Viss par izejvielu tirgu un izejvielu tiešsaistes tirdzniecību

Admirals

Preču un izejvielu tirgus ir senākais tirgus pasaulē. Apmēram 4000 gadus pirms mūsu ēras Šumerā (mūsdienu Irākas teritorija) atradās viens no pirmajiem izejvielu tirgiem. Vietējie iedzīvotāji izmantoja māla "žetonus" kā norēķinu līdzekli preču un izejvielu tirdzniecībai. Līdzīgas norēķinu metodes tika izmantotas arī senajā Romā un pat 17. gadsimta Japānā, rīsu audzētāji pārdeva savus izejvielu krājumus, izmantojot "rīsu biļetes" norēķiniem par izejvielu iegādi.

Preču un izejvielu tirgus mūsdienu izpratnē tika izveidots 1848. gadā, kad tika dibināts Čikāgas Tirdzniecības panelis (CBOT). Mūsdienās tas ir viens no lielākajiem izejvielu tirgiem, kur satiekas izejvielu ražotāji, pasūtītāji, komercuzņēmumi, institūcijas un treideri.

Lai pilnībā izprastu preču un izejvielu tirgus uzbūvi, tirdzniecības pamatprincipus un citus ar preču un izejvielu tirdzniecību saistītus jautājumus, šajā rakstā apskatīsim sekojošas tēmas:

Apzināti vai neapzināti, bet katrs no mums ir cieši saistīts ar preču un izejvielu tirgu. Liela daļa cilvēku savu rītu nevar iedomāties bez tasītes tējas, kafijas vai iemīļotākā dzēriena. Liela daļa no mums apsilda savus mājokļus ar gāzi vai elektrību, tāpat mēs šos resursus izmantojam mājsaimniecībās ikdienā. Arī degviela tiek plaši izmantota, ne tikai, lai darbinātu savus auto, bet arī pārvietotos, veiktu piegādes un pat ražotu lielu daļu no ikdienā lietotajām ierīcēm.

Izejvielu cenas un to izmaiņas ietekmē valstu ekonomikas, uzņēmumu darbību un katru mājsaimniecību atsevišķi. No izejvielu cenas ir atkarīga preču un pakalpojumu cena, tās ietekmē inflāciju - bet tikai retais ir aizdomājies par investīciju veikšanu un peļņas gūšanu izejvielu tirgū.

Sāksim ar pašiem pamatiem - kas ir izejvielas un kā ir attīstījies izejvielu tirgus?

Īss ieskats izejvielu tirgus attīstības vēsturē?

Viens no izejvielu/preču agrākajiem tirdzniecības piemēriem ir rīsu tirdzniecība Ķīnā pirms 6000 gadiem. Vēl viens atskaites punkts varētu būt, kad šumeri, apmēram, 4000-4500 gadus pirms mūsu ēras sāka izmantot māla žetonus, lai iegādātos mājlopus. 

Nākotnes jeb fjūčeru līgumi, kuri ir pamatā mūsdienu izejvielu tirgum, tika ieviesti vien dažu gadsimtus atpakaļ. Par to dzimteni tiek uzskatīta Japāna, kurā 1710. gadā tika izveidota speciāli izveidota birža rīsu tirdzniecībai. Nākotnes līgumi jeb fjūčeri ir kontrakti, kas ļauj divām pusēm (pircējam un pārdevējam) vienoties par darījuma noslēgšanu nākotnē par konkrētu, iepriekš noteiktu cenu. Šī cena tiek noteikta neatkarīgi no izejvielas vai preces vērtības līguma dzēšanas dienā.

Vispazīstamākais vēsturisko preču fjūčeru tirdzniecības piemērs ir meklējams 1800. gados ASV, kad vidējo rietumu lauksaimnieki savus graudaugus nogādāja Čikāgā glabāšanai, pirms tos vajadzēja nosūtīt uz Austrumu Krastu. Tomēr, kamēr tie atradās noliktavā, šo graudu cenas varēja mainīties - to varēja izraisīt piedāvājuma vai pieprasījuma izmaiņas tirgū, kā arī dažādi blakus apstākļi, kuri siatīti ar izejvielu uzglabāšanu, dabas stihijām u.tt.

Lai novērstu ar cenas izmaiņām saistītos riskus, iesaistītās puses izveidoja nestandartizētus nākotnes līgumus, kas pārdevējam prasīja piegādāt noteiktu graudu daudzumu par saskaņotu cenu līguma termiņa beigu datumā. Apmaiņā pret šo pienākumu, pārdevējam tika samaksāta priekšapmaksa par graudiem.

Diemžēl šie nestandartizētie nākotnes līgumi nebija īpaši efektīvi, un pircējs uzņēmās lielāko daļu risku, jo pārdevējam tika veikta priekšapmaksa. Paturot to prātā, tika izstrādāti preču nākotnes līgumi, saglabājot nosacījumus, kas nosaka piegādājamo preci, derīguma termiņu un piegādes nosacījumus. Atšķirība bija tā, ka šie līgumi tika noslēgti, izmantojot centralizētu norēķinu "māju" - Čikāgas Tirdzniecības paneli (CBOT) - kas darījumā darbosies kā darījuma partneris gan pircējam, gan pārdevējam, tādējādi novēršot saistību neizpildes risku.

Nākamos simts gadus lauksaimniecības produkti bija galvenās preces, kuras tirgoja nākotnes līgumu biržās. Tomēr 1900. gadu vidū biržas pakāpeniski ieviesa kokvilnas, liellopu, mājlopu un dārgmetālus nākotnes līgumus.

Tikai 1970. gados sāka attīstīties jauni finanšu produkti, kas ļāva cilvēkiem spekulēt ar mainīgajām izejvielu cenām, nepērkot vai nepārdodot fiziskas preces.

Kas ir tirgojamās izejvielas?

Izejvielas ir pamata prece vai neapstrādāta izejviela, ko izmanto komerctirdzniecībā. Izejvielas parasti ir sarežģītāku preču vai pakalpojumu sastāvdaļa. Piemēram, cukuru un kakao, kā izejvielas izmanto dažādu pārtikas produktu ražošanā. Platīnu uz zeltu visbiežāk izmanto rotaslietu un elektronikas ražošana, bet jēlnaftu (WTI un Brent) benzīna, dīzeļdegvielas, krāsu u.c. preču ražošanā.

Izejvielas no citām precēm atšķir tas, ka tās ir savstarpēji aizstājamas un standartizētas, un to vērtību nosaka attiecīgā izejvielu birža. Tas nozīmē, ka neatkarīgi no tā, kurš preci ražo vai kur prece tiek ražota, divām ekvivalentām preces vienībām vairāk vai mazāk būs vienāda kvalitāte un cena. Tātad 500 gramiem cukura būs līdzīga cena neatkarīgi no tā, vai tas tiek ražots Indijā, Brazīlijā vai Taizemē.

Vēsturiski izejvielas tika tirgotas "uz vietas", kamēr mūsdienās izejvielu tirdzniecība pārsvarā norisinās tiešsaistē.

Šobrīd pasaules lielākie izejvielu tirgi ir:

 

Biržas nosaukums

Galvenie produkti un izejvielas, kas tiek tirgotas biržā

1

NewYork Mercantile Exchange

Energonesēji, Metāli un Vērtsmetāli

2

The Tokyo Commodity Exchange

Vērtsmetāli, Energonesēji

3

Dalian Commodity Exchange China

Lauksaimniecības izejvielas

4

Chicago Board Of Trade

Lauksaimniecības izejvielas, Metāli

5

London Metal Exchange

Metāli

6

Shanghai Futures Exchange

Metāli

7

Intl Petroleum Exchange UK

Energonesēji

8

Central Japan Commodity Exchange

Vērtsmetāli, Energonesēji, Metāli, Lauksaimniecības izejvielas

9

New York Board Of Trade

Lauksaimniecības izejvielas

10

Tokyo Grain Exchange

Lauksaimniecības izejvielas

11

Chicago Mercantile Exchange

Lauksaimniecības izejvielas

12

Euronext – Liffe, UK

Lauksaimniecības izejvielas

13

Osaka Mercantile Exchange

Lauksaimniecības izejvielas, metāli

14

Kansai Commodities Exchange

Lauksaimniecības izejvielas

15

Kansas City Board Of Trade

Lauksaimniecības izejvielas

16

Fukuoka Futures Exchange

Lauksaimniecības izejvielas

17

JSE Securities Exchange, South Africa Safex

Lauksaimniecības izejvielas

18

Yokohama Commodity Exchange

Lauksaimniecības izejvielas

19

Winnipeg Commodity Exchange

Lauksaimniecības izejvielas

20

Malaysia Derivatives Exchange Berhad

Lauksaimniecības izejvielas

21

Minneapolis Grain Exchange

Lauksaimniecības izejvielas

22

BM&F, Brazil

Lauksaimniecības izejvielas, Vērtsmetāli

23

Euronext – Paris

Lauksaimniecības izejvielas

24

MidAmerica Commodity Exchange

Lauksaimniecības izejvielas

25

Korea Futures Exchange

Vērtsmetāli

26

Euronext – Amsterdam

Lauksaimniecības izejvielas

27

Sydney Futures Exchange

Lauksaimniecības izejvielas, Energonesēji

28

Budapest Commodity Exchange

Lauksaimniecības izejvielas

29

Mercado A Termino De Rosario (Rofex)

Lauksaimniecības izejvielas

30

SIMEX, Singapore

Energonesēji

Avots: Eurek Hedge, tabulu sagatavojis Admirals

Izejvielu kategorijas tirdzniecībā

Parasti izejvielas tiek iegūtas, audzētas vai ražotas, un izejvielu tirgū tiek iedalītas četrās galvenajās kategorijās:

  • Lauksaimniecības izejvielas: tādas pamata preces kā cukurs, kokvilna, kafijas pupiņas, apelsīnu sula un vēl.
  • Enerģijas izejvielas: piemēram, nafta, dabasgāze, ogles.
  • Metālu izejvielas: tajā skaitā dārgmetāli, piemēram, zelts, sudrabs un platīns, bet arī tādi pamata metāli kā varš.
  • Mājlopu izejvielas: šī kategorija iekļauj cūkgaļu, liellopus un mājlopus kopumā, kā arī gaļas preces.

Vēl tirgotās izejvielas tiek iedalītas divās galvenajās grupās - "cietās izejvielas" un "mīkstās izejvielas". Cietās izejvielas lielākoties ir tās, kuras iegūst (zelts, eļļa utt.), bet mīkstās izejvielas ir lauksaimniecības preces vai dzīvnieku izcelsmes produkti (kvieši, sojas pupas, cūkgaļa, cukurs utt.).

Kā jūs varat iedomāties, dažas izejvielas tiek tirgotas daudz aktīvāk nekā citas. Piemēram, Feeder Cattle tirgū (liellopu tirgus) var iesaistīties tikai lauksaimnieks un attiecīgo produktu izplatīšanas ķēdes uzņēmums - kas ierobežo tirdzniecības apjomu. Faktiski, pamatojoties uz Trading View datiem, kopējais Feeder Cattle tirdzniecības apjoms 2019. gada septembrī bija 36 000 līgumu. Šis skaitlis norāda to, cik daudz līgumu ar tiesībām pirkt vai pārdot šos dzīvnieku izcelsmes produktus tika apgrozīti konkrētajā izejvielu tirgū.

Piemēram, naftas tirgū lielākie tirgus dalībnieki, kas tirgo konkrēto izejvielu ir:

  • privāti un valdības atbalstīti urbšanas uzņēmumi, naftas pārstrādes uzņēmumi, vairumtirgotāji un mazumtirgotāji;
  • aviosabiedrības, kas aktīvi nodarbojas ar naftas pirkšanu un pārdošanu, lai kontrolētu savas degvielas izmaksas; un
  • protams, spekulanti.

Saskaņā ar Trading View datiem kopējais jēlnaftas tirdzniecības apjoms 2019. gada septembrī bija gandrīz 14 miljoni līgumu - milzīga atšķirība, salīdzinot ar Feeder Cattle.

Desmit tirgotākās izejvielas pasaules biržās ir:

Pozīcija Izejvielas nosaukums
1 Jēlnafta WTI
2 Kafija
3 Dabasgāze
4 Zelts
5 Brent nafta
6 Sudrabs
7 Cukurs
8 Kukurūza
9 Kvieši
10 Kokvilna

Tagad apskatīsim dažas no visvairāk tirgotajām izejvielām detalizētāk:

10 tirgotākās izejvielas pasaules izejvielu tirgū

1.Brent jēlnafta

Neraugoties uz pēdējo gadu tendencēm tirgū, virzoties uz videi draudzīgiem risinājumiem, jēlnafta joprojām ir tirgotākā izejviela un viens no svarīgākajiem resursiem no kuras ir atkarīga globālā ekonomika. Jēlnafta ir izejviela ar kuru tiek darbinātas mūsu mašīnas, nodrošināti jūras un gaisa pārvadājumi, darbinātas iekārtas, to izmanto, lai sildītu mūsu mājokļus, ražotu mēslojumu lauksamniecībai (arī pesticīdus), ražotu medicīnas iekārtas un zāles, kā arī ražotu tik svarīgu izejmateriālu kā plastmasa.

Brent jēlnafta ir viens no diviem jēlnaftas veidiem, kurš tiek uzskatīts par globālā jēlnaftas tirgus etalonu jeb standartu. Brent jēlnaftu iegūst Ziemeļjūrā un to raksturo tās “vieglums” un “saldums.” Par vieglo jēlnaftu to uzskata tāpēc, ka tai ir zems blīvums un par saldu, jo tā satur mazāk sēru. Abas šīs īpašības nodrošina to, ka Brent etalona jēlnaftu ir vieglāk pārstrādāt un attīrīt, lai ražotu blakus produktus, piemēram, benzīnu.

Kas ietekmē Brent jēlnaftas cenu?

Tāpat kā jebkuru preču vai izejvielu tirgū, Brent jēlnaftas cena ir atkarīga no globālā tirgus piedāvājuma un pieprasījuma - tomēr nav noslēpums, ka tieši naftas cenas ir ārkārtīgi jutīgas pret ģeopolitiskajiem notikumiem, īpaši krīzēm.

Lai pilnībā sniegtu priekštatu par jēlnaftas tirgu un faktoriem, kuri ietekmē tās cenu globālajos tirgos, būtu nepieciešams atsevišķs raksts par šo tēmu, tāpēc šoreiz pievērsīsimies tikai dažiem faktoriem.

Sāksim ar iepriekš minēto globālā tirgus piedāvājumu un pieprasījumu. Šoreiz neņemsim vērā ģeopolitiskos notikumus, bet gan ekonomiku. Tātad, ja raugāmies no globālā piedāvājuma un pieprasījuma perspektīvas, ekonomikas izaugsmei ir nozīmīga loma attiecībā uz jēlnaftas cenu. 

Ekonomikai augot, pieprasījumus un piedāvājums pēc naftas palielinās, kas palielina naftas cenu globālajā tirgū. Ekonomikai augot, ir nepieciešami lielāki naftas resursi, lai apmierinātu tās vajadzības. Savukārt, ja ekonomika sarūk, arī naftas pieprasījums krītas, kas nozīmē lielāku jēlnaftas piedāvājumu un tās cenas lejupslīdi tirgū.

Globālo jēlnaftas piegāžu un ieguves apjomu pasaules tirgos lielā mērā nosaka Naftas eksportētājvalstu organizācija jeb OPEC, kas pēc būtības ir globālā jēlnaftas tirgus kartelis, kura dalībvalstis tiekas regulārās sanāksmēs, lai vajadzības gadījumā koriģētu dalībvalstu ieguves un ražošanas kvotas, kas vajadzības gadījumā ļauj OPCE valstīm izdarīt spiedienu uz naftas cenām pasaules naftas tirgos.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, Brent Crude, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2015. gada 7. jūnija līdz 2021. gada 3. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju!

2.WTI jēlnafta 

Jau tika minēts iepriekš, otrs globālais jēlnaftas standarts jeb etalons ir WTI jēlnafta (West Texas Intermediate). Tā tiek iegūta vairākās naftas ieguves vietās ASV un arī to raksturo jēlnaftas “vieglums” un “saldums”, tiesa WTI ir ar vēl mazāku blīvumu un sēra koncentrācijas līmeni nekā Brent jēlnaftas standartam, kas WTI padara vēl parocīgāku pārstrādei un īpaši degvielas/benzīna ražošanai.

Kas ietekmē WTI jēlnaftas cenu?

WTI jēlnaftas cenu globālajos jēlnaftas tirgos ietekmē tie paši faktori, kuri ietekmē Brent etalona jēlnaftas cenu. Vēsturiski WTI jēlnaftas cenu noteica iekšējais pieprasījums un piedāvājums ASV, un tikai ar laiku WTI nafta ieguva savu statusu kā globālā tirgus etalons un tā cena tika pielīdzināta Brent jēlnaftas cenai.

Viens no uzskatāmākajiem piemēriem, kā naftas cenas ietekmē globālie notikumi un pieprasījums, ir, apskatot Covid pandēmijas ietekmi uz tirgu, kad jēlnaftas cenas strauji kritās piedzīvojot tā dēvēto kontango efektu.

Ja vēlies uzzināt vairāk par naftas tirgu un tās cenas veidošanas principiem, vienkārši noklikšķini uz tēmas zemāk:

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, WTI Crude, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2015. gada 7. jūnija līdz 2021. gada 3. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju!

Dabasgāze

Dabasgāze ir svarīgs globālās enerģijas resurss, kas tiek uzskatīts par tīrāko fosilās enerģijas avotu. Dabasgāzei piemīt universālas īpašības un tā tiek plaši izmantota elektroenerģijas ieguvei un mājokļu apsildei, to arī izmanto kā izejvielu ķīmisko vielu, mēslošanas līdzekļu un ūdeņraža ražošanai u.c. 

Starptautiskā enerģētikas aģentūra (IEA) lēš, ka pieprasījums pēc dabasgāzes līdz 2040. gadam pieaugs par aptuveni 30%, uzsverot šī resursa globālo nozīmi.

Kas ietekmē dabasgāzes cenu?

Līdzīgi kā ar jēlnaftu, dabasgāzes pieprasījuma un cenas tendence lielā mērā ir atkarīga no ekonomiskās izaugsmes - pieprasījuma un piedāvājuma tirgū. Ekonomikai augot, ir nepieciešami lielāki dabasgāzes resursi, lai apmierinātu tās vajadzības, pieprasījums tirgū paaugstina dabasgāzes cenas un otrādi. Ekonomikai sarūkot, dabasgāzes cena var samazināties. 

Tāpat dabasgāzes cenu nosaka sezonalitāte, piemēram, pieaugot pieprasījumam pēc apsildes ziemas sezonās. To var ietekmēt arī tehnoloģiju attīstība, kas var palielināt dabasgāzes ieguvi. Cena globālajos tirgos var mainīties arī dabas katastrofu, ģeopolitisko notikumu un reģionālo konfliktu gadījumā, kas potenciāli var apdraudēt resursu piegādi.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, NGAS, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2015. gada 7. jūnija līdz 2021. gada 3. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju!

Zelts

Zelts ir dārgmetāls ar ārkārtīgi senu vēsturi, mūsdienās to galvenokārt izmanto juvelierizstrādājumu, elektronikas un pusvadītāju ražošanā. Tāpat tas tiek izmantots medicīnas un kosmosa industrijās, kā arī kā banku rezerves un investīciju aktīvs. 

Zeltu galvenokārt iegūst Ķīnā, Austrālijā, Krievijā un ASV. Desmit valstis ar lielākajām zelta rezervēm ir:

 

Valsts nosaukums

Rezervju apjoms (tonnas)

% no rezervēm **

1

Amerikas Savienotās Valstis

8 133,5

79,0%

2

Vācija

3 363,6

75,6%

3

Starptautiskais valūtas fonds (IMF)

2 814,0

 

4

Itālija

2 451,8

71,3%

5

Francija

2 436,0

65,5%

6

Krievijas Federācija

2 299,9

23,0%

7

Ķīna

1 948,3

3,4%

8

Šveice

1 040,0

6,5%

9

Japāna

765,2

3,2%

10

Indija

657,7

7,5%

** Pasaules zelta padomes aprēķinātā procentuālā daļa no kopējām ārvalstu rezervēm zeltā. Zelta rezervju vērtība tiek aprēķināta, izmantojot mēneša beigu LBMA zelta cenu, ko katru dienu publicē ICE Benchmark Administration. 2020. gada jūnijā zelta cenas mēneša beigās bija 1 768.1 USD par unci. Dati par citu rezervju vērtību ir ņemti no IFS tabulas "Kopējās rezerves mīnus zelts".

Avots: Pasaules Zelta padome, Tabulu sagatvojis Admirals.

Zelts tiek uzskatīts par “droša patvēruma aktīvu” (safe haven), jo tam ir tendence saglabāt savu vērtību, vai pat tai pieaugt ekonomisko un politisko krīžu vai nenoteiktības laikā. Ņemot vērtā, ka zeltu nav iespējams pavairot, tā vērtība ir bijusi kā garants, īpaši dažādu krīžu gadījumā, investoriem dodot priekšroku “droša patvēruma aktīviem,” piemēram, zeltam.

Kas ietekmē zelta cenu?

Ņemot vērā, ka zelts tiek uzskatīts par droša patvēruma aktīvu, zelta cenai ekonomiskās nenoteiktības apstākļos ir tendence pieaugt. Turklāt zeltu var izmantot investīcijām, lai pasargātu savu kapitālu no inflācijas vai valūtas devalvācijas - parasti zeltam un ASV dolāram, kas tiek uzskatīts par pasaules rezervju valūtu, ir negatīva savstarpējā korelācijas, kas nozīmē - ja ASV dolāra vērtība samazinās, tad zelta vērtība pieaug un otrādi.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, Gold, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2015. gada 5. jūlija līdz 2021. gada 3. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju!

Sudrabs

Atšķirībā no zelta, aptuveni puse no sudraba pieprasījuma tirgū rodas no konkrētā resursa nepieciešamības dažādos ražošanas sektoros, piemēram, saules paneļu un elektropreču ražošanā.

Tomēr, tāpat kā zelta gadījumā, lielu daļu no tirgus pieprasījuma veido juvelieri un investori. Lai gan arī sudrabs tiek uzskatīts par droša patvēruma aktīvu, tas netiek uzskatīts par vienlīdz drošu aktīvu investīcijām kā zelts, jo sudrabs plaši tiek izmantots ražošanā.

Kas ietekmē sudraba cenu?

Ņemot vērā, ka zelts tiek uzskatīts par droša patvēruma aktīvu, arī tā cenai ekonomisko krīžu laikā ir tendence pieaugt. Sudrabu visbiežāk iegūst no citu metālu rūdām, tas nozīmē, ka arī šo citu metālu cenas svārstības var ietekmēt sudraba cenu tirgū.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, Silver, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2015. gada 14. jūnija līdz 2021. gada 3. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju!

Varš

Varš ir ārkārtīgi svarīgs metāls mūsdienu globālajā tirgū. Ņemot vērā, ka tam ir lieliskas elektrības un siltuma vadītāja īpašības, to plaši izmanto elektronikas un celtniecības nozarēs. Čīle ir lielākais vara ražotājs pasaulē, 2019. gadā tā saražoja 28% no kopējā, globālā vara apjoma. Svarīgi, kaut arī mazāki spēlētāji ir Peru, Ķīna un ASV.

Kas ietekmē vara cenu?

Ņemot vērā, ka varš tiek plaši izmantots ražošanā un celtniecības nozarē, tā cena lielā mērā ir atkarīga no ekonomiskās izaugsmes un ražošanas apjoma konkrētos sektoros. Šī metāla cena bieži tiek uzskatīta par indikatoru ekonomikas stāvoklim un tendencēm.

Attīstības valstu tirgi ir ārkārtīgi atkarīgi no šī metāla un tās cenas globālajos tirgos, tas tāpēc, ka attīstības valstīm ir pieaugoša vajadzība pēc jaunu mājokļu, infrastruktūras būvniecības, kā arī elektronikas. Tieši tāpēc ekonomiskā situācija attīstības valstīs, var attiecīgi palielināt vai samazināt pieprasījumu pēc šī metāla, kas var potenciāli ietekmēt vara cenu globālajā tirgū.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, Copper, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2015. gada 14. jūnija līdz 2021. gada 3. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju!

Kafija

Fakts, ka ik dienu pasaulē tiek izdzerti 2.25 miljardi kafijas tasīšu, nevajadzētu rasties pārsteigumam, ka kafija ir starp tirgotākajām izejvielām pasaulē. Kafijas pupiņas tiek audzētas vairāk nekā 50 pasaules valstīs un tās lielākā ražotāja ir Brazīlija. 

Divas galvenās šķirnes, kas veido lielāko kafijas globālo tirgu ir arabika un robusta. Arabica parasti tiek uzskatīta par augstākas kvalitātes, tāpēc tās pieprasījums globālajos tirgos ir augstāks, veidojot aptuveni 60% no kopējā kafijas patēriņa.

Kas attiecās uz kafijas tirdzniecību, arabica kafijas cena parasti ir stabilāka, kamēr robusta cena kafijas tirgū ir daudz nestabilāka/svārstīgāka.

Kas ietekmē kafijas cenu?

Laika apstākļi ir tie, kas var spēcīgi ietekmēt mīksto izejvielu jeb lauksaimniecības izejvielu cenu globālajos tirgos. Nelabvēlīgi laika apstākļi var ietekmēt izejvielu piedāvājuma apjomu un līdz ar to arī cenu tirgū. Šī likumsakarība var darboties arī pretējā virzienā, liels izejvielu piedāvājums var samazināt to cenu globālajā tirgū.

Mīksto izejvielu cenu var ietekmēt arī augu slimības, ietekmējot ražu. Piemēram, 2012. gadā “Kafijas krūmu lapu rūsa” skāra vairākas kafijas pupiņu audzēšanas lielvalstis Latīņamerikā un Karību jūras reģionā - no tā izrietošie ražas zudumi izraisīja strauju piedāvājuma kritumu un cenu pieaugumu.

Vairāk nekā 65% no pasaulē saražotās kafijas nodrošina piecas valstis, tas nozīmē, ja kādā no šīm valstīm noteiktu apstākļu dēļ samazinās raža, vai arī notiek politiskie vai sociālie konflikti, tiek ietekmētas kafijas piegādes un tas var nekavējoties atsaukties uz tās cenu globālajos izejvielu tirgos.

Neraugoties uz augsto kafijas patēriņu pasaulē, tā tomēr netiek uzskatīta par pirmās nepieciešamības preci. Tas nozīmē, ka globālo pieprasījumu var ietekmēt arī ekonomikas stāvoklis.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, Arabica, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2015. gada 12. aprīļa līdz 2021. gada 3. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju!

Cukurs

Cukurs, kurš vēsturiski tika dēvēts arī par “balto zeltu,” pat mūsdienās ir viena no pieprasītākajām un tirgotākajām izejvielām globālajos tirgos. To pārsvarā izmanto pārtikas un dzērienu ražošanā, tomēr cukuru izmanto arī medicīnas iekārtu un skaistum kopšanas produktos. 

Kas ietekmē cukura cenu?

Neraugoties uz to, ka mūsdienās cukurs ir daudz pieejamāks nekā tas bija 16.-17.g.s., cukurs joprojām tiek uzskatīts par luksusa preci, kura vērtību ietekmē arī globālās ekonomikas stāvoklis.

Lielākajā daļā attīstīto valstu, ilgu laiku cukura izmantošana pārtikā un dzērienos ir uzrādījusi ievērojamu kāpumu, izraisot ievērojamas veselības problēmas sabiedrībā. Laika periodā starp 2001. gadu un 2018. gadu, cukura patēriņš pieauga no 123.454 milj. t. līdz 172.441 milj. t. 

Saasinoties veselības problēmām sabiedrībā un mainoties tendencēm, šobrīd cukura patēriņš globālajos tirgos ir nedaudz samazinājies un tiek prognozēts, ka tā pieprasījums ilgtermiņā varētu turpināt samazināties, kas provizoriski varētu samazināt cukura cenu globālajos tirgos ilgtermiņā.

Piemēram, Lielbritānija 2008. gadā pieņēma “cukura nodevu,” kas paredz uzlikt augstāku nodevu saldinātājiem dzērieniem ar augstu cukura saturu. Šādas nodevas ir piemērojušas virkne attīstīto valstu, lai samazinātu cukura patēriņu un tā negatīvo ietekmi uz sabiedrības veselību.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, White Sugar, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2015. gada 14. jūnija līdz 2021. gada 3. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju!

Kakao

Kakao ražošana galvenokārt ir koncentrēta Rietumāfrikā un Latīņamerikā. Rietumāfrika šobrīd saražo aptuveni 65% no pasaules kakao produkcijas. Lielākā daļa kakao pupiņu tiek tirgotas ASV dolāros (USD), tajā pašā laikā svarīgi pieminēt, ka dēļ Lielbritānijas koloniālā mantojuma, daļa no kakao pupiņām tiek tirgotas arī Lielbritānijas mārciņās (GBP).

Kas ietekmē kakao cenu?

Tāpat kā ar citām mīkstajām izejvielām, laika apstākļi spēlē nozīmīgu lomu kakao pupiņu piedāvājumā globālajam izejvielu tirgum. Piemēram, 2010. gadā “melno pākšu” slimības dēļ, tika zaudēts pusmiljons tonnu kakao pupiņu. Attiecībā pret iepriekšējā gada patēriņa apjomu, tas veidoja 11% no kopējā kakao pupiņu pieprasījuma.

Kā jau tika minēts sakumā, lielākā daļa no kakao pupiņām tiek izaudzētas Rietumāfrikā, kura diemžēl regulāri cieš no politiskām krīzēm, korupcijas vai sociāliem konfliktiem. Šie faktori var izraisīt problēmas piegāžu ķēdēs, būtiski ietekmējot kakao pupiņu cenu globālajos izejvielu tirgos.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, Cocoa, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2015. gada 8. marta līdz 2021. gada 3. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju!

Kokvilna

Lielākā daļa cilvēku, kas lasa šo rakstu, visticamāk, šobrīd ir uzvilkuši vismaz vienu apģērba gabalu, kurš izgatavots no kokvilnas.

Tomēr bez apģērba un mājsaimniecības piederumiem, kokvilnas sēklas plaši izmanto arī lopbarībā, no tām izgatavo eļļu, kuru vēlāk izmanto ziepju, margarīna, gumijas un plastmasas ražošanā. 

Linters, kas ir kokvilnas sēklās sastopamās šķiedras, tiek izmantotas arī medicīnisko pārsēju un banknošu izgatavošanā.

Indija, Ķīna un ASV ir trīs lielākās kokvilnas ražotājas pasaulē.

Kas ietekmē kokvilnas cenu?

Tāpat kā jebkuru citu lauksaimniecības preci, arī kokvilnas ražošanu var ietekmēt laika apstākļi.

Pēdējos gados Ķīna ir uzkrājusi ievērojamas kokvilnas rezerves, lai tiktu nodrošināts “drošības spilvens” krīzes vai papildu nepieciešamības gadījumā. Tas ir izraisījis kokvilnas cenu kāpumu Ķīnas tirgū. Tomēr, ja Ķīna izlems atbrīvoties no daļas vai visām kokvilnas rezervēm, tas var negatīvi atsaukties uz kokvilnas cenu globālajā izejvielu tirgū. No otras puses, ja Ķīna turpinās iesākto politiku, papildinot kokvilnas rezerves, tas varētu izraisīt globālu izejvielas deficītu un cenu pieaugumu.

ASV un citu valstu valdības šobrīd aktīvi subsidē kokvilnas audzēšanas nozari, kas ļauj uzturēt augstu izejvielas piedāvājumu un zemas cenas.

Nesen ir izskanējušas ziņas, ka Ķīna ražo kokvilnu izmantojot piespiedu darbu. Tas jau ir licis vairākām valstīm un uzņēmumiem boikotēt Ķīnā ražoto kokvilnu un pat ir izskanējuši aicinājumi par sankciju piemērošanu Ķīnai. Ņemot vērā, ka Ķīnas tirgus veido lielu daļu no globālā kokvilnas piedāvājuma, situācijas saasināšanās nākotnē var izraisīt cenu pieaugumu.

Avots: Admirals MetaTrader 5 Supreme Edition, Cotton, W1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2015. gada 19. aprīļa līdz 2021. gada 3. martam. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju!

Admirals klientiem pieejamās izejvielas tirdzniecībai?

Ar Admirals varat ieguldīt vai spekulēt izejvielu tirgū, izmantojot CFD 16 visvairāk tirgotajām izejvielām, kā arī ar 10 izejvielu CFD fjūčeriem. Pieejamo izejvielu CFD saraksts:

Lauksaimniecības izejvielas/preces:

  • Arabica kafija - (Coffee Arabica (1,000 lbs) CFD, cash (USD cents))- #ARABICA
  • Kakao - (US Cocoa (1 metric ton) CFD, cash (USD)) #COCOA
  • Kokvilna - (Cotton (1,000 lbs) CFD, cash (USD cents)) #COTTON
  • Apelsīnu sula - (Orange Juice (1,000 lbs) CFD, cash (USD cents)) #ORANGE.JUICE
  • Robusta kafija - (Coffee Robusta (1 metric ton) CFD, cash (USD) #ROBUSTA
  • Brūnais cukurs - (Raw Sugar (10,000 lbs) CFD, cash (USD cents)) #SUGAR.RAW
  • Baltais cukurs - (White Sugar (10 metric tons) CFD, cash (USD)) #SUGAR.WHITE

Enerģijas izejvielas:

  • Brent jēlnafta (BRENT Crude Oil (100 barrels) CFD, USD) - #BRENT
  • WTI jēlnafta - (WTI Crude Oil (100 barrels) CFD, USD) #WTI; #CRUDOIL
  • Dabasgāze (US Natural Gas (1000 MMBtu) CFD, USD) - #NGAS

Metālu izejvielas:

  • Zelts - (Gold (100 oz) CFD, USD) #GOLD
  • Varš - (Copper (1,000 lbs) vs US Dollar Cent CFD) #COPPER
  • Pallādijs - (Palladium (100 oz) vs US Dollar CFD) #PALLADIUM
  • Platīns - (Platinum (100 oz) vs US Dollar CFD) #PLATINUM
  • Sudrabs - (Silver (5000 oz) vs US Dollar CFD) #SILVER
  • Zelts pret Austrālijas dolāru (Gold (100 oz) vs Australian Dollar CFD) - #XAU/AUD

Admirals izejvielu tirdzniecībai piedāvātie CFD fjūčeru līgumi:

  • Arabica kafija - (Coffee Arabica (1,000 lbs) Futures CFD, USD cents) #ARABICA_
  • Kakao - (US Cocoa (1 metric ton) Futures CFD, USD) #COCOA_
  • Varš - (Copper (1,000 lbs) Futures CFD, USD cents) #COPPER_
  • Kokvilna - (Cotton (1,000 lbs) Futures CFD, USD cents) #COTTON_
  • Brent jēlnafta - (Brent Crude Oil (100 barrels) Futures CFD, USD) #CrudeOilUK_
  • WTI jēlnafta - (WTI Crude Oil (100 barrels) Futures CFD, USD) #CrudeOilUS_
  • Apelsīnu sula - (Orange Juice (1,000 lbs) Futures CFD, USD cents) #RANGE.JUICE_
  • Robusta kafija (Coffee Robusta (1 metric ton) Futures CFD, USD) #ROBUSTA_
  • Brūnais cukurs (Raw Sugar (10,000 lbs) Futures CFD, USD cents) #SUGAR.RAW_
  • Baltais cukurs - (White Sugar (10 metric tons) Futures CFD, USD) #SUGAR.WHITE_
  • Zelts - (Gold (100 oz) Futures CFD, USD (XAU_)) #XAU_

Ar ko sākt?

Viens no labākajiem veidiem, lai sāktu izejvielu tirdzniecību, ir izmantot tās priekšrocības, kuras sniedz demo (mācību) tirdzniecības konts.

Kas ir demo konts?

Demo konts ir viens no labākajiem veidiem, lai apgūt izejvielu tiešsaistes tirdzniecības pamatus. Brokeri parasti piedāvā iespēju ātri atvērt Demo kontu, ar kura palīdzību varat trenēties pirkt un pārdot izejvielas vai citus finanšu instrumentus, kā arī pierast pie tirdzniecības programmas. Demo konta iespējas ir tādas pašas kā reālajā tirdzniecības kontā, tikai nauda nav īsta un nepastāv risks zaudēt savus līdzekļus, kamēr vēl tikai mācaties.

Demo konta priekšrocības

Demo (mācību) tirdzniecības konts sniedz iespēju piekļūt finanšu tirgiem un simulēt reālo tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem. Citiem vārdiem sakot, demo kontā ir iespējams pārbaudīt sava tirdzniecības plāna un stratēģijas veiktspēju, atvērt tirdzniecības darījumus ar sevis izvēlētajiem finanšu instrumentiem, nepakļaujot riskam savus privātos līdzekļus.

Tirgojot ar virtuālajiem līdzekļiem demo kontā, ir iespējams apgūt ne tikai tirdzniecību ar izejvielām, bet arī vērtspapīriem, piemēram, uzņemuma akcijām un valsts obligācijām, valūtu pāriem, digitālajām valūtām, izejvielām kā arī ETF un akciju tirgus indeksiem.

Tirdzniecība ar virtuālajiem līdzekļiem reālos tirgus apstākļos un plašais finanšu instrumentu klāsts, ir viena no tām priekšrocībām, kāpēc Admirals demo kontus izmanto ne tikai iesācēji, bet arī paši pieredzējušākie treideri un privātie ieguldītāji.

Ja vēlies pārliecināties kā strādā demo konts, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera un sāc tiešsaistes tirdzniecību pāris minūšu laikā!

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

Nepieciešama palīdzība demo konta atvēršanai? Droši noskaties zemāk atrodamo video instrukciju, vai apmeklē mūsu YouTube kanālu, kur atradīsi ar citu noderīgu informāciju!

izvēlēties izejvielu tirgu?

Lai gan ir daudz iemeslu, lai uzsāktu izejvielu tirdzniecību, ir trīs iemesli, kas izejvielas padara par interesantu investīciju mūsdienu treideriem:

  1. pieaugošais pasaules iedzīvotāju skaits;
  2. inflācijas ierobežošana;
  3. portfeļa diversifikācija.

1.Iedzīvotāju skaita pieaugums?

Kopš divdesmitā gadsimta sākuma pasaules iedzīvotāju skaita pieaugums ir būtiski pieaudzis, un pasaules iedzīvotāju skaits ir sasniedzis 7,9 miljardus

Iedzīvotāju skaita pieaugums rada pieprasījumu pēc papildu infrastruktūras, kas varētu būtiski ietekmēt pieprasījumu gan pēc metāla, gan enerģijas izejvielām. Turklāt vairāk cilvēku nozīmē arī lielāku pārtikas preču pieprasījumu, kas ietekmē lauksaimniecības izejvielu cenas.

Galu galā vairāk cilvēku rada lielāku pieprasījumu, kas nozīmē, ka preču cenas ilgtermiņā, visdrīzāk, turpinās pieaugt.

2.Hedžēšana pret inflācija?

Inflācija ir cenu pieauguma temps, un tas nozīmē, ka šodienas naudai nākotnē būs mazāka pirktspēja. Runājot par izejvielām, tas nozīmē, ka turpmāk būs jāmaksā vairāk, lai nākotnē iegādātos tādu pašu izejvielu/preču daudzumu.

Investējot tieši izejvielās, zinoši treideri var pasargāt sevi no šī cenu pieauguma un nākotnē potenciāli gūt peļņu no izejvielu pārdošanas par augstāku cenu.

3.Portfeļa diversifikācija

Daudzi privātie investori kaut kāda iemesla dēļ, nav diversificējuši savus ieguldījumu portfeļus, pārsvarā savu kapitālu izvietojot tikai vērstpapīru tirgū, veicot ieguldījumus akcijās vai obligācijās.

Problēma ir tā, ka pēkšņi notiek tirgus lejupslīde (piemēram, nekustamā īpašuma vai akciju tirgū), jūsu portfelis tiks pakļauts ievērojamiem riskiem, kas visticamāk novedīs pie zaudējumiem. No otras puses, veicot portfeļa diversifikāciju, jums būs daudz vienkāršāk pārstrukturēt savu portfeli mainoties tirgus situācijai.

Ja ir radušies jautājumi par tirdzniecības plānu vai risku pārvaldību, vari bez maksas pievienoties Admirals vairāku līmeņu apmācību programmai. Mūsu tiešsaistes vebināros varēsi pilnveidot savas tirdzniecības stratēģijas, izprast tirdzniecības plāna izstrādes principus, kā arī apgūt akciju tirgu un akciju tirdzniecību u.c. jautājumus. Droši reģistrējies tuvākajam vebināram, vienkārši noklikšķinot uz zemāk redzamā banera - esam šeit, lai palīdzētu!

Bezmaksas tirdzniecības vebināri

Piesakies mūsu tirdzniecības ekspertu tiešsaistes vebināriem

 

Iespējamie instrumenti izejvielu tirdzniecībai un ieguldījumiem

A.Investīcijas fiziskās izejvielās/precēs

Viens no veidiem, kā ieguldīt izejvielās, ir doties tieši pie avota un iegādāties preces (piemēram, pirkt eļļu, zeltu vai cukuru). Laika gaitā, ja cenas pieaugs, jūs varētu atrast pārdevēju un nopelnīt cenas starpību.

Protams, vai tiešām jums ir iespējams meklēt un atrast eļļas vai cukura ražotāju, no kura iegādāties attiecīgos produktus? Pēc tam būs jāatrod arī pircējs jūsu precēm. Ak, un neaizmirsīsim, ka savas fiziskās preces jums būs arī jāuzglabā!

Cukura ražotāji to pārdod, sākot ar 50,8 tonnu apjomu. Tas ir apmēram astoņarpus reizes vairāk par ziloņa svaru. Vai jūs varētu uzglabāt tik daudz cukura? Maz ticams! Neaizmirsīsim arī par to, ka tirgus cenu svārstīgums izejvielām mēdz būt augstāks, salīdzinot ar akcijām un obligācijām, jo cenas ietekmē vairāk piedāvājuma un pieprasījuma problēmu.

Turklāt jums būs jāapsver savu izejvielu uzglabāšanas izmaksas. Ja jūs iegādātos dārgmetālus (par laimi, tie ir pieejami mazākā daudzumā nekā cukurs), jums būtu nepieciešama droša glabātuve, kas palielina investīciju izmaksas un sarežģītību.

B.Izejvielu fjūčeru tirdzniecība

Kā mēs apspriedām iepriekš, fjūčeri ir līgumi, ar kuriem pārdevējs nākotnē apņemas pircējam pārdot noteiktu preces daudzumu noteiktā dienā. Fjūčeru līguma pircējs vienojas par fiksētu cenu, par kuru termiņa beigās attiecīgā izejviela tiks pirkta/pārdota.

Vēsturiski, beidzoties fjūčeru līgumam, prece no pircēja nokļūst pie pārdevēja. Tomēr mūsdienās daudzi treideri izmanto fjūčerus kā spekulācija līdzekli, lai nopelnītu ar izejvielu cenu svārstībām, un viņi neplāno pārņemt īpašumtiesības, kad beidzas līguma termiņš.

Vienkārši, ja izejvielas cena paaugstinās starp līguma pirkšanas datumu un līguma derīguma termiņu, treideris var pārdot nākotnes līgumus ar peļņu. Ja cena krītas, treideris piedzīvos zaudējumus.

Viens no izejvielu fjūčeru tirdzniecības ieguvumiem ir kredītpleca jeb sviras finansējuma izmantošana, kas ļauj treideriem atvērt lielākas pozīcijas, nekā to varētu izdarīt ar paša kapitālu. Piemēram, ja tiek piedāvāts nākotnes līgums ar kredītplecu 1:10, tas nozīmē, ka treideris par vienu dolāru var iegādāties attiecīgo izejvielu 10 dolāru vērtībā. Kredītplecs var palielināt gan peļņu, gan zaudējumus.

Kaut arī sviras finansējums var padarīt fjūčeru tirdzniecību pievilcīgu jauniem treideriem, fjūčeru tirdzniecība ir ļoti sarežģīta, jo ir daudz faktoru, kas jāņem vērā, izvērtējot tirgus cenas un prognozējot virzienu, kurā tās varētu virzīties. Piemēram, līdztekus pašreizējās cenas aplūkošanai ir svarīgi ņemt vērā arī glabāšanas izmaksas un procentu likmes, kā arī šo faktoru potenciālo ietekmi uz izejvielu cenām.

C.Izejvielu opciju tirdzniecība

Tāpat kā fjūčeri, opcijas ir vēl viens atvasināts finanšu instruments, kas ļauj spekulēt ar izejvielu mainīgo vērtību, nepērkot pašu izejvielu. Arī opciju tirdzniecībā ir pieejams kredītplecs.

Ir divu veidu opcijas - "Call" un "Put".

Pirkšanas iespēju līguma ("Call") īpašniekam ir tiesības, bet ne pienākums pirkt izejvielu nākotnes līgumu par noteiktu cenu (realizācijas cenu) noteiktā datumā (termiņa beigām) vai pirms tā. Turpretī pārdošanas iespējas līguma ("Put") īpašniekam ir tiesības, bet ne pienākums pārdot nākotnes līgumus par minimālo cenu termiņa beigu datumā vai pirms tā.

Ja nākotnes līguma cena kļūst augstāka par realizācijas cenu, pirkšanas opciju var pārdot ar peļņu. Pārdošanas opcijas loģika ir pretēja - lai gūtu peļņu, nākotnes līguma cenai ir jākļūst zemākai par realizācijas cenu.

Tas nozīmē, ka opciju treideriem jāapsver ne tikai, kā mainīsies tirgus cenas, bet arī šo izmaiņu laiks.

D. Izejvielu ETF

ETF jeb Biržā tirgotie fondi iegulda konkrētā finanšu aktīvu grupā. Pēc tam kā treideris jūs varat investēt šajos fondos, izmantojot brokeri vai biržu.

Lielāko popularitāti iemantoja ETF, kas iekļauj akcijas, tomēr daži ETF fondi iegulda arī fiziskās precēs, piemēram, zelta stieņos, bet citi investē izejvielu nākotnes līgumos vai opcijās.

Paturot to prātā, ar ETF tirdzniecību saistītie riski atspoguļo tajos ietverto aktīvu risku. ETF fondi, kas iegulda fiziskās izejvielās, uzņemsies līdzīgus riskus, kā tie investori, kas paši iegādājas fiziskas izejvielas/preces, savukārt tie, kas iegulda fjūčeros, uzņemas tieši ar fjūčeru iegādi saistītus riskus.

Viena no galvenajām ETF investīciju priekšrocībām ir dažādība, kas rodas, ieguldot diversificētos aktīvos, izmantojot fondu, nevis izvēloties atsevišķus aktīvus, kuros ieguldīt. Tomēr tas var arī nozīmēt, ka jūs palaižat garām lielas svārstības, kas notiek atsevišķās precēs.

E. Ar izejvielām saistītu uzņēmumu akcijas

Teorija ir tāda, ka šo uzņēmumu ieņēmumi ir saistīti ar attiecīgo izejvielu cenu, kuru viņi pārdod - ja izejvielas/preces cena palielinās, tad arī uzņēmuma ieņēmumiem un tā akciju cenai vajadzētu pieaugt.

Šīs pieejas sarežģītība slēpjas papildu faktoros, kas var ietekmēt uzņēmuma darbību un akciju cenu. Tie ietver:

  • tirgus konkurenci;
  • uzņēmējdarbības izmaksas;
  • procentu likmes;
  • vietējās ekonomikas veiktspēju;
  • cenu/ieņēmumu pieaugums/sarukums.

Zemāk atradīsi tēmas, kuras varētu palīdēt uzlabot zināšanas par akciju tirgu un ieguldījumiem akcijās.

Šajā gadījumā, lai piekļūtu pasaulē lielākajām fondu biržām un iegādātos tajās tirgotos finanšu instrumentus (piemēram, akcijas un ETF), ir jāatver vērtspapīru jeb ieguldījumu konts pie sevis izvēlēta finanšu tiešsaistes brokera. Kāpēc ir nepieciešams brokeris? Privātajam investoram bez lieliem finanšu līdzekļiem nav iespējams piekļūt finanšu tirgiem "pa tiešo", tirgus ir organizēts tā, ka lielākie biržu klienti ir investīciju bankas un citi spelētaji, kuri cita starpā nodrošina arī pakalpojumus tiešsaistes brokeriem, kuri šajā gadījumā darbojās kā starpnieks starp investoru un tirgu.

Tāpēc jebkuram, kurš vēlās iegādāties vērstpapīrus, ir jāatver attiecīgais vērtspapīru konts pie brokera, kurš nodrošinās iespēju iegādāties un turēt iegādātos finanšu vērstpapīrus.

Piemēram, atverot Invest.MT5 kontu pie Admirals, jums būs iespēja piekļūt Ņujorkas, Nasdaq, Londonas, Frankfurtes, Amsterdamas (Euronext), Tokijas, Austrālijas (ASX) un citām lielākajām fondu biržām. Mūsu klientiem ir iespēja veikt reālus ieguldījumus vairāk nekā 4000 uzņēmumu akcijās un biržā tirgotajos fondos (ETF), par to saņemot dividendes no ieguldītā akcijās vai fondu daļās.

Ar Invest.MT5 kontu varēsi iegādāties arī Tesla, Microsoft, Total, Daimler, Apple, BMW, Airbus, Siemens un daudzu citu uzņēmumu akcijas, ieguldīt valstu un korporatīvajās obligācijās, visdažādāko sektoru ETF un pasaules lielākajos un nozīmīgākajos indeksos - tajā skaitā DAX 30 un S&P 500

Lai atvērtu ieguldījumu kontu pie Admirals, vienkārši noklikšķini uz zemāk redzamā banera un aizpildi konta atvēršanas elektronisko veidlapu.

Ieguldi pasaulē populārākajos instrumentos

Tūkstošiem akciju un ETF rokas stiepiena attālumā

 

F. Izejvielu CFD tirdzniecība

Tāpat kā opcijas un nākotnes līgumi, CFD (cenu starpības līgumi) ir vēl viens atvasināts finanšu instruments, ko var izmantot izejvielu tirdzniecībā.

CFD ļauj treideriem spekulēt ar mainīgajām izejvielu un citu aktīvu cenām, nekad neiegādājoties attiecīgo aktīvu. Sākotnēji tos izstrādāja divi UBS Warburg investīciju baņķieri 1990. gadu sākumā, Londonā.

Būtībā CFD ir līgums starp divām pusēm - treideri un brokeri. Līguma beigās abas puses apmainās ar starpību starp aktīva cenu brīdī, kad puses noslēdza līgumu, un aktīvu cenu līguma beigās.

Tātad, ja jūs atvērtu pirkšanas darījumu ar zelta CFD, kad zelta cena bija 1525$, un aizvērtu darījumu pēc tam, kad zelta cena pieauga līdz 1550 USD, jūs gūtu peļņu no zelta cenas starpības 25$ apmērā. Ja cena nokristu līdz 1500 USD, jūs varētu slēgt darījumu ar zaudējumiem 25$ apmērā. Vienkārši izsakoties, treideris saņem vai maksā starpību starp viņu tirgotās izejvielas sākuma un beigu cenu.

Pozīciju atvēršanas un aizvēršanas vienkāršība, salīdzinot ar citiem tirdzniecības instrumentiem, piemēram, opcijām un fjūčeriem, ir tikai viens no iemesliem, kāpēc izejvielu CFD tirdzniecība ir ļoti populāra. Tas nenozīmē, ka tas ir viegli, taču pastāv konkrētas priekšrocības, piemēram:

  • Kredītplecs - klienti ar statusu "Privāts klients" var atvērt pozīcijas ar kredītplecu 1:20. Treideri ar statusu "Profesionāls klients" tirgot pozīcijas ar kredītplecu līdz pat 1:500.
  • 24/5 tirdzniecība - treideri var atvērt darījumus divdesmit četras stundas dienā un piecas dienas nedēļā, izmantojot dažādu izejvielu piedāvājumu visā pasaulē.
  • Nekādas komisijas maksas - treideri var pirkt un pārdot finanšu instrumentus bez komisijām ar minimālo depozītu tikai no 200€!
  • Peļņa neatkarīgi no tirgus virziena - Nopelniet no augošā un krītošā tirgus - ja, protams,prognozēsiet pareizo virzienu! Pretējā gadījumā varat piedzīvot zaudējumus.

Tirgojot izejvielu CFD ar Admirals, pastāv vēl papildu priekšrocības, piemēram:

  • Zemas tirdzniecības izmaksas, ieskaitot spredu no 0 punktiem.
  • Kvalitatīvs analītikas portāls, kas ietver ziņu plūsmu no Dow Jones Newswires ar līdz pat 850 rakstiem dienā, tirgus noskaņojuma indikatorus, ekonomisko kalendāru un vēl.
  • Negatīvas bilances aizsardzības politika, kas nozīmē, ka, ja jūsu konta bilance nokrīt zem 0, Admirals to atgriezīs uz 0, lai nerastos nekādi parādi.
  • Piekļuve pasaulē populārākajām tirdzniecības platformām MetaTrader 4 un MetaTrader 5.

Pasaulē vadošā vairāku aktīvu platforma


 

Ja nepieciešama palīdzība MetaTrader 5 tirdzniecības programmas lejupielādei un uzstādīšanai, vienkārši noskaties zemāk atrodamo video pamācību.

Izejvielu CFD tirdzniecības piemēri

Ar CFD jūs varat gan pirkt, gan pārdot izejvielas, kas nozīmē, ka jūs varat nopelnīt gan tirgus lejupslīdes, gan augšupejas laikā. Kā jau minējām iepriekš, būtiska priekšrocība ir arī kredītplecs, kas ļauj atvērt lielākas pozīcijas, nekā to varētu ar oriģinālo kapitālu.

Apskatīsim izejvielu tirdzniecības piemēru. Jūs prognozējat, ka Brent jēlnaftas cena samazināsies, tāpēc pieņemat lēmumu atvērt pārdošanas darījumu jeb īso pozīciju. Būtībā jūs atvērtu darījumu par vienu cenu un ja Brent jēlnaftas cena kristu, jūs varētu aizvērt darījumu un nopelnīt cenas starpību.

Šajā piemērā Brent jēlnaftas tirgus cena ir 72,16$ par barelu. Viena lote (CFD standarta izmērs) ir 1000 bareli. Tāpēc vienas Brent lotes vērtība būtu 7216$.

Pieejamais kredītpleca līmenis ir 1:10, tāpēc, lai atvērtu Brent jēlnaftas tirdzniecību ar vienu loti jeb 7216$, jums tirdzniecības kontā jābūt vismaz 722$. (7216$ / 10 = 722$).

Ja jūs atvērtu izejvielas īso pozīciju pie cenas 72,16$ un pēc tam to aizvērtu par cenu 56,60$ par barelu, starpība starp tirdzniecības sākuma cenu un tirdzniecības noslēguma cenu būtu 15,56$.

Avots: Brent jēlnaftas dienas (D1) grafiks, Admirals MetaTrader 5. Atruna: Grafikam ir tikai ilustratīva nozīme, un tas nav aicinājums pirkt vai pārdot Admirals piedāvātos finanšu instrumentus (CFD, ETF, akcijas). Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Lai aprēķinātu savu peļņu, jums šī cenu starpība jāreizina ar tirdzniecības apjomu un viena punkta svārstības vērtību. Dažādām precēm atšķiras gan līguma apjoms, gan punktu vērtība, tāpēc ir svarīgi tos iepriekš zināt.

Šajā gadījumā tika tirgota viena lote jeb 100 bareli Brent jēlnaftas. Un viena punkta (0,01) svārstības vērtība ir 0,90$. No tā varam aprēķināt peļņu:

  • (72,16 - 56,60) x 100 x 0,90$
  • 15,56 x 100 x 0,90$ = 1400,40$

Tātad jūs ar tirdzniecību varētu nopelnīt 1400,40$! Tikai atcerieties, ka, ja Brent jēlnaftas cena būtu pieaugusi, nevis kritusi, jūsu kontā būtu zaudējumi.

Jūs varat uzzināt vairāk par šo formulu mūsu rakstā par CFD tirdzniecību. Jūsu peļņas/zaudējumu aprēķināšanas formula ir vienāda visām precēm - cenu starpība x līguma apjoms x viena punkta svārstības vērtība. Tikai atcerieties, ka līguma apjoms un punktu svārstības vērtība katram instrumentam ir atšķirīga, tāpēc darījumi, pamatojoties uz savu tirdzniecības stratēģiju, jāizvērtē individuāli.

Izejvielu tirdzniecības izmaksas

Svarīgi paturēt prātā, ka jūsu tirdzniecības peļņa nav tikai atšķirība starp darījuma atvēršanas un aizvēršanas cenu - jums jāņem vērā arī tirdzniecības izmaksas.

Tirgojot izejvielu/preču CFD, jāņem vērā trīs iespējamās izmaksas:

  • Spredi: spreds ir starpība starp finanšu instrumenta pārdošanas (bid) un pirkšanas (ask) cenu. Piemēram, ja zelta bid cena ir 1491,58$ un ask cena ir 1491,78$, tas ir 0,20$ spreds. Lai darījums būtu rentabls, tam jānopelna vismaz šī starpība - spreds.
  • Swap: ja atstājat darījumus atvērtus pa nakti, pozīcijai 23:59 tiks piemērots swap, kas var būt gan pozitīvs, gan negatīvs. Sīkāku informāciju par swap likmēm iespējams atrast MetaTrader platformā.
  • Komisijas: daļai instrumentu tiek piemērotas arī komisijas, bet tas attiecas uz Invest.MT5 un Zero.MT4 kontiem. Trade.MT4 kontā MetaTrader 5 platformā varat tirgot izejvielas un citus instrumentus bez papildu komisijām!

Tātad, lai aprēķināto gala peļņu, vajadzēs iekļaut arī iepriekš minētās tirdzniecības izmaksas.

Kā uzlabot izejvielu tirdzniecības rezultātus?

Mēs esam iepazīstinājuši ar izejvielām un dalījušies ar dažādiem veidiem, kā tās varat tirgot. Tomēr mēs neesam pastāstījuši par to, kas nepieciešams, lai veiksmīgi investētu vai tirgotu ar izejvielām.

Lai arī nav nekādu garantiju, ir vairākas lietas, kuras varat darīt, lai uzlabotu savas peļņas iespējas, tirgojot izejvielas/preces. Tajā skaitā:

  1. iegūstiet papildu zināšanas;
  2. analizējiet tirgus stāvokli;
  3. pārvaldiet savus riskus;
  4. diversificējiet investīciju portfeli.

1. Iegūstiet papildu zināšanas

Tirdzniecības sākšanai ir pieejams plašs resursu klāsts, ieskaitot bezmaksas online seminārus, klātienes seminārus, kursus, informatīvus un analītiskus rakstus.

Demo konts arī ir labs veids, kā apgūt finanšu instrumentu tirdzniecību - it īpaši, ja runa ir par darījumu atvēršanas un aizvēršanas mehāniku, kā arī sveču grafiku izpratni. Tomēr Demo konts nevar gūt pieredzi ar īstu tirdzniecības psiholoģiju un līdzekļu pārvaldību, tāpēc ir svarīgi pāriet uz reālo tirdziecības kontu, kad jūtaties tam gatavs.

2. Veic izejvielu tirgus analaīzi

Lai varētu darījumos gūt peļņu, svarīgi ir saprast iemeslus, kāpēc jūs vispār veicat šos darījumus. Kāpēc uzskatāt, ka izejvielas cena pieaugs vai samazināsies?

Lielākā daļa izejvielu analīzes iedalās divās kategorijās: undamentālā analīze un tehniskā analīze.

Fundamentālā analīze ir vērsta uz tādu ekonomisko faktoru analīzi, kas varētu ietekmēt dažādu izejvielu cenu - it īpaši to, kas attiecas uz piedāvājumu un pieprasījumu, kā jau iepriekš rakstījām. Treideri bieži vien pievērš uzmanību:

  • Makroekonomiskajiem datiem, piemēram, IKP, bezdarbam un mazumtirdzniecības tendencēm. Tie visi ir ekonomikas izaugsmes indikatori un bieži vien ir saistīti ar rūpniecības izejvielu cenu.
  • Dažādu preču pēdējā tirgus spēkam, kas ietekmē arī pieprasījumu pēc šīm precēm.
  • Pieprasījuma līmenim, ko var novērtēt tādos ziņojumos kā "USDA's Cattle on Feed report" Šis ziņojums norāda uz liellopu nākotnes pieprasījumu un var sniegt ieskatu liellopu cenas svārstībās.
  • Tirgus cikliem, piemēram, tam, vai tirgos pastāv augšupejas (bullish) trends vai arī lejupejas (bearish) trends. Tas ietver ilgtermiņa ekonomiskās situācijas analīzi, izmantojot šodienas datus.
  • Mainīgai politikai lielākajās ekonomikās un tam, kā politiskie lēmumi varētu ietekmēt izejvielu pieprasījumu.

Kā redzat, ir daudz faktoru, kas jāpatur prātā! Un, ja neesat pilnas laika treideris ar analītiķu komandu savā rīcībā, var izrādīties grūti izsekot ģeopolitiskās situācijas līkločiem.

Tāpēc daudzi treideri izmanto tehnisko analīzi, lai palīdzētu pieņemt lēmumus par tirdzniecības darījumiem. Kas tad ir izejvielu tirgus tehniskā analīze? Tas ir analīzes veids, kas vienkārši aplūko modeļus un indikatorus konkrētas izejvielas cenas grafikā, lai pēc tam izvirzītu nākotnes cenas prognozes.

Piemēram, treideru vidū populārs indikators ir slīdošie vidējie (moving averages), jo tie palīdz noteikt kopējo tirgus trendu jeb tendenci. Būtībā indikatori aprēķina treidera izvēlētu periodu skaitu iepriekšējo slēgšanas cenu, lai atrastu "vidējo" tirgus cenu. Pēc tam šī līnija tiek atspoguļota grafikā, lai treideris vēsturiski varētu redzēt vidējo cenas tendenci.

Avots: #NGAS, D1 - Admirals MetaTrader 5. Atruna: Grafikam ir tikai ilustratīva nozīme, un tas nav aicinājums pirkt vai pārdot Admirals piedāvātos finanšu instrumentus (CFD, ETF, akcijas). Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Iepriekš redzamajā grafikā sarkanā slīdošā vidējā līnija atspoguļo pēdējo piecdesmit periodu vidējo vērtību. Zaļā līnija norāda pēdējo simts periodu vidējo vērtību. Jūs pamanīsiet, ka tad, kad cenas sveces ir zem MA(50) un pats MA(50) atrodas zem MA(100), tirgus cenai piemīt lejupejoša tendence un cena lejup virzās salīdzinoši ātrāk. Šāda parādība ir bieži sastopama lielākajā daļā finanšu tirgu par piecdesmit slīdošo vidējo un tas ir zem simts mainīgā vidējā, cenām ir tendence paātrināties zemāk. Tas ir bieži sastopams gadījums lielākajā daļā tirgu. Šis ir tikai viens no daudziem bezmaksas indikatoriem, kurus varat izmantot Admirals MT5 platformā.

Šajā gadījumā varam teikt, ka pārdevēji kontrolē zelta tirgu. Lai gan, iespējams, nevarēsim zināt galveno iemeslu, kas izraisa cenas lejupslīdi, tehniskās analīzes rīki palīdzēs izprast svārstību statistisko iespējamību un to izmantot, lai gūtu peļņu. Piemēram, varat izmantot cenas darbības (price action) principus, kas attiecas uz japāņu sveču grafiku, lai iegūtu priekšstatu par nākotnes svārstībām.

Avots: #NGAS, D1 - Admirals MetaTrader 5. Atruna: Grafikam ir tikai ilustratīva nozīme, un tas nav aicinājums pirkt vai pārdot Admirals piedāvātos finanšu instrumentus (CFD, ETF, akcijas). Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Grafikā dzeltenās figūras izceļ dažādus cenas virziena maiņas modeļu piemērus, kurus bieži vien izmanto treideri. Šie modeļi parāda pircējus, kas mēģina virzīt tirgus cenu augstāk, bet pēc tam pārdevējiem izdodas "iekļūt" tirgū un pārņemt kontroli par cenu, virzot to zemāk, kopā ar vispārējo tendenci. Daļa no lejupslīdes kustībām ilgst tikai dažas dienas, bet dažreiz arī pāris nedēļas.

Izmantojot Demo kontu, varat praktizēt šāda veida tirdzniecības signālu atrašanu, kā arī citus tehniskās analīzes rīkus, līdz atradīsiet sev piemērotāko pieeju. Ņemiet vērā, ka arī vislabākās stratēģijas nevar izvairīties no zaudējumiem. Neizdevušies darījumi ir tirdzniecības sastāvdaļa un no tiem nav iespējams izvairīties, jo tāda perfektā stratēģija, kas nes peļņu 100% gadījumu neeksistē, bet izejvielu/preču "treidinga" uzsākšana Demo kontā var palīdzēt attīstīt jūsu prasmes.

3. Izvērtē izejvielu tirdzniecības riskus

Liela daļa treideru tirgo izejvielas - it īpaši izejvielu CFD -, jo pieeja kredītplecam nozīmē, ka viņi var tirgot lielas pozīcijas ar salīdzinoši nelielu depozītu un tā rezultātā palielināt savu peļņu.

Tomēr svarīgi atcerēties, ka kredītplecs palielina zaudējumus tādā pašā mērā kā peļņu, tādā veidā palielinot tirdzniecību risku, it īpaši salīdzinājumā ar tradicionālām investīcijām.

Tāpēc riska pārvaldība ir neatņemam tirdzniecības sastāvdaļa. Pastāv vairāki veidi, kā pārvaldīt savus riskus, un daži no izplatītākajiem veidiem ir šādi:

  • Efektīva naudas pārvaldība: neinvestējiet naudu, kuru nevarat atļauties zaudēt.
  • Saprātīgs pozīciju apjoms: vispārējs noteikums - vienā tirdzniecības darījumā nevajadzētu riskēt vairāk par 2% no konta bilances. Tātad, ja kontā ir 1000$, vienā darījuma nevarat atļauties riskēt ar vairāk kā 20$.
  • Stop loss un take profit: stop loss un take profit ir atliktie cenas līmeņi, pie kuriem jūsu darījums tiks aizvērts, kas nozīmē, ka jums tas nav manuāli jāaizver. Stop loss ir paredzēts, lai nepieļautu lielākus zaudējums, darījumam noslēdzoties ar zaudējumu pie konkrēta līmeņa, kas būtu, piemēram 2% no konta bilances. Take profit darbības princips ir pretējs - darījumi tiek automātiski aizvērti pie konkrēta peļņas līmeņa.
  • Ievērojiet skaidru tirdzniecības plānu: lielākā daļa jauno treideru cer, ka varēs atvērt nejaušus darījumus un nopelnīt pārdabiskas summas. Parasti tas beidzas ar zaudējumiem un vēl apjomīgākiem darījumiem, cerot, ka treideris varēs atgūt zaudējumus ar uzviju. Bet arī tas, protams, visbiežāk beidzas ar vēl lielākiem zaudējumiem. Tāpēc svarīgi ir izstrādāt un dzelžaini sekot līdzi savam tirdzniecības plānam un stratēģijai.

4. Diversificē savu ieguldījumu portfeli

Vai esat dzirdējuši seno teicienu, ka nevajadzētu likt visas olas vienā grozā? Tas pats attiecas uz investīcijām - jūs nevēlaties visus savus līdzekļus ievietot vienā aktīvā vai vienā tirgū, jo, ja tas piedzīvos lejupslīdi, varat visu zaudēt.

Tā vietā varat izveidot portfeli, kas seko visdažādākajiem aktīviem un finanšu instrumentiem, ieskaitot izejvielas. Piemēram, jums varētu būt portfelis, kas ietver:

  • metālu izejvielas - zeltu un sudrabu;
  • enerģijas izejvielas - dabasgāzi un jēlnaftu;
  • lauksamniecības izejvielas/preces, piemēram, cukuru un kafiju;
  • akcijas dažādos ar izejvielām saistītos uzņēmumus ASV un Eiropā;
  • indeksus, kuri atspoguļo tirgus cenas;
  • obligācijas;
  • un vēl!

Labās ziņas ir tādas, ka visos minētajos instrumentos varat investēt ar Admirals, izmantojot CFD.

Brokera izvēle izejvielu tirdzniecībai

Ja meklējat brokeri, lai uzsāktu CFD tirdzniecību ar izejvielām, jāpatur prātā vairākas lietas, kas nodrošina ne tikai to, ka izvēlaties likumīgu un cienījamu brokeri, bet arī to, ka brokeris piedāvā labākos iespējamos nosacījumus un instrumentus, kas palīdzēs orientēties finanšu tirgos.

Daļa no lietām, ko apsvērt:

  • Regulācija: vai brokeri ideālā gadījumā regulē jūsu valsts finanšu iestāde?
  • Apbalvojumi: vai brokeris ir ieguvis kādas balvas? Finanšu tirgi ir ļoti konkurētspējīgi, un tas pats attiecas uz brokeriem, kuri cenšas iegūt jūsu biznesu. Labā ziņa ir tā, ka tas nozīmē, ka ir pieejamas daudzas brokeru balvas, kas var dot labu priekšstatu par to, kuram brokerim ir labākā platforma, vislabākais klientu atbalsts un labākie tirdzniecības nosacījumi.
  • Tirgus klāsts: kādus instrumentus brokeris piedāvā? Daži brokeri var piedāvāt tikai Forex, kriptovalūtas vai akcijas. Kā jau iepriekš minējām, jūsu portfeļa diversifikācija ir viena no panākumu atslēgām tirdzniecībā, un to var būt vieglāk izdarīt ar brokeri, kas piedāvā plašu instrumentu klāstu.
  • Tirdzniecības platforma: kuru platformu brokeris piedāvā? Vai to ir viegli lietot, pat ja esat iesācējs? Vai par to internetā ir atrodama informācija, ja rodas kādi jautājumi?
  • Tirdzniecības izmaksas: kādas ir tirdzniecības izmaksas? Atcerieties apskatīt spredus, komisijas un swap.
  • Klientu atbalsts: kāda ir klientu apkalpošanas kvalitāte? Vai apkalpošana ir dzimtajā valodā? Vai varat aiziet pie brokera "ciemos", vai arī tas ir ofšors ar biroju eksotiskās salās?

Labās ziņas ir tādas, ka, ja meklējat izejvielu CFD brokeri, esat nonākuši pareizajā vietā. Admirals ir godalgots Forex un CFD brokeris ar vairāk kā 30 starptautiskām balvām.

Kāpēc izvēlēties Admirals par savu izejvielu tirdzniecības brokeri?

  • mēs nodrošinām kontu aizsardzību un finansiālās garantijas;
  • faktiskās tirgus kotācijas;
  • jūs izvēlēsities tirgot ar starptautiski atzīta un apbalvota brokeru uzņēmuma starpniecību, kas ir uzraudzīts no Austrālijas Vērtspapīru un ieguldījumu komisijas (ASIC), Kipras Vērtspapīru un biržas komisijas (CySEC), Apvienotās Karalistes Finanšu uzraudzības iestādes (FCA) un Igaunijas Finanšu uzraudzības iestādes (EFSA);
  • piedāvājam plašāko tirdzniecības kontu klāstu, kas ideāli atbildīs izvēlētajam tirdzniecības stilam un stratēģijai;
  • pieejams kredīplecs - līdz pat 1:500 klientiem ar statusu "profesionāls klients" un 1:30 klientiem ar statusu "privāts klients;"
  • iespēja tirgot mazus apjomus, piemēram, mini-lotes, kas ir 0,01 lote;
  • Admirals klientiem ir piekļuve vairāk nekā 8000 finanšu instrumentiem, iespēja izveidot pasīvo ienākumu investīciju portfeli veicot ieguldījumus reālajās uzņēmumu akcijās, dažādos sektoros, obligācijās un lielākajos pasaules indeksos ar biržā tirgotajiem fondiem (ETF) - saņemot dividendes no ieguldījumiem akcijās vai fondu daļās. Ar visu finanšu instrumentu klāstu vari iepazīties mūsu mājaslapas sadaļā "Līgumu specifikācijas;"
  • iespēja tirgot atvasināto finanšu instrumentu, piemēram, fjūčeru, izejvielu, Forex valūtas pāru, kriptovalūtu, metālu, obligāciju, ETF, akciju un akciju indeksu cenas starpības līgumus (CFD);
  • tiek atbalstīti visi tirdzniecības stili un stratēģijas: hedžēšana, skalpēšana, padomnieki (EA) – bez jebkādām tirdzniecības barjerām;
  • nodrošinām bezmaksas mācību materiālus, kā arī attālinātos tiešsaistes vebinārus mūsu klientiem;
  • saņem jaunākās tirgus ziņas mūsu "Treidera blogā" vai Facebook kontā
  • vari tirgot finanšu instrumentus no sev ērtas viedierīces - PC, Mac, Web, Android un iOS;
  • mums ir ofisi visā pasaulē, tāpēc esam vienmēr pieejami saviem klientiem jebkurā laikā un vietā.
  • mūsu klientiem ir pieejama Admirals karte ērtākiem pārskaitījumiem, maksajumiem un līdzekļu izņemšanai no tirdzniecības konta.

Atver reālo kontu

Veic reālo tirdzniecību un abonē treideru stratēģijas ar Copy Trading

 

Cita noderīga informācija

Par Admirals

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk kā 8000 finanšu instrumentiem, izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības programmas MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna: Sniegtie dati satur papildu informāciju attiecībā uz analīzi, prognozēm vai citiem datiem vai informāciju (turpmāk "analīzi"), kas publiskota Admirals mājaslapā. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, lūdzu, ņemiet vērā, ka:

  1. Analītika publicēta tikai informatīviem mērķiem un nav uzskatāma par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot kādu no finanšu instrumentiem.
  2. Jebkuru investīciju lēmumu klients veic pats. Admirals nav uzskatāms par atbildīgu jebkuru zaudējumu gadījumā, neskatoties uz to, vai lēmums ir vai nav balstīts uz analītiku.
  3. Jebkuru šādu analītiku sagatavo neatkarīgs analītiķis (turpmāk "Autors"), balstoties uz personīgo viedokli.
  4. Lai nodrošinātu klienta interešu aizstāvību, Admirals apstiprinājusi attiecīgas iekšējās procedūras, lai novērstu un pārvaldītu interešu konfliktus.
  5. Lai nodrošinātu analītikas avotu uzticamību, tiek izmantoti visi iespējamie saprātīgie līdzekļi, lai nodrošinātu, ka visi analītikas avoti ir uzticami un visa informācija ir pilnīga, Admirals negarantē šādas analītikas pareizību vai pilnību. Jebkuri minētie skaitļi, saistīti ar pagātnes rezultātiem, un nav attiecināmi uz nākotnes rezultātiem.
  6. Analītikas rezultāti nav uztverami kā garantija no Admirals puses, ka klientam būtu jāgūst peļņa no šīm stratēģijām vai ar tām saistītie zaudējumi būtu ierobežoti.
  7. Jebkurš vēsturisks sniegums, kas norādīts šajā publikācijā, nav uzskatāms kā garantija no Admirals puses jebkādam nākotnes cenu kustībām tirgū. Finanšu instrumenta vērtība var gan pieaugt, gan sarukt un šīs vērtības saglabāšana netiek garantēta.
  8. Analītikā iekļautās prognozes var tikt pakļautas papildus maksai, nodokļiem vai citām izmaksām, atkarībā no publikācijas. Admirals sniegto pakalpojumu izcenojumi ir publiski pieejami Admirals mājaslapā.

Finanšu instrumenti, kuru tirdzniecībā tiek izmantots kredītplecs (tajā skaitā cenu starpības līgumi) ir spekulatīvas dabas un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus!

TOP RAKSTI
Metālu tirgus: ieguldījumi metālos un to tirdzniecība
Covid-19 krīze un Krievijas iebrukums Ukrainā ar visām tā blakusefektiem ir būtiski mainījusi globālos izejvielu tirgus. Ne tikai naftas un gāzes, bet arī metālu cenas globālajos tirgos ir sasniegušas sen nebijušus augstumus. Un šeit īpaši var izcelt gan niķeli un varu, gan arī alumīniju, ku...
Viss par finanšu instrumentu tiešsaistes tirdzniecību internetā
Tiešsaistes tirdzniecība ir finanšu aktīvu apmaiņa tirgos, izmantojot interneta pieslēgumu, ar mērķi gūtu labumu no aktīva cenas starpības. ✺ Tiešsaistes tirdzniecībai nepieciešams tikai dators vai mobilā ierīce un labs interneta pieslēgums.✺ Ir svarīgi izvēlēties regulētu brokeri un...
Viss par WTI un BRENT naftas tirdzniecību pasaules tirgos
Ieguldījumus naftā var veikt dažādos veidos: tirgojot fjūčeru līgumus, cenas starpības līgumus (CFD), vai veicot ieguldījumus naftas sektora uzņēmumos vai ETF jeb biržā tirgotajos fondos. ✺ 2022. gada februārī Brent etalona jēlnaftas cena pirmo reizi kopš 2014. gada pieauga virs 100 U...
Skatīt visu