% vērtības, un tas joprojām ir lielākais reģistrētais kritums vienā tirdzniecības dienā. Nav skaidru iemeslu tam, kas izraisīja pēkšņo sabrukumu, taču viens no faktoriem varēja būt automatizētā tirdzniecība.
  • 2000. gada Dot-com burbulis: no 1995. līdz 2000. gadam strauji attīstījās tehnoloģiju uzņēmumu akciju cenas, un spekulatīvs burbulis sprāga 2000. gadā.
  • 2008. gada "Globālā finanšu krīze" jeb globālā finanšu lejupslīde: ASV finanšu sistēma gandrīz sabruka, jo bankas un citas finanšu iestādes saskārās ar lielām problēmām, kuras radīja nekustamo īpašumu tirgus burbulis un slikti kredīti.
  • Tirgus kāpums kopš 2008. gada: kopš Globālās finanšu krīzes akciju tirgi ir sasnieguši daudz augstākus līmeņus.
  • 2020. gads un Covid-19 krīze. Covid-19 krīze izraisīja vienu no lielākajiem akciju tirgus kritumiem biržu pastāvēšanas vēsturē, tomēr pēc iespaidīgā krituma akciju tirgiem izdevās atgūties, akciju indeksiem sasniedzot jaunus vēsturiskos maksimumus.

Zemāk redzamajā grafika piemērā ir uzskatāmi redzams ASV akciju tirgū notiekošais, caur galveno ASV akciju tirgus indeksu SP500, kurš pārstāv aptuveni 80% no ASV akciju tirgus kopējās kapitalizācijas.

Ar A līniju attēlots tirgus kritums 2008. gadā un nākamās desmitgades izaugsmi atspoguļo B līnija. C līnija atspoguļo akciju tirgus sabrukumu 2020. gada februārī/martā, ko izraisīja Covid-19 krīze pasaulē un, visbeidzot, C atspoguļo tirgus atkopšanos maija otrajā pusē/aprīlī. Tā kā Covid-19 pandēmija līdz šim nav mazinājusies un pastāv bažas par jauniem uzliesmojumiem 2020. gada otrajā pusē, esošā tirgus augšupeja ir ļoti trausla.

Trīs iemesli, kas pašreizējā pasaules kontekstā ietekmē akciju indeksu cenu:

  • Covid -19 krīze pasaulē un jaunu risinājumu meklēšana pandēmijas mazināšanai
  • Centrālās bankas samazina procentu likmes un aizņemšanās izmaksas kļūst zemākas.
  • ASV tirdzniecības karš ar Ķīnu un citām valstīm, kas ietekmē pasaules ekonomisko situāciju un izaugsmes rādītājus.
  • ASV prezidenta vēlēšanu iznākums 2020. gada rudenī.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, S&P 500, MN1 - mēneša perioda sveču grafiks. Datu diapazons no 2005. gada 1. maija līdz 2020. gada 15. jūlijam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Kāpēc izvēlēties akciju tirgus indeksus?

Informāciju, ko sniedz akciju indekss un indeksa cenas grafiks, var izmantot dažādiem mērķiem. Apkoposim galvenos veidus, kā treideri izmanto cenas informāciju no akciju indeksa grafika:

  • Analizē, lai saprastu tendences un indeksa tirgus modeļus;
  • Saprastu tirgus tendences vai notiekošo atsevišķos sektoros;
  • Veiktu ieguldījumus ilgtermiņā;
  • Tirgotu tā atvasinātos finanšu instrumentus un nopelnītu uz indeksa cenas izmaiņām īstermiņā;
  • Hedžē citus tirdzniecības darījumus (nepieciešama liela pieredze).

Tirgojot akciju indeksu CFD:

  • Nav riska, kas saistīts ar specifisku akciju iegādi;
  • CFD var tirgot ar kredītplecu, kas nozīmē, ka darījuma atvēršanai jums nepieciešama tikai neliela daļa tirdzniecības kapitāla;
  • CFD var tirgot gan garās (BUY), gan īsās (SELL) pozīcijas un izmantot gan augoša, gan rūkoša tirgus priekšrocības;
  • Akciju indeksu CFD var tirgot gandrīz visu diennakti, nevis tikai attiecīgās biržas darba laikā.

Ar ko sākt?

Viens no svarīgākajiem faktoriem, kas būtu jāievēro ikvienam un īpaši iesācējiem šajā industrijā, ir tirdzniecības prakse. Un šeit labākais risinājums ir demo (mācību) tirdzniecības konts, kurš var palīdzēt apgūt gan akciju tirgu, gan tirdzniecību un ieguldījumus akciju indeksos neriskējot ar personīgajiem līdzekļiem laikā, kad apgūsti tirgu.

Kas ir demo (mācību) tirdzniecības konts?

Demo jeb mācību konts pēc savas būtības ir akciju tirdzniecības simulators, kurš ļauj reālos tirgus apstākļos simulēt reālo tirdzniecību. Pēc būtības, iespējas šajā kontā ir tādas pašas kā reālajā tirdzniecības kontā, tikai tirdzniecība notiek ar virtuālajiem nevis privātajiem līdzekļiem.

Šī vide nodrošina to, ka Jums ir iespēja apgūt finanšu tirgus un akciju vai akciju indeksu, nepakļaujot riskam savus privātos līdzekļus un ietaupījumus. Šis faktors īpaši svarīgs ir jaunpienācejiem un privātajiem ieguldītajiem bez iepriekšējas pieredzes industrijā. Reālā tirgus apstākļi ir tas faktors, kas padara šo vidi maksimāli pietuvinātu reālajai tirdzniecībai un ļauj treiderim iesācējam iepazīt, kā funkcionē tirgus un, kā notiek tirdzniecība reālajā vidē. 

Tomēr demo (mācību) kontam ir vēl kāda svarīga iezīme, tajā lietotājam ir sniegta piekļuve visiem pieejamajiem indikatoriem, analītikas, tirdzniecības un darījumu pārvaldības rīkiem bez ierobežojuma, bet, kas vēl svarīgāk - jums tajā ir piekļuve tūkstošiem finanšu instrumentu, kas ļauj iepazīt un apgūt visu plašo finanšu tirgu.

Tirgojot ar virtuālajiem līdzekļiem demo (mācību) kontā, varēsi tirgot Forex valūtu pārus, akcijas, obligācijas, izejvielas (piemēram, naftu un zeltu), kā arī biržā tirgotos fondus (ETF), akciju tirgus indeksus u.c. instrumentus.

Tirdzniecība ar virtuālajiem līdzekļiem reālos tirgus apstākļos un plašais finanšu instrumentu klāsts ir viena no tām priekšrocībām, kāpēc Admirals demo kontus izmanto ne tikai iesācēji, bet arī paši pieredzējušākie treideri un privātie ieguldītāji.

Ja vēlies sākt finanšu instrumentu tirdzniecību demo kontā, vari bez maksas to atvērt, vienkārši noklikšķinot uz zemāk redzamā banera.

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

Gadījumā, ja ir nepieciešama palīdzība demo konta atvēršanai? Noskaties zemāk atrodamo video instrukciju vai apmeklē mūsu YouTube kanālu, kur atradīsi ar citu noderīgu informāciju!

Kā notiek akciju indeksu tirdzniecība un kā ieguldīt akciju indeksos?

Kā jau tika minēts iepriekš, indeksi pēc savas būtības ir indikators, kurš sniedz vērtīgu informāciju investoram vai treiderim par akciju tirgū notiekošo. Indeksu kā tādu iegādāties nevar, bet var iegādāties indeksā iekļauto kompāniju akcijas, piemēram, iegādājoties biržā tirgoto fondu (ETF) daļas, vai arī izvēlēties tirgot indeksa atvasinātos finanšu instrumentus, piemēram, cenas starpības līgumus (CFD). 

Tagad apskatīsim abas šīs iespējas detalizētāk.

Akciju indeksu CFD un atvasināto finanšu instrumentu tirdzniecība

Tā kā akciju indeksus nevar iegādāties tāpat kā akcijas, jo nav viena konkrēta uzņēmuma, bet gan vairāku uzņēmumu akciju grozs, tam ir paredzēti speciāli fondi, piemēram, ETF (Biržā tirgotie fondi), vai arī atvasināti finanšu instrumenti, piemēram, CFD (cenu starpības līgumi). Visi akciju indeksu tirdzniecībai paredzētie instrumenti atspoguļo pamata standarta/etalona (benchmark) vērtību.

Akciju indeksu CFD tirdzniecība piedāvā treideriem vienkāršu veidu, kā tirgot finanšu tirgos. Treideri var vienkārši atvērt garo vai īsu pozīciju ar akciju indeksiem un aizvērt šo pozīciju pēc saviem ieskatiem (izmantojot stop loss vai take profit orderi, vai aizverot pozīciju par tekošo tirgus cenu). Opciju un nākotnes līgumu tirdzniecība ir sarežģītāka nekā indeksu CFD tirdzniecība, lai gan tie visi ir atvasinātie finanšu instrumenti.

Kāpēc tā?

Pirmkārt, opcijas un nākotnes līgumi ir darījumi ar ierobežotu darbības laiku. Indeksu opcijām ir dažādi stili, piemēram, Eiropas un Amerikas stili, kas nosaka laiku, kad var izlietot opciju. Eiropas stila opcijas var tikt izmantotas tikai līguma beigu datumā, bet Amerikas opcijas var tikt izmantotas jebkurā laikā.

Otrkārt, visvienkāršākās opciju stratēģijas paredz indeksa pirkšanas vai pārdošanas opciju iegādi, kamēr progresīvākas stratēģijas var kļūt ļoti sarežģītas. Šīs stratēģijas ir daudz sarežģītākas nekā vienkārša tirdzniecība, kas balstīta uz cenu kāpumiem un kritumiem kā CFD gadījumā.

CFD tirdzniecība ir salīdzinoši vienkāršāka, salīdzinot ar nākotnes darījumu un opciju tirdzniecību, un arī apguves process ir īsāks.

Tirgojot akciju tirgus indeksu CFD galvenās izmaksas sastādīs spreds - atšķirība starp pirkšanas un pārdošanas cenu, kā arī svopi. Pirkšanas pozīciju peļņai klāt nāks arī daļa dividenžu, bet pārdošanās pozīcijām tas būs mīnus. Turot CFD ilgtermiņā, jāņem vērā arī SWAP izmaksas (kas dažos gadījumos var būt arī peļņa), tāpēc ilgtermiņa investoriem piemērotāki varētu būt Fjūčeru CFD.

Ieguldījumi akciju tirgus indeksu ETF

Par indeksu fondiem parasti sauc kopfondus vai ETF (Biržā tirgotos fondus), kuri ir veidoti tā, lai sekotu līdzi konkrētā aktīva/etalona cenai. Aktīvi pārvaldītie indeksu fondi ir populāra izvēle institucionālo fondu un pensiju fondu vidū, tomēr svarīgi pieminēt, ka to administrēšanas un citas saistītās izmaksas ir ievērojami augstākas nekā pasīvi pārvaldītajiem ETF. Ar Admirals jums ir iespēja tirgot gan ETF CFD, gan veikt reālus ieguldījumus fondu daļās. Zemāk ir atrodami daži no lielāko akciju indeksu ETF CFD piemēriem:

  • iShares Core S&P 500 - IVV
  • iShares Core DAX UCITS - EXS1
  • SPDR EURO STOXX 50 - FEZ

Tomēr, ja meklē reālas ieguldījumu iespējas, tad tev būs svarīgi atvērt vērtspapīru kontu.

Kā atvērt vērstpapīru kontu investīcijām akcijās un akciju indeksos?

Lai piekļūtu pasaulē lielākajām fondu biržām un iegādātos tajās tirgotos finanšu instrumentus (piemēram, akcijas, akciju indeksu ETF u.c.), ir jāatver vērtspapīru jeb ieguldījumu konts pie sevis izvēlēta finanšu tiešsaistes brokera. Kāpēc ir nepieciešams brokeris? Privātajam investoram bez lieliem finanšu līdzekļiem nav iespējams piekļūt finanšu tirgiem "pa tiešo", tirgus ir organizēts tā, ka lielākie biržu klienti ir investīciju bankas un citi spelētaji, kuri cita starpā nodrošina arī pakalpojumus tiešsaistes brokeriem, kuri šajā gadījumā darbojās kā starpnieks starp investoru un tirgu.

Jebkuram kurš vēlās iegādāties vērstpapīrus, ir jāatver attiecīgais vērtspapīru konts pie brokera, kurš nodrošinās iespēju iegādāties un turēt iegādātos finanšu vērstpapīrus.

  • Ar Admiras piedāvāto biržā tirgoto instrumentu sarakstu vari iepazīties šeit:

Piemēram, atverot Invest.MT5 kontu pie Admirals, jums būs iespēja piekļūt Ņujorkas, Nasdaq, Londonas, Frankfurtes, Amsterdamas (Euronext), Tokijas, Austrālijas (ASX) un citām lielākajām fondu biržām. Mūsu klientiem ir iespēja veikt reālus ieguldījumus vairāk nekā 4000 uzņēmumu akcijās un biržā tirgotajos fondos (ETF), par to saņemot dividendes no ieguldītā akcijās vai fondu daļās.

Ar Invest.MT5 kontu varēsi iegādāties arī Amazon, Tesla, Coca-Cola, Microsoft, Total, Daimler, Apple, BMW, Airbus, Siemens un daudzu citu uzņēmumu akcijas, ieguldīt valstu un korporatīvajās obligācijās, visdažādāko sektoru ETF un pasaules lielākajos un nozīmīgākajos indeksos - tajā skaitā DAX 30 un S&P 500. 

Lai atvērtu ieguldījumu kontu pie Admirals, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera un aizpildi konta atvēršanas elektronisko veidlapu.

Ieguldi pasaulē populārākajos instrumentos

Tūkstošiem akciju un ETF rokas stiepiena attālumā

 

Kā atvērt tirdzniecības darījumus ar akciju indeksiem Admirals tirdzniecības programmās?

Lai sāktu tirgot, piemēram, ASV galveno akciju tirgus indeksu S&P 500 demo vai reālajā tirdzniecības kontā, ir svarīgi atrast uzticamu un drošu tiešsaistes brokeri, piemēram, Admirals UK Ltd, kas piedāvā S&P 500 akciju indeksa cenas starpības līgumus (CFD) un reālās uzņēmuma akcijas un ETF saviem klientiem. Nākamais solis ir atvērt tirdzniecības kontu un lejupielādēt tirdzniecības programmu, piemēram, MetaTrader 5 (MT5). Pēc tam savā tirdzniecības programmā atrast S&P 500 akciju indeksu un pievienot to savam tirgojamo instrumentu sarakstam, lai sāktu indeksa tirdzniecību.

Kā atvērt galvenā ASV akciju tirgus indeksa iegādes darījumu?

Lai sāktu tirgot ASV galveno akciju tirgus indeksu S&P 500 un atvērtu PIRKŠANAS darījumu, sekojiet līdzi šiem soļiem:

  1. atver savu MetaTrader 5 tirdzniecības programmu un veiciet autorizāciju;
  2. dodies uz sadaļu "Skatīt" galvenajā izvēlnē lapas augšā un noklikšķiniet uz "Tirgus apskats" vai izmantojiet taustiņu kombināciju Ctrl + M;
  3. "Tirgus apskats" logā noklikšķini uz jebkura Simbola ar peles labo pogu un izvēlēties simboli. Vari arī izmantot taustiņu kombināciju Ctrl + U;
  4. "Simboli" loga meklēšanas sadaļā ieraksti S&P 500 un izvēlies sev vēlamo instrumentu tirdzniecībai vai ieguldījumiem;
  5. uzklikšķini uz atrastā Simbola un dodieties uz sadaļu "Rādīt Simbolu";
  6. kad tas tiks izdarīts, S&P 500 akciju indekss tiks pievienotas Jūsu "Tirgus apskats" sarakstam;
  7. ar peles labo pogu noklikšķini uz S&P 500 simbola "Tirgus apskats" logā un izvēlies "Jauns rīkojums";
  8. šajā logā varēsi izvēlēties darījuma apjomu, stop loss un take profit līmeņus.
  9. kad visi obligātie parametri tiks aizpildīti, noklikšķini uz pirkt, lai atvērtu S&P 500 akciju indeksa iegādes darījumu un sāktu akciju indeksa S&P 500 tirdzniecību.

Atverot pirkšanas darījumu jums būs iespēja nopelnīt uz indeksa vērtības pieaugumu, kā arī saņemt dividendes, ja izvēlēsies ieguldīt indeksa ETF.

Joprojām par sarežģītu? Lai uzzinātu vairāk par Admirals piedāvāto tirdzniecības programmu funkcionalitāti un to, kā atvērt tirdzniecības darījumu, noskaties zemāk atrodamo video instrukciju.

Kā atvērt galvenā ASV akciju tirgus indeksa pārdošanas darījumu?

Lai atvērtu PĀRDOŠANAS darījumu ar ASV galvenā akciju tirgus indeksa S&P 500 CFD:

  1. atver savu MetaTrader 5 tirdzniecības programmu un veiciet autorizāciju;
  2. dodies uz sadaļu "Skatīt" galvenajā izvēlnē lapas augšā un noklikšķiniet uz "Tirgus apskats" vai izmantojiet taustiņu kombināciju Ctrl + M;
  3. "Tirgus apskats" logā noklikšķini uz jebkura Simbola ar peles labo pogu un izvēlēties simboli. Vari arī izmantot taustiņu kombināciju Ctrl + U;
  4. "Simboli" loga meklēšanas sadaļā ieraksti S&P 500 un izvēlies sev vēlamo instrumentu tirdzniecībai vai ieguldījumiem;
  5. uzklikšķini uz atrastā Simbola un dodieties uz sadaļu "Rādīt Simbolu";
  6. kad tas tiks izdarīts, S&P 500 akciju indekss tiks pievienotas Jūsu "Tirgus apskats" sarakstam;
  7. ar peles labo pogu noklikšķini uz S&P 500 simbola "Tirgus apskats" logā un izvēlies "Jauns rīkojums";
  8. šajā logā varēsi izvēlēties darījuma apjomu, stop loss un take profit līmeņus.
  9. kad visi obligātie parametri tiks aizpildīti, noklikšķini uz pirkt, lai atvērtu S&P 500 akciju indeksa iegādes darījumu un sāktu akciju indeksa S&P 500 tirdzniecību.

Pārdošanas darījumu varēsiet atvērt tikai ar akciju indeksa CFD un nopelnīt uz indeksa vērtības samazinājuma.

Ja esi jau atvēris demo vai reālo tirdzniecības kontu, droši noklikšķini uz zemāk redzamā banera, lai lejupielādētu MetaTrader 5, kas ļaus tirgot visus Admirals piedāvātos finanšu produktus no vienas tirdzniecības programmas.

Pasaulē vadošā vairāku aktīvu platforma


 

Kāpēc izvelēties Admirals akciju tirgus indeksu tirdzniecībai un ieguldījumiem?

  • mēs nodrošinām kontu aizsardzību un finansiālās garantijas;
  • faktiskās tirgus kotācijas;
  • jūs izvēlēsities tirgot ar starptautiski atzīta un apbalvota brokeru uzņēmuma starpniecību, kas ir uzraudzīts no Austrālijas Vērtspapīru un ieguldījumu komisijas (ASIC), Kipras Vērtspapīru un biržas komisijas (CySEC), Apvienotās Karalistes Finanšu uzraudzības iestādes (FCA) un Igaunijas Finanšu uzraudzības iestādes (EFSA);
  • piedāvājam plašāko tirdzniecības kontu klāstu, kas ideāli atbildīs izvēlētajam tirdzniecības stilam un stratēģijai;
  • pieejams kredīplecs - līdz pat 1:500 klientiem ar statusu "profesionāls klients" un 1:30 klientiem ar statusu "privāts klients;"
  • iespēja tirgot mazus apjomus, piemēram, mini-lotes, kas ir 0,01 lote;
  • Admirals klientiem ir piekļuve vairāk nekā 8000 finanšu instrumentiem, iespēja izveidot pasīvo ienākumu investīciju portfeli veicot ieguldījumus reālajās uzņēmumu akcijās, dažādos sektoros, obligācijās un lielākajos pasaules indeksos ar biržā tirgotajiem fondiem (ETF)
  • saņem dividendes no ieguldījumiem akcijās vai fondu daļās. 
  • iespēja tirgot atvasināto finanšu instrumentu, piemēram, fjūčeru, izejvielu, Forex valūtas pāru, kriptovalūtu, metālu, obligāciju, ETF, akciju un akciju indeksu cenas starpības līgumus (CFD);
  • tiek atbalstīti visi tirdzniecības stili un stratēģijas: hedžēšana, skalpēšana, padomnieki (EA) – bez tirdzniecības barjerām;
  • nodrošinām bezmaksas mācību materiālus, kā arī attālinātos tiešsaistes vebinārus mūsu klientiem;
  • saņem jaunākās "Tirgus ziņas" mūsu mājas lapā, vai seko tām līdzi sociālajā platformā Facebook;
  • vari tirgot finanšu instrumentus no sev ērtas viedierīces - PC, Mac, Web, Android un iOS;
  • mums ir ofisi visā pasaulē, tāpēc esam vienmēr pieejami saviem klientiem jebkurā laikā un vietā.
  • mūsu klientiem ir pieejama Admirals karte ērtākiem pārskaitījumiem, maksājumiem un līdzekļu izņemšanai no tirdzniecības konta.
  • vari izmantot Copry Trading sniegtās priekšrocības, kopējot veiksmīgo treideru darījumus, vai pašam piedāvājot savas stratēģijas, par to saņemot komisijas.

Ar visiem Admirals piedāvātajiem finanšu instrumentiem un to tirdzniecības noteikumiem un nosacījumiem vari uzzināt, ja dosies uz mūsu mājas lapas vietni "Līgumu specifikācijas"

Atver reālo kontu

Veic reālo tirdzniecību un abonē treideru stratēģijas ar Copy Trading

 

Cita noderīga informācija

Par Admirals

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk kā 8000 finanšu instrumentiem, izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības platformas MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna: Sniegtie dati satur papildu informāciju attiecībā uz analīzi, prognozēm vai citiem datiem vai informāciju (turpmāk "analīzi"), kas publiskota Admirals mājaslapā. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, lūdzu, ņemiet vērā, ka:

  1. Analītika publicēta tikai informatīviem mērķiem un nav uzskatāma par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot kādu no finanšu instrumentiem.
  2. Jebkuru investīciju lēmumu klients veic pats. Admirals nav uzskatāms par atbildīgu jebkuru zaudējumu gadījumā, neskatoties uz to, vai lēmums ir vai nav balstīts uz analītiku.
  3. Jebkuru šādu analītiku sagatavo neatkarīgs analītiķis (turpmāk "Autors"), balstoties uz personīgo viedokli.
  4. Lai nodrošinātu klienta interešu aizstāvību, Admirals apstiprinājusi attiecīgas iekšējās procedūras, lai novērstu un pārvaldītu interešu konfliktus.
  5. Lai nodrošinātu analītikas avotu uzticamību, tiek izmantoti visi iespējamie saprātīgie līdzekļi, lai nodrošinātu, ka visi analītikas avoti ir uzticami un visa informācija ir pilnīga, Admirals negarantē šādas analītikas pareizību vai pilnību. Jebkuri minētie skaitļi, saistīti ar pagātnes rezultātiem, un nav attiecināmi uz nākotnes rezultātiem.
  6. Analītikas rezultāti nav uztverami kā garantija no Admirals puses, ka klientam būtu jāgūst peļņa no šīm stratēģijām vai ar tām saistītie zaudējumi būtu ierobežoti.
  7. Jebkurš vēsturisks sniegums, kas norādīts šajā publikācijā, nav uzskatāms kā garantija no Admirals puses jebkādam nākotnes cenu kustībām tirgū. Finanšu instrumenta vērtība var gan pieaugt, gan sarukt un šīs vērtības saglabāšana netiek garantēta.
  8. Analītikā iekļautās prognozes var tikt pakļautas papildus maksai, nodokļiem vai citām izmaksām, atkarībā no publikācijas. Admirals sniegto pakalpojumu izcenojumi ir publiski pieejami Admirals mājaslapā.

Finanšu instrumenti, kuru tirdzniecībā tiek izmantots kredītplecs (tajā skaitā cenu starpības līgumi) ir spekulatīvas dabas un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus!

TOP RAKSTI
Īsumā par litija tirdzniecību un ieguldījumiem litija tirgū
Ja interesējaties par ieguldīšanu litijā, tad tirgus iespējas ir gana plašas, sākot no litija ražojošo uzņēmumu akcijām, un beidzot ar biržā tirgotajiem fondiem (ETF), piemēram, ieguldot Global X Lithium & Battery Tech. Tiek lēsts, ka globālais litija tirgus līdz 2022. gadam sasni...
Metālu tirgus: ieguldījumi metālos un to tirdzniecība
Covid-19 krīze un Krievijas iebrukums Ukrainā ar visām tā blakusefektiem ir būtiski mainījusi globālos izejvielu tirgus. Ne tikai naftas un gāzes, bet arī metālu cenas globālajos tirgos ir sasniegušas sen nebijušus augstumus. Un šeit īpaši var izcelt gan niķeli un varu, gan arī alumīniju, kuru ce...
Nākotnes jeb fjūčeru līgumi un CFD - kopīgais un atšķirīgais
CFD un nākotnes jeb fjūčeru līgumi ir atvasinātie finanšu instrumenti, kurus treideri iesācēji mēdz jaukt. Galvenās atšķirības starp CFD un fjūčeriem ir meklējamas derīguma termiņā un pieejamajos instrumentos, kā arī līguma specifikācijā. Satura rādītājs Kas ir nākotnes līgumi jeb fjūčeri...
Skatīt visu