Nākotnes jeb fjūčeru līgumi un CFD - kopīgais un atšķirīgais

Carolina Caro Mora

Kas ir nākotnes līgumi jeb fjūčeri?

Pirmais nākotnes līgums (fjūčers) tika noslēgts 1851. gadā. Tā pamatā esošā prece bija kukurūza un līgums tika slēgts Chicago Board of Trade (CBOT). Līguma noteikumi bija vienkārši: pārdevēja (lauksaimnieka) un pircēja (industriālas kompānijas) starpā noslēgt vienošanos par preces apmaiņu pret skaidru naudu nākotnē par fiksētu cenu. Kopš tā laika nākotnes līgumu (fjūčeru) tirdzniecība ir piesaistījusi daudz jaunu tirdzniecības instrumentu, tādējādi palielinot arī pircēju un pārdevēju interesi.

Nākotnes līgumu tirgus dalībnieki pārsvarā ir uzņēmumu un institucionālie treideri, taču šis tirgus piesaista arī spekulantus, kuri mēģina nopelnīt, prognozējot konkrētā instrumenta cenas izmaiņas nākotnē.

Nākotnes līgumi ir cēlušies no preču un izejvielu tirgus. Lauksaimnieki, naftas ieguvēji un citu izejvielu ieguves/apstrādes uzņēmumi vēlējās kontrolēt riskus, ko radīja neskaidrība par konkrētās preces nākotnes cenu. Tā rezultātā radās nākotnes līgumi jeb fjūčeri. 

Līdzīgā veidā nākotnes līguma pircējs piekrīt līguma derīguma termiņa beigās no pārdevēja pirkt līgumam pamatā esošo izejvielu, piemēram, to pašu kukurūzu vai naftu. Mūsdienās fjūčeru tirdzniecībā pieejamas ne tikai izejvielas, bet arī citi aktīvi. Taču cenu "noteikšana" joprojām notiek tajās pašās vietās, piemēram, lielajās Amerikas fjūčeru biržās.

Lūk, dažas no tām:

  • The Chicago Mercantile Exchange;
  • The Chicago Board of Trade;
  • The New York Mercantile Exchange.

Nākotnes līgumu biržas atrodamas arī Eiropā un citos lielākajos finanšu tirdzniecības centros. Vienīgā atšķirība mūsdienās: cilvēki vairs fiziski netiekas biržā, bet gan veic tirdzniecību elektroniski ar brokera starpniecību.

Bezmaksas tirdzniecības vebināri

Piesakies mūsu tirdzniecības ekspertu tiešsaistes vebināriem

 

Fjūčeru jeb nākotnes līgumu veidi un līgumu tirdzniecība

Līdz šim esam noskaidrojuši, ka nākotnes līgums ir vienošanās, kur viena puse piekrīt pirkt/saņemt konkrētu izejvielu vai citu produktu (piemēram, valūtas, akcijas un akciju indeksus) konkrētā laikā nākotnē par iepriekš noteiktu cenu.

Tomēr, kā tie patiesībā tiek tirgoti? Nākotnes līgumus tirgo biržās, kur visi līgumi ir standartizēti. Tas nozīmē, ka katram līgumam ir tās pašas specifikācijas neatkarīgi no tā, kurš pērk vai pārdod. Līgumu standartizācija parasti attiecas uz kvalitāti, kvantitāti un izpildes termiņiem.

Piemēram, katrs treideris, kurš tirgo naftas fjūčeru līgumus New York Mercantile Exchange, apzinās, ka viens līgums ietver 1000 barelus West Texas Intermediate (WTI) tipa jēlnaftu noteiktā kvalitātes līmenī.

Vairumam līgumu ir piecu zīmju kodi. Pirmās divas zīmes identificē instrumentu, trešā mēnesi, bet pēdējās divas gadu. Piemēram, WTI līguma kods varētu izskatīties šādi: CLX20. CL = CrudeOil (jēlnafta), X = novembris (pastāv noteikts kods mēnešu atšifrēšanai, tas norādīts attiecīgās biržas mājaslapā) un 20 = 2020. gads.

Protams, fiksētam darījuma izpildes termiņam ir zināmi trūkumi. Nav iespējams mainīt arī līguma apjomu, kurš parasti ir salīdzinoši liels. Piemēram, viens naftas līgums ir ekvivalents 1000 bareliem naftas. Mazāk tirgot nav iespējams. Tāpēc daudzi treideri fjūčeru līgumu vietā izvēlas tirgot CFD.

Kas ir cenas starpības līgumi?

CFD jeb cenu starpības līgums ir vienošanās starp divām pusēm, pircēju un pārdevēju, kuras ietvaros viena no pusēm maksā otrai pusei starpību starp finanšu instrumenta pozīcijas atvēršanas un slēgšanas cenu.

CFD tirdzniecība nenotiek centralizēti, kā tas ir vērtspapīru tirgus gadījumā, kur tirdzniecību organizē biržas. CFD tiek iegādāts no brokera vai finanšu institūcijas, kas šo pakalpojumu sniedz.

CFD ir atvasinātais finanšu instruments, kas tehniski nozīmē, ka cenas starpības līguma cena ir atvasināta no tirgojamā instrumenta jeb bāzes aktīva cenas tirgū, turklāt tirgojot CFD, jūs neiegādājieties pamatā esošo bāzes aktīvu (piemēram, akcijas, obligācijas, valūtas vai izejvielas), bet gan līgumu par cenas starpību, kas ir šī instrumenta pamatā.

Lai gan starp fjūčeru un CFD līgumiem ir atrodamas dažas līdzības, tie ir ļoti atšķirīgi, tāpēc turpinājumā apskatīsim abu līgumu priekšrocības un trūkumus.

CFD un fjūčeru līgumu tirdzniecības priekšrocības un trūkumi

Fjūčeru jeb nākotnes līgumiem un CFD ir savas priekšrocības un trūkumi. Pareizā instrumenta izvēle noteikti būs atkarīga no mērķa un rezultātiem, ko treideris vai investors vēlas sasniegt, tirgojot izvēlēto instrumentu.

Priekšrocības

Nākotnes līgumu tirdzniecības priekšrocības salīdzinājumā ar CFD:

  • Pilnīgi caurspīdīgas cenas: nākotnes līgumi tiek tirgoti publiskās biržās, piemēram, Chicago Mercantile Exchange. Par cik tos bieži pērk un pārdod institucionālie treideri un komerciālās kompānijas, cenas parasti atspoguļo patieso tirgus noskaņojumu. CFD gadījumā cenas tiek aprēķinātas no pamatā esošā nākotnes līguma tirgus un tad pielāgotas, iekļaujot tajās brokera izmaksas. Likvīdos tirgos tās var būt gan minimālas, gan augstas, taču augstākās tās ir eksotiskajos instrumentos, kas tiek tirgoti daudz mazākos apjomos.
  • Izmaksu efektivitāte augsta līmeņa treideriem: nākotnes līgumu komisijas lielos tirgos parasti ir ļoti zemas. Tas padara tos ideāli piemērotus lielu apjomu treideriem, tādējādi ietaupot izmaksas. Taču kā jūs noskaidrosiet vēlāk, nākotnes līgumu tirdzniecības uzsākšanai nepieciešams daudz lielāks kapitāls salīdzinājumā ar CFD.

Trūkumi

Fjūčeru tirdzniecības trūkumi salīdzinājumā ar CFD:

  • Ļoti lieli līgumu apjomi: tirgojot nākotnes līgumus, jūs pērkat vienošanos par kādas konkrētas preces vai izejvielas konkrēta daudzuma iegādi. Šie apjomi ir standartizēti. Piemēram, zelts tiek tirgots 100 unču apjomā vienā līgumā, līdz ar to cenas svārstība par vienu punktu ir ekvivalenta $100. Tas nozīmē, ja iegādājāties tikai vienu līgumu (minimālais apjoms fjūčeru tirgū), tad cenas izmaiņas 10 dolāru apmērā radītu 1000 USD zaudējumus vai peļņu. Zelta cenas svārstības ir salīdzinoši augstas un dienā izmaiņas var būt daudz lielākas par 10 dolāri. Savukārt CFD tirdzniecībā jums ir iespēja pielāgot līguma lielumu, lai tas atbilstu jūsu riska pārvaldībai.
  • Derīguma termiņi: katram nākotnes līgumam ir beigu termiņš. Tas nozīmē, ka līguma vērtība, tuvojoties šim beigu termiņam, sarūk. Tāpat tas nozīmē, ka, ja vēlieties darījumu turēt atvērtu ilgāku laiku, tas var nebūt iespējams. CFD šāda laika ierobežojuma nav. Treideriem, kas vēlas paši izvēlēties darījuma ilgumu, CFD sniedz lielisku izvēles brīvību.
  • Mazāks instrumentu klāsts: nākotnes līgumu tirdzniecībā pieejams pietiekoši plašs instrumentu klāsts, taču tas nav salīdzināms ar CFD tirdzniecībā pieejamo milzīgo instrumentu klāstu.

Veic tirdzniecību ar pārliecību

Ekskluzīvi mācību materiāli visiem treideriem

 

Atšķirības starp CFD un fjūčeru līgumu tirdzniecību

Zemāk atrodamajā tabulā mēs esam apkopojuši galvenās atšķirības starp CFD un fjūčeru līgumiem, lai tu varētu izvērtēt un izvēlēties sev atbilstošāko instrumentu tirdzniecībai.

Fjūčeru tirdzniecība CFD tirdzniecība
Derīguma termiņš (mēneši, ceturkšņi) Parasti derīguma termiņa nav
Tiek tirgoti ar biržu starpniecību (CBOT, CME, NYMEX) Tiek tirgoti ar starpnieku (jūsu brokeris)
Pamatā esošais aktīvs nenonāk jūsu īpašumā Pamatā esošais aktīvs nenonāk jūsu īpašumā
Iespēja tirgot abos virzienos (pirkt un pārdot) Iespēja tirgot abos virzienos (pirkt un pārdot)
Iespēja tirgot, izmantojot kredītplecu Iespēja tirgot, izmantojot kredīttplecu
Pieejams mazāks instrumentu klāsts nekā CFD Iespēja tirgot vairāk kā 3000 instrumentus

Tālāk mēs sīkāk izskaidrosim svarīgākās atšķirības, tirdzniecībai izvēloties CFD vai fjūčerus.

Derīguma termiņš jeb rollover

Atšķirībā no akcijām vai CFD, nākotnes līgumiem ir līguma izpildes termiņš.

Tuvojoties izpildes termiņam, treiderim ir iespēja aizvietot šo līgumu ar jaunu (nākamo) fjūčera līgumu, tiesa šajā gadījumā būs jāmaksā rollover maksājums par līguma pārcelšanu. 

Gadījumā, ja šī pārcelšana netiks veikta, tad esošais līgums automātiski tiks izpildīts, un tā izpilde būs jums saistoša izpildes brīdī ar:

"Fizisku" līguma izpildi:

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja jūs būtu iegādājies jēlnaftas fjūčeru līgumu, līguma termiņa beigās jūs saņemsiet fizisku piegādi, atkarībā no līguma lieluma.

Šeit gan svarīgi minēt, ka lielākā daļa tirgoto fjūčeru līgumu neparedz fizisku piegādi, šī informācija vienmēr būs atrodama paša līguma informācijā.

Līgums ar skaidras naudas norēķinu:

Kā jau noskaidrojām, tas attiecas uz lielāko daļu nākotnes līgumu.

Iedomāsimies, ka jūs esat iegādājies DAX indeksa nākotnes līgumu, bet tas neparedz atkārtotu līguma pagarināšanu. Tas nozīmē, ka termiņa beigās summas starpība tiks ieskaitīta vai iekasēta no jūsu konta.

Punkta vērtība

Nākotnes līgumi tiek tirgoti līdzīgi kā CFD, jo cenas noteikšana, analīzes process un lēmumu pieņemšana ir līdzīgi.

Tomēr punkta vērtība DAX40 nākotnes līgumos būs ievērojami augstāka, nekā DAX40 CFD gadījumā.

Tirgojot DAX40 CFD ar Admirals starpniecību, viena punkta vērtība ir 1 eiro, bet minimālā līguma vērtība ir 0,10 eiro. Tomēr , ja jūs izvēlētos tirgot DAX 40 nākotnes līgumu, viena punkta vērtība būs 25 eiro - tātad atšķirība ir ievērojama.

Mini nākotnes līgums

Kas ir mini nākotnes līgums? Šis ir sākotnējā nākotnes līguma atvasinājums, kas ļauj tirgot nākotnes līgumus ar ievērojami zemāku risku.

FDAX tirdzniecības gadījumā punkta vērtība būs 25 eiro, tāpēc lielākajai daļai treideru šis instruments nav pieejams.

DAX mini fjūčera gadījumā, viena punkta vērtība būs 5 eiro. Tomēr viens no šī instrumenta trūkumiem ir tāds, ka tirgus likviditāte būs ievērojami zemāka.

Pieejamie fjūčeru tirgi

Sākotnēji fjūčeru tirgos tika tirgotas izejvielas un jēlnafta. Tomēr mūsdienās ir pieejami arī valūtu, Bitcoin un indeksu fjūčeru līgumi, kā arī opcijas.

Visi šie tirgi ir pieejami, izvēloties tirdzniecībai gan nākotnes līgumus, gan iepriekš jau pieminētos CFD.

Ir daži instrumenti, kas vienkārši nav pieejami fjūčeru līgumu tirgū. Piemēram, akcijas tiek kotētas akciju tirgū, tomēr tās var tirgot arī ar CFD starpniecību.

Nākotnes līgumu tirgus piedāvā tikai dažas no galvenajām valūtām, savukārt CFD piedāvā plašu globālo valūtu klāstu.

Protams, jo vairāk tirgos jūs tirgojat, jo vairāk informācijas jums ir jāņem vērā, piemēram, dažādas tirdzniecības stundas fjūčeru vai CFD gadījumā.

Visiem tirdzniecībai pieejamajiem fjūčeru tirgiem ir atšķirīgs atvēršanas un slēgšanas laiki (lai gan daži ir vienādi). 

Pasaulē vadošā vairāku aktīvu platforma


Stratēģijas nākotnes līgumu un CFD tirdzniecībā

Nākotnes līgumu tirdzniecībā nav nekā pārāk atšķirīga no citiem tirgiem. Protams, daudz vairāk jāzina par darījumu beigu termiņiem, kā arī risku pārvaldību un līgumu apjomiem, taču stratēģijas izstrādes process ir tāds pats. Lūk, vairākas nozīmīgākās lietas, kas jāņem vērā, sākot darbu ar nākotnes līgumu tirdzniecības stratēģijām:

❇️ kādu tirdzniecības stilu izmantot? Pastāv vairāki stili, no kuriem izvēlēties sev piemērotāko. Vai nākotnes līgumu dienas tirdzniecība būs īstais? Varbūt fjūčeru spreda tirdzniecība, vai fjūčeru opcijas? Liela nozīme stabilu tirdzniecības pamatu izveidē ir skaidram plānam;

❇️ kādos tirgos veikt tirdzniecību? Tirgot naftas fjūčerus? Vai varbūt citu izejvielu nākotnes līgumus? Atcerieties: katram nākotnes līgumam ir dažādi līguma lielumi un minimālie tirdzniecības apjomi;

❇️ kādas stratēģijas izmantot? Jūsu tirdzniecības stratēģija palīdz noteikt darījuma atvēršanas un slēgšanas parametrus. Lēmumu pieņemšanai var izmantot indikatorus vai vienkāršus cenas modeļus. Būtiskākais ir censties saglabāt pastāvību, tādējādi radot stabilu pamatu ceļā uz turpmākajiem panākumiem.

Papildu piemērotākā tirdzniecības stila, instrumenta un stratēģijas atrašanai, liela nozīme ir arī kvalitatīvai fjūčeru tirdzniecības platformai. Fjūčeru tirdzniecības platformu izvēle ir diezgan plaša, taču ieteicams izmantot tādu, kas piedāvā plašāku instrumentu klāstu, piemēram, CFD, valūtas, indeksus, izejvielas un akcijas. Lielāks pieejamo instrumentu klāsts ilgtermiņā var sniegt būtiskas priekšrocības.

CFD, fjūčeri un opcijas

Tagad, kad esam salīdzinājuši fjūčeru un CFD līgumus, apskatīsim opciju tirdzniecības priekšrocības.

Bet vispirms atbildēsim, kas ir opcijas jeb opciju līgumi?

Opcijas ir finanšu instruments, kas dod jums iespēju (nevis pienākumu) pirkt vai pārdot noteiktu instrumentu apjomā, par iepriekš noteiktu cenu, noteiktā datumā vai pirms tā. Ir divu veidu opcijas:

  • Pirkšanas opcija (CALL)
  • Pārdošanas opcija (PUT)

"Premium" ir opcijas iegūšanas izmaksas. Ja domājat, ka bāzes instrumenta cena pieaugs, iespējams, ir vērts izmantot pirkšanas iespēju. Tātad, ja cena palielinās, izmantojot pirkšanas opciju, varat to iegādāties par zemāku cenu nekā tā pašreizējā vērtība un gūt peļņu.

No otras puses, ja cena samazināsies, jūs zaudēsiet tikai to naudu, kas jums bija jāmaksā, lai iegūtu opcijas līgumu.

Opciju priekšrocības:

Opcijas līgums nav obligāti jāizpilda, sniedzot jums lielāku elastību. Jūs varat iegādāties opcijas pirkšanas vai pārdošanas līgumu - tas gadījumā, ja tirgus virzās paredzētajā virzienā.

Jūs varat arī atsaukt savu opciju un to neizmantot, bet par to jūs zaudēsiet samaksātos līdzekļus par opcijas iegādi.

Opciju trūkumi:

Opcijas piedāvā zināmu drošību ar iespēju pirkt vai pārdot bez saistībām.

Tomēr jāatceras, ka visiem šiem līgumiem ir noteikts beigu termiņš, kas ierobežo to izmantošanu, potenciāli zaudējot arī peļņas potenciālu no darījuma. Faktiski, ja jūsu opcija ir derīga tikai 24 stundas, jums būs jāizvēlas (vai jūs izmantojat savu opciju vai nē).

Ar ko sākt?

Pirms sākt fjūčeru vai CFD tirdzniecību reālajā kontā, noteikti būtu vērts apsvērt priekšrocības, kuras sniedz demo konts. Ar šī konta palīdzību, neriskējot ar personīgajiem līdzekļiem varēsiet apgūt gan fjūčeru, gan CFD tirdzniecību.

Demo konts sniedz iespēju tirgot ar virtuālajiem līdzekļiem reālā tirgus apstākļos. Tieši tāpēc mūsu demo kontus izmanto ne tikai iesācēji, bet arī paši pieredzējušākie treideri un privātie ieguldītāji, lai pārbaudītu sava tirdzniecības plāna un stratēģijas veiktspēju.

Lai atvērtu demo (mācību) kontu bez maksas, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera un varēsi sākt tirdzniecību pāris minūtēs!

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

Cita noderīga informācija

Par Admirals

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk kā 8000 finanšu instrumentiem, izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības programmas MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna: Sniegtie dati satur papildu informāciju attiecībā uz analīzi, prognozēm vai citiem datiem vai informāciju (turpmāk "analīzi"), kas publiskota Admirals mājaslapā. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, lūdzu, ņemiet vērā, ka:

  1. Analītika publicēta tikai informatīviem mērķiem un nav uzskatāma par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot kādu no finanšu instrumentiem.
  2. Jebkuru investīciju lēmumu klients veic pats. Admirals nav uzskatāms par atbildīgu jebkuru zaudējumu gadījumā, neskatoties uz to, vai lēmums ir vai nav balstīts uz analītiku.
  3. Jebkuru šādu analītiku sagatavo neatkarīgs analītiķis (turpmāk "Autors"), balstoties uz personīgo viedokli.
  4. Lai nodrošinātu klienta interešu aizstāvību, Admirals apstiprinājusi attiecīgas iekšējās procedūras, lai novērstu un pārvaldītu interešu konfliktus.
  5. Lai nodrošinātu analītikas avotu uzticamību, tiek izmantoti visi iespējamie saprātīgie līdzekļi, lai nodrošinātu, ka visi analītikas avoti ir uzticami un visa informācija ir pilnīga, Admirals negarantē šādas analītikas pareizību vai pilnību. Jebkuri minētie skaitļi, saistīti ar pagātnes rezultātiem, un nav attiecināmi uz nākotnes rezultātiem.
  6. Analītikas rezultāti nav uztverami kā garantija no Admirals puses, ka klientam būtu jāgūst peļņa no šīm stratēģijām vai ar tām saistītie zaudējumi būtu ierobežoti.
  7. Jebkurš vēsturisks sniegums, kas norādīts šajā publikācijā, nav uzskatāms kā garantija no Admirals puses jebkādam nākotnes cenu kustībām tirgū. Finanšu instrumenta vērtība var gan pieaugt, gan sarukt un šīs vērtības saglabāšana netiek garantēta.
  8. Analītikā iekļautās prognozes var tikt pakļautas papildus maksai, nodokļiem vai citām izmaksām, atkarībā no publikācijas. Admirals sniegto pakalpojumu izcenojumi ir publiski pieejami Admirals mājaslapā.

Finanšu instrumenti, kuru tirdzniecībā tiek izmantots kredītplecs (tajā skaitā cenu starpības līgumi) ir spekulatīvas dabas un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus!

TOP RAKSTI
Metālu tirgus: ieguldījumi metālos un to tirdzniecība
Covid-19 krīze un Krievijas iebrukums Ukrainā ar visām tā blakusefektiem ir būtiski mainījusi globālos izejvielu tirgus. Ne tikai naftas un gāzes, bet arī metālu cenas globālajos tirgos ir sasniegušas sen nebijušus augstumus. Un šeit īpaši var izcelt gan niķeli un varu, gan arī alumīniju, ku...
Viss par finanšu instrumentu tiešsaistes tirdzniecību internetā
Tiešsaistes tirdzniecība ir finanšu aktīvu apmaiņa tirgos, izmantojot interneta pieslēgumu, ar mērķi gūtu labumu no aktīva cenas starpības. ✺ Tiešsaistes tirdzniecībai nepieciešams tikai dators vai mobilā ierīce un labs interneta pieslēgums.✺ Ir svarīgi izvēlēties regulētu brokeri un...
Viss par WTI un BRENT naftas tirdzniecību pasaules tirgos
Ieguldījumus naftā var veikt dažādos veidos: tirgojot fjūčeru līgumus, cenas starpības līgumus (CFD), vai veicot ieguldījumus naftas sektora uzņēmumos vai ETF jeb biržā tirgotajos fondos. ✺ 2022. gada februārī Brent etalona jēlnaftas cena pirmo reizi kopš 2014. gada pieauga virs 100 U...
Skatīt visu