Labāko "Blue-Chip" akciju tirdzniecības ceļvedis

Admirals

Vai esi kādreiz dzirdējis par "Blue-Chip" akcijām? Ja ne pašu nosaukumu, tad uzņēmumus, kurus pieskaita pie "Blue-Chip" gan visi ir dzirdējuši! Noskaidrosim, kas ir "Blue-Chip" akcijas un kuras ir labākās "Blue-Chip" akcijas, kā arī apskatīsim populārākās Eiropas un Lielbritānijas "Blue-Chip" akcijas. Īsi pastāstīsim arī par "Blue-Chip" akcijām ar augstākajām dividendēm.

"Blue-Chip" uzņēmumi - kas un kā?

Tikai daži uzņēmumi vai to akcijas var tikt patiesi atzītas par augstas kvalitātes "Blue-Chip" akcijām, taču pirms atbilstības kritēriju izskaidrošanas, jāsaprot paša jēdziena "Blue-Chip" jēgu. Tas, vai konkrētā kompānija atbilst jēdzienam "Blue-Chip", atkarīgs no katra investora, jo ir balstīts uz paša investora subjektīvo vērtējumu. Tomēr, ir vairāki kritēriji, kurus vienprātīgi atzīst eksperti.

Šeit būs trīs galvenie kritēriji, analizējot kompānijas atbilstību "Blue-Chip" statusam:

  • Labi zināmas - šīs kompānijas ir (nosacīti) labi zināmas plašākai sabiedrībai vai investoram un parasti ir ļoti populāras.
  • Drošas - šo kompāniju akcijas ir relatīvi drošas investīcijām, jo tās uzrāda relatīvi labu atdevi dažādos ekonomiskā cikla posmos. Arī ar kompāniju finansēm viss ir kārtībā.
  • Atzītas - šīs akcijas parasti ir iekļautas svarīgākajos ASV vai citos pasaules mēroga akciju tirgus indeksos. Pats par sevi saprotams, ka šie uzņēmumi ir darbojušies gadiem un bieži vien gadu desmitiem.

Galvenā "Blue-Chip" kompānijas iezīme ir tās dominance un lielā tirgus daļa attiecīgajā ekonomikas sektorā, kā arī plaša atpazīstamība. Lai gan nepastāv nekāds "Blue-Chip" kompāniju saraksts, tomēr Dow Jones Industrial Average (DJIA) indeksā pārstāvētās 30 kompānijas parasti tiek uzskatītas par šim statusam atbilstošām. Par visplašāk pazīstamajām DJIA indeksa "Blue-Chip" kompānijām var uzskaitīt Apple, Boeing, Caterpillar, Coca-Cola, IBM, Goldman Sachs, Exxon Mobil, Intel, McDonald's, Microsoft, Nike, Visa, Walmart un Walt Disney.

Šīs kompānijas raksturo ļoti augsts tirgus kapitalizācijas līmenis, kas norāda uz kompānijas kopējo vērtību (akciju skaits x akciju vērtība). Kapitalizācijas līmeņi šeit grozās miljardos un var pat sasniegt triljonu ASV dolāru. Apple bija pati pirmā kompānija, kas sasniedza triljonu dolāru vērtību 2018. gadā, nonākot virsrakstos daudzos ziņu avotos visā pasaulē.

Investīcijas "Blue-Chip" akcijās

Pateicoties kompāniju dominējošam stāvoklim tirgū, kapitalizācijas līmenim, izmēram, finansiālajam stāvoklim un spēcīgajai reputācijai, investīcijas "Blue-Chip" akcijās tiek uzskatīta par drošāko investoru izvēli. Šīs akcijas bieži piedāvā arī stabilas peļņas rādītājus un dividenžu maksājumus, un reizēm pat stabilu dividenžu pieaugumu.

Labākajām "Blue-Chip" akcijām ir ilgstoši dividenžu maksājumu vēstures pieraksti. Daži investori, piemēram, Bens Grehems savā grāmatā "Izglītotais investors" (Ben Graham, "The Intelligent Investor") dod priekšroku 20 gadu ilgiem maksājumu vēstures ierakstiem. Visas šīs priekšrocības padara "Blue-Chip" akcijas vienādi pievilcīgas gan lieliem, gan vidējiem, gan arī maziem investoriem. Tomēr, tas nenozīmē, ka šīs akcijas ir pasargātas no ekonomiskās lejupslīdes un recesijām.

WYATT investīciju izpētes kompānija veica trīs lielu un labi zināmu ASV uzņēmumu - AT&T, General Electric (GE), un E.I.DuPont (DP) – akciju vērtību izmaiņu salīdzinājumu ar kopējo akciju tirgu, divu lielāko 20.gs. akciju tirgus sabrukumu laikā, kas notika 1929. un 1987. gadā.

 

Tirgus

AT&T

GE

DP

1929

DJI +/- -40.0%

-12.7%

-15.9%

-15.5%

1987

S&P -28.5%

-21.0%

-17.4%

-18.2%

Avots: WYATT Investment Research

Kā redzams tabulā, galvenā "Blue-Chip" akciju priekšrocība ir lielāka noturība krīzes situācijās (mazāks vērtības kritums) un spēja ātrāk atgūt zaudēto vērtību. Trim aplūkotajām kompānijām bija nepieciešami tikai divi gadi, lai to akciju vērtība pēc 1987. gada tirgus sabrukuma atgrieztos pirmskrīzes cenu līmenī.

Avots: Business Insider. Šis cenu grafiks attēlo akciju tirgus attīstību no 1927. līdz 1932. gadam, ieskaitot akciju tirgus sabrukumu laikā no 1929. līdz 1932. gadam.

Lai gan "Blue-Chip" akcijas ir stabilākas un noturīgākas, tas neizslēdz iespēju "izkrist" no DJIA saraksta, tāpat arī iespējama jaunu uzņēmumu parādīšanās indeksā. Turklāt nav publiski zināmi šādas izvēles oficiālie kritēriji. Vienīgā vadlīnija, ko sniedz DJIA komisija, ir informācija, ka akcija tiek iekļauta indeksā, kad kompānija sasniegusi teicamu reputāciju, demonstrē ilgstošu izaugsmi un izraisa daudzu investoru interesi.

Pēdējo 5 gadu laikā starp nopietnākajām un plašāk zināmajām izmaiņām DJIA sarakstā var pieminēt:

  • 2013. gadu, kad Goldman Sachs, Nike un Visa aizstāja Alcoa, Bank of America un Hewlett-Packard.
  • 2015. gadu, kad Apple aizstāja AT&T.
  • 2018. gadu, kad Walgreens Boots Alliance aizstāja General Electric.

Atver reālo kontu

Veic reālo tirdzniecību un abonē treideru stratēģijas ar Copy Trading

 

Eiropas vadošās "Blue-Chip" akcijas

Par ASV DJIA Eiropas ekvivalentu varētu uzskatīt Dow Jones EURO STOXX 50 indeksu. Šajā sarakstā pārstāvētas visplašāk pazīstamās Eiropas kompāniju "Blue-Chip" akcijas. Indekss ietver Eiropu kopumā, Eirozonu un Austrumeiropu.

Ja ir interese par "Blue-Chip" akciju tirdzniecību, izmēģiniet akciju CFD tirdzniecību pie Admirals. Jūs varat tirgot pasaulē pazīstamāko "Blue-Chip" akciju CFD un pelnīt uz kustībām jebkurā virzienā. Admirals sniedz iespēju tirgot visdažādāko kompāniju akcijas, tai skaitā Apple, BT, CitiGroup, Google, Facebook un vēl!

Šeit ir Dow Jones EURO STOXX 50 indeksa 15 vērtīgāko uzņēmumu saraksts, secība ir izvēlēta atbilstoši uzņēmuma procentuālajam īpatsvaram indeksā:

  1. Total (TOTAL SA) no Francijas ar 6.8%;
  2. Telefonic (TEF) no Spānijas ar 4.8%;
  3. E.ON (EAON) no Vācijas ar 4.1%;
  4. BCO Santander (SAN) no Spānijas ar 4.1%;
  5. Sanofi-Aventis no Francijas ar 3.9%;
  6. Engie SA (ENGI) no Francijas ar 3.5%;
  7. Volkswagen AG (VOW) no Vācijas ar 3.5%;
  8. ENI (E) no Itālijas ar 3.3%;
  9. BNP Paribas (BNP) no Francijas ar 3.2%;
  10. Nokia (CPH) no Somijas ar 3.1%;
  11. Orange SA (ORA) no Francijas ar 2.9%;
  12. Deutsche Telekom (DTE) no Vācijas ar 2.7%;
  13. Siemens (SIE) no Vācijas ar 2.7%;
  14. Bayer (BAYN) no Vācijas ar 2.45%;
  15. BCO Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) no Spānijas ar 2.4%.

Neviens nezina, vai šie uzņēmumi vēl būs vadošo 15 sarakstā pēc dažiem gadiem, un vai visiem šiem uzņēmumiem izdosies izkļūt no nežēlīgajām finanšu un ekonomikas vētrām bez zaudējumiem, taču droši var teikt, ka šie Eiropas uzņēmumi ir nobrieduši un labi zināmi industrijas līderi. Investoriem noteikti ir vērts apsvērt sava investīciju portfeļa papildināšanu ar šīm akcijām. Arī treideriem šīs akcijas var būt interesantas, par cik volatilitāti, kas savukārt paver durvis plašākām darījumu iespējām.

Pasaulē vadošā vairāku aktīvu platforma


 

Lielbritānijas vadošās "Blue-Chip"akcijas

Britu "Blue-Chip" akcijas ir iekļautas FTSE 100 indeksā, kas ir abreviatūra no Financial Times Stock Exchange. Indeksa sarakstā ir 100 Lielbritānijas kompānijas ar lielāko tirgus kapitalizācijas vērtību.

Šeit ir saraksts ar desmit uzņēmumiem, kas ir tipiski piemēri Lielbritānijas "Blue-Chip" akcijām:

  1. Royal Dutch Shell (RDSA)
  2. BP (BP)
  3. HSBC (HSBC)
  4. Vodafone Group (VOD)
  5. GlaxoSmithKline (GSK)
  6. Rio Tinto Group (RIO)
  7. Royal Bank Of Scotland Group (RBS)
  8. Anglo American (AAL)
  9. British American Tobacco (BATS)
  10. Genel Energy PLC (GENL)

Labākās "Blue-Chip" akcijas 2023. gadā

Ir neskaitāmi padomi, kurus varētu ņemt vērā, meklējot vislabāko kompāniju akcijas. Lai gan šie saraksti paši par sevi ir interesants informācijas avots, un piedāvā vērtīgus sākumpunktus "Blue-Chip" akciju meklējumos, mēs noteikti neiesakām akli sekot "Top 5" vai "Top 10" sarakstu ieteikumiem.

Labākais veids, kā izvēlēties piemērotas akcijas, ir pašam veikt rūpīgu izpēti, kas balstīta uz kritērijiem, kuri jums šķiet svarīgi sabalansēta investīciju portfeļa izveidei vai atbilst izvēlētajai tirdzniecības stratēģijai.

Šeit norādītas 3 "Blue-Chip" kompāniju akcijas, kurām būtu vērts pievērst uzmanību.

1. Cognizant Technology Solutions (NASDAQ: CTSH).

Šis uzņēmums sniedz konsultācijas par tehnoloģijām un pakalpojumiem, kas, šķiet, ir daudzsološs lauks, ņemot vērā mākslīgā intelekta, mākoņdatošanas un robotikas pieaugošās tendences.

2. Boston Scientific Corporation (NYSE: BSX).

Šī firma ir līderis medicīnas iekārtu jomā. Uzņēmumam ir plašs piedāvājuma klāsts, īpaši, ņemot vērā to, ka 21. gadsimtā ASV, Eiropā un dažās Āzijas valstīs turpināsies iedzīvotāju novecošanas tendence.

3. Ecolab (NYSE: ECL).

Šī firma koncentrējas uz ūdens un notekūdeņu attīrīšanas tehnoloģijām un tīrīšanas pakalpojumiem. Uzņēmums pastāvīgi piedāvājis dividenžu pieaugumu 26 gadus pēc kārtas.

"Blue-Chip" akcijas ar augstākajām dividendēm

Lai arī par šo tēmu internetā netrūkst ieteikumu, tomēr svarīgi vienmēr veikt katras akcijas rūpīgu izpēti, īpaši meklējot lielāku atdevi no dividendēm. Bieži augstāka dividenžu likme norāda uz mazāku akcijas vērtības pieaugumu, tomēr ir dažas "Blue-Chip" akcijas, kas piedāvā interesantu kombināciju, kurā salīdzinoši labas dividenžu likmes apvienotas ar atbilstošu akciju vērtības pieaugumu. Zemāk norādītas četras "Blue-Chip" akcijas, kas spēj šādu kombināciju piedāvāt.

Dzīvnieku zāļu un vakcīnu ražotājs:
Dividendes ienesīgums: 0.6%
Dividenžu pieaugums: 49.4%
Vērtības pieaugums kopš gada sākuma: 20.0%

Veselības apdrošināšanas kompānija:
Dividendes ienesīgums: 1.4%
Dividenžu pieaugums: 28.0%
Vērtības pieaugums kopš gada sākuma: 14.9%

Elektronisko maksājumu nodrošinātājs:
Dividendes ienesīgums: 0.5%
Dividenžu pieaugums: 40.1%
Vērtības pieaugums kopš gada sākuma: 30.8%

Pusvadītāju ražotājs:
Dividendes ienesīgums: 0.2%
Dividenžu pieaugums: 21.3%
Vērtības pieaugums kopš gada sākuma: 26.5%

Avots: Dividenžu pieauguma tempi un vērtības pieaugums kopš gada sākuma uz 2018. gada 31. jūliju. Dividenžu pieauguma temps ir vidējais gada pieaugums pēdējo 5 gadu laikā.

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

Pilnveidojat savas zināšanas

Par Admirals

Admirals investīciju uzņēmumi, kuri darbojas zem Admirals preču zīmes, ir vadošie tiešsaistes finanšu instrumentu tirdzniecības pakalpojumu sniedzēji un piedāvā Forex, indeksu, izejvielu, akciju, obligāciju un kriptovalūtu CFD tirdzniecības investīciju pakalpojumus.

Šis materiāls nav uzskatāms par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot jebkuru finanšu instrumentu. Tā kā apstākļi laika gaitā var mainīties, šāda tirgus analīze nevar tikt uzskatīta par uzticamu indikatoru šī brīža un nākotnes sniegumam. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus.

TOP RAKSTI
Metālu tirgus: ieguldījumi metālos un to tirdzniecība
Covid-19 krīze un Krievijas iebrukums Ukrainā ar visām tā blakusefektiem ir būtiski mainījusi globālos izejvielu tirgus. Ne tikai naftas un gāzes, bet arī metālu cenas globālajos tirgos ir sasniegušas sen nebijušus augstumus. Un šeit īpaši var izcelt gan niķeli un varu, gan arī alumīniju, ku...
Viss par finanšu instrumentu tiešsaistes tirdzniecību internetā
Tiešsaistes tirdzniecība ir finanšu aktīvu apmaiņa tirgos, izmantojot interneta pieslēgumu, ar mērķi gūtu labumu no aktīva cenas starpības. ✺ Tiešsaistes tirdzniecībai nepieciešams tikai dators vai mobilā ierīce un labs interneta pieslēgums.✺ Ir svarīgi izvēlēties regulētu brokeri un...
Viss par WTI un BRENT naftas tirdzniecību pasaules tirgos
Ieguldījumus naftā var veikt dažādos veidos: tirgojot fjūčeru līgumus, cenas starpības līgumus (CFD), vai veicot ieguldījumus naftas sektora uzņēmumos vai ETF jeb biržā tirgotajos fondos. ✺ 2022. gada februārī Brent etalona jēlnaftas cena pirmo reizi kopš 2014. gada pieauga virs 100 U...
Skatīt visu