Viss par investīcijām zeltā un zelta tirdzniecību

Carolina Caro Mora
Vai vēlies ieguldīt zeltā? Šeit pastāv vairākas iespējas: jūs varat iegādāties fizisku aktīvu (dārgmetāla stieņus, monētas vai juvelierizstrādājumus) vai investēt tirgos, lai mēģinātu potenciāli gūt peļņu no zelta vērtības pieauguma, tam izvēloties atvasinātos finanšu instrumentus (CFD), uzņēmumu akcijas vai biržā tirgotos fondus.

Šajā rakstā mēs sniegsim plašāku informāciju par ieguldījumu un tirdzniecības iespējām, analizēsim zelta cenas attīstības dinamiku un faktorus, kas ietekmē zelta cenu pasaules tirgos.

Zelts pasaulē vienmēr ir bijis augstu novērtēts tā vērtības, ierobežotā apjoma un bagātās vēstures dēļ. Salīdzinot ar papīra naudu, monētām un citu veidu aktīviem, zelts vienmēr ir saglabājis savu vērtību un uzticamību, kļūstot par īpaši iecienītu aktīvu savas bagātības nodošanai nākamajām paaudzēm.

Lai gan zeltu plaši izmanto juvelierizstrādājumos un dažādās nozarē, piemēram, telefonu, datoru un citu elektronisko preču ražošanā, ekonomiskās nenoteiktības laikā tas pievērš gan investoru, gan investīciju fondu un pat valstu centrālo banku uzmanību. Patiesībā, tieši ekonomiskās un politiskās nenoteiktības apstākļos zelta cena visbiežāk pieaug, jo investori to izvēlas, kā "droša patvēruma" aktīvu (safe-haven asset) savam kapitālam.

Laika posms no 2000. līdz 2011. gadam bija ārkārtīgi veiksmīgs, zelta kumulatīvajai atdevei sasniedzot aptuveni 441%. Pavisam nesen Covid-19 izraisītās krīzes rezultātā, 2020. gada 7. augustā, zelta cena sasniedza vēsturiski augstāko līmeni t.i. aptuveni 2074 USD par unci, turklāt šis līmenis tika sasniegts arī 2022. gada martā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Veidi ieguldījumiem zeltā

Pamatā pastāv pieci veidi, ieguldījumiem zeltā:

Zelta akcijas Šis ir viens no visizplatītākajiem - zelta ieguves uzņēmumu akciju iegāde
Zelta ETF ETF jeb biržā tirgotie fondi, kas seko līdzi pamatā esošā aktīva, indeksa vai akciju groza vērtības izmaiņām 
Zelta nākotnes jeb fjūčera līgumi Fjūčera līgumi ir vienošanās starp divām pusēm, pircēju un pārdevēju, par aktīva, šajā gadījumā zelta, iegādi par fiksētu cenu nākotnē
Zelta opciju līgumi Zelta opciju līgums pircējam dod tiesības, bet ne pienākumu, pirkt vai pārdot pamatā esošo aktīvu par fiksētu cenu pirms vai noteiktā datumā nākotnē
Zelta CFD Cenas starpības līgumi (CFD) ļauj treideriem spekulēt ar pamatā esošā bāzes aktīva, šajā gadījumā zelta, cenu un potenciāli gūt peļņu gan no cenas kāpuma, gan krituma

Ar Admirals jūs varat ieguldīt zeltā, iegādājoties zelta ieguves uzņēmumu akcijas, ETF vai CFD. Tirdzniecībai varat izmantot arī zelta fjūčeru līgumus. Ja vēlaties izmēģināt tirdzniecību bezmaksas demo kontā, droši noklikšķini uz pogas zemāk:

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

Vai ir piemērots laiks ieguldīt zeltā?

Pēdējās desmitgadēs ir notikuši vairāki globāla mēroga ekonomiskie notikumi, kas ietekmējuši zelta cenas attīstību. To varam redzēt arī zemāk redzamajā grafikā.

Avots: Admirals MetaTrader 5 — GOLD, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 1997. gada 17. augusta līdz 2023. gada 22. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Deviņdesmitajos gados zelta cena bija salīdzinoši zema, ja raugāmies uz līmeņiem, kas ir bijuši sasniegti pēdējo divu desmitgažu laikā.

No brīža, kad sprāga "dot.com" burbulis 2001. gada martā, zelta cena pakāpeniski ir augusi, nodrošinot "drošu patvērumu" nenoteiktības apstākļos. Līdz ar pēdējo finanšu krīzi 2008. gadā, zelta cena pieauga gandrīz 9 reizes, 2011. gada augustā pārsniedzot 1900 USD atzīmi. 

Pēc vairāk nekā 10 gadu ilgas eksponenciālas izaugsmes, no 2011. gada augusta līdz 2015. gada decembrim, zelta vērtība kritās, kas bija skaidrojams ar FED monetāro politiku un pozitīviem uzlabojumiem globālajā ekonomikā. 2018. gada oktobrī zelta cenas atkal atguvās, parādoties ekonomiskās lejupslīdes pazīmēm, bet ar Covid-19 pandēmijas sākumu, 2020. gada augustā zelta vērtība sasniedza visu laiku augstāko cenas līmeni t.i. 2074 USD par unci zelta.

Pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā zelta cena atkal uzlēca, pietuvojoties tuvu visu laiku augstākajam līmenim. Sākot ar 2023. gada 22. martu, tirgiem reaģējot uz problēmām banku sektorā ASV un Eiropā, zelta cena jau atkal ir pieaugusi, pietuvojoties 2009. gada līmenim.

Avots: Admirals MetaTrader 5. GOLD, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2020. gada 10. februāra līdz 2023. gada 22. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Grafikā zemāk varam skaidri redzēt zelta cenas ralliju, kas sākās pēc Covid-19 pandēmijas sākuma 2020. gada martā, vērtsmetāla cenai pieaugot no aptuveni 1440 USD līdz 2074 USD par vienu unci. Sākot ar 2021. gadu nenoteiktība tirgos sāk mazināties, cenai atrodot atbalsta līmeni pie1677 USD.

Visu šo gadu cena svārstījās diapazonā no 1677 USD līdz 1924 USD. Tiesa pasaule piedzīvoja vēl vienu satricinājumu, 2022. gada februārī Krievijai uzsākot karu Ukrainā, kas veicināja zelta cenas strauju lēcienu, pietuvojoties 2074 USD atzīmei.

Pēc atgriešanās iepriekš minētajā cenas diapazonā, zelta cena jau atkal piedzīvoja korekciju 2023. gada marta sākumā, kas ir skaidrojams ar augsto un noturīgo inflāciju, procentu likmju straujo kāpumu un satricinājumiem ASV banku sektorā.

Vai zeltam izdosies caursist cenas pretestības līmeni pie 2009 USD, bet varbūt tā atgriezīsies iepriekšējā cenas diapazonā? Eksponenciālie mainīgie vidējie rādītāji šobrīd gan rāda, ka cenas augšupvērstā tendence joprojām saglabājas. 

Gadījumā, ja meklē iespējas papildināt savas zināšanas, droši vari apmeklēt mūsu bezmaksas tiešsaistes vebinārus, vienkārši noklikšķinot uz zemāk redzamā banera.

Bezmaksas tirdzniecības vebināri

Piesakies mūsu tirdzniecības ekspertu tiešsaistes vebināriem

Investīcijas zeltā un zelta tirdzniecība - kas ietekmē zelta cenu?

Zelta cenu ietekmē vairāki faktori un laika gaitā tie var mainīties. Lūk, daži no būtiskākajiem:

  • Ģeopolitiskie notikumi: pasaules ekonomikas grūtību laikā zelta vērtība visbiežāk pieaug, jo šādās situācijās investori parasti meklē iespējami drošākos aktīvus, kur noguldīt savu kapitālu, lai "pārziemotu" garākus vai īsākus nenoteiktības periodus tirgū. Zelts tiek uzskatīts par "drošā patvēruma" aktīvu ekonomisko, finanšu vai politisko krīžu laikā. To uzskatāmi apliecina gan COVID-19 krīze pasaulē, gan iepriekšējās ekonomiskās un finanšu krīzes.
  • Procentu likmes: lielākā daļa investoru un treideru finanšu tirgos meklē iespējas "likt savam kapitālam strādāt". Pieaugot procentu likmēm, investīcijas zeltā visbiežāk (bet ne vienmēr) zaudē savu pievilcību, jo investori var gūt lielāku peļņu no pieaugošām procentu likmēm citos aktīvos, piemēram, valūtās un obligācijās.
  • Globālie ekonomiskie dati: ņemot vērā, ka zeltu uzskata par drošā patvēruma aktīvu, jebkādas būtiskas izmaiņas pasaules ekonomiskajos datos var ietekmēt pieprasījumu pēc zelta. Piemēram, ja globālā ekonomika neaug tik ātri, cik investori to gribētu, tirgos var rasties bailes par ekonomikas palēnināšanos, kas motivētu investorus pārtraukt savas riskantākās investīcijas un izvēlēties drošā patvēruma aktīvus, piemēram, zeltu.
  • ASV dolāra valūtas kursa svārstības var būtiski ietekmēt zelta cenu. Iemesls? Zelts ir denominēts ASV dolāros. Ja ASV dolāra vērtība krīt, tad zelta cena pieaug un otrādāk.

Veic tirdzniecību ar pārliecību

Ekskluzīvi mācību materiāli visiem treideriem

 

Daži svarīgi atskaites punkti no vēstures

Zelts ir viena no senākajām valūtām zināmajā cilvēces vēsturē. Zelts izsenis ir bijis ārkārtīgi svarīgs pīlārs globālajā valūtu tirgū, līdz1971. gadā ASV prezidents Ričards Niksons pielika punktu zelta standartam.

1871. gads

Pēc Vācijas iniciatīvas zelts oficiāli ienāca starptautiskajā monetārajā sistēmā, ieviešot tā dēvēto "zelta standartu".

1929. gada krahs

Tādas valstis kā Apvienotā Karaliste un Skandināvijas valstis atteicās no šīs sistēmas 1929. gadā. Savukārt Amerikas Savienoto Valstu toreizējais prezidents Franklins D. Rūzvelts pieņēma likumu (Executive Order 6102), kas aizliedza iegādāties un turēt zeltu.

1944. gads

Zelta standarts savu īsto formu ieguva pēc Bretonvudsas vienošanās panākšanas, kad tika izveidota jauna pasaules ekonomiskā kārtība, kas nostiprināja ASV dolāru kā pasaules rezerves valūtu. Dolārs bija piesaistīts zeltam par 35 USD par unci.

1971. gads

Augošās inflācijas rezultātā, prezidents Ričards Niksons 1971. gada 15. augustā atsauca ASV no zelta standartu, kas ieviesa būtiskas ekonomiskās pārmaiņas, dramatiski ietekmējot zelta cenu visā pasaulē.

1980. gads

1980. gada 21. janvārī zelta cena strauji pieauga no 35 USD līdz 850 USD par unci (jeb USD 2398,21, ņemot vērā inflāciju).

2008. gads

Ņemot vērā globālo finanšu krīzi, zelta cena pieauga no 700 USD līdz 1924 USD, kas tika sasniegti 2011. gada beigās.

2020. gads

Ņemot vērā globālo pandēmiju, 2020. gada 7. augustā zelta cena sasniedza 2074 USD par unci. Kas ir tuvu tam līmenim, kuru cenas sasniedza pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā.

Kā tirgot zeltu vietnē MetaTrader

Kā iegādāties zeltu 4 vienkāršos soļos 

Ar Admirals jums ir iespēja iegādāties zelta ražotāju akcijas, ETF un zelta un zelta fjūčeru līgumus.

Lai atvērtu darījumu:

  • Atver kontu pie Admirals, lai piekļūtu savam Dashboard kontam; 
  • Noklikšķini uz “Tirgot”, lai atvērtu MetaTrader WebTrader platformu, vai lejupielādē tirdzniecības programmu, lai sāktu tirdzniecību demo vai reālajā tirdzniecības kontā; 
  • Atrodi vēlamo simbolu (piemēram GOLD) savā “Tirgus apskats” logā apakšā un ieveic attiecīgo simbolu grafika sadaļā; 
  • Izmanto viena klikšķa tirdzniecību vai arī atver darījuma izpildes logu, lai ievadītu visus nepieciešamos darījuma izpildes norādījumus. 

Reālā tirdzniecības konta atvēršanai, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera.

Tirgo Forex un CFD

Saņem piekļuvi vairāk nekā 40 valūtu pāru CFD, 24/5

 

Biežāk uzdotie jautājumi

Vai ieguldīt zeltā ir izdevīgi?

Ir daudz viedokļu par to, vai investīcijas zeltā ir izdevīgas. Zelta priekšrocība ir tā, ka tas ir unikāls aktīvs ar savām īpašībām un lomu globālajā finanšu sistēmā. Pirms investēt zeltā, ieguldītajam ir jāizprot tirgus situācija un faktori, kas ietekmē cenu tā brīža kontekstā, kas arī potenciāli ļaus noteikt, vai tas ir izdevīgs ieguldījums.

Kas ir labākais risinājums ieguldījumiem zeltā?

Nav tāda labāka veida ieguldījumiem zeltā: tas viss ir atkarīgs no jūsu paša interesēm, ieguldījumu mērķiem un riska tolerances. 

Kādas ir priekšrocības ieguldījumiem zeltā?

Starp priekšrocībām mēs varam minēt vairākas. Piemēram, tas ir veids, kā diversificēt riskus, tas piedāvā aizsardzību pret augstu inflāciju un nodrošina patvērumu tirgus nenoteiktības apstākļos.

Cita noderīga informācija

Par Admirals

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk kā 8000 finanšu instrumentiem, izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības platformas MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna: Sniegtie dati satur papildu informāciju attiecībā uz analīzi, prognozēm vai citiem datiem vai informāciju (turpmāk "analīzi"), kas publiskota Admirals mājaslapā. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, lūdzu, ņemiet vērā, ka:

  1. Analītika publicēta tikai informatīviem mērķiem un nav uzskatāma par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot kādu no finanšu instrumentiem.
  2. Jebkuru investīciju lēmumu klients veic pats. Admirals nav uzskatāms par atbildīgu jebkuru zaudējumu gadījumā, neskatoties uz to, vai lēmums ir vai nav balstīts uz analītiku.
  3. Jebkuru šādu analītiku sagatavo neatkarīgs analītiķis (turpmāk "Autors"), balstoties uz personīgo viedokli.
  4. Lai nodrošinātu klienta interešu aizstāvību, Admirals apstiprinājusi attiecīgas iekšējās procedūras, lai novērstu un pārvaldītu interešu konfliktus.
  5. Lai nodrošinātu analītikas avotu uzticamību, tiek izmantoti visi iespējamie saprātīgie līdzekļi, lai nodrošinātu, ka visi analītikas avoti ir uzticami un visa informācija ir pilnīga, Admirals negarantē šādas analītikas pareizību vai pilnību. Jebkuri minētie skaitļi, saistīti ar pagātnes rezultātiem, un nav attiecināmi uz nākotnes rezultātiem.
  6. Analītikas rezultāti nav uztverami kā garantija no Admirals puses, ka klientam būtu jāgūst peļņa no šīm stratēģijām vai ar tām saistītie zaudējumi būtu ierobežoti.
  7. Jebkurš vēsturisks sniegums, kas norādīts šajā publikācijā, nav uzskatāms kā garantija no Admirals puses jebkādam nākotnes cenu kustībām tirgū. Finanšu instrumenta vērtība var gan pieaugt, gan sarukt un šīs vērtības saglabāšana netiek garantēta.
  8. Analītikā iekļautās prognozes var tikt pakļautas papildus maksai, nodokļiem vai citām izmaksām, atkarībā no publikācijas. Admirals sniegto pakalpojumu izcenojumi ir publiski pieejami Admirals mājaslapā.

Finanšu instrumenti, kuru tirdzniecībā tiek izmantots kredītplecs (tajā skaitā cenu starpības līgumi) ir spekulatīvas dabas un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus!

TOP RAKSTI
Metālu tirgus: ieguldījumi metālos un to tirdzniecība
Covid-19 krīze un Krievijas iebrukums Ukrainā ar visām tā blakusefektiem ir būtiski mainījusi globālos izejvielu tirgus. Ne tikai naftas un gāzes, bet arī metālu cenas globālajos tirgos ir sasniegušas sen nebijušus augstumus. Un šeit īpaši var izcelt gan niķeli un varu, gan arī alumīniju, ku...
Viss par finanšu instrumentu tiešsaistes tirdzniecību internetā
Tiešsaistes tirdzniecība ir finanšu aktīvu apmaiņa tirgos, izmantojot interneta pieslēgumu, ar mērķi gūtu labumu no aktīva cenas starpības. ✺ Tiešsaistes tirdzniecībai nepieciešams tikai dators vai mobilā ierīce un labs interneta pieslēgums.✺ Ir svarīgi izvēlēties regulētu brokeri un...
Viss par WTI un BRENT naftas tirdzniecību pasaules tirgos
Ieguldījumus naftā var veikt dažādos veidos: tirgojot fjūčeru līgumus, cenas starpības līgumus (CFD), vai veicot ieguldījumus naftas sektora uzņēmumos vai ETF jeb biržā tirgotajos fondos. ✺ 2022. gada februārī Brent etalona jēlnaftas cena pirmo reizi kopš 2014. gada pieauga virs 100 U...
Skatīt visu