Viss par WTI un BRENT naftas tirdzniecību pasaules tirgos

Carolina Caro Mora
Ieguldījumus naftā var veikt dažādos veidos: tirgojot fjūčeru līgumus, cenas starpības līgumus (CFD), vai veicot ieguldījumus naftas sektora uzņēmumos vai ETF jeb biržā tirgotajos fondos.

✺ 2022. gada februārī Brent etalona jēlnaftas cena pirmo reizi kopš 2014. gada pieauga virs 100 USD par barelu;

✺ Lai apturētu naftas cenu kritumu pēc divu gadu zemākā līmeņa sasniegšanas, 2023. gada aprīļa sākumā OPEC paziņoja par naftas ieguves samazināšanu. Lēmums uzreiz atspoguļojās tirgos.

Lai viestu lielāku skaidrību par naftas tirgiem, kā arī BRENT un WTI naftas tirdzniecību, turpmākajā rakstā apskatīsim šādas tēmas:

Kas ir WTI un BRENT nafta?

Mūsdienās nafta ir visvairāk un visplašāk izmantotais resurss, bez kura nav iedomājama neviena mums zināma tautsaimniecības joma, veidojot globālās ekonomikas vienu no stūrakmeņiem.

Turklāt nafta ir viena no populārākajām izejvielām investoru vidū? Tas ir tāpēc, ka WTI un Brent cenas ir svārstīgas, tām esot pievilcīgām gan dienas, gan swing treideriem.

Jēlnafta ir fosilais kurināmais. Tā ir nerafinēta eļļa, kas iegūta urbumu izpētē. Tas sastāv no ogļūdeņražu nogulsnēm un dažādiem organiskiem materiāliem, un to var pārstrādāt naftas produktos, piemēram:

Turklāt nafta ir viens no galvenajiem enerģijas ieguves avotiem, un tā tiek izmantota, lai ražotu visdažādākos produktus, ko izmantojam ikdienā, piemēram:

  • benzīns;
  • dīzelis;
  • naftas ķīmijas produkti (piemēram, plastmasa);
  • mēslošanas līdzekļi.

Trīs populārākie naftas etaloni ir WTI ( West Texas Intermediate), BRENT un Dubai Crude - tiesa šajā rakstā aplūkosim atšķirības starp populārākajiem etaloniem, proti, WTI un BRENT.

WTI jeb ASV vieglo jēlnaftu iegūst Amerikas Savienoto Valstu naftas laukos, galvenokārt Teksasā, Luiziānā un Ziemeļdakotā, savukārt BRENT jeb Ziemeļjūras vieglo jēlnaftu iegūst Ziemeļjūras naftas laukos.

Lai gan pašreiz BRENT ir dārgāks par WTI, esošais cenu spreds regulāri svārstās un to ietekmē pieprasījuma/piedāvājuma likumsakarības un ģeopolitiskie notikumi.

Abi jēlnaftas etaloni pieder pie vieglās un saldās naftas, un tie ir ideāli degvielas izgatavošanai. BRENT naftas cenai piesaistīta ir arī nafta, kas iegūta Āfrikā, Eiropā un Tuvojas Austrumos.

Viegla? Salda? Etalonu fiziskās un ķīmiskās īpašības, atšķirības.

Viens no svarīgākajiem naftas parametriem ir naftas blīvums, kas iedala naftu 3 grupās – vieglā, vidējā un smagā nafta. Vieglā nafta ir visdārgākā, jo tā satur vairāk vieglo frakciju (dīzeļdegviela, benzīns), savukārt smagā nafta satur mazāk vieglo frakciju un ir lētāka.

Varētu teikt, ka pastāv inversa korelācija starp naftas blīvumu un cenu - vieglāka nafta ir dārgāka, bet smagāka nafta ir lētāka. Naftas blīvumu parasti mēra kilogramos uz kubikmetra (kg/m3), bet Amerikā to mēra pēc API (Amerikas Petrolejas Institūts) kritērijiem.

Viens no faktoriem, kas ietekmē naftas blīvumu ir sēra koncentrācija. Nafta pēc sēra koncentrācijas tiek iedalīta 3 kategorijās:

  • Salda jeb nafta ar zemu sēra saturu (līdz 0.5%)
  • Vidēji salda, vidēja skāba jeb nafta ar vidēju sēra saturu (0.51-2%)
  • Skāba jeb nafta ar augstu sēra saturu (virs 2%)

Augsts sēra saturs naftā nozīmē arī augstāku sēra saturu galaproduktos, kas pastiprina vides piesārņojumu. Sēra koncentrāciju ir iespējams samazināt, bet tas rada papildu izmaksas un šādas naftas pārstrāde ir tehnoloģiski sarežģītāka. Arī starp sēra saturu un naftas cenu pastāv inversa korelācija:

  • jo zemāka ir sēra koncentrācija, jo augstāka ir naftas cena.

Nafta tiek vērtēta arī pēc tādiem parametriem kā parafīna saturs, ūdens saturs un minerālu saturs. Naftas sastāvā esošais parafīns pasliktina naftas produktu kvalitāti, ūdens sarežģī pārstrādes procesu un sāļi bojā ražošanas aprīkojumu, tāpēc nafta ar zemāku šo vielu saturu ir dārgāka.

WTI un BRENT etaloniem ir atšķirīgs sēra saturs, tiesa abas šīs naftas iekļaujas saldās naftas kategorijā. WTI satur 0.24% sēra, bet BRENT 0.37%. Tieši sēra satura dēļ, WTI ir piemērotāka benzīna ražošanai, savukārt BRENT dīzeļdegvielas ražošanai.

Abi naftas etaloni ir pieskaitāmi pie vieglās naftas, respektīvi 39.6 un 38 grādi pēc API skalas (vērtības virs 10 nozīmē, ka šķidrums ir vieglāks par ūdeni).

Lai gan normālos tirgus apstākļos WTI jēlnaftas cenai vajadzētu būt augstākai (2018. gada vasarā WTI cena bija apmēram 1$ augstāka kā BRENT), jo tā ir vieglāka un ar mazāku sēra saturu nekā BRENT jēlnaftai, tomēr WTI cena ir par gandrīz 10 ASV dolāriem zemāka - kāpēc? to noskaidrosim turpmākajās raksta sadaļās.

Bezmaksas tirdzniecības vebināri

Piesakies mūsu tirdzniecības ekspertu tiešsaistes vebināriem

 

WTI un BRENT naftas cenas veidojošie faktori

Mūsdienās ir grūti iedomāties tautsaimniecības jomu, kas nebūtu atkarīga no naftas industrijas un naftas cenām pasaules tirgos. Un tas pats attiecās uz valstu ekonomikām un to monetāro politiku.

Kā nafta ietekmē mūsu ikdienu mainoties naftas cenām?

  • teorētiski naftai kļūstot dārgākai tiek samazināta patērētāju (mājsaimniecību) pirktspēja, jo sadārdzinās produktu un pakalpojumu cenas.
  • naftai kļūstot lētākai tiek panākts pretējs efekts iepriekš minētajam.

Kas notiek, ja naftas cena ir augsta ilgtermiņā?

✔️ ja naftas tirgus cenas ir augsta ilgtermiņā, tas var sadārdzināt preču un pakalpojumu cenas, mazināt mājsaimniecību un biznesa ekonomisko aktivitāti, bremzēt ekonomisko attīstību, paaugstināt inflāciju un izdarīt spiedienu uz centrālo banku procentu likmēm;

✔️ zemākas naftas cenas ilgtermiņā var veicināt preču un pakalpojumu pieejamību, stimulēt ekonomisko izaugsmi un mazināt inflācijas spiedienu;

✔️ ļoti zemas naftas cenas ilgtermiņā var likt naftas ražotājiem samazināt ieguves apjomus.

Kas ir visbiežākie iemesli naftas cenu izmaiņām pasaules tirgos?

Naftas cenas visbiežāk ietekmē:

  • piegādes no naftas ieguves valstīm;
  • naftas pārstrādātāju un importētāju pieprasījums;
  • valsts subsīdijas un atbalsts;
  • starpvalstu ārējās attiecības un politika (t.sk. līgumi par piegādēm u.c.);
  • naftas ieguves valstu iekšpolitika un pieņemtie lēmumi attiecībā uz enerģētikas sektoru;
  • konkurence enerģijas sektorā (t.sk. jaunu tehnoloģiju attīstība, jauninājumu ieviešana u.c.);
  • ģeopolitiskie aspekti (reģionālie un globālie).

Bez iepriekš jau nosauktā - tāpat kā jebkurā citā tirgū naftas cenas nosaka pieprasījuma un piedāvājuma attiecības.

Pēc teorijas, lielāks piedāvājums un mazāks pieprasījums veicina cenas samazināšanos un otrādi - zemāks piedāvājums un lielāks pieprasījums veicina naftas cenu celšanos tirgū.

Piegāžu līmenis un pieprasījums

Naftas cenu globālajos tirgos nosaka divi galvenie faktori - piegāžu līmenis un pieprasījums

1. FAKTORS - piegāžu līmenis

Nafta tiek iegūta aptuveni 100 valstīs, no kurām piecas saražo 48% no pasaules jēlnaftas produkcijas. Tas dod šīm valstīm un naftas ieguves organizācijām (piemēram, OPEC) lielāku kontroli attiecībā uz piegādēm un cenu noteikšanu.

Šīs valstis var vienoties par naftas ieguves samazināšanu, lai apturētu cenu kritumu (kā tas notika 2022. gada oktobra sākumā), vai gluži pretēji, lielie tirgus spēlētāji var vienoties par ieguves palielināšanu, ja būs pamats uzskatīt, ka cena ir pieņemama (t.i., pietiekami augsta), lai gūtu iespējami lielāko peļņu.

2. FAKTORS - pieprasījums un globālās ekonomikas stāvoklis

Visbiežāk pieprasījums pēc naftas palielinās, kad globālajai ekonomikai klājas labi, jo labvēlīgos ekonomikas apstākļos patērētāji tērē vairāk, kas pozitīvi atsaucas uz uzņēmumu piegādēm un preču transportēšanu, kā arī investīcijām, lai palielinātu ražošanas jaudas. 

Un pretēji, pasaules ekonomikas palēnināšanās (vai recesija) negatīvi ietekmē pieprasījumu pēc naftas, kā to redzējām Covid-19 pandēmijas sākumposmā.

Kā veikt ieguldījumus naftā un sektorā kopumā

Ir vairāki veidi, kā varat veikt ieguldījumus naftā un sektorā kopumā:

1.IESPĒJA. Naftas tirdzniecība ar CFD

Cenas starpības līgumi jeb CFD ir atvasināti finanšu instrumenti, kas ļauj tirgot naftu un naftas ieguves kompāniju akcijas, spekulējot uz šo aktīvu cenas izmaiņām un potenciāli gūstot labumu no to vērtības pieauguma vai attiecīgi samazinājuma.

Lai sāktu CFD tirdzniecību

  • Atver kontu pie Admirals, lai piekļūtu savam Dashboard kontam; 
  • Lejupielādē tirdzniecības programmu vai noklikšķini uz “Tirgot”, lai atvērtu MetaTrader WebTrader platformu un sāktu tirdzniecību demo vai reālajā tirdzniecības kontā; 
  • Atrodi vēlamo simbolu (piemēram, WTI vai BRENT) savā “Tirgus apskats” logā apakšā un ieveic attiecīgo simbolu grafika sadaļā; 
  • Izmanto viena klikšķa tirdzniecību vai arī atver darījuma izpildes logu, lai ievadītu visus nepieciešamos darījuma izpildes norādījumus un nospied uz "Pirkt" vai "Pārdot"

Ja vēlies izmēģināt CFD tirdzniecību bezriska vidē, droši vari izveidot savu demo kontu pie Admirals un sākt WTI un BRENT tirdzniecību vien pāris minūšu laikā.

Tirgo bezriska demo kontā

Praktizē tirdzniecību ar virtuālajiem līdzekļiem

 

2. IESPĒJA: Akciju tirgus un ETF

Vēl viena iespēja, kā jūs varat ieguldīt naftā un sektorā kopumā, ir ieguldījumiem izvēlēties uzņēmumu reālās akcijas vai biržā tirgotos fondus (ETF), šajā gadījumā iegādājoties tādu uzņēmumu akcijas, kā ExxonMobile, Total, Repsol, vai fondus, kas pārstāv konkrēto sektoru, piemēram, Invesco DB Oil Fund ETF.

Un patiešām, ja jūs interesē reālie ieguldījumi nevis spekulācijas finanšu tirgos, tad tieši šis būtu labākais risinājums, atverot attiecīgo ieguldījumu kontu.

Ieguldi pasaulē populārākajos instrumentos

Tūkstošiem akciju un ETF rokas stiepiena attālumā

 

3. IESPĒJA: Naftas fjūčeru tirdzniecība

Fjūčeru jeb nākotnes līgumi ir līgumi, kas noslēgti starp pircēju un pārdevēju, kuros puses vienojas par fiksētu cenu par noteikta produkta apjoma piegādi iepriekš noteiktā piegādes datumā.

Mūsdienās visi nākotnes līgumi ir standartizēti - neatkarīgi no pircēja un pārdevēja, šiem līgumiem ir iepriekš noteikts derīguma termiņš, kvalitāte un apjoms.

Ar Admirals jūs varat ieguldīt naftas fjūčeros vai skaidras naudas CFD līgumos. Galvenā atšķirība starp vienu un otru ir tāda, ka nākotnes līgumiem ir derīguma termiņš, savukārt naftas CFD ir bez termiņa.

Turklāt šeit ir jāņem vērā, ka atšķirībā no CFD, fjūčeru līgumu gadījumā jums nebūs jāmaksā maksa par darījuma pārcelšanu uz nākamo dienu, bet ir jārēķinās, ka līgumam ir termiņš un to var nākties pārcelt uz jaunu, ja nevēlēsies attiecīgo līgumu slēgt termiņa izbeigšanas dienā.

Vai ir piemērots laiks naftas tirdzniecībai un ieguldījumiem sektorā?

Daudzi tirgotāji jautās: vai ir labi ieguldīt naftā 2024. gadā? Apskatīsim Eiropas naftas etalona Brent cenas grafiku MetaTrader tirdzniecības programmā!

Avots: Admirals MetaTrader 5. Brent W1 sveču grafiks. Datu diapazons: no 2017. gada 23. aprīļa līdz 2023. gada 7. novembrim. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju. 

Grafikā augstāk ir atspoguļota Brent jēlnaftas cenas dinamika, kurā skaidri varam redzēt milzīgo naftas cenas kritumu, kuru piedzīvojām 2020. gada 9. martā, kad jēlnaftas cena dienas laikā samazinājās par vairāk nekā 30%.

❗Galvenais katalizators šim visam bija Covid-19 pandēmija un vispārējā nenoteiktība globālajos tirgos. Turklāt situāciju vēl vairāk pasliktināja Saūda Arābijas lēmums samazināt Aramco tirgotās naftas cenu, kas bija reakcija uz Krievijas noraidījumu pievienoties OPEC lēmumam par naftas ieguves samazināšanu. Cena vēl vairāk kritās, kad lielāko pasaules ekonomiku valdības sāka pieņemt ierobežojumus Covid-19 izplatībai, kas attiecīgi vēl vairāk samazināja globālo pieprasījumu pēc naftas. 

Naftas cenas turpināja piedzīvot lejupslīdi, līdz aprīļa vidū tika sasniegs zemākais punkts, izsaucot tā dēvēto "kontango efektu". Turpmāk naftas cenas sāka atkal pieaugt, ņemot vērā, ka globālais pieprasījums pamazām sāka atjaunoties.

Tomēr līdz ar rudens iestāšanos un jaunajiem Covid-19 ierobežojumiem Eiropā, naftas cenām neizdevās nostiprināties virs 40 USD par barelu.

Grafikā varam arī redzēt, ka kopš cenu sabrukuma 2020. gadā, naftas cenas konsekventi pieauga, un līdz ar Krievijas sākto karu Ukrainā, brent jēlnaftas cena pat pārsniedza 100 USD par vienu barelu. Kopš 2022. gada jūnija cena atkal samazinājās, līdz tā sasniedza 71 USD līmenī, kas bija zemākais pēdējo divu gadu laikā.

Saskaroties ar šo situāciju, galvenās OPEC valstis nolēma paziņot par jaunu ražošanas apjoma samazinājumu. Lēmums uzreiz atspoguļojās tirgos, kā to varam redzēt grafikā, kad cena uzlēca no 80 USD līdz 85 USD par vienu barelu brent jēlnaftas.

Šobrīd cena atrodas pie atbalsta līmeņa, t.i. 84 USD par barelu. Turklāt cena ir ilgtermiņa trīsstūra formācijā.

Apskatot ASV WTI etalona naftas cenas grafiku, mēs redzam līdzīgas cenas tendences:

Avots: Admirals MetaTrader 5. WTI W1 sveču grafiks. Datu diapazons: no 2017. gada 23. aprīļa līdz 2023. gada 7. novembrim. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju. 

Ieguldījumi naftas tirgos var sniegt labu atdevi, tomēr ir svarīgi ņemt vērā, ka šis tirgus ir ļoti volatīls un cenas var strauji mainīties, tāpēc proporcionāli potenciālajiem ieguvumiem ir jārēķinās ar attiecīgiem riskiem.

Tieši tāpēc katram, kurš vēlas iesaistīties šajā tirgū, sākumā vajadzētu veikt nepieciešamo izpēti par tirgus darbības principiem, kā arī izstrādāt efektīvu risku pārvaldības un tirdzniecības plānu.

Bezriska demo konts

Reģistrējieties bezmaksas tiešsaistes demo kontam un pilnveido savu tirdzniecības stratēģiju

 

Ilgtermiņa ieguldījumi WTI un BRENT naftas instrumentos

Kad būsi izvēlējies uzticamu tiešsaistes brokeri, ir svarīgi pieņemt lēmumu par tirdzniecības stratēģiju un plānu turpmākai tirdzniecībai.

Par to, kā atrast uzticamu tiešsaistes brokeri lasi šeit:

Stratēģijas un plāna izvēle primāri balstās tajā, cik laika būsi gatavs veltīt finanšu instrumentu tirdzniecībai.

Visizplatītākās stratēģijas ir:

➡️ fundamentālajā analīzē un ilgtermiņa investīcijās balstīta stratēģija;

Šie investori parasti meklē ilgtermiņa peļņas iespējas no veiktām investīcijām, nevis īstermiņa ieguvumus no spekulācijām tirgū. Izmantojot šo stratēģiju, investori parasti analizē makroekonomiskos datus, naftas pieprasījumu un piedāvājumu tirgū, analizē un prognozē OPEC valstu sanāksmju rezultātus, seko līdzi IEA ziņojumiem un jaunākajiem datiem par iegūtajiem un piegādātajiem naftas apjomiem.

➡️ fundamentālajā analīzē un īstermiņa tirdzniecībā balstīta stratēģija;

Šo stratēģiju var izmantot, lai gūtu peļņu no īstermiņa cenas svārstībām tirgū, par pamatu tirdzniecībai izvēloties jaunākās ziņas un datus par naftas ražošanas apjomiem, piegādēm un pieprasījumu tirgū.

➡️ Eliota viļņu kustības indikatora izmantošana, vidēja termiņa tirdzniecībai ar WTI un BRENT;

Elliott viļņu kustības indikatoru vislabāk izmantot, ja izvēlēsies tirgot laika diapazonā H1, H4, D1. Vairāk par šī indikatora izmantošanu analīzē un tirdzniecībā uzzināsi, izlasot attiecīgo bloga rakstu šeit.

➡️ Vidējā termiņa tehniskā analīze;

Kā noskaidrojām iepriekš, lai atvērtu ilgtermiņa pozīciju ir svarīgi izmantot tehnisko analīzi un pieejamos analītikas rīkus. Bet tehniskā analīze ir noderīga arī atverot vidēja un īstermiņa tirdzniecības pozīcijas. Lai to izdarītu pēc iespējas precīzāk, iesakām izmantot tehniskās analīzes indikatorus, piemēram, RSI u.c.

➡️ Īstermiņa tehniskā analīze;

Šie treideri parasti mēģina izmantot īstermiņa cenas kustības tirgū, lai gūtu peļņu no cenas izmaiņām. Visbiežāk tiek izmantoti indikatori un dažādi palīglīdzekļi, lai noteiktu cenas kustības diapazonu un izmantotu cenas svārstības savā labā.

Naftas tirdzniecības piemērs

Apskatīsim naftas cenas grafiku MetaTrader programmā. Zemāk atradīsiet WTI naftas D1 sveču grafika piemēru.

Šis būs tikai viens no piemēriem, kā apvienot dažādus tehniskās analīzes rīkus, lai veiktu analīzi par cenas kustības tirgū.

Tagad apskatīsim tirdzniecības stratēģiju, izmantojot MetaTrader 5 Supreme Edition

Pirmkārt, savam grafikam pievienojiet zemāk minētos indikatorus:

  • EMA 100 (100 periodu eksponenciālais vidējās cenas kustības indikators);
  • Admirals Supreme Edition Keltnera kanāla indikatoru;
  • fraktāļu indikators
Avots: Admirals MetaTrader 5, Brent, D1 sveču grafiks. Datu diapazons no 2021. gada 30. marta līdz 2022. gada 6. oktobrim. Lūdzu, ņemiet vērā, ka pagātnes dati negarantē nākotnes veiktspēju.

Galvenie stratēģijas priekšnosacījumi:

  • Analīze: tirdzniecība saskaņā ar tendenci, izmantojot eksponenciālo mainīgo vidējo (EMA).
  • Garā pozīcija (pirkšana) virs EMA 100;
  • Īsā pozīcija (pārdošana) zem EMA 100;
  • Optimizē atvēršanas punktu: Breakout.
  • Izlaušanās ar sveci virs Keltnera kanāla pretestības līmeņa, atverot pirkšanas darījumu;
  • Izlaušanās ar sveci zem Keltnera kanāla atbalsts īstermiņa;
  • Iestati Stop Loss.
  • Tirgotāji var iestatīt stop loss virs vai zem noslēguma fraktāļa. Jaunie pielāgojumi ir pieejami pēc cenas atgriešanās Keltner kanālā.

Riska vadība

Izmantojiet stop loss un mainiet to, tiklīdz darījums ir sasniedzis riska/atlīdzības attiecību 1.

Visgrūtākais darbs ir izvairīties no pozīcijas atvēršanas nepareizā laikā, piemēram, kad cena tuvojas pretestības vai atbalsta līmenim.

Vēlreiz atkārtojam, ka šī nav pilnīga tirdzniecības sistēma, bet gan rīku un tehnisko rādītāju kombinācija, lai parādītu jaunajam treiderim, kā izveidot savu tirdzniecības sistēmu, balstoties uz šiem grafika indikatoriem. Vienmēr paturi prātā, ka visas tirdzniecības sistēmas var pārbaudīt demo kontā, pirms pārejas uz tirdzniecību reālajā kontā.

Galavārds

Kā jau vairākkārt minējām šajā rakstā, nafta ir viena no visvairāk tirgotajām izejvielām pasaulē, kas spēlē fundamentālu lomu globālajā attīstībā.

Naftas tirgi ir ļoti svārstīgi un atkarīgi no politiskiem lēmumiem un ģeopolitiskās stabilitātes kopumā. 

Pirms tirdzniecības ar personīgajiem līdzekļiem, ir ieteicams sākumā iepazīt pašu tirgu, veicot tirdzniecību demo kontā. Tiem, kuri vēl nav pārliecināti par savām spējām un zināšanām, droši varat apmeklēt mūsu tiešsaistes vebinārus, kuros pieredzējuši treideri dalīsies ar savām zināšanām, lai tu būtu gatavs tirdzniecībai reālos tirgus apstākļos.

Bezmaksas tirdzniecības vebināri

Piesakies mūsu tirdzniecības ekspertu tiešsaistes vebināriem

 

Cita noderīga informācija

Par Admirals

Admirals ir vairākkārtējs starptautisku apbalvojumu ieguvējs, globāli regulēts Forex un CFD brokeris, kas piedāvā tirdzniecību ar vairāk, kā 8000 finanšu instrumentiem izmantojot pasaulē populārākās tirdzniecības platformas MetaTrader 4 un MetaTrader 5. Sāc tirgot jau šodien!

Atruna:Šis materiāls nav uzskatāms par personīgu piedāvājumu, ieteikumu vai aicinājumu pirkt vai pārdot jebkuru finanšu instrumentu. Tā kā apstākļi laika gaitā var mainīties, šāda tirgus analīze nevar tikt uzskatīta par uzticamu indikatoru šī brīža un nākotnes sniegumam. Pirms investīciju lēmumu pieņemšanas, aicinām konsultēties ar neatkarīgu finanšu padomnieku, lai pārliecinātos, ka izprotat saistītos riskus.

TOP RAKSTI
Metālu tirgus: ieguldījumi metālos un to tirdzniecība
Covid-19 krīze un Krievijas iebrukums Ukrainā ar visām tā blakusefektiem ir būtiski mainījusi globālos izejvielu tirgus. Ne tikai naftas un gāzes, bet arī metālu cenas globālajos tirgos ir sasniegušas sen nebijušus augstumus. Un šeit īpaši var izcelt gan niķeli un varu, gan arī alumīniju, ku...
Viss par finanšu instrumentu tiešsaistes tirdzniecību internetā
Tiešsaistes tirdzniecība ir finanšu aktīvu apmaiņa tirgos, izmantojot interneta pieslēgumu, ar mērķi gūtu labumu no aktīva cenas starpības. ✺ Tiešsaistes tirdzniecībai nepieciešams tikai dators vai mobilā ierīce un labs interneta pieslēgums.✺ Ir svarīgi izvēlēties regulētu brokeri un...
Īsumā par litija tirdzniecību un ieguldījumiem litija tirgū
Ja interesējaties par ieguldīšanu litijā, tad tirgus iespējas ir gana plašas, sākot no litija ražojošo uzņēmumu akcijām, un beidzot ar biržā tirgotajiem fondiem (ETF), piemēram, ieguldot Global X Lithium & Battery Tech. Tiek lēsts, ka globālais litija tirgus līdz 2022. gadam sasni...
Skatīt visu