Kā tirgot ASV dolāra indeksu?

Admirals

ASV dolārs neapšaubāmi ir viena no svarīgākajām valūtām pasaulē - kā nekā tā ir pasaules rezerves valūta. Dolāra kursa svārstības regulāri vēro treideri, fondu menedžeri, uzņēmumi un valdības. Tāpēc arī ASV dolāra indekss, kas mēra USD vērtību pret ārvalstu valūtu grozu, ir viens no spēcīgākajiem instrumentiem treidera arsenālā.

Šajā rakstā uzzināsiet, kā darbojas ASV dolāra indekss, kāpēc tas ir svarīgs visiem investoriem un treideriem, un kā uzsākt tirdzniecību ar USD indeksa stratēģiju MetaTrader tirdzniecības platformā, ko nodrošina Admirals. Sāksim!

Kas ir ASV dolāra indekss?

ASV dolāra indekss, kas pazīstams arī kā "dolāra indekss" vai "dolāra spot indekss", mēra ASV dolāra pirktspēju jeb vērtību attiecībā pret ārvalstu valūtu grozu. Pats indekss tiek publicēts starpkontinentālajā biržā (ICE), un pirmo reizi to 1973. gadā izstrādāja Federālā rezervju sistēma (FRS).

Tajā laikā ASV dolāra indekss tika veidots, lai palīdzētu aplūkot ASV dolāra veiktspēju attiecībā pret Amerikas galveno tirdzniecības partneru valūtām, tajā skaitā:

  • eirozonas valūtām (tagad vienkārši eiro);
  • Japānas jēnu;
  • Lielbritānijas mārciņu;
  • Kanādas dolāru;
  • Zviedrijas kronu;
  • Šveices franku.

Tomēr katras valūtas "svars" dolāra indeksā ir atšķirīgs. Saskaņā ar ICE USD indeksa metodoloģijas aprēķiniem valūtu svērums ir šāds:

Valūta

Svars ASV dolāra indeksā

eiro

57,6%

Japānas jēna

13,60%

Lielbritānijas mārciņa

11,90%

Kanādas dolārs

9,10%

Zviedrijas krona

4,20%

Šveices franks

3,60%

Kā redzat, indeksā ļoti liels svars ir eiro jeb EUR/USD valūtu kursam. Lai arī tā nav perfekta korelācija, pazeminoties ASV dolāra indeksam, EUR/USD valūtu maiņas kurss, visbiežāk, pieaug. Tas ir skaidri redzams, ja salīdzinām ASV dolāra indeksa vēsturiskos datus ar EUR/USD.

Grafikā redzams ASV dolāra indeksa "gājiens" augšup, sākot ar sarkano līniju, kas atspoguļo 2018. gada sākumu:

Avots: Admirals MetaTrader 5,#USDX, W1. Datu diapazons no 2016. gada 7. februāra līdz 2019. gada 21. oktobrim. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Turpretī EUR/USD grafikā ir redzama valūtu maiņas kursa lejupslīde, sākot ar sarkano līniju, kas atspoguļo 2018. gada sākumu:

Avots: Admirals MetaTrader 5, EUR/USD, W1. Datu diapazons no 2016. gada 14. februāra līdz 2019. gada 21. oktobrim. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Federālā rezervju sistēma turpina uzturēt dolāra indeksa versiju, ko dēvē par "tirdzniecības svērto dolāra indeksu", kurā iekļauta plašāka valūtu izvēle nekā ICE dolāra indeksā. Tomēr analītiķi un treideri joprojām visvairāk izmanto tieši ICE ASV dolāru indeksu.

Iespēja aplūkot dažādus finanšu tirgus, piemēram, dolāra indeksu un EUR/USD, var izrādīties noderīgo tirgos, kuri globalizētā sabiedrībā kļūst arvien vairāk saistīti. Izpratne par to, kurā virzienā ASV dolārs varētu svārstīties, palīdz citu aktīvu klašu, piemēram, zelta un naftas, tirdzniecībā, jo to cena ir izteikta ASV dolāros.

Pirms turpinām apskatīt dolāra indeksa tirdzniecību, vēlamies jūs uzaicināt uz ievadsemināru Admirals Rīgas ofisā - bezmaksas! Varēsiet ātrā un vienkāršā veidā apgūt finanšu instrumentu tirdzniecību, kā arī atbildēsim uz visiem jautājumiem! Reģistrējieties, spiežot uz banera zemāk:

Atver reālo kontu

Veic reālo tirdzniecību un abonē treideru stratēģijas ar Copy Trading

 

Kā tirgot ASV dolāra indeksu?

Dolāra indekss sākotnēji tika izveidots, lai noteiktu ASV dolāra vērtību attiecībā pret Amerikas lielākajiem tirdzniecības partneriem. Tagad to plaši izmanto uzņēmumi, kas vēlas ierobežot (hedžēt) savu ar ASV dolāru saistīto risku, kā arī spekulanti, kas vēlas gūt peļņu no ASV dolāra vērtības izmaiņām.

Lai to darītu, tirgus dalībnieki var pirkt vai pārdot starpkontinentālajā biržā kotētos dolāra indeksa nākotnes līgumus, jo ICE uztur un regulē indeksu - līdzīgi kā Ņujorkas Fondu birža uztur un regulē akciju pirkšanu un pārdošanu.

Kas ir dolāra indeksa nākotnes līgums?

Nākotnes līgums (fjūčers) ir vienas puses vienošanās par kāda produkta, valūtas vai preces pirkšanu vai piegādi noteiktā datumā un par noteiktu cenu.

Starpkontinentālā birža palīdz investoriem pirkt un pārdot ASV dolāra indeksa fjūčeru līgumus, kā arī citus instrumentu fjūčerus, piemēram, naftas un dabasgāzes. Privātpersonas var tirgot dolāra indeksu, izmantojot fjūčeru brokeri, kas caur tirdzniecības platformu savieno treideri un biržu.

Fjūčeru līgumiem ir savi unikāli simboli. Piemēram, ASV dolāra indeksa fjūčeru līguma simbols ir DX. Tomēr būs arī kods, kas rakstīts aiz simbola un norāda mēnesi un gadu, kad līguma termiņš beigsies. Parasti visiem nākotnes līgumiem biržās ir ceturkšņa termiņš, izmantojot simbola kodu, lai norādītu derīguma termiņu.

ASV dolāra indeksa gadījumā fjūčeru līgumiem tas ir:

  • marts (H);
  • jūnijs (M);
  • septembris (U);
  • decembris (Z).

Tas nozīmē, ka jebkuras atvērtās pozīcijas var tikt likvidētas, beidzoties pašreizējā līguma termiņam un pārejot uz nākamo. Nākotnes līgumu tirdzniecībai ir noteiktas priekšrocības un trūkumi, par kuriem varat vairāk uzzināt šeit. Admirals piedāvā klientiem iespēju tirgot ASV dolāra indeksa fjūčeru līgumu CFD (cenu starpības līgumi).

Ar CFD treideri var atvērt gan pirkšanas, gan pārdošanas pozīcijas, potenciāli gūstot peļņu neatkarīgi no tirgus virziena. CFD treideri var izmantot arī kredītplecu jeb sviras finansējumu, tādā veidā palielinot savu pirktspēju, bet jāņem vērā, ka kredītplecs var palielināt gan peļņu, gan zaudējumus. Vairāk info par kredītplecu.

Kā aplūkot dolāra indeksa grafiku?

Lai apskatītu ASV dolāra indeksa grafiku, atveriet to MetaTrader platformā, ko par brīvu piedāvā Admirals, sekojot šiem soļiem:

  1. atveriet MetaTrader tirdzniecības platformu;
  2. atveriet "Market Watch" logu, piemēram, spiežot Ctrl+M;
  3. spiediet ar labo taustiņu uz "Market Watch" logu un izvēlieties "Symbols";
  4. sameklējiet attiecīgo simbolu - ASV dolāra indeksu;
  5. tagad varēsiet redzēt ASV dolāra indeksa fjūčeru CFD līgumu specifikācijas, kā arī citas detaļas - līguma beigu termiņu un tirgus atvēršanās/aizvēršanās laikus:

6. nospiežot "OK", attiecīgais simbols tiks pievienots "Market Watch" logam;
7. velciet simbolu #USDX no "Market Watch" uz grafika logu.

Iespējams pamanījāt, ka norādītajās detaļās ASV dolāra indeksa fjūčeru CFD simbola kods ir #USDX_Z9. Tas ietver dolāra indeksa simbolu no ICE - 'DX' -, kā arī mēnesi un gadu, kad pašreizējais līgums beidzas - Z9, kas ir 2019. gada decembris.

Par laimi, izmantojot MetaTrader tirdzniecības platformu, Admirals ļauj viegli noteikt fjūčeru derīguma termiņu, tāpēc jums nav jāseko kodiem un simboliem, kā to parasti darītu treideri. Tā vietā varat izmantot laiku, uzlabojot savu tirdzniecības stratēģiju!

Tātad uzzinājām, kā atvērt dolāra indeksa grafiku, bet pirms specifiskas dolāra indeksa stratēģijas izpētes, jāapskata pirkšanas/pārdošanas mehānisms.

Darījumu atvēršana ar ASV dolāra indeksa CFD

Lai atvērtu darījumu finanšu tirgos, vispirms jāatver attiecīgā instrumenta grafiks. Ja veicāt iepriekš minētās darbības, jūsu tirdzniecības platformā ir parādīts dolāra indeksa grafiks. Lai atvērtu darījumu, vispirms ir jāatver tirdzniecības logs:

  1. spiediet ar labo taustiņu uz grafika;
  2. izvēlieties "Trading';
  3. izvēlieties "New Order", vai spiediet F9;
  4. atvērsies tirdzniecības logs, kurā varat ievadīt darījuma atvēršanas cenu, stop loss un take profit līmeņus, kā arī darījuma izmēru (lotes).

Avots: Admirals MetaTrader 5. Atruna: Grafikam ir tikai ilustratīva nozīme, un tas nav aicinājums pirkt vai pārdot Admirals piedāvātos finanšu instrumentus (CFD, ETF, akcijas). Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Lai uzzinātu vairāk par MetaTrader tirdzniecības platformu, aplūkojiet video (pieejami arī latviešu valodas subtitri):

Tagad jūs zināt, kā tirgot ar ASV dolāra indeksu, bet nākamais jautājums ir, kad to īsti tirgot? Lēmumu par jebkura finanšu instrumenta pirkšanu un pārdošanu nosaka jūsu tirdzniecības stils un tirdzniecības stratēģija. Pirms apsverat dolāra indeksa tirdzniecību, būs ļoti noderīgi identificēt, kādas metodes un stratēģijas izmantosiet, lai prognozētu dolāra indeksa svārstības. Daži no variantiem varētu būt:

Investīcijas ASV dolāra indeksā

Runājot par ASV dolāra indeksa tirdzniecību un investīcijām, pastāv divi analīzes veidi, kas var palīdzēt pieņemt lēmumu par pirkšana vai pārdošanu:

  • Tehniskā analīze - tā ietver cenas grafisko analīzi, lai identificētu modeļus, kas vēsturiski ir atkārtojušies. Daudzi treideri izmantos arī tehniskos indikatorus dolāra indeksa analīzei, lai atrastu norādes, kādos cenu līmeņos tirgus varētu mainīt virzienu. Tālāk rakstā varēsiet uzzināt vairāk par praktisku ASV dolāra indeksa tirdzniecības stratēģiju.
  • Fundamentālā analīze - tā ietver ASV dolāra indeksa ekonomisko jaunumu analīzi, lai prognozētu tendences un to, kurā virzienā tirgus varētu kustēties nākotnē. Visatbilstošākie ASV dolāra indeksa jaunumi būs ekonomikas dati no Amerikas Savienotajām Valstīm, piemēram, nodarbinātības rādītāji, Centrālās bankas politika, mazumtirdzniecības apjomi un citi dati. Izmantojot Admirals Forex kalendāru, varat būt informēts par visiem gaidāmajiem ar ASV saistītajiem notikumiem.

Lielākā daļa treideru izmantos gan tehnisko, gan fundamentālo analīzi. Tomēr īstermiņa treideri, piemēram, dienas treideri, kuri veic darījumus, kas ilgst tikai dažas minūtes vai stundas, vairāk koncentrēsies uz tirdzniecības stratēģiju, kas galvenokārt ņem vērā tikai tehnisko analīzi.

MetaTrader - Supreme Edition

Admirals piedāvā uzlabotu MetaTrader versiju, kas iekļauj vairākus jaunus indikatorus un arī padomniekus (EA). Piemēram:

  • korelāciju matrica - salīdziniet dažādu FX pāru un arī citu aktīvu savstarpējo korelāciju dažādos laika periodos;
  • Mini Terminal - atveriet darījumus ar automātiski iestatītu stop loss un take profit;
  • Renko grafiki - atklājiet jaunu grafiku veidu, kura visas "sveces" sastāv no specifiska punktu skaita.

Ekskluzīvais MetaTrader Supreme Edition

Lejupielādē šo spraudni, kas būs teicams papildinājums tavai iecienītākajai tirdzniecības platformai!

 

ASV dolāra indeksa tirdzniecības stratēģija

Ir daudz dažādu veidu, kā tirgot ASV dolāra indeksu. Daži treideri izmantos ASV dolāra indeksa svārstības, lai tirgotu citus ar ASV dolāru saistītus instrumentus, piemēram, valūtu pārus - EUR/USD, GBP/USD vai AUD/USD. Dolāra indeksu pielieto arī analizējot izejvielu tirgu, jo lielākā daļa izejvielu ir kotētas tieši ASV dolāros.

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā sākt - izturēties pret ASV dolāra indeksu kā pret jebkuru citu finanšu tirgu. Piemēram, daudziem Forex treideriem patīk izmantot cenu darbības modeļus (price action), lai palīdzētu noteikt pagrieziena punktus tirgū un līdz ar to arī pirkšanas un pārdošanas apgabalus.

Populārs cenu analīzes veids ir engulfing sveces, kam ir divi veidi: lāču (bearish) engulfing sveces un buļļu (bearish) engulfing sveces.

Lāču engulfing sveču modelis.

Lāču engulfing sveču modelis ir veidots no divām svecēm. Pati svarīgākā ir otrā svece, kura savā diapazonā iekļauj visu pirmo sveci. No šāda modeļa var izspriest, ka otrās sveces sākumā pircēji bija tirgus vairākums un tā rezultātā cena lauza iepriekšējo virsotni, bet tās pašas sveces laikā pārdevēji iejaucās un cena nokrita pat zemāk par iepriekšējās sveces pamatni. Šāds modelis parāda būtisku tirgus impulsa maiņu uz lejupslīdi.

Buļļu engulfing sveču modelis.

Buļļu engulfing sveču modelis ir veidots no divām svecēm. Pati svarīgākā ir otrā svece, kura savā diapazonā iekļauj visu pirmo sveci. No šāda modeļa var izspriest, ka otrās sveces sākumā pārdevēji bija tirgus vairākums un tā rezultātā cena lauza iepriekšējo pamatni, bet tās pašas sveces laikā pircēji iejaucās un cena pieauga par augstāk par iepriekšējās sveces virsotni. Šāds modelis parāda būtisku tirgus impulsa maiņu uz augšupeju.

Engulfing sveču atrašana dolāra indeksa grafikā

Piemērā zemāk atvērts četru stundu grafiks (H4). Dzeltenie taisnstūri norāda uz lāču engulfing sveču modeļiem, bet zilie taisnstūri norāda uz buļļu engulfing sveču modeļiem. Lielākajā daļā gadījumu, bet ne visos, tirgus tiešām turpināja virzīties, kā to paredz engulfing sveču modelis.

Avots: Admirals MetaTrader 5 tirdzniecības platforma, ASV dolāra indeksa fjūčera CFD grafiks ar dzelteniem un ziliem taisnstūriem, kas norāda uz engulfing sveču modeļiem. Atruna: Grafikam ir tikai ilustratīva nozīme, un tas nav aicinājums pirkt vai pārdot Admirals piedāvātos finanšu instrumentus (CFD, ETF, akcijas). Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Treideri papildus var izmantot dažādus tehniskos indikatorus un analīzes metodes, lai vēl vairāk uzlabotu engulfing sveču modeļa precizitāti. Piemēram, pievienojot slīdošo vidējo, tas var palīdzēt noteikt tirgus tendenci un treideris var atvērt darījumus tikai šīs tendences virzienā. Slīdošos vidējos (gan SMA, gan EMA) bieži izmanto, lai noteiktu vispārējo tirgus tendenci.

Kā piemēru, izmantojam 20 periodu eksponenciālo slīdošo vidējo, kas atspoguļots ar zilu viļņotu līniju:

Avots: Admirals MetaTrader 5 tirdzniecības platforma, ASV dolāra indeksa fjūčera CFD grafiks ar dzelteniem un ziliem taisnstūriem, kas norāda uz engulfing sveču modeļiem, un 20 periodu EMA. Atruna: Grafikam ir tikai ilustratīva nozīme, un tas nav aicinājums pirkt vai pārdot Admirals piedāvātos finanšu instrumentus (CFD, ETF, akcijas). Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Kā redzam grafikā, labākie trendi visbiežāk (bet ne vienmēr) parādās, kad cena atrodas stabili zem/virs slīdošā vidējā līnijas. Ievērojot šo principu, treideri var izmantot mazliet sarežģītākus tirdzniecības darījumu atvēršanas nosacījumus:

  • nosacījums #1: meklējiet buļļu engulfing sveču modeli tikai tad, kad cena ir virs 20 periodu eksponenciālā slīdošā vidējā.
  • nosacījums #2: meklējiet lāču engulfing sveču modeli tikai tad, kad cena ir zem 20 periodu eksponenciālā slīdošā vidējā.

Atjaunināsim grafika piemēru ar jaunajiem nosacījumiem:

Avots: Admirals MetaTrader 5 tirdzniecības platforma, ASV dolāra indeksa fjūčera CFD grafiks ar dzelteniem un ziliem taisnstūriem, kas norāda uz engulfing sveču modeļiem saskaņā ar 20 periodu EMA nosacījumiem. Atruna: Grafikam ir tikai ilustratīva nozīme, un tas nav aicinājums pirkt vai pārdot Admirals piedāvātos finanšu instrumentus (CFD, ETF, akcijas). Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Iepriekš redzamajā tabulā ir parādīti gan pirmā, gan otrā noteikuma gadījumi. Lai gan šādā veidā ir pieejams mazāks skaits iespējamo tirdzniecības darījumu, varbūtība, ka tie būs pelnoši darījumi, ir daudz augstāka. Būs gadījumi, kad jūsu izvēlētie tirdzniecības noteikumi būs mazāk efektīvi un tā rezultātā radīsies zaudējoši darījumi. Tas ir iemesls, kāpēc riska pārvaldība un stop loss iestatīšana ir tik svarīga ilgtermiņa panākumiem.

Šīs stratēģijas efektivitāte nav vēsturiski pārbaudīta, bet tā ir tikai sākumpunkts, uz kura iespējams veidot sarežģītāku stratēģiju. Treideri var spert vienu soli tālāk, eksperimentējot ar dažādiem slīdošā vidējā periodiem, kā arī apgūstot vēl vairāk cenu darbības modeļus. Tikpat labi treideri var mēģināt eksperimentēt ar dažādiem laika grafikiem, kā arī citiem instrumentiem, kas saistīti ar dolāra indeksu.

Kāpēc tirgot ASV dolāra indeksu ar Admirals?

Ja tirgojat ASV dolāra indeksa CFD ar Admirals, varat:

  • izmantot kredītplecu līdz 1:500 (klienti ar statusu "Profesionāls klients") vai arī līdz 1:30 (klienti ar statusu "Privāts klients"). Tas nozīmē, ka varat atvērt lielākas pozīcijas, nekā to ļautu oriģinālais kapitāls, bet jāņem vērā, ka tā rezultātā palielinās gan peļņa, gan zaudējumi;
  • tirgot finanšu instrumentus ar pasaulē pazīstamu un stingri regulētu uzņēmumu, ko uzrauga Lielbritānijas FCA, Austrālijas ASIC, Igaunijas EFSA un Kipras CySEC;
  • piekļūt ātrākajām un drošākajām tirdzniecības platformām no MetaTrader - PC, Mac, iOS un Android;
  • izmantot Admirals ekskluzīvo MetaTrader Supreme Edition, kā arī Premium Analytics portālu;
  • tirgot ASV dolāra indeksa fjūčeru CFD bez komisijas maksas!

Ja vēlaties uzsākt finanšu instrumentu tirdzniecību, vai arī šis raksts deva noderīgu ieskatu tirdzniecības pasaulē, būsiet iepriecināti, ka Admirals piedāvā Forex un CFD tirdzniecību ar 80+ valūtu pāriem, kā arī bezmaksas tirgus jaunumus un tehnisko analīzi.

Secinājumi - ASV dolāra indekss

ASV dolāra indekss nav pastāvīgs koncepts un tas var mainīties, ja mainās ASV tirdzniecības tendences. Piemēram, gaidāms, ka nākotnē indeksā gaidāmas izmaiņas - varētu tikt pievienota Ķīnas juaņa un Meksikas peso, jo šo valstu tirdzniecības apjomi ar ASV būtiski pieaug.

Bet tas nemainīs iespēju treideriem un investoriem, izmantojot dolāra indeksu, gūt ieskatu ASV dolāra tendencēs, jo tas, visdrīzāk, saglabās savu nozīmi arī tirgus izmaiņu rezultātā.

Vai zinājāt, ka varat izmēģināt Admirals platformu un finanšu instrumentu tirdzniecībā Demo kontā bez maksas? Izveidojiet savu Demo kontu un sāciet ASV dolāra indeksa tirdzniecību bez jebkāda riska ar virtuāliem līdzekļiem:

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

Pilnveidojat savas zināšanas

Par Admirals

Admirals investīciju uzņēmumi, kuri darbojas zem Admirals preču zīmes, ir vadošie tiešsaistes finanšu instrumentu tirdzniecības pakalpojumu sniedzēji un piedāvā Forex, indeksu, izejvielu, akciju, obligāciju un kriptovalūtu CFD tirdzniecības investīciju pakalpojumus.

Šis materiāls nav uzskatāms par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot jebkuru finanšu instrumentu. Tā kā apstākļi laika gaitā var mainīties, šāda tirgus analīze nevar tikt uzskatīta par uzticamu indikatoru šī brīža un nākotnes sniegumam. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus.

TOP RAKSTI
Metālu tirgus: ieguldījumi metālos un to tirdzniecība
Covid-19 krīze un Krievijas iebrukums Ukrainā ar visām tā blakusefektiem ir būtiski mainījusi globālos izejvielu tirgus. Ne tikai naftas un gāzes, bet arī metālu cenas globālajos tirgos ir sasniegušas sen nebijušus augstumus. Un šeit īpaši var izcelt gan niķeli un varu, gan arī alumīniju, ku...
Viss par finanšu instrumentu tiešsaistes tirdzniecību internetā
Tiešsaistes tirdzniecība ir finanšu aktīvu apmaiņa tirgos, izmantojot interneta pieslēgumu, ar mērķi gūtu labumu no aktīva cenas starpības. ✺ Tiešsaistes tirdzniecībai nepieciešams tikai dators vai mobilā ierīce un labs interneta pieslēgums.✺ Ir svarīgi izvēlēties regulētu brokeri un...
Viss par WTI un BRENT naftas tirdzniecību pasaules tirgos
Ieguldījumus naftā var veikt dažādos veidos: tirgojot fjūčeru līgumus, cenas starpības līgumus (CFD), vai veicot ieguldījumus naftas sektora uzņēmumos vai ETF jeb biržā tirgotajos fondos. ✺ 2022. gada februārī Brent etalona jēlnaftas cena pirmo reizi kopš 2014. gada pieauga virs 100 U...
Skatīt visu